REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 octombrie 2022)
Creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfînta Parascheva
Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi pe Sfînta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. În popor, această sărbătoare este cunoscută sub numele ”Sfînta Vineri de Toamnă”. Sfînta Parascheva s-a născut în sec. XI, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Istanbulul de astăzi), din părinți bogați și credincioși. La vîrsta de zece ani, se duce la Constantinopol, unde este învățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească.. La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintești. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice. Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, în această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande, încep pregătirile de iarnă. Preoții afirmă că Sfînta Parascheva ocrotește familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriți, potoliți în acțiuni, să medităm și să ne rugăm pentru mîntuirea noastră.
Parlamentul a aprobat schimbarea destinației unor terenuri
Deputații au adoptat, în cadrul ședinței de astăzi, inițiativa legislativă care vizează schimbarea destinației unor terenuri pentru construcția obiectivelor sociale și educaționale în localitățile Taraclia din raionul Căușeni și comuna Stăuceni, municipiul Chișinău. Potrivit proiectului, unul dintre terenuri se află în localitatea Taraclia din raionul Căușeni și va fi utilizat pentru amenajarea spațiului aferent unui bloc de studii al Liceului Teoretic ”Ștefan cel Mare și Sfînt” din localitate. Cel de-al doilea teren urmează a fi transmis din proprietatea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație în proprietatea publică a comunei Stăuceni din municipiul Chișinău, și va constitui terenul aferent construcțiilor care vor fi folosite pentru crearea unui centru educațional și cultural în comună.
Un festival internațional al artelor va avea loc la Chișinău
La Chișinău va avea loc cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Contemporane BE FREE FEST, care se va desfășura în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie 2022 în incinta Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale”. Potrivit organizatorilor, ediția din acest an, cea mai mare de pînă acum, va cuprinde nouă evenimente culturale, cu participarea unor artiști din Sibiu, București, Berlin, Viena și Chișinău, la care vor avea acces sute de spectatori. ”În contextul agresiunii ruse în Ucraina și a amenințărilor la adresa păcii și ordinii mondiale, vă invităm să celebrăm împreună Arta, într-o îmbinare armonioasă dintre teatru, dans, film și muzică, sub genericul ”Puterea libertății”, se menționează într-un comunicat de presă remis de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.
Vladimir Bolea va participa la cel mai important eveniment agricol din România
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, efectuează, în perioada 26-29 octombrie, o vizită de lucru în România, pentru a participa la expoziţia INDAGRA – cel mai important eveniment agricol din țara vecină. Agenda oficialului de la Chişinău include întrevederi bilaterale cu Mihai Daraban, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, şi cu Daniel Nicolaescu, directorul Regiei Naționale a Pădurilor (ROMSILVA). De asemenea, Vladimir Bolea va participa la București la deschiderea Forumului American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei și Alimentelor în România, R. Moldova și Ucraina. Acesta va fi organizat în cadrul expoziției INDAGRA.
Șapte echipe de pompieri au intervenit la un incendiu la Spitalului de Psihiatrie din Codru
În dimineața zilei de astăzi, pompierii au intervenit pentru a lichida un incendiu izbucnit la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru. În urma incendiului, victime nu au fost raportate. Potrivit IGSU, apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 04:15. La fața locului, în asistența echipelor specializate ale forțelor polițienești, au intervenit șapte echipe de pompieri. Angajații IGSU au stabilit că arderea s-a produs într-o încăpere de la etajul 2 al clădirii spitalului. Intervenția pompierilor la lichidarea consecințelor incendiului a fost realizată inițial din exterior în conlucrare cu forțele de ordine, iar ulterior misiunea pompierilor a fost lichidarea focarelor în interiorul clădirii. Incendiul a fost lichidat la ora 08:18.
Șase persoane au fost reținute pentru organizarea migraţiei ilegale
Șase persoane, printre care un polițist de frontieră au fost reținute pentru organizarea migraţiei ilegale a cetățenilor din Ucraina în R. Moldova. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, cei șase suspecți cu vîrstele cuprinse între 32 și 54 ani, originari din nordul țării, au pus la punct schema în februarie 2022. Aceștia creau condiții în vederea organizării intrării în Republica Moldova, tranzitării și cazării în diferite locații din țară. Migranții din Ucraina traversau ilegal rîul Nistru cu barca, iar angajații Poliției de Frontieră le aplicau ștampila de intrare în Moldova. Pentru aceste servicii ucrainenii achitau între 4000 - 11000 dolari.
PNUD Moldova va susține dezvoltarea unei platforme digitale de angajare pentru refugiații din Ucraina
O nouă platformă digitală va ajuta refugiații din Ucraina să acceseze programe de instruire, să se angajeze și să se integreze mai ușor pe piața muncii din Moldova. Elementul inovativ al platformei este utilizarea indicatorilor de proximitate, astfel încît potențialii candidați pot fi alertați cu privire la oportunitățile de angajare din apropierea locului lor de reședință. Acest lucru este important deoarece mulți refugiați locuiesc în Bălți, Cahul, Edineț, Comrat și alte raioane, în timp ce majoritatea oportunităților afișate pe site-uri similare sînt concentrate în capitală. Platforma va fi elaborată de compania IT din Moldova Ixobit, în parteneriat cu ONG-urile Forța Vitală și Făclia, fiind finanțată cu aproximativ 40.000 USD de PNUD.
A demarat vaccinarea vulpilor împotriva rabiei
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunțat că astăzi demarează campania anuală de vaccinare antirabică a vulpilor. Potrivit instituţiei, campania de vaccinare este cofinanțată de Uniunea Europeană și sprijinită de România. „Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești. Momelile sînt aruncate din avion, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, lacurilor, rîurilor și a drumurilor naționale. Distribuția manuală a momelilor vaccinale se va realiza de către personalul subdiviziunilor teritoriale ale ANSA, precum și personalul Agenției Moldsilva și al Societății Vînătorilor și Pescarilor din Republica Moldova”, indică ANSA.
CSE a capitalei a aprobat măsuri de reducere a consumului de energie
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a aprobat mai multe măsuri de reducere a consumului de energie. Potrivit hotărîrii, conducătorii subdiviziunilor, instituțiilor și întreprinderilor municipale vor elabora planuri de optimizare a consumului de energie electrică, în special în orele de vîrf - 07:00-11:00 și 18:00-23:00, dar care nu vor afecta siguranța și activitatea angajaților sau funcționarea serviciilor esențiale. Totodată, iluminatul public din oraș va fi deconectat cu o oră mai devreme dimineața - 06:00 și va fi conectat cu o oră mai tîrziu seara - 20:00. Conform autorităților municipale, în funcție de circumstanțe și condițiile speciale, se va proceda la deconectarea iluminatului public pe timp de noapte și/sau în zilele de odihnă.
Peste 300 de mii de oameni s-au înregistrat pentru compensații
Peste trei sute de mii de cetăţeni s-au înregistrat pe platforma compensaţii.gov.md, lansată de Guvern. Precizările au fost făcute de către Felicia Bechtoldt, secretar de stat, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. „La moment avem 336. 800 de solicitanţi care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md, dintre care 276.500 de cereri care au fost transmis spre procesare şi 60.300 urmează să finalizeze completarea cererilor. Încurajez cetăţenii, dacă sînt întrebări cu privire la înregistrarea pe platformă ,să apeleze la numărul de telefon 080005000, de asemenea puteţi scrie şi emailuri la adresa suport@compensatii.md.
Lucrările de construcție a apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași sînt declarate de utilitate publică
Cu majoritatea voturilor deputaților a fost aprobat în lectură finală proiectul de lege prin care lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași și de dezvoltare a infrastructurii pentru gestionarea apei potabile sînt declarate de utilitate publică de interes național. Conducta principală pentru transportul apei are o lungime de aproximativ 53 km și va asigura alimentarea cu apă potabilă de calitate în jur de 28 de mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași. În aliniamentul traseului sînt 192 de loturi de teren, inclusiv 103 aflate în proprietate privată. Proiectul votat astăzi propune o procedura de expropriere specială care are drept scop neadmiterea tergiversării lucrărilor de construcție a acestui obiectiv de infrastructură strategică.