RED BULL ŞI ALTE ENERGIZANTE, LA LIMITA LEGII

Ştii ce bei de fapt?

O organizaţie care luptă pentru protecţia consumatorilor din Germania, Foodwatch, a cerut autorităţilor de la Berlin să interzică shot-urile energizante, deoarece acestea produc grave probleme de sănătate.

Din cauza concentraţiei mari de cafeină sau taurină, băuturile energizante pot cauza aritmie cardiacă, probleme la rinichi, spasme şi chiar moartea, mai ales dacă sunt asociate cu alcool sau sunt consumate în timpul unor activităţi sportive, potrivit Foodwatch. În plus, mulţi consumatori abuzează de băuturile energizante, expunîndu-se riscului de supradoză, în condiţiile în care un shot energizant de 60 de mililitri poate conţine aceleaşi cantităţi de cafeină şi taurină ca o doză normală de băutură energizantă, însă cu o concentraţie de patru ori mai mare.

În acest context, organizaţia a cerut interzicerea vînzării de shot-uri cu concentraţie mare. Totodată, tinerii sub 18 ani nu ar trebui să aibă voie, legal, să cumpere deloc băuturi energizante. În plus, pe eticheta acestui tip de produse, ar trebui să existe avertismente clare cu privire la riscurile pe care le prezintă consumul în exces, se precizează într-un comunicat postat pe pagina de internet a organizaţiei Foodwatch.

Vînzări de miliarde de dolari

Numai că, în ciuda pericolelor pentru sănătate, producerea şi comercializare băuturilor energizante sunt o "afacere uriaşă" pentru companiile de profil. În ciuda avertismentelor lansate chiar de autorităţile americane, numai pe teritoriul Statelor Unite,  vînzările de băuturi energizante au crescut, în anul fiscal care s-a încheiat în luna Mai 2013, cu aproape 7%, comparativ cu perioada precedentă, ajungînd la 9,7 miliarde de dolari.

Totuşi, vînzările de pe piaţa americană şi-au temperat ritmul de creştere în 2012, faţă de anii precedenţi. În 2011, piaţa a crescut cu peste 30%, iar în 2012 cu 21%.

Investigaţii oficiale

În luna Mai a anului trecut, autorităţile federale germane au stabilit limite maxime legale privind conţinutul de cafeină şi taurină din băuturile energizante. Red Bull a ocolit aceste prevederi, folosindu-se de unele lacune legislative, care i-au permis să încadreze shot-urile de energizante la categoria suplimentelor alimentare, potrivit Foodwatch.

Organizaţia susţine că băuturile energizante produse de Red Bull conţin de 4 ori mai multă cafeină şi taurină pe litru decît impune limita admisă legal. În Decembrie 2009, un institut federal german a catalogat shot-urile energizante drept "nesigure" şi a militat pentru interzicerea lor. În 2012, autoritatea franceză pentru siguranţa alimentară (ANSES) a avertizat că nu poate fi garantată calitatea băuturilor energizante. În prezent, autorităţile americane investighează dacă moartea unor persoane a survenit în urma consumului de shot-uri energizante.

Simona TAPALAGĂ