Recucerirea satului Andriivka și alte evenimente importante pentru Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor, Vineri seara, despre situaţia de pe front şi despre progresele înregistrate de contraofensiva ucraineană, confirmînd cucerirea satului Andriivka, aflat la 10 kilometri Sud de Bahmut. În acelaşi timp, el le-a explicat că măsurile anticorupţie şi împotriva influenţelor oligarhilor fac parte tot din efortul de a apăra suveranitatea Ucrainei, pentru că aceste slăbiciuni au fost exploatate ani de zile de Moscova pentru a şubrezi ţara, scrie news.ro.

Zelenski a anunţat că a avut o nouă reuniune a Consiliului de Securitate în care s-a discutat despre linia frontului.

Şeful Statului Major Zalujni şi comandanţii au raportat situaţia din principalele zone. Şeful Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, Budanov, a avut un raport separat, iar ministrul Industriei Strategice, Kamîşin, a prezentat un raport detaliat privind producţia de arme şi obuze în Ucraina, a arătat Zelenski.

„În fiecare săptămînă înregistrăm progresul statului în producţia proprie de apărare”, a dat asigurări preşedintele.

În ceea ce priveşte situaţia de pe front, el a subliniat că „există un rezultat semnificativ şi foarte necesar în sectorul Bahmut” şi a confirmat că soldaţii ucraineni au eliberat satul Andriivka. ”Brigada a 3-a de asalt, toate forţele implicate, cartierul general şi generalul Sîrski, comandantul. Băieţi, vă mulţumesc tuturor!”, a transmis preşedintele.

El a precizat că operaţiunile active continuă în zonele Klişciivka şi Kurdiumivka, iar Brigada 36 de infanterie marină este foarte activă în zona Opîtne şi Vodiane. ”Zona din jurul Verbove este casa războinicilor noştri de nezdruncinat, vă mulţumim! Zona Novoprokopivka – bravo!”, a detaliat preşedintele, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană, începută de peste trei luni, a înregistrat progrese lente, dar în ultima vreme sunt speranţe ale unor succese.

Pe de altă parte, aşa cum face în ultimul timp, Zelenski nu a uitat să le reamintească ucrainenilor despre importanţa reformării statului şi a luptei anticorupţie, anunţînd noi măsuri şi arătînd că aceste eforturi fac parte tot din lupta de apărare a Ucrainei.

„De asemenea, lucrăm pentru a consolida instituţiile ucrainene, pentru a ne asigura că ţara noastră este capabilă să distrugă, în sfîrşit, influenţele oligarhice şi corupte. Influenţe pe care, în special, Rusia le-a folosit atît de mult timp pentru a slăbi Ucraina şi pentru a roade constant suveranitatea ţării noastre. Astăzi, am avut o întîlnire amplă şi informativă cu reprezentanţi ai agenţiilor de aplicare a legii şi anticorupţie, ai Verhovna Rada a Ucrainei, ai Guvernului şi ai Oficiului. Pregătim măsuri conceptuale care vor aduce mai multă dreptate în Ucraina şi în întreaga noastră societate şi vor garanta stabilitatea democraţiei în ţara noastră”, a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a anunţat că Ucraina se pregăteşte pentru evenimente internaţionale importante programate pentru a doua jumătate a lunii Septembrie. „Astăzi am avut mai multe întîlniri lungi pe această temă. Facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina obţine rezultate tangibile, atît în noile pachete de apărare din partea partenerilor noştri, cît şi în deciziile instituţiilor internaţionale”, a dat asigurări Zelenski.

El este aşteptat săptămîna viitoare în Statele Unite, pentru a participa la reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU, dar şi pentru a discuta cu preşedintele Joe Biden şi posibil pentru o nouă intervenţie în faţa Congresului SUA, în care va încerca să pledeze în faţa republicanilor sceptici să continue ajutorul consistent pentru Ucraina.

Zelenski a mai anunţat că a avut Vineri o întîlnire şi cu procurorul Kareem Khan de la Curtea Penală Internaţională cu care a discutat despre „aducerea Justiţiei în Ucraina, pentru toţi oamenii care au suferit de pe urma crimelor de război ruseşti”.

„Răspunderea trebuie să fie clară, specifică şi complet corectă, exact ca mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pentru Putin. De acest lucru se teme cu adevărat dictatorul rus. Iar acum încearcă să nu părăsească Rusia, pentru că puterea legii este acolo, şi este semnificativă. Iar lumea are toate oportunităţile de a se asigura că legea învinge agresiunea puterii bandiţilor”, a spus Zelenski.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59