REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 aprilie 2022)
CEC va sancționa partidele care nu au depus rapoartele financiare pentru anul 2021
22 de formațiuni politice înregistrate la Agenția de Servicii Publice vor fi sancționate pentru că nu au prezentat rapoartele financiare pentru anul 2021. Comisia Electorală Centrală /CEC/ a anunțat că, din totalul de 55 de formațiuni politice existente, doar 33 au prezentat rapoartele financiare. Astfel, CEC a inițiat proceduri de sancționare a acestor formațiuni politice. Este vorba de Partidul Social Democrat, Partidul Noua Opțiune Istorică, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Acţiunea Democratică, Partidul „Renaștere”, Partidul Societății Progresiste, Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Progresului Național.
Șeful statului a promulgat legea ce prevede interzicerea simbolurilor ce promovează agresiunea militară
Simbolurile care promovează agresiunea militară vor fi interzise pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele Maia Sandu a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că a promulgat acest document. Șeful statului a menționat că noul document nu încurcă cetățenii să comemoreze eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta va intra în vigoare la momentul publicării. “Noi știm cît de mare a fost prețul prin care a fost obținută pacea. Este important să păstrăm buna înțelegere între oameni. De aceea nu putem accepta simbolurile care sprijină invazia rusă în Ucraina. Trebuie să spunem un nu ferm războiului şi simbolurilor acestuia. Mesajele care denaturează informația despre război trebuie sancționate. Oamenii trebuie să fie responsabili”, a opinat Sandu. Potrivit documentului adoptat de Legislativ, confecționarea, vînzarea și deținerea simbolurilor agresiunii militare, se pedepsește cu o amendă de la 4 500 pînă la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 pînă la 60 de ore. Persoanele juridice riscă amenzi de pînă la 18 mii de lei.
Premierul Natalia Gavrilița efectuează o vizită de lucru în raionul Cimișlia
Prim-ministrul Natalia Gavrilița se va afla astăzi într-o vizită de lucru în raionul Cimișlia. Șefa Executivului se va întîlni cu autoritățile publice locale din regiune și angajații Oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat. Ulterior, premierul va merge la Centrul Social din satul Selemet care oferă servicii copiilor și oamenilor vîrstnici, dar și la Spitalul raional din Cimișlia. Un alt punct al vizitei este Centrului raional de tineret Cimișlia - acesta este frecventat de circa 20 de persoane, cu vîrsta de 14-18 ani, iar începînd cu data de 24 februarie curent, Centrul organizează diverse activități și pentru refugiații din Ucraina.
Tineri din zona de securitate vor fi susținuți în integrarea socială
Mai mulţi tineri din zona de securitate vor beneficia de suport în incluziunea lor socială, datorită unui proiect susţinut de Uniunea Europeană. Proiectul va fi realizat de Centrul de justiţie socială „Echitate” în colaborare cu Oficiile forţei de muncă Dubăsari și Criuleni. Instituţiile au semnat un Memorandum de cooperare şi își propun să identifice 18 tineri din zona de securitate care „vor beneficia de suport în incluziunea lor educațională și vocațională, inclusiv cu încadrarea în cîmpul muncii, sau în dezvoltarea unei afaceri în vederea unui viitor mai sigur”.
Ștefan Coman și-a expus lucrările la Centrul ”C. Brîncuși”
La Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova a fost deschisă o expoziție personală de pictură cu genericul ”Între portret și peisaj” a artistului plastic Ștefan Coman. Pictorul a menționat că expoziția cuprinde 57 de lucrări. ”Majoritatea picturilor sînt create în aer liber, în mod special, peisajele. Am peisaje realizate în Bulgaria, Cuba, Grecia, Italia, Muntenegru, România, Serbia și în alte țări. Compozițiile le-am făcut în atelier”, a precizat autorul.
Accesul transportului privat pe teritoriul cimitirelor din capitală va fi interzis în preajma Paștelui Blajinilor
Întreprinderea Municipală „Combinatul Servicii Funerare" anunță interzicerea transportului privat pe teritoriile cimitirelor din Chișinău. Restricția se aplică în legătură cu executarea lucrărilor de salubrizare şi amenajare pe teritoriul cimitirelor. Din data de 27 aprilie, va fi limitat accesul automobilelor pe teritoriul Cimitirului „Sf. Lazăr" din str. Doina, iar din 28 aprilie - pe teritoriile celorlalte cimitire din oraş şi anume: Cimitirul „Central" din str. A. Mateevici, Cimitirul „Catolic" din str. Trandafirilor, Cimitirul „Sf. Treime" din şos. Munceşti, Cimitirul „Sculeni" din stradela Călăraşi, , Cimitirul „Şt. Ciobanu" din str. Decembriştilor, Cimitirul Buiucanii Vechi din str. Bisericii, , Cimitirul Băcioii Noi, Cimitirul Petricani și Cimitirul Ciocana din str. Industrială.
Copii din mai multe localități din Fălești vor beneficia de servicii stomatologice gratuite
În săptămîna curentă, de servicii medicale stomatologice gratuite vor beneficia copii din satele Călugar, Scumpia și Pînzăreni din raionul Fălești. Potrivit CNAM, echipele mobile de medici specialişti continuă să ofere în perioada 18–22 aprilie populaţiei consultaţii profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al CNAM.
Ambasada Canadei va susține în R. Moldova inițiative locale
Ambasada Canadei în R. Moldova a anunțat apel de propuneri de proiecte în cadrul programului Fondul Canadian pentru inițiative locale. Termenul limită pentru aplicare este 26 aprilie. Programul este conceput pentru a sprijini proiecte la scară mică, dar cu impact ridicat în țările în curs de dezvoltare, care se aliniază la domeniile prioritare tematice de implicare ale Global Affairs Canada. Programul este îndreptat către proiecte la nivel local, care sînt selectate și aprobate de ambasada sau înaltul comision al Canadei.Valoarea granturilor variază între 20 și 50 de mii de dolari americani.
Inițiativa privind contracararea dezinformării a fost supusă consultărilor publice
Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului a organizat o nouă rundă de consultări publice asupra inițiativei privind măsurile de contracarare a fenomenului de răspîndire a dezinformării. La eveniment au participat reprezentanți ai furnizorilor și distribuitorilor de servicii media și reprezentanți ai asociațiilor de presă din țară. În cadrul acestei runde de consultări publice, participanții au discutat despre prevederile documentului care se referă la modificările propuse la Codul serviciilor media audiovizuale.
IGSU a lansat o campanie de prevenire a incendiilor în ajunul sărbătorilor pascale
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ a lansat astăzi Campania de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada sărbătorilor de Paști. În cadrul campaniei, angajații IGSU vor veni cu recomandări și atenționări în adresa responsabililor lăcașelor de cult, care sînt rugați să respecte regulile antiincendiare, în special în Noaptea Învierii. Pompierii atenționează și asupra exploatării sobelor și coșurilor de evacuare a fumului, amenajarea unor locuri speciale pentru lumînări, dar și prudență maximă la utilizarea focului deschis.
Numărul de copii infectați cu COVID-19 a scăzut
Numărul de copii infectați cu COVID-19 a scăzut în ultima săptămînă, fiind înregistrate 137 de cazuri. Potrivit Ministerului sănătății, în perioada 11-17 aprilie au fost înregistrate 957 de cazuri noi de COVID-19, mai puține față de săptămîna a 14-a, cînd au fost raportate 1 266 de cazuri. S-a redus și numărul femeilor însărcinate care s-au infectat cu COVID-19, fiind înregistrate patru cazuri. La fel, s-au infectat mai puțini copii.
Japonia va identifica noi măsuri de susținere a sectorului agroindustrial
Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) este în prezent în proces de identificare a necesităților din sectorul agroindustrial al R. Moldova, pentru a veni ulterior cu propuneri de investiții în acest sens. Declaraţia a fost făcută de Matsunaga Hideki, director general al Departamentului pentru Orientul Mijlociu și Europa al JICA, care a avut o întîlnire cu conducerea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA). Subiectele discutate s-au referit la efectele războiului din Ucraina asupra sectorului agricol și al securității alimentare.