REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 aprilie 2022)

Focul haric va ajunge la Chișinău în seara zilei de 23 aprilie

Mitropolia Basarabiei informează că ÎPS Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, va aduce Focul Haric de la Ierusalim la Chișinău, sîmbătă, 23 aprilie, la ora 19:00, de la Aeroportul Internațional din Iași, unde, aceasta, va sosi cu o aeronavă. Ulterior, Focul Haric va ajunge în toate episcopiile de unde vor lua lumină toți preoții care slujesc în bisericile Mitropoliei Moldovei.

 

Guvernul are soluții pentru asigurarea securității energetice a țării

Guvernul are soluţii pentru menţinerea securităţii energetice a ţării, precum și opţiuni viabile, pe care le va întreprinde pentru asigurarea continuă a cetățenilor cu energie electrică și gaze naturale, potrivit vicepremierului Andrei Spînu, care a susţinut astăzi o conferinţă de presă.”Concernul rus Gazprom nu a oferit, deocamdată, nici un răspuns autorităților de la Chișinău. De aceea, din 1 mai, livrările de gaze naturale sînt incerte. În acest context, şapte companii internaționale sînt gata să livreze gaze naturale în Republica Moldova, inclusiv din România, Polonia și Țările de Jos”, a declarat oficialul.

 

Maia Sandu a discutat cu cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul în SUA

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu Administratoarea USAID, Samantha Power, a participat ieri seară la o discuție cu cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul în Statele Unite ale Americii. Discuțiile s-au referit la situația din regiune și din țară, dar și la mobilizarea concetățenilor noștri - din Moldova și de peste hotare - pentru a ajuta refugiații din Ucraina. Șefa statului le-a mulțumit pentru strîngerile de fonduri pe care le-au organizat pentru a-i sprijini pe cei fugiți de război. Discuțiile au vizat și sprijinul pe care îl oferă SUA țării noastre.

 

Angajații MAI vor munci în regim sporit în perioada Sărbătorilor Pascale

Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne vor activa în regim sporit în timpul Sărbătorilor Pascale, iar numărul efectivului implicat va crește. Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat astăzi în cadrul unui briefing că numărul angajaților implicați în menținerea ordinii publice va fi majorat cu peste 30 la sută. Va spori și numărul echipajelor de poliție rutieră.

 

Peste 6400 de străini au solicitat azil în R. Moldova

În perioada 24 februarie - 18 aprilie, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 6 488 de cereri de azil. Potrivit MAI, de la începutul războiului din Ucraina, pe teritoriul țării noastre au intrat 390 178 de cetățeni ucraineni, 291 768 au ieșit și 91 471 au rămas. În total, pe teritoriul R. Moldova sînt în prezent 95 255 de cetățeni străini, dintre care 48 240 sînt minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA).

 

R. Moldova va consolida relațiile comercial-economice și investiționale cu SUA

În cadrul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, viceprim-ministrul Nicu Popescu a participat la o masă rotundă cu reprezentanții Asociației de afaceri americano-central europeană (ACEBA). Potrivit MAEIE, în cadrul discuțiilor, vicepremierul Popescu a exprimat interesul țării noastre pentru consolidarea relațiilor comercial-economice și investiționale cu companiile membre ale ACEBA, subliniind necesitatea valorificării potențialului de cooperare care există în acest moment. „Energia regenerabilă, tehnologiile informaționale și fintech sînt doar cîteva sectoare în care putem valorifica potențialul de cooperare”, a opinat ministrul Popescu.

 

Participanţii unui proiect turistic moldo-român s-au întrunit la Ialoveni

Mai multe subiecte privind derularea acţiunilor în cadrul unui proiect transfrontalier moldo-român au fost discutate la Ialoveni, la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, unul din partenerii programului. Este vorba de proiectul „MuseumInfoTur - Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee - Centre de Informare Turistică”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014 – 2020. La eveniment au luat parte reprezentanţi ai muzeelor din centrul R. Moldova şi din judeţul Galaţi (România), partener al proiectului.

 

Peste 400 de soldați din Moldova revin la vatră

Ministerul Apărării a anunțat că soldaţii în termen, încorporaţi în primăvara anului 2021 în Armata Naţională, au fost trecuți în rezervă în perioada 19-20 aprilie. Peste 400 de soldați vor fi eliberați din serviciul militar obligatoriu, în cadrul unor ceremonii solemne desfăşurate în unități din garnizoana Chişinău. Militarii în termen, care s-au remarcat prin disciplină și conduită ostăşească exemplară în timpul executării serviciului militar, primesc grade, diplome de onoare, scrisori de mulțumire.

 

Serviciul Vamal îndeamnă exportatorii să aplice mecanisme de facilitare a comerțului internațional

Exportatorii din R. Moldova pot utiliza procedura simplificată în materie de documentare a originii preferențiale a mărfurilor exportate în Turcia, ţările membre ale Uniunii Europene, statele CEFTA și în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, prin solicitarea statutului de Exportator Aprobat. Scopul procedurii constă în facilitarea operațiunilor de export și relațiilor cu mediul de afaceri, prin conformarea la cele mai bune practici comunitare și promovarea principiului de integritate. Potrivit Serviciului Vamal, deținerea certificatului de Exportator Aprobat acordă exportatorului dreptul de a confirma originea preferențială a mărfurilor exportate.

 

Militarii sprijină autoritățile în gestionarea fluxului de refugiați

Militarii Armatei Naționale continuă acțiunile de acordare a sprijinului autorităților publice civile în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina. Potrivit șefului Centrului Unic de Gestionare a Crizei (CUGC), Adrian Efros, în perioada 19-20 aprilie, militarii Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” au executat lucrări de descărcare-încărcare și transportare a bunurilor materiale donate de partenerii străini, precum și a unui lot de medicamente oferit de Republica Azerbaidjan pentru persoanele refugiate în țara noastră. Acestea au fost transportate cu ajutorul unităților de tehnică din dotarea Armatei Naționale la depozitul San Farm Prim din Chișinău.

 

În școlile și liceele din Chișinău sînt programate circa 380 de clase întîi

Pentru anul școlar 2022-2023, municipalitatea Chișinău a programat peste 380 de clase întîi, care vor avea un efectiv de 10300 de școlari. Viceprimarul Angela Cutasevici a anunțat că pînă la data de 18 aprilie, prin intermediu platformei on-line e-scoala.chisinau.md, au fost depuse 6094 de cereri pentru înscrierea copiilor de vîrstă școlară în clasa întîi. "Pentru anul școlar 2022-2023, în cele 140 de instituții de învățămînt, inclusiv private, am planificat 389 de clase întîi pentru un efectiv de circa 10300 de elevi", a declarat Cutasevici.

 

Ofițerii CNA și SIS au descins la Judecătoria Comrat

În dimineața de azi, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și cei de la Serviciul de Informații și Securitate /SIS/ au descins la Judecătoria Comrat. Potrivit purtătorului de cuvînt al CNA, Angela Starinschi, perchezițiile au loc cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii, după solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu. „CNA, împreună cu procurorii Anticorupție și SIS, efectuează acțiuni de urmărire penală în privința unui magistrat din cadrul Judecătoriei Comrat. Acesta este vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită”, a spus Starinschi.

 

Legea care interzice folosirea simbolurilor care promovează războiul a fost publicată în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și Legea pentru modificarea unor acte normative au fost publicate în numărul de astăzi al Monitorului Oficial. Potrivit documentului, confecționarea, vînzarea și deținerea simbolurilor agresiunii militare se pedepsește cu o amendă de la 4 500 pînă la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 pînă la 60 de ore. Persoanele juridice riscă amenzi de pînă la 18 mii de lei.

 

Specialiștii ANSP au confirmat 15 cazuri noi de gripă sezonieră

Pe parcursul săptămînii trecute, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat 15 cazuri de gripă sezonieră, dintre care 11 în Chișinău. Potrivit sursei citate, cîte un caz de gripă s-a înregistrat la Fălești, Orhei, Rezina și Ungheni. În total, șapte persoane au fost spitalizate. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la adolescenți.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31