REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (15 aprilie 2022)

Statul va compensa parțial costul motorinei pentru producătorii agricoli

Din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vor fi alocate resurse financiare pentru compensarea parțială a accizelor la motorină, utilizată de producătorii agricoli. Un proiect de lege, care prevede acest mecanism, a fost adoptat de către Parlament. În acest an, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural constituie 1,75 miliarde de lei. 200 de milioane de lei vor fi distribuite, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru compensarea parțială a accizelor la motorină utilizată de producătorii agricoli.

 

Agenţia de Mediu a anunţat acumularea poluanților în aer

Agenţia de Mediu a anunţat că „pe data de 15 aprilie, influența sectorului cald, vîntul îndeosebi slab, formarea inversiunii termice de la sol din orele nocturne și ale dimineții vor contribui la acumularea poluanților în aer”. Pentru prevenirea creşterii concentraţiei periculoase a poluanţilor în aer, Agenţia de Mediu avertizează despre inadmisibilitatea arderii frunzelor, resturilor vegetale şi a deşeurilor.

 

Șefa statului a vizitat două localități din raionul Basarabeasca

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit ieri cu locuitorii satelor Sadaclia și Abaclia din raionul Basarabeasca. Șefa statului a discutat cu oamenii despre preocupările de securitate, despre problemele economice și sociale, despre cum văd ei eforturile guvernării și planurile de viitor. „În ambele localități se realizează proiecte de îmbunătățire a calității serviciilor publice, dar avem încă multe de făcut”, a menționat președintele.

 

La MAEIE a fost lansat proiectul „Discover Moldova’s Finest”

La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost lansat proiectul diplomației economice „Discover Moldova’s Finest”, eveniment la care a participat viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, și mai mulți membri ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău. Această inițiativă se încadrează în agenda 4D (Dezvoltare europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație economică) a politicii externe promovate pentru anul 2022. Vicepremierul a menționat că în condițiile situației curente, în care impactul războiului a lăsat o amprentă dramatică asupra importurilor și exporturilor noastre, diplomația economică a devenit o prioritate vitală pentru țara noastră.

 

Noi măsuri pentru asigurarea securității energetice

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat mai multe decizii pentru asigurarea securității energetice a țării. Astfel, cantitățile de energie electrică necesare consumatorilor finali și operatorilor de sistem, vor fi procurate de la SA „Energocom”, în perioada 1 mai - 30 iunie curent. Prin urmare, SA „Energocom” va procura necesarul de energie electrică în urma organizării unei licitații, pînă la data de 22 aprilie 2022. Cîștigătorul licitației se va determina în baza celui mai mic preț propus pentru energia electrică, iar în cazul existenței unui singur ofertant, prețul va fi stabilit prin negociere directă.

 

Teatrul "Mihai Eminescu" va prezenta spectacolul ”Frunze de dor”

Premiera spectacolului ”Frunze de dor”, după romanul omonim de Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub, va avea loc vineri și sîmbătă, 16 și 17 aprilie, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”. Regizorul Alexandru Cozub a afirmat că omul singur în calea războiului, lumea satului într-un univers în perpetuă transformare, iubirea și valorile casei, copilăria cu (ne)fericirile ei – toate reprezintă un caleidoscop de emoții și stări scenice la care spectatorul va lua parte.

 

Ex-șeful CFM urmează a fi extrădat din Belgia

Iurie Topală, reținut și arestat în Belgia în luna ianuarie de către ofițerii Interpol, fiind cercetat pentru escrocherie, delapidări și abuz de serviciu, urmează să fie extrădat în următoarea perioadă autorităților de la Chișinău, după ce prima instanță belgiană i-a respins contestarea extrădării.

 

O educatoare din Telenești a fost demisă pentru comentariu imoral

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) s-a autosesizat cu privire la comentariul necuviincios scris de o educatoare a unei grădinițe la un articol publicat pe o rețea de socializare. În urma investigării cazului de către Direcția Generală Educație Telenești, contractul individual de muncă cu persoana vizată a fost desfăcut. MEC condamnă astfel de acțiuni care contravin codului de etică al cadrului didactic și reiterează că efortul profesorului trebuie să se canalizeze spre oferirea unei educații de calitate noilor generații.

 

COVID-19: 160 de cazuri noi de infectare și trei decese

160 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Moldova, dintre care 57 în regiunea transnistreană, după efectuarea a 3 091 de teste. Printre persoanele infectate sînt șapte lucrători medicali. În instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 258 de persoane confirmate cu COVID-19. În stare extrem de gravă sînt 43 de pacienți, dintre care patru – supuși ventilării mecanice. Totodată, alte 194 de persoane au fost vindecate. Ministerul mai raportează alte trei decese provocate de COVID-19.

 

Nicu Popescu a avut o convorbire cu ministrul de Externe din Luxemburg

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a desfășurat o convorbire telefonică cu Jean Asselborn, ministru al Afacerilor Externe și Europene al Marelui Ducat de Luxemburg, în cadrul căreia oficialii au avut un schimb de opinii cu privire la situația regională și a impactului războiului din Ucraina asupra țării noastre, gestionarea crizei umanitare precum și modalitățile de susținere a refugiaților. „I-am oferit mai multe detalii despre procesul de completare a Chestionarului Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova", a menționat șeful diplomației de la Chișinău.

 

Germania va finanța proiecte în sprijinul comunităților gazdă și refugiaților

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) invită organizațiile neguvernamentale să depună propuneri de proiecte pentru implementarea inițiativelor locale de susținere a comunităților gazdă și a refugiaților din Ucraina în Moldova. Fondurile sînt puse la dispoziție de către Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, iar conceptele pot fi depuse pînă la 22 aprilie. Sprijinul german va acoperi cele patru regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova - Nord, Centru, Sud, UTA Găgăuzia - și municipiul Chișinău.

 

O rezoluție de susținere pentru aderarea la UE a fost adoptată la București

Rezoluția Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Legislativul României de susținere a țării noastre pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost adoptată ieri la București.”Salutăm decizia Republicii Moldova din data de 3 martie 2022 de depunere a cererii de aderare, precum şi primirea chestionarului Comisiei Europene necesar emiterii avizului cu privire la cererea sus-menţionată, în data de 11 aprilie 2022. Susţinem parcurgerea rapidă a procedurilor de aderare şi armonizare cu legislaţia Uniunii Europene şi exprimăm întreaga disponibilitate a Comisiei Comune de a oferi sprijin, în acest sens, Guvernului Republicii Moldova”, se arată în rezoluţie.

 

Chișinăuienii care găzduiesc refugiați vor primi un ajutor financiar unic

Chișinăuienii care găzduiesc refugiați ucraineni se pot înregistra on-line pentru a putea primi o indemnizație financiară unică în valoare de 3500 de lei. Autoritățile capitalei au anunțat că au definitivat mecanismul de acordare a asistenței financiare venite din partea World Food Programme (Programul Alimentar Mondial) pentru comunitățile și familiile care găzduiesc persoane refugiate din Ucraina. Familiile-gazdă din Chișinău vor primi o asistenta financiară unică de 3500 lei, echivalentul a 190 dolari SUA.

 

Expoziție dedicată Zilei comemorării victimelor foametei din anii 1946-1947

În contextul Zilei comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947, ce va fi marcată în cea de-a treia sîmbătă a lunii aprilie, la Biblioteca Naţională a fost deschisă astăzi expoziţia de carte cu genericul: ”Foametea organizată din Basarabia (1946-1947)”. Șefa secției lectură publică a instituției, Tatiana Gheiceanu, curatorul expoziției, a afirmat că aceasta cuprinde cărți, imagini și documente cu un puternic impact emoțional.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31