REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 noiembrie 2022)
Vinificatori din au obținut 39 de medalii la un concurs din Canada
Vinificatorii din Republica Moldova, care au participat la un concurs de profil în Canada, au adus acasă 39 de medalii, dintre care trei premii Grand Or, 29 medalii de aur și şapte medalii de argint, a anunţat Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). „Producătorii moldoveni au revenit victorioși din Canada. În acest an, 64 de vinuri de la 26 de companii au participat, datorită susținerii financiare a Oficiului Național al Viei și Vinului, la concursul Selections Mondials des Vins Canada”, indică USAID. USAID susține industria vinicolă a Republicii Moldova din 2005.
Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întrevedere cu ambasadorul Australiei
Viceprim-ministrul Oleg Serebrian l-a primit astăzi pe ambasadorul Australiei în Republica Moldova, cu reședință la Kiev, Bruce Kevin Jeffrey Edwards. Oficialii au efectuat un schimb de opinii privind evoluțiile legate de contextul de securitate din regiunea Mării Negre, inclusiv prin prisma repercusiunilor asupra securității energetice a Republicii Moldova. Au fost punctate, de asemenea, eforturile Republicii Moldova și a partenerilor săi externi pentru sprijinul cetățenilor ucraineni refugiați în țara noastră. În cadrul dialogului purtat, vicepremierul a abordat și aspecte ale dosarului transnistrean, precum și perspectivele soluționării problemelor existente pe ambele maluri ale Nistrului.
Două proiecte susținute de SUA au fost inaugurate în autonomia găgăuză
Programul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Comunitatea Mea a inaugurat două proiecte de infrastructură, implementate în UTA Gagauz-Yeri. Este vorba de proiectul de reconstrucție și amenajare a Parcului ”Pobeda” în Ceadîr-Lunga și proiectul de reconstrucție a acoperișului Liceului „B. Ianakoglo” în satul Copceac. Acestea au fost implementate de autoritățile publice locale în colaborare cu Programul Comunitatea Mea și cu sprijinul financiar al USAID. Costul total al proiectului a constituit 128,500 mii de dolari, dintre care investiția primăriei Ceadîr-Lunga - 66 de mii de dolari, contribuția USAID – 62 de mii dolari.
Peste 10 mii de solicitări au fost recepționate de AIPA
În 2022, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a atins un nou record de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor post-investiționale. Astfel, AIPA a recepționat 10830 de cereri de acordare a sprijinului financiar pentru 4917 producători agricoli unici, în valoare de peste 1785,9 milioane de lei, cu 32% mai mult decît valoarea subvențiilor solicitate de producătorii agricoli în anul 2021. Cea mai mare pondere a solicitărilor a fost înregistrată în domeniile pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare, valoarea subvențiilor a însumat – 446,82 milioane de lei (810 de cereri), urmat de investițiile efectuate în procurarea tehnicii și utilajelor agricole – 4062 milioane de lei (2976 de cereri).
Comuna Filipeștii de Pădure din România s-a înfrățit cu satul Dănceni
Ciprian Morarescu și Victoria Butuc – Guranda, primarii celor două localități, au semnat un acord de înfrățire. Evenimentul festiv a avut loc în timpul activităților artistice organizate de hramul satului Dănceni din Republica Moldova. Prin acest acord, avînd în vedere caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții, comuna Filipeștii de Pădure din județul Prahova și satul Dănceni din raionul laloveni își vor dezvolta cooperarea reciproc avantajoasă în domenii precum administrație publică locală, comerț, agricultură, educație, cultură, sănătate, mediu, sport, și multe altele.
Legea cu privire la inspecția înainte de expediție ar putea fi abrogate
Parlamentul ar putea să abroge Legea cu privire la inspecția înainte de expediție pe motiv că aceasta nu mai corespunde cadrului normativ actual în domeniu. Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat în unanimitate, la ședința de astăzi, raportul la proiectul respectiv de lege. Legea cu privire la inspecția înainte de expediție a fost adoptată în anul 2003. Documentul stabilește principiile de implementare şi efectuare a inspecției înainte de expediție a mărfurilor importate în R. Moldova. De asemenea, reglementează drepturile şi obligațiile importatorilor, organelor de stat, precum şi ale companiei desemnate de către Guvern pentru efectuarea inspecției înainte de expediție.
Circa 130 de persoane fără adăpost vor putea fi cazate într-un centru din capitală
Persoanele fără un loc de trai pot beneficia de adăpost și hrană la „Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil” din capitală. Șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Marina Buga, a specificat că beneficiarii se pot adresa la asistenții sociali ai instituției la următoarele numere de telefon: 022-354-037 sau 022-354-038. Centrul se află pe stradela Haltei 2. Instituția oferă gratuit asistență temporară persoanelor fără domiciliu stabil. Capacitatea centrului este de 130 de persoane. În perioada rece a anului, 1 noiembrie-31 martie, instituția prestează servicii de găzduire în regim non-stop.
Mămicile vor primi îndemnizații chiar dacă muncesc în perioada concediului de maternitate
Femeile vor avea dreptul de a realiza venituri în perioada concediului de maternitate și, totodată, de a beneficia de indemnizația de maternitate. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat astăzi de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Deputatul Marina Morozova a menționat la comisie că, în prezent, pentru perioada concediului de maternitate, care se suprapune cu perioada în care femeia desfășoară activitate de muncă, se achită salariul, dar nu și indemnizația. Astfel, proiectul își propune păstrarea dreptului femeii de a beneficia de indemnizația respectivă, mărimea acesteia urmînd să fie determinată în baza venitului soției sau soțului care are un salariu mai mare.
Moldova va împrumuta 60 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar
Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 60 de milioane de euro acordat de Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Un acord în acest sens a fost avizat astăzi de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană. Potrivit documentului, banii vor fi folosiți pentru consolidarea programelor de protecție socială, pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la gaze și pentru adoptarea reformelor în vederea dezvoltării energiilor regenerabile. De asemenea, resursele financiare vor fi valorificate pentru adoptarea unui nou cod al transporturilor feroviare și reformării sectorului. Împrumutul prevede o maturitate de 15 ani, inclusiv perioada de grație de cinci ani.
A fost inaugurat drumul de ocolire de la Bahmut, Călăraşi
Drumul de ocolire a localității Bahmut din raionul Călărași, cu o lungime totală de circa şase kilometri, a fost inaugurat astăzi. Traseul a fost construit cu sprijinul Uniunii Europene şi este parte a drumului național R1 Chişinău – Ungheni – frontiera cu România. „Construcția acestor 6 km de șosea a durat şapte ani, însă lucrările au înaintat cu tempo rapid abia în ultimul an. Obiectivul nostru este nu doar să construim drumuri, ci şi să le construim repede, conform standardelor. Cu ajutorul partenerilor externi reușim să demonstrăm că Moldova are drumuri europene, care pot fi construite fără abateri”, a declarat la eveniment vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.
Astra Film Festival din România vine în premieră în R. Moldova
Astra Film Festival, considerat cel mai important festival de film documentar din România, aduce la Chișinău, în premieră, o selecție de filme de la ediția din acest an. Festivalul va avea loc în perioada 11-13 noiembrie la Muzeul Național de Artă al Moldovei și la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”. Potrivit organizatorilor, programul Astra Film Chișinău include de asemenea proiecția filmului-eveniment „Transalpina - Drumul regilor”, de Dumitru Budrala, precum și un concert cu genericul „Floare de Maidan” al Diviziei de tineret a Centrului Cultural Subcarpați.