REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 februarie 2022)

ANRE a amînat cu o săptămînă aprobarea noilor tarife la energia electrică

Agenția Națională de Reglementări în Energetică a amînat ședința programată pentru astăzi, la care urmau să fie aprobate noile tarifele pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Ședința a fost reprogramară pentru 23 februarie. Compania „Premier Energy” a solicitat, pe 10 ianuarie, creșterea tarifului la energia electrică de la 1,51 lei/kWh pînă la 2,79 lei /kWh. Compania a făcut trimitere la prețul în creștere de furnizare a energiei electrice aprobat pentru furnizorul central „Energocom”, dar și la evoluția prețurilor de tranzacționare a energiei electrice pe piața din Ucraina.

 

Călătoriile cu transportul public se scumpesc începînd cu 1 martie

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că astăzi într-o conferință de presă că urmează să semneze ordinul referitor la majorarea tarifelor la călătoriile cu transportul public. Astfel, tarifele vor fi majorate cu de 10 bănuți per km pînă la 20 de bănuți. Anterior, Ministerul Infrastructurii a anunțat că tariful pentru vehiculele care circulă pe rutele interraionale ar putea crește cu 10 bani per kilometru, iar pentru cele raionale – cu 30 de bani.

 

A fost finalizată reconstrucţia unei porţiuni a drumului Bender–Căușeni–Cimișlia

Lucrările de reparație a îmbrăcămintei rutiere din beton asfaltic a peste 11 km de pe drumul R26 Bender–Căușeni–Cimișlia, km 71,7-83,3 au fost finalizate. Comisia de recepție a lucrărilor, formată din reprezentanți ai Administrației de Stat a Drumurilor, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenției pentru Supraveghere Tehnică, companiei de proiectare și antreprenorului, a stabilit că lucrările sînt efectuate „în conformitate cu proiectul de execuție și caietul de sarcini”. Proiectul a inclus reparația a două poduri, reamplasarea rețelei de comunicație și gaz, reamplasarea rețelelor exterioare de apeduct și canalizare.

 

Va spori prezența noastră pe arena internațională de film

Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, își unesc eforturile pentru a dezvolta industria de film și media digitală din R. Moldova. Un acord de parteneriat cu genericul “Start inovație în media digitală și industria de film din Moldova“ a fost semnat de directoarea CNC, Valentina Iusuphodjaev, și directoarea proiectului sus-numit, Doina Nistor.

 

Procurorul raionului Hîncești a fost reținut pentru îmbogățire ilicită

Procurorul raionului Hîncești, Maxim Gropa, a fost reținut de procurorii anticorupție pentru îmbogățire ilicită. Maxim Gropa este vizat într-o cauză penală de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere. Acesta a fost reținut de către procurorii anticorupție pe un termen de 72 de ore. Gropa a fost numit în funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Hîncești, pentru un mandat de 5 ani, în august 2021.

 

COVID-19: S-au înregistrat 1 616 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 10 162 de teste, fiind confirmate 1 616 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 14 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă astăzi, în țară s-au înregistrat 488 899 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 103 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 2 074 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 158 în stare extrem de gravă și 23 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 4 707 pacienți au fost vindecați. În total, 449 260 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Consiliul Superior al Procurorilor ar putea fi reorganizat

Consiliul Superior al Procurorilor, cele ale colegiilor și al Inspecției procurorilor ar putea fi reorganizate. Subiectul a fost discutat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și reprezentanți ai Consiliului Superior al Procurorilor, Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Șeful de la Justiție a menționat că îmbunătățirea mecanismului de răspundere disciplinară a judecătorilor și procurorilor este unul dintre obiectivele Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025.

 

Digitalizarea mediului de afaceri a fost abordată pe platforma OECD

Reprezentanții Ministerului economiei și ai sectorului privat au discutat cu membrii Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) despre instrumentele de promovare a digitalizării mediului de afaceri. Discuțiile au avut în cadrul unui proiect de promovare a digitalizării Întreprinderilor Mici și Mijlocii în țările Parteneriatului Estic lansat de OECD în 2021. Ministrul Sergiu Gaibu, a prezentat progresele și prioritățile în domeniul digitalizării. Printre acestea au fost numite activitatea IT Park și a Centrului de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, evoluția în domeniul telecomunicațiilor, precum și programele de dezvoltare a comerțului electronic și de susținere a IMM.

 

Mai multe întreprinderi silvice au comis nereguli în gestionarea resurselor forestiere

Agenţia „Moldsilva” a iniţiat o serie de controale în fondul forestier naţional – proprietate publică a statului, gestionat de entităţile silvice din subordine. Astfel, în unele entităţi silvice a fost constatată diminuarea volumului de masă lemnoasă destinată recoltării prin intermediul tăierilor de produse principale. Este vorba Întreprinderea pentru Silvicultură (ÎS) "HÎNCEȘTI-SILVA” - cu 3 234 metri cubi, ÎS „SOROCA” - cu 807 m3 şi ÎS „IARGARA” - cu 1 176 m3.

 

A fost lansat Programul „Transport Modern”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a lansat Programul „Transport Modern”. Detaliile acestuia au fost prezentate astăzi, într-o conferinţă de presă, de către vicepremierul Andrei Spînu. Printre acțiunile incluse în plan se regăsesc: dezvoltarea unui program național de susținere a transportatorilor pentru înnoirea parcului auto; modificarea metodologiei de calcul al tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară; combaterea transportului ilicit de pasageri; optimizarea rutelor; elaborarea strategiei de mobilitate.

 

MAEIE anunță despre actualizarea alertelor de călătorie COVID-19 pentru patru state

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță despre actualizarea alertelor de călătorie COVID-19 pentru patru state. Este vorba despre Azerbaijan, Georgia, India și Iran. Înainte de a planifica o vizită în Republica Islamică Iran se recomandă consultarea cu Ambasada R. Moldova la Baku sau misiunea diplomatică Republicii Islamice Iran.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31