REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 septembrie 2022)
Oamenii legii desfășoară campania „Școală+Poliție=Siguranță”
Oamenii legii au inițiat campania „Școală+Poliție=Siguranță”. Aceasta se desfășoară tradițional la începutul anului școlar și include acțiuni de informare a copiilor și părinților privind siguranța în mediul educațional și cel social. Ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Oxana Toderiță, a specificat că, în cadrul campaniei, oamenii legii vor prezenta elevilor instituțiile statului care vin în suportul copiilor victime. Totodată, la orele informative, polițiștii vor vorbi cu copii despre violență, siguranța în mediul online, comportamentul delincvent, abandonul școlar și de domiciliu.
PNUD a aprobat Programul de țară 2023-2027
Comitetul Executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a aprobat Programul de țară 2023-2027 pentru Republica Moldova. Acesta prevede asistență pentru țară în patru domenii majore, sprijinind viziunea unei societăți cu un grad înalt de coeziune socială, incluzivă, de drept și mai rezilientă, precum și cu o calitate mai bună a vieții pentru toată lumea, a anunţat astăzi PNUD Moldova. „Parteneriatul și sprijinul continuu din partea PNUD este important în depășirea crizelor care afectează țara noastră și pentru asigurarea bunăstării populației”, a declarat Gheorghe Leucă, Reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lîngă ONU.
Elevii au cucerit medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică
Echipa Republicii Moldova a obținut o medalie de argint și alta de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori, care a avut loc la Dorohoi, România, în perioada 29 august – 3 septembrie, a anunţat astăzi Ministerul educaţiei. Potrivit MEC, medaliatul cu argint este Oleg Rață, elev la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu-Spătarul” din municipiul Chișinău, iar bronzul l-a obținut Alin Popescu, elev al Liceului Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău. La Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori au participat 48 de elevi din 11 țări, R. Moldova fiind reprezentată de patru elevi și doi profesori.
Un cont bancar de circa 5 mln de lei a fost sechestrat de ARBI
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a anunțat astăzi că a aplicat sechestru pe un cont bancar în valoare de circa 5 milioane de lei (circa 250 de mii de euro). Potrivit CNA, contul a fost indisponibilizat într-un caz de delapidare a averii străine. În prezent, ARBI are în examinare 173 de delegații, pe 121 de cauze penale, în privința a 278 de subiecți.
Igor Grosu efectuează o vizită în Danemarca
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, efectuează o vizită oficială în Regatul Danemarcei, în perioada 5-8 septembrie. La Copenhaga, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va avea o întrevedere cu speakerul Parlamentului Danemarcei, Henrik Dam Kristensen. Agenda vizitei mai include întîlniri cu vicepreședinții Legislativului danez și cu membri ai comisiilor parlamentare. Șeful Legislativului va mai discuta cu reprezentanții Confederației Industriei Daneze, precum și ai sectorului energetic. Președintele Parlamentului va fi primit de Regina Margareta a II-a a Danemarcei.
Serviciul Vamal a încasat peste 539 mln de lei
În perioada 29 august - 4 septembrie, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 539 de milioane de lei (aproximativ 26,9 mln de euro), mai mult cu 7,1 % față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit serviciului nominalizat, persoanele fizice au introdus bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți de peste 15 milioane de lei, ceea ce reprezintă 2,8 % din totalul sumei. Banii colectați de la contribuabili sînt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a.
Foști angajați ai „Moldova-Gaz”, trimiși în judecată
Procurorii PCCOCS au terminat urmărirea penală în cazul a trei angajați ai întreprinderii „Moldova-Gaz”, care l-au angajat fictiv pe cel de-al treilea dintre ei. Potrivit procurorilor, curatorii angajatului fictiv erau un ex-vicepreședinte și un membru al Consiliului de Administrație al întreprinderii. Astfel, în perioada celor trei ani, angajatul fictiv care avea titulatura de specialist măsurări gaze, deși avea absolvite doar nouă clase, a fost remunerat cu peste 800 mii lei. Procurorii i-au trimis pe toți trei pe banca acuzaților, pentru abuz de serviciu și escrocherie, care sînt pasibile de pedeapsa cu închisoarea, pentru un termen între 8 și 15 ani.
Șeful diplomației întreprinde o vizită de lucru în Norvegia
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene efectuează în perioada 5 – 6 septembrie o vizită de lucru la Oslo. Este prima vizită din ultimii 5 ani a unui șef al diplomației moldovenești în capitala Norvegiei. MAEIE a relatat că agenda cuprinde consultări cu ministrul Afacerilor Externe norvegian Anniken Huitfeldt precum și întrevederi de lucru cu ministrul Petrolului și Energiei, Terje Aasland și reprezentanți ai companiilor private norvegiene din domeniul energiei. Delegația condusă de către vicepremierul Nicu Popescu va discuta la Oslo modalitățile de intensificare a cooperării bilaterale, situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina.
A fost lansată Săptămîna de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile
Moldova va participa la Săptămîna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile. În perioada 5-11 septembrie, vor fi organizate la nivel național acțiuni de mobilizare comunitară și de sensibilizare a societății privind povara bolilor netransmisibile (BNT). R. Moldova se alătură campaniei Săptămîna globală de acțiuni în BNT cu genericul "Investiți pentru a proteja!". Centrele de sănătate publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale și comunitare vor organiza activități de sensibilizare a populației privind importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei.
Primăria a cumpărat autobuze pentru locuitorii din suburbiile Capitalei
Primăria Chișinău a cumpărat 84 de autobuze pentru locuitorii din suburbiile Capitalei. Vehiculele circulă deja pe liniile care fac legătura dintre Chișinău și cele 35 de localități din componența municipiului. Potrivit Primăriei valoarea totală a investiției în acest scop a fost de 315 milioane de lei, iar în acest an urmează să aibă loc alte achiziții noi, în sumă de 60 de milioane de lei. Din cele 84 de autobuze de pe rutele suburbane: 56 sînt de marca ISUZU, 17 - VDL, 7 – MAN și 4 Volvo.