RECORDURILE STABILITE LA JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI

La Olimpiada din Rusia s-au stabilit şase recorduri mondiale şi 10 recorduri olimpice.

* Biatlonistul Ole Einar Bjoerndalen a devenit la Soci cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă. Norvegianul, în vîrstă de 40 de ani, a cîştigat în Rusia două medalii de aur şi astfel a ajuns la 13 medalii cucerite în carieră la Olimpiadă. Bjoerndalen a devenit totodată şi cel mai în vîrstă medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de iarnă la o probă individuală.

* Japonezul Ayumu Hirano a cucerit la Soci argintul la proba de halfpipe, la 15 ani şi 74 zile, şi a devenit cel mai tînăr medaliat în concursurile pe zăpadă în istoria Jocurilor Olimpice, iar patinatoarea Iulia Lipniţkaia a devenit cea mai tînără campioană din istoria Olimpiadei de Iarnă, la vîrstă da 15 ani şi 249 de zile.

* Viktor Ahn a devenit primul sportiv care a cucerit titlul olimpic în toate probele la patinaj viteză. Rusul de origine coreeană avea în palmares trei medalii de aur cucerite la Jocurile Olimpice de la Torino, la 1000, 1500 şi 5000 metri ştafetă, iar la Soci s-a impus la 500 metri, şi, la fel, 1000 şi 5000 metri ştafetă.

* Sportivii olandezi au cucerit 24 de medalii la Olimpiada din Rusia şi toate doar la o singură probă, patinaj viteză. Acesta este cel mai bun rezultat al olandezilor la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.

* Italianul Armin Zoeggeler a devenit primul sportiv din istorie care a cîştigat medalii la şase ediţii diferite ale Jocurilor Olimpice de iarnă, după ce a cucerit medalia de bronz la proba sanie.

Canada a cîştigat competiţia de hochei masculine

Canada a devenit din nou campioană olimpică la hochei pe gheaţă! Echipa lui Mike Babcock a învins în finaala de la Soci Suedia cu 3-0. Competiţiile de la Jocurile Olimpice de iarnă s-au terminat odată cu finala masculină de hochei. Rusia a încheiat Olimpiada pe primul loc în clasamentul general pe medalii.

Canada a devenit pentru a doua oară consecutiv şi pentru a noua oară în istorie campioană olimpică la hochei masculin. Canadienii au învins în finală Suedia cu 3-0, după golurile marcate de Jonathan Toews, Sidney Crosby şi Chris Kunitz. Bronzul a fost cîştigat de Finlanda, care a zdrobit SUA cu 5-0.

Tot în ultima zi a Jocurilor Olimpice, Rusia a cîştigat aurul în proba de bob de patru persoane. Alexandr Zubkov, Alexei Negodailo, Dmitri Trunenkov şi Alexei Voevoda au învins echipele Letoniei şi SUA, care au completat podiumul.

Rusia a cîştigat toate cele trei medalii puse în joc în proba de maraton a schiului fond, cursa masculină de 50 de kilometri. Alexandr Legkov i-a devansat pe Maxim Vilegjanin şi pe Ilia Cernousov.

Graţie acestor medalii, Rusia şi-a asigurat locul întîi în clasamentul general pe medalii al Jocurilor Olimpice. Sportivii ruşi au cucerit 33 medalii, dintre care 13 de aur, 11 de argint şi 9 de bronz. Norvegia ocupă locul doi, cu 11 medalii de aur, 5 de argint şi 10 de bronz. Canada este şi ea pe podiumul clasamentul general, cu 25 de medalii, dintre care 10 de aur. În top 10 mai sînt SUA, Olanda, Germania, Elveţia, Belarus, Austria şi Franţa.

Ucraina a cîştigat o medalie de aur

Ucraina a cîştigat proba feminină de ştafetă din programul de biatlon al Jocurilor Olimpice de la Soci. Este primul titlu olimpic cucerit de Ucraina în competiţia din Rusia şi al doilea din istorie la o ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice, după cel obţinut de Oxana Baiul la patinaj artistic la Lillehammer, în 1994.

Ucraina a cîştigat prima medalia de aur la Olimpiada de la Soci, după ce echipa feminină s-a impus în proba ştafetă biatlon. Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului au urcat Iulia Djima, Aliona Pidgruşnaia, Valentina Semerenko şi Vita Semerenko, care a cîştigat şi cea de-a doua medalie a Ucrainei de la Soci - bronz la proba biatlon sprint.

"Dedicăm această victorie oamenilor de acasă. Vrem ca să se bucure un pic. În sfîrşit s-a întîmplat ceva bun şi pozitiv pentru ţara noastră", a spus biatlonista Aliona Pidgruşnaia.

"Oamenii din Ucraina au avut nevoie de această victorie mai mult ca oricînd. Cred că fetele au reuşit o faptă eroică", a adăugat preşedintele Comitetului Olimpic din Ucraina, Serghei Bubka.

Medalia de argint a probei a revenit Rusiei, iar Norvegia a cîştigat bronzul.

Meci dramatic între Canada şi SUA

Canada a cîştigat pentru a patra oară consecutiv titlul olimpic la hochei feminin! Canadiencele au învins într-o finală dramatică naţioanala SUA, care conducea cu 2-0 cu doar patru minute înainte de sfîrşitul meciului. Medaliile de bronz au revenit naţionalei Elveţiei.

SUA a deschis scorul în perioada a doua prin Meghan Duggan, iar la începutul reprizei a treia, americancele şi-au dublat avantajul, prin Alexandra Carpenter. Canada a egalat în ultimele patru minute de joc. Brianne Jenner a redus din diferenţă, iar Marie-Philip Poulin a marcat pentru 2-2. Astfel, titlul olimpic s-a decis în overtime, cînd aceeaşi Poulin a adus victoria canadiencelor.

"Sînt foarte mîndră să joc pentru Canada, iar victoria obţinută în acest fel a demonstrat că nu lăsăm mîinile jos. Doar astfel poţi reprezenta hocheiul canadian. Avem cu noi pozele generaţiilor anterioare ale naţionalei. Anume aceste fotografii ne-au inspirat să repetăm performanţa lor", a declarat căpitanul Canadei, Caroline Ouellette.

Canada este singura echipă care a jucat în toate cele cinci finale ale turneului feminin de hochei de la Jocurile Olimpice de iarnă.

Canadiencele au pierdut finala ediţiei din 1998, din Nagano, cînd hocheiul feminin a apărut pentru prima dată la Olimpiadă, dar au cîştigat medaliile de aur de celelalte patru ori. SUA a rămas cu un singur titlu olimpic la activ, dar a ajuns la cota de trei medalii de argint cîştigate.

Medaliile de bronz ale turneului feminin de la Soci au fost cîştigate de Elveţia, care a învins în finala mică Suedia cu 4-3.

Sursa: publika.md