REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 ianuarie 2022)

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Botezul Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc miercuri Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul în care Mîntuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vîrsta de 30 de ani. Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfîntului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiționalelor sărbători de iarnă. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfințesc apele mari și se purifică mediul înconjurător de forțele malefice.

 

Benzina și motorina se scumpesc din nou

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețuri mai mari pentru benzină și motorină pentru ziua de joi, 20 ianuarie. Astfel, un litru de benzină A95 va costa 22 de lei și 33 de bani, cu 11 bani mai mult, iar motorina se va scumpi cu 16 bani și va costa 19 lei și 30 de bani. Totodată, ANRE explică de ce prețurile sînt în creștere accelerată. „Creșterea accelerată a prețurilor pentru produsele petroliere principale de tip standard este dictată de tendința generală de creștere a cotațiilor înregistrate la bursele internaționale, care în ultimele zile au atins noi valori record”, explică ANRE.

 

Un autocar care pleca spre București a luat foc

Pompierii din raionul Hîncești au intervenit miercuri dimineață pentru a stinge un autocar de pe ruta Chișinău–București, care a luat foc pe traseul Chișinău–Leușeni. Potrivit datelor IGSU, pentru lichidarea focului, la fața locului a fost trimis un echipaj de pompieri. Aceștia au reușit localizarea arderii către ora 06:31. În urma incendiului, nicio persoană nu a avut de suferit. Cei 5 pasageri, care se aflau în autovehicul în timpul producerii incendiului, au reușit să iasă singuri din autocar. Flăcările au distrus autovehiculul în totalitate.

 

Oleg Serebrian este noul vicepremier pentru reintegrare

Oleg Serebrian este noul vicepremier pentru reintegrare. Fostul ambasador al Republicii Moldova în Germania a depus miercuri jurămîntul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența șefului statului Maia Sandu și a prim-ministrului Natalia Gavrilița. Oleg Serebrian a deținut începînd cu anul 2010 mai multe funcții de ambasador. Postul de vicepremier pentru reintegrare a rămas vacant după ce la 5 noiembrie 2021, Vlad Kulminski și-a anunțat demisia.

 

Pe drumurile din țară se circulă în condiții de iarnă

Pe drumurile din țară se circulă în condiții de iarnă. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, pe parcursul nopții de 19 ianuarie, lucrări de întreținere a drumurilor au avut loc în mai multe raioane. În zonele Nord, Centru și Sud s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. În procesul tehnologic au fost antrenate 129 de utilaje speciale, 264 de muncitori care au împrăștiat peste 1 982 de tone de material antiderapant.

 

Guvernul a cere instituirea situației excepționale pe piața gazelor naturale

Prim-ministra Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu au anunțat miercuri intenția Guvernului de a iniția procedurile necesare instituiri stării de urgență pe piața gazelor naturale. Decizia vine ca urmare a recepționării scrisorii oficiale trimisă de Gazprom către MoldovaGaz, prin care compania e înștiințată că din 20 ianuarie livrările de gaze naturale către Republica Moldova pot fi sistate. „Acesta se întîmplă pentru că MoldovaGaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

 

Din cauza COVID-19, părinții nu mai au acces pe teritoriul grădinițelor

Direcția educație, tineret și sport a interzis accesul părinților pe teritoriul și în incinta instituțiilor de educație timpurie din Chișinău. Șeful interimar al direcției, Andrei Pavaloi, a expediat pe adresa tuturor instituțiilor municipale de educație timpurie o dispoziție prin care atenționează asupra situației epidemiologice alarmante existente în Chișinău și, în scop de prevenire a pandemiei de coronavirus, anunță restrîngerea accesului părinților pe teritoriul și în incinta grădinițelor. Astfel, începînd din data de 19 ianuarie, în instituțiile de educație timpurie vor intra doar copiii și personalul angajat, după ce acestora le va fi măsurată temperatura corporal.

 

Mită de 750 de euro pentru obținerea permisului de conducere

Un bărbat din Chișinău a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție, după ce ar fi pretins și primit 750 de euro mită, ca să elibereze mai ușor un permis de conducere. Bărbatul ar fi acționat coordonat cu alți doi tineri din anturajul său, care sînt acum banuiți de complicitate la infracțiune. Pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru trafic de influență. În prezent, unul dintre banuiți este reţinut pentru 72 de ore şi se află în custodia CNA. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei trei bărbați riscă pînă la 7 ani de închisoare.

 

PCCOCS: Căutarea lui Gheorghe Cavcaliuc a fost blocată

Biroul Interpol de la Lyon (Franța) a acceptat, în luna decembrie, solicitarea Biroului Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe Gheorghe Cavcaliuc, pentru arestare și extrădare. Despre acest lucru anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale într-un comunicat de presă. La 17 ianuarie, Procuratura a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, despre blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol.

 

Vicepremierul Nicu Popescu a discutat cu șeful Misiunii OSCE

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE la Chișinău, Claus Neukirch. Oficialii au făcut un schimb de păreri pe marginea evoluțiilor curente în procesul de reglementare a conflictului din regiunea transnistreană. „Am salutat agenda de acțiuni a președintelui în exercițiu al OSCE, ministrului Afacerilor Externe al Poloniei Zbigniew Rau care vizează țara noastră”, a spus ministrul Nicu Popescu. Totodată, în cadrul discuției vicepremierul a exprimat poziția consecventă a Republicii Moldova în legătură cu necesitatea retragerii și distrugerii transparente a munițiilor ruse de la Cobasna.

 

Doi cetățeni din Ucraina au fost condamnați la închisoare în R. Moldova

Doi cetățeni ai Ucrainei, un bărbat și o femeie, au fost condamnați în Republica Moldova la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru comercializarea drogurilor. După executarea pedepsei, se va purcede la expulzarea lor în Ucraina și confiscarea venitului obținut din activitatea ilegală – 1500 euro de la bărbat și 3000 euro de la femeie – precum și cei aproape 40.000 lei care au fost cheltuiți pentru examinarea dosarului de instanța de judecată. Cei doi au fost reținuți în data de 26 iulie 2021, iar pînă acum s-au aflat în arest.