REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 februarie 2022)
Orologiul de pe Arcul de Triumf a fost reparat
ÎM Regia „Autosalubritate” a reparat ceasul de pe Arcul de Triumf din Chișinău. Începînd de astăzi, de la ora 10.00, acesta anunță fiecare sfert de oră și ora exacta. Ceasul nu a mai sunat din primăvara anului 2021, cînd mecanismul care unește cele două clopote instalate pe Arcul de Triumf s-a defectat. Marele ceas de pe Arcul de Triumf din Piața Marii Adunări Naționale din capitală a fost instalat în anul 1840, este unul mecanic și necesită repornirea la fiecare 24 de ore. „Vocea” orologiului de 180 de ani poate fi auzită din nou începînd de astăzi, ora 10.00. Arcul de Triumf a fost construit între anii 1840-1841, pentru a comemora victoria armatei ruse în războiul ruso-turc din 1828-1829.
Ion Dascăl își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare
Dirijorul Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, Ion Dascăl, acordeonist și pedagog, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare. Pentru activitatea sa fructuoasă, Ion Dascăl a fost distins cu titlurile onorifice „Artist Emerit” (1993), ”Artist al Poporului” (2010), medalia „Meritul Civic” (1994) și ordinul „Gloria Muncii” (2001).
COVID-19: Au fost înregistrate 4 794 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 17 858 de teste, fiind confirmate 4 794 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 12 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă în ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 449 840 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul de cazuri noi, 409 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 3 042 de persoane confirmate cu noul coronavirus, dintre care 196 în stare extrem de gravă și 28 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 3 725 de pacienți au fost vindecați. În total, 388 475 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.
Doi responsabili ai unei companii de turism au fost reținuți
Pe parcursul zilei de ieri, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au desfășurat opt percheziții la o companie de turism din Chișinău, care a prejudiciat peste 40 de clienți, cu peste două milioane de lei. Potrivit PCCOCS, oamenii legii au stabilit că reprezentanții companiei le promiteau în perioada 2019-2022 clienților facilitarea vacanțelor dorite, în destinații turistice exotice, inclusiv în hotele de cinci stele, astfel încît de la unii clienți au perceput și sume între 50-70 mii de lei. Ulterior, au fost reținuți doi factori de decizie ai companiei, pentru continuarea investigațiilor.
Muzeul de Etnografie din Orhei a beneficiat de mobilier nou
Muzeul de Istorie și Etnografie Orhei a fost dotat cu un set individualizat de mobilier, în cadrul unui proiect transfrontalier. Proiectul transfrontalier este realizat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (R. Moldova) și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos" (România). Acesta este finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul european de vecinătate și co-finanțat de beneficiarii proiectului.
Vitiuc, Reșetnicov, Ivanov și Zagorodnîi au fost reținuți pentru 72 de ore
Pe lîngă Vladimir Vitiuc și Violeta Ivanov, au mai fost reținuți pentru 72 de ore și Artur Reșetnicov, și Anatolii Zagorodnîi, toți foști deputați. Ei sînt suspectați de îmbogățire ilicită. Patru ex-deputați au fost reținuți pentru 72 de ore de către procurorii anticorupție, în urma descinderilor din această dimineață în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate. Acțiunile se efectuează în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul R. Moldova, care au părăsit PCRM în 2015. În cauză sînt vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.
Guvernatorul Găgăuziei a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei
Irina Vlah, Guvernatorul Găgăuziei, a avut o întrevedere cu Oleg Vasnețov, ambasadorul al Federației Ruse în R. Moldova. În cadrul discuției a avut loc un schimb de opinii cu privire la evoluția situației epidemiologice și a campaniei de vaccinare, precum și a problemelor restabilirii proceselor economice afectate de restricțiile sanitare, creșterea prețurilor și tarifelor. Irina Vlah a menționat că creșterea bruscă a prețurilor la energie a dus la scăderea nivelului de trai al marii majorități a locuitorilor Găgăuziei și a întregii R. Moldova și a redus semnificativ competitivitatea afacerilor locale.
Toate rutele naționale vor fi sistate pe 3 zile
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță un protest de 3 zile. Astfel, în perioada 7 - 9 februarie, toate rutele regionale și naționale, își vor sista activitatea în semn de protest. Potrivit APOTA, ”MIDR nu a reacționat la somația transportatorilor comunicată prin Scrisoarea deschisă din 22 ianuarie 2022, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv- acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor, nu a prezentat calculele reale a mărimii tarifului la serviciile de transport și nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului”.
Peste 9.400 de laptopuri, tablete și computere au fost repartizate prin școli
Peste 9400 de laptopuri, tablete și computere de masă noi au fost repartizate în instituțiile educaționale municipale în perioada pandemică pentru elevii care participă la lecțiile online. Despre aceasta anunță municipalitatea. Echipamentele au fost achiziționate de municipalitate, de autoritățile centrale de profil, diverși parteneri pe parcursul anilor 2020-2022. Astfel, în școli au ajuns 5.036 de computere, 3.909 de laptopuri și 485 de tablete.
La Bălţi s-a desfăşurat a doua ediţie a Tîrgului de iarnă
Circa 30 de agenţi economici din municipiile Bălţi şi Chişinău, raioanele Rîșcani, Fălești, Glodeni, Sîngerei, Florești, Drochia, Rezina și Basarabeasca, de la Centrul de Creaţie al Copiilor „Mihail Blanc” din Bălți, Studioul „Tezaur” al Centrului de Cultură şi Tineret din Bălţi, mai mulţi meșteri populari din regiunea Nord au participiat la ediţia din anul curent a Expo-tîrgului universal „Tîrg de iarnă”, desfăşurat la Bălţi. Evenimentul a fost organizat cu respectarea normelor pentru combaterea răspîndirii COVID-19 și măsurilor de prevenire şi control al infecției.
În Registrul de Stat al Alegătorilor sînt înscriși 3 282 344 de alegători
Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 2 februarie 2022, este de 3 282 344. Autoritatea electorală centrală a anunțat astăzi numărul exact al alegătorilor, astfel din numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (3 282 344), 2 773 078 de cetățeni cu drept de vot sînt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Cei mai mulți alegători au domiciliul în municipiul Chișinău, 641753, iar următorii își au domiciliul în municipiul Bălți, 101426.
Fiscul a încasat patru miliarde de lei
În luna ianuarie 2022, încasările la Bugetul public național administrate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) au constituit 4,0 miliarde de lei, ceea ce denotă o creștere de 532,0 milioane lei sau cu 15,5 % în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit Fiscului, la Bugetul de stat, în prima lună a anului curent s-au încasat peste 1,7 miliarde lei, ceea ce constituie cu circa 186,0 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, sau o creștere de 11,8 %. La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de 425,5 milioane lei.