REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 septembrie 2022)

Dispozitive medicale noi pentru cinci spitale

Cinci instituții medico-sanitare publice din Republica Moldova vor beneficia de dispozitive medicale care vor fi achiziționate din asistența financiară oferită de Japonia. Parlamentul urmează să ratifice Acordul în acest sens dintre Guvernele celor două țări. Din banii Japoniei, un miliard de yeni (cca 8 milioane de euro) vor fi achiziționate echipamente performante pentru Institutului de Medicină Urgentă, Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului Mamei și Copilului, Institutului Oncologic, Spitalului Clinic Municipal „Sfînta Treime”.

 

Locuitorii din Bălți vor plăti mai mult pentru căldură

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat miercuri noile tarife pentru energia termică livrată consumatorilor de către „CET-Nord”. Astfel, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor din Bălți crește cu 937 de lei, de la 2115 lei/Gcal (fără TVA) la 3 052 lei/Gcal (fără TVA). Totodată, energia electrică produsă de „CET-Nord” va costa 4 lei și 57 bani/kWh (fără TVA). Noile tarife intră în vigoare la 1 octombrie. Ultima dată, căldura s-a scumpit la Bălți în ianuarie 2022.

 

Certificatele de cazier vor putea fi livrate la domiciliu prin intermediul MDelivery

Serviciul Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Agenția de Guvernare Electronică au semnat contractul privind livrarea rezultatelor serviciilor publice către cetățeni prin intermediul serviciului guvernamental de livrare MDelivery. Potrivit MAI, în urma semnării documentului, certificatele de cazier judiciar, cazier detaliat și cel contravențional (pierderea actelor de înmatriculare a unității de transport, informațiile privind accidentele rutiere și altele) vor putea fi livrate la adresa indicată.

 

Benzina și motorina se ieftinesc

Carburanții se ieftinesc în continuare. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat prețul carburanților pentru joi, 29 septembrie 2022. Astfel, benzina se va ieftini cu trei bani și va costa 23 de lei și 89 de bani per litru, iar un litru de motorina se va ieftini cu 21 de bani și va costa 25 de lei și 24 de bani.

 

Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici" își deschide stagiunea concertistică 2022-2023

Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici" își va deschide stagiunea concertistică 2022-2023 pe 30 septembrie, cu un concert cu genericul ”Interferențe culturale”. Evenimentul se va desfășura la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, începînd cu ora 19:00. Al doilea eveniment din cadrul deschiderii stagiunii va avea loc la Sala cu Orgă pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii.

 

Fondurile programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor au fost suplinite cu 150 mln de lei

Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă a anunțat despre extinderea și suplinirea cu 150 milioane de lei (circa 7,5 mln de euro) a fondurilor programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor, faza II (FCT II). Potrivit Ministerului Finanțelor, fondurile au fost suplinite pentru a facilita accesul tinerilor întreprinzători la resurse avantajoase la rate promoționale fixe, pentru capitalizarea necesară a afacerilor inițiate.

 

Scade numărul cazurilor de rabie

Pe parcursul anului trecut, numărul animalelor depistate cu rabie s-a diminuat semnificativ (de 4 ori) – de la 82 în 2020, pînă la 20 în anul 2021. S-a micșorat, de asemenea, circulația virusului rabic în populația animalelor domestice, de la 66 la 16. Situația ar putea fi condiționată de diminuarea numărului vulpilor bolnave, depistate în această perioadă – ele fiind principala sursă de infecție. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în contextul Zilei mondiale de luptă împotriva rabiei, marcată pe 28 septembrie.

 

IGSU a elaborat două ghiduri de acțiuni în cazul unor situații de urgență

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a elaborat două ghiduri privind acțiunile ce necesită a fi întreprinse în situații de risc și în caz de urgență radiologică sau nucleară. Materialele prezintă regulile de siguranță pentru cetățeni și recomandările de pregătire pentru diverse situații de risc. Totodată, ghidurile includ compartimente cu informații despre acțiunile importante, care trebuie să fie întreprinse în cazul producerii unui accident nuclear sau radiologic.

 

Apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași va fi declarat utilitate publică

Lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași și de dezvoltare a infrastructurii pentru gestionarea apei potabile vor fi declarate de utilitate publică. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat miercuri raportul asupra unui proiect de lege în acest sens. Potrivit proiectului, conducta principală pentru transportul apei are o lungime de aproximativ 53 km și va asigura alimentarea cu apă a circa 28 de mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași.

 

Un partid politic a fost sancționat de CEC

Comisia Electorală Centrală a sancționat, sub formă de avertisment, concurentul electoral Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” pentru încălcarea modului de susținere financiară în campanie electorală, prin pregătirea materialelor promoționale și începerea campaniei înainte de termenul stabilit de lege. Formațiunea a fost obligată să prezinte raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 17 – 23 septembrie 2022 sau informația privind nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”.