REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 noiembrie 2020)

CEC a început distribuirea buletinelor de vot pentru secțiile de votare din țară

Comisia Electorală Centrală (CEC) a început distribuirea celor 2 934 017 de buletine de vot către consiliile electorale de circumscripție electorală. Securitatea procesului de distribuire a buletinelor de vot este asigurată de către colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului de Informații și Securitate. Totodată sînt distribuite și echipamentele de protecție împotriva COVID-19, destinate activității organelor electorale inferioare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020.

 

Persoanele cu bronșită acută pot beneficia de medicamente compensate

Persoanele care au bronșită acută vor beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Ordinul „Cu privire la medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală” va fi publicat mîine în Monitorul Oficial și va intra în vigoare. Potrivit documentului, preparatele destinate bronșitei acute vor fi prescrise de către medicii de familie pentru tratamentul episodic în condiții de ambulatoriu în sala de tratamente sau staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu.

 

Naționala de fotbal a Rusiei a ajuns la Chișinău

Echipa națională de fotbal a Rusiei a ajuns aseară la Chișinău, iar astăzi va juca amicalul cu reprezentativa Moldovei. Selecționerul rușilor Stanislav Cercesov a calificat meciul cu "tricolorii" la fel de important ca și cele care urmează să le dispute în Liga Națiunilor cu Turcia și Serbia. Din acest motiv, rușii au analizat echipa națională a Moldovei pînă la cele mai mici detalii. Cele două reprezentative s-au întîlnit pînă acum de trei ori. În 2 partide care s-au jucat la Chișinău s-au impus rușii, iar un meci disputat la Moscova s-a terminat la egalitate.

 

Deputatul Vasile Bolea va reprezenta Parlamentul la ședința Comitetului Permanent al AP OSCE

Deputatul Vasile Bolea, șeful delegației Parlamentului la Adunarea Parlamentară OSCE, participă, astăzi, la ședința online a Comitetului Permanent al AP OSCE. Relaţiile interparlamentare dintre R. Moldova și OSCE sînt promovate în cadrul Adunării Parlamentare a OSCE. AP OSCE a fost creată în aprilie 1991 și este constituită din parlamentele tuturor statelor membre ale OSCE. În prezent, AP OSCE este compusă din 323 parlamentari, reprezentînd 57 de ţări.

 

Serviciul de patrulare pe biciclete al Poliției se extinde în alte patru raioane ale țării

Douăzeci de polițiști, inclusiv o femeie, vor patrula pe biciclete în locurile publice din Orhei, Anenii Noi, Edineț și Ungheni. Datorită bicicletelor, oamenii legii vor ajunge mai rapid în locurile unde mașinile de poliție nu au acces. Ei vor asigura securitatea cetățenilor în parcuri, piețe, locuri de agrement și vor interveni în toate cazurile de urgență, cum ar fi, de exemplu, căutarea copiilor pierduți.

 

Cetățenii moldoveni pot merge la votare în Italia fără restricții

Consulatul R. Moldova la Milano a venit cu precizări pentru cetăţenii moldoveni care urmează să îşi exercite dreptul la vot în cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, ce se va desfăşura în data de 15 noiembrie. „Deplasarea şi accesul la secţiile de votare pentru alegerile preşedintelui R. Moldova din 15 noiembrie va fi permisă cetăţenilor R. Moldova, inclusiv în zonele cu circulaţie restricţionată (zonele portocalii şi roşii) cu prezentarea obligatorie a declaraţiei pe proprie răspundere (autodichiarazione) către organele de poliţie la efectuarea controlului”, se spune în comunicatul misiunii diplomatice,

 

CEC a acreditat pentru turul doi al alegerilor prezidențiale încă 185 de observatori

Pentru turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, Comisia Electorală Centrală /CEC/ a mai acreditat 185 de observatori, dintre care 162 naționali și 23 internaționali. În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 41 de observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a concurenților electorali. Administrația electorală centrală atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

 

În luna noiembrie, în R. Moldova sînt disponibile aproape 8.000 de locuri de muncă vacante

În luna noiembrie, pe piața muncii din R. Moldova sînt disponibile 7945 de locuri de muncă vacante, arată datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cele mai multe sînt în Chișinău (3135), Bălți (1069), raioanele Florești (357) și Ungheni (276), iar cele mai puține locuri de muncă vacante pot fi găsite în raioanele Drochia (16), Dubăsari (20), Dondușeni (21) și Basarabeasca (28). Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 1935 locuri de muncă vacante.

 

Cadrul bugetar pe termen mediu (2021-2023) va fi publicat în Monitorul Oficial

Hotărîrea Guvernului cu privire la aprobarea Cadrului bugetar pe termen mediu (2021-2023) urmează să fie făcută publică în Monitorul Oficial de vineri, 13 noiembrie. Acesta a fost elaborat pe fundalul impactului COVID-19 și al calamităților naturale asupra economiei. Documentul prezintă aspecte legate de gestionarea provocărilor bugetare și eficientizarea cheltuielilor publice în scopul combaterii efectelor pandemiei și relansarea economiei. Strategiile propuse au fost coordonate cu partenerii de dezvoltare.