REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 noiembrie 2022)

Sistemul de irigare va fi reabilitat cu susţinerea Franţei

O misiune franceză se află în R. Moldova pentru a identifica opțiunile ce ar înlesni accesul agricultorilor la apă și la sistemele de irigare. În acest context, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a avut o întrevedere cu Romain Vidal, expert BRL Ingénierie, companie franceză specializată în utilizarea resurselor de apă, mediu și amenajarea teritoriului. Potrivit ministerului de resort, fiind într-o misiune pentru elaborarea unui studiu de pregătire a proiectului privind dezvoltarea și modernizarea sectorului de irigare, expertul întreprinde o serie de vizite în teritoriu, alături de alți specialiști străini, pentru a evalua sectorul de irigare. Ulterior, concluziile și propunerile vor fi remise către Agenția Franceză de Dezvoltare, în baza cărora va fi elaborat un studiu de fezabilitate în domeniu.

 

UE a mărit alocările pentru sprijinirea țărilor din Vecinătatea estică, inclusiv R. Moldova

După 13 ore de negocieri, s-a ajuns la un acord între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul UE din anul 2023. Acordul bugetar cuprinde o creștere de 280 milioane de euro a alocărilor pentru sprijinirea țărilor din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Siegfried Mureșan. Acesta a menționat că majorarea alocărilor s-a făcut la propunerea Grupului PPE din Parlamentul European, iar banii vor putea fi utilizați pentru investiții în modernizare, în școli, spitale, dar și pentru gestionarea crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina și implementarea reformelor necesare integrării europene.

 

Peste 13 300 de persoane au solicitat ambulanța săptămîna trecută

Echipele de asistență medicală urgentă au acordat săptămîna trecută primul ajutor medical la 13 331 de personae. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), din numărul total de solicitări, cel mai frecvent au chemat ambulanța persoanele cu urgențe cardiovasculare 3 219, printre care 64 cu Sindrom coronarian acut. În aceeași perioadă, intervenția ambulanței a fost solicitată la 1 998 de pacienți cu urgențe respiratorii, urmate de 1 907 persoane cu urgențe neurologice și 1 201 persoane cu diverse traumatisme. Echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 60 de accidente rutiere produse pe traseele țării, în urma cărora au avut de suferit 71 de persone.

 

Lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău–Strășeni–Călărași vor fi utilitate publică

Decretul de promulgare și Legea privind declararea utilității publice de interes național pentru lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău–Strășeni–Călărași, au fost publicate în Monitorul Oficial. Conducta principală pentru transportul apei are o lungime de aproximativ 53 km și va asigura alimentarea cu apă potabilă în jur de 28 de mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași. În aliniamentul traseului sînt 192 de loturi de teren, inclusiv 103 aflate în proprietate privată. Noua lege prevede o procedură de expropriere specială care are drept scop neadmiterea tergiversării lucrărilor de construcție a acestui obiectiv de infrastructură strategică.

 

Încasările la impozitul pe venit de la darea în locațiune a bunurilor imobile sînt în creștere

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunţat astăzi că încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu 22,3% de la începutul anului, comparativ cu perioada similară a anului precedent, și constituie 32,9 milioane de lei (circa 1,65 mln de euro). Potrivit instituţiei, urmare a acțiunilor de conformare voluntară și informare, în perioada ianuarie-octombrie 2022 au fost identificate 5 105 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile. De asemenea, pentru 442 de persoane fizice care dau în locațiune bunuri imobile au fost calculate suplimentar la buget: plăți de bază în sumă de 316,4 mii de lei, majorare de întîrziere în sumă de 28,1 mii de lei și aplicată amendă în mărime de 37,0 mii de lei, indică SFS.

 

NATO a donat echipamente de protecție și ventilatoare pulmonare

Republica Moldova a primit din partea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) peste șase tone de echipament individual de protecție și trei ventilatoare pulmonare. Ventilatoarele au fost distribuite Institutului Mamei și Copilului, Spitalului Clinic Bălți și Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”. Donația a fost livrată în țară cu suportul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre al NATO, Agenției NATO de Sprijin și Achiziții, dar și a României. Urmează să fie recepționate și alte echipamente, precum electrocardiografe, aspiratoare medicale, etc.

 

ANSA a anunţat retragerea de pe piaţă a unui lot de fistic

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi despre decizia companiei „Carl Wilhelm Clasen GmbH” de retragere și rechemare voluntară de la consumatori a produsului K-Classic Fistic, prăjit fără sare. Potrivit ANSA, produsul a fost comercializat în magazinele Kaufland, iar motivul retragerii constă în depistarea unui conținut ridicat a contaminantului Ocratoxina A. „Consumatorii care au cumpărat acest produs, sînt rugați să nu-l consume și să-l returneze în magazinul de la care l-au achiziționat, urmînd să li se restituie contravaloarea acestuia. Prezentarea bonului fiscal nu este necesară”, a rezumat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

 

Instruirea pacificatorilor moldoveni evaluată de experții Statului Major Întrunit al Forțelor Armate italiene

O echipă de experți din cadrul Statului Major Întrunit al Forțelor Armate italiene evaluează procesul de instruire a contingentului Armatei Naționale preconizat pentru participarea în operația de menținere a păcii din Republica Liban — Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL). La Ministerul Apărării, experții italieni au avut o întrevedere cu generalul de brigadă Eduard Ohladciuc, comandantul Armatei Naționale, în cadrul căreia au fost abordate mai multe aspecte ce țin de instruirea, dotarea cu echipament și detașarea contingentului moldovenesc în UNIFIL, în luna februarie 2023. De asemenea, în perioada 14-17 noiembrie curent, delegația italiană a vizitat Batalionul 22 de Menținere a Păcii “Căști albastre” și centrele de instruire ale Armatei Naționale, unde se instruiesc militarii moldoveni.

 

R. Moldova s-a alăturat proiectului internațional ecologic „EMERITUS”

Inspectoratul pentru Protecția Mediului s-a alăturat consorțiului format din 19 țări în cadrul proiectului „Protocolul de informații și investigații privind infracțiunile de mediu bazat pe mai multe surse de date”, "EMERITUS”, a anunţat astăzi Ministerul Mediului din Republica Moldova. Potrivit instituţiei, scopul acestuia constă în realizarea și implementarea protocolului pentru investigarea eficientă a infracțiunilor din domeniul mediului (gestionarii deșeurilor), valorificînd integrarea tehnologiilor inovatoare de monitorizare și analiză. Proiectul "EMERITUS” est finanțat în cadrul programului HORIZON Europe - principalul program de finanțare al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare.

 

884 de refugiați ucraineni au fost angajați oficial în Moldova

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocupare Forței de Muncă, pe întreg teritoriul țării, au fost deja angajați cu acte în regulă 884 de ucraineni, un număr în continuă creștere, dintre care: 657 de femei și 227 bărbați. Cei mai mulți dintre aceștia, 631, și-au găsit de lucru în Chișinău. Capitala este urmată de UTA Găgăuzia, Bălți, Ungheni și Cahul. Totodată, alți 600 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare. Moldova găzduiește, la moment, peste 78.000 de refugiați ucraineni.