REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 noiembrie 2022)
Peste 4 milioane de lei au fost ridicate în urma perchezițiilor la Partidul „Șor”
Procuratura Anticorupție (PA) a venit astăzi cu precizări privind suma banilor ridicată în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Potrivit PA, a fost finalizat procesul de examinare a banilor depistați și ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate la 20 octombrie 2022, în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. În rezultatul examinării, a fost constatat că suma finală este de 4 219 550 lei și 4 000 de dolari SUA. PA anunță că în scurt timp va fi adoptată o hotărîre în acord cu prevederile Codului de procedură penală, în vederea asigurării păstrării banilor ridicați de către instituția abilitată. În urma descinderilor din dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”, cinci persoane au fost arestate preventiv, iar în privința a 17 persoane învinuite, instanța a aplicat arestul la domiciliu.
Șoferii sînt obligați să circule cu faza scurtă a farurilor și pe timp de zi
De astăzi, conducătorii auto sînt obligați să circule cu faza scurtă a farurilor şi pe timp de zi. Măsura este prevăzută în Regulamentul Circulației Rutiere. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, măsura se întreprinde anual în perioada rece a anului, caracterizată de vreme instabilă, însoțită de ploi, timp posomorît și ceață, care reduc vizibilitatea în trafic. Șoferii care vor circula cu farurile neconectate se vor alege cu o avertizare din partea inspectorilor de patrulare. De asemenea, oamenii legii recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile meteorologice de drum și să păstreze o distanță mai mare între autovehiculele aflate în trafic.
R. Moldova va avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh
Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a anunțat ieri seara că pentru luna noiembrie nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES, iar situaţia energetică din această lună va fi suşţinută de alţi furnizori. „SA Energocom, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice: s-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie; s-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie; pentru ziua de 1 noiembrie, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate). Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES, or, pentru 1 noiembrie, avem un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh”, a relevat Spînu.
Peste 13 700 de persoane au solicitat ambulanța săptămîna trecută
Echipele de asistență medicală urgentă au acordat săptămîna trecută primul ajutor medical la 13748 de persoane, dintre care 2306 copii. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), după acordarea ajutorului medical prespitalicesc, 5532 de pacienți, dintre care 1298 de copii au fost transportați la spitale pentru investigații și tratament. Din numărul total de solicitări, 3171 au fost urgențe cardiologice, inclusiv 67 de cazuri de sindrom coronarian acut; 1934 de patologii neurologice, inclusiv 209 cazuri de accidente vasculare cerebrale; 1890 de urgențe respiratorii, inclusiv 1060 de cazuri la copii și 1372 de urgențe traumatologice, dintre care 291 de cazuri la copii.
Ambasadorul american Kent D. Logsdon a explicat impactul sancțiunilor
Ambasadorul american Kent D. Logsdon a explicat impactul sancțiunilor impuse de SUA fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc și președintelui PP Șor, Ilan Șor. ”Dacă vor dori să facă business cu o bancă sau cu un agent economic, aceste entități nu-și vor dori să lucreze cu persoane supuse sancțiunilor”, a declarat oficialul american. Ambasadorul și-a exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău vor lua atitudine față de decizia Departamentului Trezorerie al SUA și vor acționa în conformitate cu prevederile legislației naționale.
Locuitorii din raionul Hîncești vor beneficia de consultații medicale gratuite
Echipele mobile de medici specialiști vor oferi, în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie, consultații profilactice gratuite populației din raionul Hîncești. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în săptămîna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în localități din raioanele Ialoveni și Hîncești: la 3 noiembrie – în localitatea Caracui raionul Hîncești; în zilele de 1 - 2 noiembrie - în localitatea Cărpineni raionul Hîncești; în zilele de 3 - 4 noiembrie - în localitatea Sărata Galbenă raionul Hîncești. Tot în această săptămînă, vor fi prestate servicii medicale stomatologice copiilor din localitățile Ocnița, Otaci, Vălcineț, raionul Ocnița și celor din localitățile Avdarma și Dezghingea, raionul Comrat.
Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Estoniei
Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a primit-o în vizită pe Ambasadoarea Republicii Estonia în Republica Moldova, cu reședința la București, Ingrid Kressel Vinciguerra. Cu acest prilej s-a efectuat o scurtă trecere în revistă a celor mai importante aspecte pe filiera dosarului transnistrean, cu descrierea situației curente în negocieri și în raioanele de est ale țării, prezentarea eforturilor constructive și a acțiunilor pozitive promovate de Guvernul Republicii Moldova în raport cu locuitorii din perimetrul Zonei de Securitate și din regiunea transnistreană. S-au evocat provocările înfruntate în prezent în contextul crizelor persistente în sfera securității regionale, energetică, economică, precum și măsurile dispuse în vederea gestionării optime a acestora.
Salvatorii desfășoară o campanie de informare privind utilizarea aparatelor de încălzit
Salvatorii desfășoară o campanie de informare a cetățenilor privind utilizarea aparatelor electrice de încălzit și a cazanelor alimentate cu gaz. Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a subliniat că aparatele electrice de încălzit trebuie să fie standardizate, autorizate și certificate. „Este necesar ca acestea să fie procurate dintr-un magazin specializat. În cazul unei defecțiuni, este importat să apelați la un specialist pentru remedierea problemei și să nu recurgeți la repararea individuală. Aparatele nu trebuie să fie lăsate fără supraveghere. Totodată, acestea necesită a fi deconectate pe timp de noapte, întrucît un scurt circuit poate avea urmări grave”, a spus Liliana Pușcașu.
Postul vamal Ocnița și-a sistat temporar activitatea
Postul vamal Ocnița (rutier) și-a sistat temporar activitatea din motive de Securitate. Potrivit Serviciului Vamal, autoritățile ucrainene nu permit intrarea în țară din cauza riscurilor de atacuri aeriene. Astfel, trecerea frontierei de stat este într-o singură direcție, ieșire din Ucraina și intrare în Republica Moldova. Autoritatea vamală recomandă călătorilor să amîne, în măsura posibilităților, deplasarea spre Ucraina.
ANSA a aplicat 500 de amenzi
Pe parcursul trimestrului III al acestui an, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au efectuat 4656 de controale, fiind aplicate cinci sute de amenzi. „În urma controalelor efectuate pe parcursul trimestrului III, au fost aplicate 500 amenzi, pentru care au fost aplicate sancțiuni sub formă de amendă în sumă totală de circa 1,7 milioane de lei, dintre care au fost achitate amenzi în sumă totală de cca şase sute de mii de lei. Adițional la procesele-verbale cu privire la contravenție, au fost întocmite 14 planuri de remediere”, indică ANSA.
CSE a aprobat un nou mecanism de monitorizare a acțiunilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor SUA
Activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, va fi strict monitorizată. În acest sens, Comisia pentru Situații Excepționale /CSE/ a aprobat un șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii. Astfel, entitățile raportoare vor aplica măsuri de precauție sporită privind tranzacțiile ce nu corespund activității zilnice a persoanelor supuse sancțiunilor, precum și a persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sînt asociate acestora. Lista celor din urmă va fi elaborată și actualizată de către Serviciul de Informații și Securitate, care va colabora în acest sens cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei și alte autorități publice cu competențe incidente în domeniul dat.
Un lot de echipamente medicale a fost donat R. Moldova de Japonia
Un lot de echipamente medicale, reagenți și consumabile donate de Japonia, au fost transmise astăzi Ministerului sănătății. La evenimentul de transmitere a echipamentului a fost prezent ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, și Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama. Șeful de la sănătate a mulțumit parții nipone pentru suportul acordat pe parcursul ultimilor ani și a menționat că echipamentul ajuns astăzi la Chișinău va contribui la fortificarea sistemului de sănătate și în special la fortificarea laboratoarelor din gestiunea Agenției Naționale de Sănătate Publică.