REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 noiembrie 2022)

Locuitorii din raionul Hîncești vor beneficia de consultații medicale gratuite

Echipele mobile de medici specialiști vor oferi, în perioada 7–11 noiembrie, consultații profilactice gratuite populației din raionul Hîncești. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în săptămîna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în cinci localități din raionul Hîncești: pe 7 noiembrie – în Lăpușna; pe 8 noiembrie – în Ciuciuleni; pe 9 noiembrie – în Drăgușenii Noi; pe 10 noiembrie – în Bobeica; pe 11 noiembrie – în Stolniceni. Tot în această săptămînă, servicii medicale stomatologice vor fi prestate gratuit copiilor în patru localități din raioanele Ocnița și Comrat.

 

Irina Rimes va concerta la Palatul Național

Un concert al cîntăreței Irina Rimes va avea loc la 9 noiembrie, la ora 19.00, la Palatul Național ”Nicolae Sulac” din Chișinău. Potrivit organizatorilor, în concertul său solo, ea urmează să pășească pe scena de la Palatul Național “Nicolae Sulac” cu piesele care au marcat parcursul ei de-a lungul timpului. „Octombrie roșu” , „Piesa noastră”, „Iubirea noastră mută”, „Cosmos” și „Acasă” sînt doar cîteva din hit-urile din cadrul evenimentului. Irina Rimes a cunoscut pentru prima dată succesul prin piesa "Visele", în 2016, reușind să ocupe prima poziție din topurile de radio din mai multe țări.

 

UE şi PNUD au început instruirea operatorilor centralelor pe biomasă

Centralele termice pe biomasă din peste 100 de instituții publice sînt testate și pregătite de sezonul rece. Operatorii sînt instruiți de o echipă de experți contractați de programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Pînă la sfîrșitul anului urmează să fie supuse procedurilor de verificare o sută de centrale termice. În acest sens au fost identificate 69 de centrale termice nefuncționale sau care aveau diferite deranjamente tehnice.

 

Serviciul Fiscal a numit învingătorii din 2022 a concursului „Loteria fiscală”

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunţat astăzi lista celor 174 de învingători ai celei de-a treia ediții (trimestriale) a concursului „Loteria fiscală” din anul 2022. În cadrul ediției a III-a a concursului din anul curent au participat 19 958 275 de tranzacții, efectuate cu cardurile bancare în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022. Suma totală a tranzacțiilor a constituit 5 819 440 988,17 lei (circa 300 de milioane de euro). „Persoanele desemnate învingătoare în cadrul celei de-a treia ediții (trimestriale) a Loteriei fiscale din anul 2022 vor beneficia de premii în sumă a cîte o mie de lei. Premiile vor fi transferate cîștigătorilor pe conturile de card, în lei, în maximum 10 zile după publicarea listei”, indică SFS.

 

Ofițerii CNA și procurorii au descins la Primăria Comrat

Ofițerii Centrului Național Anticorupție /CNA/ și procurorii anticorupție efectuează astăzi percheziții la sediul Primăriei Comrat. Potrivit CNA, perchezițiile se desfășoară în cadrul unei cauze penale de abuz de serviciu în care este vizat un viceprimar și un specialist al Primăriei, dar și trei agenți economici. Conform procurorilor, factori de decizie ai Primăriei Comrat, acționînd din interes material, au favorizat trei agenți economici la procedurile de achiziții publice. Faptul favorizării agenților economici este constatat prin contractele semnate de către aceștia cu Primăria, în valoare de 135 de milioane de lei, pe parcursul perioadei 2019-2022.

 

Peste 60 de mii de arbori și arbuști urmează a fi plantați în Chișinău

Peste 60 de mii de arbori și arbuști urmează a fi plantați în capitală. Acțiunea se va desfășura în cadrul Campaniei de plantare a arborilor care a fost lansată astăzi de autoritățile locale. Potrivit municipalității, copacii urmează a fi plantați în parcuri, scuaruri, pe teritoriul școlilor, grădinițelor și în locurile publice unde au fost defrișați arborii uscați. Totodată, urmează a fi plantată Aleea Prieteniei și Aleea Medicilor. Lucrările de amenajare a spaţiilor verzi se vor desfășura pe parcursul lunii noiembrie pe întreg teritoriul țării. În acest an, pentru procurarea materialului săditor și desfășurarea acțiunilor de înverzire a plaiului, Fondul Național de Mediu a alocat peste 2,5 milioane de lei.

 

În bugetul naţional au fost acumulate venituri de 73,1 mlrd de lei

În zece luni ale anului 2022, la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 73,1 miliarde de lei (peste 3,6 miliarde de euro), fiind în creștere cu 11,4 miliarde de lei, față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 76,6 miliarde de lei, mai mult cu 12,9 miliarde de lei decît în aceeași perioadă a anului 2021. Potrivit sursei citate, executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit de 3,5 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente au constituit 13 miliarde de lei. Respectiv, veniturile bugetului de stat, în perioada ianuarie - octombrie 2022, au constituit 47,1 miliarde de lei, fiind în creștere cu 8,1 miliarde de lei.

 

Toate instituțiile de educație din capitală vor fi conectate la agentul termic

Toate instituțiile de educație din capitală vor fi conectate astăzi la agentul termic. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, Andrei Pavaloi. Potrivit sursei citate, blocurile claselor primare au fost conectate la căldură săptămîna trecută. „Începînd cu ziua de azi, toate instituțiile de educație vor fi conectate la agentul termic, întrucît temperaturile de afară sînt în scădere”, a spus Andrei Pavaloi. La rîndul său, directorul general interimar al Societății pe Acțiuni „Termoelectrica", Vasile Leu, a specificat că, în prezent, 508 obiective din cele 4398 au fost conectate la căldură. „Este vorba de circa 12% din totalul acestora. Toate blocurile sînt pregătite pentru a fi conectate la agentul termic”, a menționat Vasile Leu.

 

Profesorii din Cahul au învățat programare cu susținerea UE

80 de profesori din regiunea Cahul au învățat design grafic și limbaje de programare. Potrivit Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, pedagogii și-au aprofundat cunoștințele în video storytelling, comunicare emoțională, antreprenoriat, crearea aplicațiilor mobile și inteligență artificială. Cursurile au fost posibile datorită proiectului „Tekwill în fiecare școală”, aflat la a treia ediție, și face parte din programul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Suedia.

 

Autorul mai multor denunțuri false cu bombă a fost prins și amendat

Un adolescent care a făcut denunțuri false, în zilele de 19-21 ianuarie 2022, despre prezența explozivelor în sudul țării, a fost condamnat și impus să achite o amendă de 12 mii de lei (circa 600 euro). Potrivit Procuraturii, denunțurile au vizat locații din Ceadîr-Lunga, Comrat și Vulcănești – instituții de învățămînt, precum și un cimitir. Conform materialelor dosarului, la comunicarea prin poșta electronică a denunțurilor false, adolescentul a urmărit scopul perturbării activității instituțiilor de stat.

 

Un grup de deputați din Spania efectuează o vizită la Chișinău

Delegația Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Congresului Deputaților Regatului Spaniei efectuează în aceste zile o vizită în Republica Moldova. Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, deputații spanioli vor avea întrevederi cu conducerea țării – șefa statului Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și premierul Natalia Gavrilița. Agenda vizitei mai include întrevederi cu președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, și cu membrii comisiei.

 

În UTA Gagauz-Yeri a fost organizat Festivalul Vinului

Cei mai buni vinificatori din UTA Gagauz-Yeri au fost omagiaţi ieri, în cadrul unei festivităţi organizate de autorităţile autonomiei, cu susţinerea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Pe 6 noiembrie, Festivalul Vinului „Gagauz şarap yortusu” din Găgăuzia a revenit după doi ani de pauză din cauza pandemiei COVID-19 și a adunat zeci de vinării din întreaga țară, inclusiv 11 vinării din regiune, în piața centrală a orașului Comrat. Oaspeții festivalului au avut ocazia să descopere obiceiurile din UTA Găgăuzia, bucătăria națională „Gagauz Sofrasi” și să se bucure de un program cultural-artistic.

 

Activitatea platformelor de recreere de la posturile vamale Leușeni, Giurgiulești și Sculeni va fi sistată

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a decis sistarea activității platformelor de odihnă și recreere, instalate anterior la punctele de trecere a frontierei Leușeni, Giurgiulești și Sculeni. Potrivit sursei citate, decizia vine în contextul reducerii fluxului de autocamioane la punctele de frontieră a țării, dar și la micșorarea numărului de solicitări din partea conducătorilor auto. Acestea urmează să fie conservate, iar la necesitate ar putea fi reinstalate.

 

Peste 3800 de șoferi au fost documentați pentru încălcarea regulilor de circulație

În zilele de odihnă, peste 3800 de conducători auto au fost documentați de oamenii legii pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, 32 de șoferi au fost înlăturați de la volan, fiind depistați în stare de ebrietate. Cei mai mulți dintre aceștia aveau un grad avansat de alcool. Totodată, 1 208 conducători auto au fost amendați pentru depășirea limitei de viteză. De asemenea, 594 de șoferi au fost sancționați pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31