REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 octombrie 2022)

Moldovagaz a explicat în ce condiţii vor fi revizuite tarifele la gaze

SA „Moldovagaz” a anunţat astăzi că în prețurile reglementate de furnizare a gazelor naturale în vigoare de la 1 octombrie 2022, prețul de achiziție este definit ca preț mediu anual și este inclus în tarif la nivelul de 926,94 dolari pentru o mie de metri cubi, sau 17 906,35 lei. În același timp, prețul real de achiziție în octombrie 2022 a fost de 1 026,36 dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce în noiembrie se așteaptă ca acesta să fie de 821,58 dolari pentru o mie de metri cubi. Potrivit întreprinderii, prețul efectiv de achiziție în august curent a fost de 1 458,92 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în septembrie - 1 882,78 dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce la prețurile reglementate aprobate, plătite de consumator din 12 august 2022, prețul de achiziție era stabilit la nivelul de 899,08 dolari pentru o mie de metri cubi. „Ca urmare, acesta nu a acoperit prețul real de achiziție, ceea ce a cauzat acumularea devierilor tarifare negative”, indică sursa citată.

 

O rachetă doborîtă de apărarea antiaeriană ucraineană a căzut în Naslavcea

O rachetă doborîtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut astăzi în extremitatea de nord a localității Naslavcea, raionul Ocnița, aflată la hotar cu Ucraina. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că, în urma incidentului, au fost luate toate măsurile de protecție. Potrivit MAI, în urma cazului, nu s-au înregistrat victime, dar ferestrele mai multor locuințe au fost distruse. Ulterior efectivele MAI au încercuit zona căderii rachetei, pentru a evita eventuale pericole, iar un grup de documentare se află la fața locului. „Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineață a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsk, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 1 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul”, se menționează într-un comunicat de presă al MAI.

 

Autorităţile au îndemnat administratorii blocurilor locative să aplice la proiectul „Primele Rîndunele”

Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) a atenţionat astăzi că a mai rămas o săptămînă în care administratorii blocurilor locative pot depune dosarul de participare la Proiectul-pilot „Primele Rîndunele”, Termenul limită de depunere a formularelor este 6 noiembrie. Proiectul „Primele Rîndunele” prevede oferirea suportului tehnic și financiar necesar pentru asigurarea eficienței energetice a clădirilor, fiind realizat de Termoelectrica, cu susținerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Centrului Analitic Independent “Expert-Grup” și Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

 

La Chișinău va avea loc reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova-UE

Legislativul va găzdui marți, 1 noiembrie, reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (CPA RM-UE). Reuniunea va fi coprezidată de vicepreședintele Legislativului Mihail Popșoi și europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Delegației UE la CPA UE-RM. Delegația Parlamentului European se va afla la Chișinău în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie și va avea întrevederi cu șeful statului Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu și prim-ministrul Natalia Gavrilița. Pe agendă mai sînt incluse întrevederi cu membrii fracțiunilor parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate” și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

 

Cinci posturi vamale moldo-ucrainene și-au sistat activitatea

Serviciul Vamal a anunțat astăzi despre sistarea activității a cinci Puncte de Trecere a Frontierei (PTF) moldo-ucrainene. Potrivit autorității vamale, PTF Giurgiulești-Reni nu funcționează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană. Totodată, Punctele de Trecere a Frontierei Otaci, Larga, Unguri și Briceni și-au întrerupt programul de lucru din motive de securitate. Autoritățile din Ucraina nu permit trecerea hotarului în contextul riscurilor de atac aerian. Serviciul Vamal a recomandat călătorilor să amîne, în măsura posibilităților, deplasările în Ucraina.

 

Președintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru în România

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua marți, 1 noiembrie, o vizită de lucru la București. Serviciul prezidențial de presă a relatat că în cadrul acesteia, șefa statului va participa la Conferința internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Parlamentul României. În aceeași zi, președintele Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. De asemenea, șefa statului se va întîlni cu membrii Clubului oamenilor de afaceri din Basarabia.

 

Toate grădinițele din capitală au fost conectate la agentul termic

Toate cele 129 de instituții de învățămînt preșcolar din capitală au fost conectate la agentul termic. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi. Potrivit sursei citate, în suburbii, 20 din cele 25 de grădinițe au fost conectate la căldură. Totodată, funcționarul a menționat că elevii au revenit astăzi din vacanța de toamnă. „Pe parcursul zilei, managerii instituțiilor de educație ne vor informa despre temperaturile înregistrate în încăperi și dacă solicită conectarea la agentul termic”, a adăugat Pavaloi.

 

Festivalul „Mioriţă Laie-Bucălaie" s-a desfăşurat la Cimişlia

„Mioriţă Laie-Bucălaie" este genericul unui festival internațional care s-a desfăşurat, în perioada 29-30 octombrie, la Cimişlia. Evenimentul a fost organizat de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine, în parteneriat cu primăria orașului, Consiliul raional, și a avut drept scop promovarea îndeletnicirilor, tradițiilor şi obiceiurilor caracteristice regiunii de sud a ţării, în special ale oieritului și căprăritului. La festival au participat crescători de ovine și caprine din țara noastră, precum și din Armenia, Bulgaria, Kazahstan, Kîrgîzstan, România, Ucraina și Uzbekistan. Agenda festivalului a inclus o expoziţie-tîrg de animale, în special de oi şi capre, un tîrg al meșterilor populari din regiunea sud, alte zone ale țării, schimb de practici şi experienţe în domeniu etc.

 

Serviciul Vamal a încasat peste 645 mln de lei în ultima săptămînă

În perioada 24-30 octombrie, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 645,2 milioane de lei (aproximativ 32,2 mln de euro). Potrivit instituției, persoanele fizice au introdus bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți de peste 19,3 mln de lei, ceea ce reprezintă 3,0% din totalul sumei. De asemenea, pe parcursul săptămînii trecute, au fost perfectate 3 375 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 79 898 de traversări. La capitolul combaterea fraudelor, în perioada vizată, au fost constatate 68 de încălcări ale legislației vamale și aplicate amenzi în sumă de peste 209 mii de lei.

 

CEC a prezentat rezultatele alegerilor locale noi desfășurate în comuna Braniște

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor locale noi desfășurate ieri în comuna Braniște, raionul Rîșcani. Potrivit CEC, candidatul Partidului Democrat din Moldova, Veaceslav Popa, a obținut 51,81% din voturi, iar candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Daniela Coltun, a întrunit 48,19% din voturi. Conform prevederile legale, în urma celui de-al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la scrutin.