REFERENDUMUL PENTRU INTEGRAREA ÎN UE – O NECESITATE POLITICĂ!

Va fi o confirmare proeuropeană care să infirme ”certitudinile” Kremlinului?

Autor: Mihai CONȚIU

Simultan cu anunțul că își va înainta candidatura, firească, în fond, pentru un nou mandat prezidențial, președinta Maia Sandu a lansat inițiativa unui referendum privitor la integrarea în UE a Republicii Moldova. Dincolo de normalitatea democratică a unei astfel de consultări naționale, acest referendum are și conotațiile lui geopolitice în raport cu Kremlinul, dar și cu Bruxellesul. Începînd cu Vladimir Putin și continuînd cu restul oficialilor ruși, toți afirmă că ”poporul moldovenesc este potrivnic integrării europene a Republicii Moldova, dar favorabili unei apropieri aprofundare cu Rusia”, adică subordonării imperiale față de Kremlin, în realitate.

Realitatea de facto din Țară, în acest context, este destul de tulbure, în contextul în care nu putem să nu ținem seamă de forța și influența nefastă, pro-rusă, exercitate asupra moldovenilor ignoranți de către socialiști, comuniști, extrem de suspectul popular Ilan Șor și restul sateliților politici rusofili. Ca o paranteză, în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, dacă există riscul desfășurării unui al doilea tur de scrutin între președinta Sandu și Igor Dodon, înțelegeți cîte forțe politice și civice prorusești s-ar alia în favoarea lui Dodon?

Soarta/rezultatul referendumului privind aderarea la UE, care este preconizat în Toamna anului 2024, depinde exclusiv de președinta Sandu și PAS, în primul rînd. În timpul relativ lejer care există pînă atunci, ca să demonstreze UE că Republica Moldova este o Țară cu o majoritate covîrșitoare de moldoveni care își manifestă dorința integrării în lumea civilizată și democratică, PAS este obligat, așa cum scriam și în alte rînduri, să manifeste o deschidere absolută spre dialog informativ cu absolut toți moldoveni, dar și cu toate partidele parlamentare și unele extraparlamentare credibile.

Prin astfel de dialoguri, negocieri și schimburi de informații, PAS poate să demonstreze că este un partid european extrem de transparent și în interiorul Țării. Un rezultat proeuropean al acestui referendum trebuie să fie o palmă politică dură aplicată Kremlinului invadator. Un rezultat favorabil integrării Țării în UE este cu atît mai necesar în condițiile previzibile că agresiunea rusească din Ucraina nu se va isprăvi nici în 2024, doar dacă nu se va produce vreo minune printr-o înlăturarea neașteptată a lui Vladimir Putin de la Putere.

Dorința PAS de a cîștiga acest referendum în favoarea integrării europene nu trebuie s-o vedem și s-o simțim de mîine, ci de ieri și de astăzi!