REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 februarie 2022)

Au fost majorate compensațiile bănești anuale pentru profesorii și directorii instituțiilor de învățămînt general

Cadrele didactice și de conducere din instituțiile de învățămînt general vor primi compensații majorate, începînd cu anul 2022. Guvernul a aprobat astăzi creșterea cuantumului compensației de la 2000 lei la 4000 lei pentru un an de studii. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, compensațiile pentru personalul didactic sînt prevăzute pentru procurarea de suporturi didactice (dicționare, crestomații, reviste de specialitate, auxiliare didactice, literatură artistică); a tehnicii de calcul (calculator/laptop/tabletă, componente PC, periferice PC, software pentru PC), a produselor software.

 

Intervalul pentru administrarea dozei booster împotriva COVID-19 a fost redus

Intervalul pentru administrarea dozei booster a fost redus de la șase la patru luni. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății după recomandările primite de la Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizărilor. Potrivit sursei citate, în următoarea perioadă, doritorii pot administra doza booster după patru luni de la încheierea schemei complete de vaccinare pentru a menține nivelul de protecție împotriva COVID-19.

 

Primăria capitalei organizează un concurs pentru elaborarea unui logo tematic dedicat medicilor

Direcția generală asistență socială şi sănătate a Consiliului Municipal Chișinău organizează un concurs pentru elaborarea simbolului vizual "2022 - Anul lucrătorului medical". Concursul se va desfășura în perioada 23 februarie-15 martie curent. Inițiativa autorităților publice locale vine în semn de recunoștință și apreciere pentru angajații din sistemul medical municipal.

 

COVID-19: Au fost înregistrate 970 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 8 687 de teste, fiind confirmate 970 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 10 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă astăzi, în țară s-au înregistrat 497 946 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 54 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 430 de persoane confirmate cu noul coronavirus, dintre care 142 în stare extrem de gravă și șapte pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 1 900 de pacienți au fost vindecați. În total, 470 851 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Pe 25 martie este termenul de prezentare a Declarației privind impozitul pe venit

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a atenționat că, la data de 25 martie 2022, survine termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2021 pentru persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, contribuabilii care desfășoară activitate profesională precum și persoanele fizice care desfășoară activitate independent. Contribuabilii, persoane juridice și fizice care practică activitate de întreprinzător, urmează să depună Declarația/Darea de seamă cu privire la impozitul pe venit la Serviciul Fiscal de Stat, în mod electronic sau pe suport de hîrtie.

 

Autoritățile din Chișinău vor studia experiența municipiului Iași în gestionarea deșeurilor

Reprezentanții municipalității Chișinău vor studia experiența municipiului Iași în gestionarea deșeurilor menajere. O delegație a municipalității Chișinăua efectuat, în perioada 21-22 februarie, o vizită de lucru în municipiul Iași, România. Membrii delegației au avut o întrevedere cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, care și-a arătat deschiderea de a împărtăși experiența județului Iași referitor la gestionarea deșeurilor, precum și extinderea colaborării pe diferite domenii de interes comun dintre cele două municipalități.

 

Guvernul a operat noi remanieri de cadre

Membrii Cabinetului de miniștri, reuniți astăzi în ședință, au acceptat eliberarea Veronicăi Ursu din funcția de secretar de stat la Ministerul Finanţelor. La fel, în şedinţa de astăzi, Executivul a decis pentru Sveltana Ţurcanu extinderea termenului de deţinere prin detaşare a funcţiei de secretar general adjunct al Guvernului. Tot azi, miniștrii au votat pentru numirea în funcţii prin cumul a mai multor ambasadori ai R. Moldova.

 

Legea privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor va fi modificată

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificarea Legii privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor. Este vorba de excluderea normei care prevede obligativitatea efectuării evaluării extraordinare a performanțelor judecătorilor în cazul în care aceștia urmează a fi numiți pînă la atingerea plafonului de vîrstă. Astfel, judecătorii a căror mandat de cinci ani a expirat deja sau va expira pînă la 1 aprilie 2022 vor avea posibilitate să fie numiți pînă la atingerea plafonului de vîrstă în baza evaluării ordinare, efectuată o dată la trei ani.

 

18 candidați s-au înscris la concursul pentru funcția de director ANRE

Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a anunțat că va examina mîine dosarele celor 18 candidați la funcția de Director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, comisia urmează să stabilească persoanele admise la concurs. Termenul maxim pentru depunerea dosarelor de către candidații a fost pînă pe 21 februarie 2022.

 

Moldova și Albania vor semna un acord privind cooperarea polițienească

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea Acordului dintre R. Moldova și Republica Albania, privind cooperarea polițienească. Potrivit Guvernului, obiectivul de bază al Acordului constă în combaterea mai eficientă a criminalității. Astfel, autoritățile competente ale celor două state vor coopera în domeniul combaterii infracțiunilor legate de criminalitatea transfrontalieră, fabricării și traficului de stupefiante, proxenetismului, traficului de ființe umane.

 

Planul manifestărilor consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței a fost aprobat de Executiv

De Ziua Memoriei și Recunoștinței, la data de 2 martie curent, în mai multe localități din țară vor fi organizate activități de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței R. Moldova. O hotărîre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv. Documentul include Planul manifestărilor, care vor fi desfășurate în semn de recunoștință a statului și a societății față de meritele deosebite ale veteranilor conflictului armat din anul 1992. Conform planului, persoanele cu dizabilități de pe urma acțiunilor de luptă și familiile celor căzuți la datorie vor primi ajutor material annual.

 

Guvernul a aprobat Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025, precum și planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, pînă în anul 2025, în urma implementării Programului, se propune atingerea mai multor rezultate, printre care reducerea incidenței tuberculozei cu 50% și a mortalității cu 75% comparativ cu anul 2015. La fel, este prevăzută majorarea ratei de vindecare în rîndul pacienților, îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament pentru toți cetățenii.

 

Un acord de recunoaștere a actelor de studii dintre R. Moldova și Italia a fost semnat la Chișinău

Un acord de recunoaștere a actelor de studii dintre R. Moldova și Italia a fost semnat astăzi la Chișinău de ministrul educației Anatolie Topală și secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Republicii Italiene, Benedetto Della Vedova. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Republicii Italiene, Benedetto Della Vedova a reiterat sprijinul autorităților italiene pentru procesul de reformă demarat de Chișinău și a menționat că procesul de cooperare bilaterală trebuie să avanseze.

 

Contabila-șef a Centrului de pregătire a specialiștilor Armatei Naționale a fost reținută de CNA

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat astăzi percheziții într-un dosar de corupție. În urma descinderilor a fost reținută contabila-șef a Centrului de pregătire a specialiștilor Armatei Naționale din Chișinău. Potrivit datelor CNA, femeia este bănuită că ar fi colectat taxe ilegale de la unii agenți economici pentru a le oferi protecție și a nu le crea impedimente în activitate. Femeia a fost reținută pentru 72 de ore și a fost plasată în izolatorul CNA. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă pînă la 7 ani de detenție sau amendă penală.

 

Irina Vlah s-a întîlnit cu noul ambasador al SUA

Guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, s-a întîlnit astăzi cu Kent Doyle Logsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova. Aceasta este prima întîlnire în teritoriu a diplomatului american de la începutul mandatului. În cadrul întrevederii, bașcanul l-a informat pe ambasador despre problemele și provocările cu care se confruntă autonomia găgăuză, prioritățile regiunii în dezvoltarea infrastructurii social-economice.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31