REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 februarie 2022)

Natalia Gavrilița a vizitat fabrica de covoare din Ungheni

Aflată într-o vizită în municipiul Ungheni, prim-ministra Natalia Gavrilița a mers astăzi la fabrica de covoare Unicorn Carpets SRL și la întreprinderea Euro Yarns SRL, specializată în producerea firelor sintetice. Șefa Executivului a discutat cu proprietarii celor două fabrici despre perspectivele de dezvoltare a întreprinderilor, dar și despre politicile de susținere a producătorilor. „ Prin crearea locurilor de muncă acasă, vom reuși să asigurăm creșterea economică și să contribuim la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri”, a spus Natalia Gavrilița.

 

A fost observată o specie rară de vulture

Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi Naturii (SPPN) a anunţat că, în perioada 13-15 februarie, pe teritoriul ţării noastre s-a aflat „un oaspete foarte rar - vulturul negru (Aegypius monachus)”. „Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria, în cadrul unui program de reintroducere a speciei. Tînărul vultur a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar. Djuranlyi a intrat în Moldova pe data de 13 februarie 2022, lîngă localitatea Etulia Nouă (UTA Gagauz-Yeri). După o noapte petrecută în raionul Cahul, pasărea și-a continuat zborul pînă în nordul țării, oprindu-se în raionul Telenești, lîngă localitatea Pistruieni”, indică SPPN.

 

Șapte startup-uri vor dezvolta produse și servicii digitale în industria agroalimentară

Șapte startup-uri din țara noastră vor dezvolta produse și servicii digitale în industria agroalimentară, în cadrul platformei educaționale Acceleratorul AgTech, parte a primului Laborator de inovații în agricultură în R. Moldova. Timp de 12 săptămîni, echipele vor avea acces la un set de materiale video și teste, care abordează etape și factori esențiali în dezvoltarea unui startup: module de afaceri, identificarea clienților, analiza pieței, economia unității etc.

 

COVID-19: S-au înregistrat 1 851 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 10 822 de teste, fiind confirmate 1 851 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, trei sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă astăzi, în țară s-au înregistrat 490 751 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 72 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 2 083 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 182 în stare extrem de gravă și 29 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 4 651 de pacienți au fost vindecați. În total, 453 911 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Muzeografi sînt instruiți în cadrul unui proiect moldo-român

Mai mulţi muzeografi din Regiunea Centru a R. Moldova, beneficiari ai proiectului transfrontalier MuseumInfoTur, participă în perioada 16-18 februarie la o instruire cu genericul „Interpretarea patrimoniului cultural pentru grupuri turistice". Sesiunea se desfășoară în regim online și este organizată de partenerul proiectului, Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunării de Jos din Galați, România.

 

Alexei Gherțescu, președinte al Consiliului Concurenței

Alexei Gherțescu a fost numit astăzi de Legislativ în funcția de membru și președinte al Consiliului Concurenței. Pentru candidatura acestuia au votat majoritatea deputaților prezenți la ședință. Tot astăzi, Alexei Gherțescu a depus jurămîntul în fața forului legislativ. Alexei Gherțescu este licențiat în drept și absolvent al programului de master în dreptul civil.

 

Șeful diplomației a avut o întrevedere cu noul ambasador al SUA

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a discutat la ministerul de externe cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon. În cadrul întrevederii, diplomații au discutat despre posibilitățile fortificării Dialogului Strategic bilateral, dezvoltarea și aprofundarea acestuia în cadrul grupurilor de lucru tematice, în special după întrevederea, din luna decembrie a anului trecut, a vicepremierului Nicu Popescu cu șeful diplomației americane Anthony Blinken.

 

A fost lansat un proiect transfrontalier al Universităților Tehnice din Iași și R. Moldova

Proiectul cu genericul „Winet@UNI - Infrastructura de Rețea Transfrontalieră Comună a Universităților Tehnice din Iași și din Republica Moldova” a fost lansat la Chişinău, în cadrul unui eveniment organizat la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). Proiectul, finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prevede dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalier și a infrastructurii de comunicații digitale moderne în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și a Universității Tehnice a Moldovei din Chișinău.

 

Prețul carburanților înregistrează un nou record

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat prețurile la carburanți: benzină și motorină pentru vineri, 18 februarie 2022. Prețurile cresc în continuare și au înregistrat un nou record. Potrivit ANRE, prețurile la benzină și motorină vor crește și mîine. Astfel, litrul de benzină va costa 24,19 lei, iar cel de motorină va costa 21,02 lei.

 

Deputații au operat modificări la Codul muncii și Codul educației

Un proiect de modificare a Codului muncii și Codului educației ce oferă oportunitatea părinților cu copii mici să revină mai devreme la serviciu a fost aprobat astăzi în prima lectură de Legislativ. Documentul prevede includerea unor norme ce reglementează dreptul angajatorilor de a oferi angajaților săi servicii alternative de îngrijire a copiilor, cu vîrsta de pînă la 3 ani, suplimentare celor oferite de către stat. Cheltuielilor aferente acestor servicii vor fi asigurate de angajatori, din mijloacele proprii.

 

O comisie specială va evalua integritatea candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP

Procedura de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii /CSM/ și Consiliului Superior al Procurorilor /CSP/ a fost modificată. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în lectură finală de deputați. Modificările au scopul creării unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP. Reieșind din specificul Comisiei de evaluare, precum și din necesitatea de a exclude orice formă de control sau imixtiune în activitatea acesteia, Comisia de evaluare va dispune de independență funcțională și autonomie administrativă.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31