REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (11 noiembrie 2022)
Regimul duty-free va fi anulat
Decretul de promulgare și Legea pentru modificarea unor acte normative au fost publicate în numărul de astăzi al Monitorului Oficial. Astfel, vînzarea mărfurilor în unitățile comerciale din zonele vamale va fi impozitată, pornind de la principiul echității fiscale pentru toți antreprenorii din Republica Moldova. Magazinele duty-free existente vor activa pînă la expirarea licenței curente. Guvernul, în termen de trei luni de la data publicării prezentei legi, va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta.
Președintele Parlamentului European a ținut un discurs în Legislativul de la Chișinău
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola a ținut astăzi un discurs în Parlamentul Republicii Moldova. Discursul, care a fost unul în susținerea integrării europene a Moldovei, a fost aplaudat de către deputații de la Chișinău. Ședința Legislativului a fost deschisă de speakerul Igor Grosu, care a mulțumit oficialului european dar și Uniunii Europene pentru susținerea acordată țării noastre și a reiterat că locul Republicii Moldova este în familia europeană. “Este o onoare să fiu alături de prieteni, colegi care împărtășesc valori europene. Am venit aici cu un mesaj. Locul Moldovei este în Europa. Viitorul nostru trebuie să fie împreună, Parlamentul European va face tot ce este necesar ca să vă fie alături și ca să fiți membri ai Uniunii Europene. Știu că nu e ușor să-i convingi pe toți, dar pentru asta sînt aici. Puteți conta pe noi”, a menționat Metsola.
A fost semnat Protocolul privind dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune România – R. Moldova
Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a semnat astăzi la Iaşi, împreună cu ministrul român al Mediului, Apei și Pădurilor, Barna Tánczos, Protocolul de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și cel al României privind reglementarea construirii unor apeducte. Protocolul prevede modificări în Acordul de bază, în partea ce vizează amplasarea unor apeducte cu subtraversarea rîului Prut: între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (R. Moldova); în sectorul localității Tabăra (România); între localitățile Sculeni (România) – Sculeni (R. Moldova); între localitățile Ungheni (România) – Ungheni (R. Moldova).
Maia Sandu: Vizitele conducerii UE reprezintă un semnal de sprijin pentru R. Moldova
Vizitele conducerii Uniunii Europene în Republica Moldova reprezintă un semnal de sprijin în procesul de integrare europeană și în depășirea crizelor curente. Declarația a fost făcută astăzi de șeful statului Maia Sandu, într-o conferință de presă susținută în comun cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. „Contăm pe o susținere la fel de puternică și în viitor pentru realizarea reformelor și integrarea în UE. Parlamentul European a fost și rămîne un simbol al democrației. Ați fost alături de noi în cele mai grele timpuri și ne-ați susținut în demersul de a obține statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. În numele tuturor cetățenilor, vă mulțumesc pentru șansa de a deveni parte a familiei europene. Războiul din Ucraina a demonstrat că integrarea europeană este singura cale pentru o dezvoltare pașnică a țării noastre. Totodată, vă mulțumim pentru sprijinul acordat pentru depășirea crizei energetice”, a spus Maia Sandu.
Nicu Popescu: Sprijinul Franței ne va ajuta să gestionăm procesul de aderare la UE
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a avut, la Paris, o întrevedere cu Emmanuel Puisais-Jauvin, secretar general francez pentru afaceri europene și consilier al prim-ministrului pentru Europa. „Am discutat despre modul de funcționare a Secretariatului pentru afaceri europene și schimbul de bune practici cu țara noastră. Am stabilit un parteneriat pentru un schimb de informații și coordonare atît în plan politic, cît și din partea administrației publice. Acest sprijin va ajuta în timp instituțiile noastre să gestioneze mai eficient procesul de aderare la UE”, a spus ministrul Nicu Popescu.
Ludmila Furdui și-a vernisat lucrările la Centrul ”C. Brîncuși”
O expoziție aniversară cu genericul ”Dor de paradis”, la 60 de ani de la naștere, a artistului plastic Ludmila Furdui, a fost vernisată la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși” din capital. Ludmila Furdui a menționat că expoziția cuprinde 63 de lucrări de pictură, tapiserie, scenografie, costume teatrale, grafică de carte, artă decorativă ș.a.
Oamenii legii desfășoară percheziții într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă
Oamenii legii desfășoară astăzi percheziții la mai mulți figuranți într-o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masa. Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), descinderile sînt efectuate de către angajații Direcției investigații criminalitate organizată și cei ai Direcției generale urmărire penală din cadrul IGP, în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Monitorul Oficial a publicat decizia cu privire la indemnizaţia pentru angajaţii infectaţi cu COVID-19
Personalul medical, precum și alți angajați din sectorul public, care s-au îmbolnăvit de Covid-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu pînă la data de 30 septembrie 2020, vor beneficia de o indemnizație unică de 16 mii de lei (circa 800 de euro). Decizia respectivă a Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, 11 noiembrie. Potrivit documentului, vor beneficia de indemnizația unică 2606 persoane, dintre care 2593 - personal medical. În acest sens, din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocate 41,7 milioane de lei.
Peste 12.500 de locuri de muncă vacante au fost propuse de către ANOFM
Peste 12 500 de locuri de muncă vacante au fost propuse cetățenilor din întreaga țară de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Potrivit ANOFM, în profil teritorial, cele mai multe locuri vacante sînt înregistrate în municipiile Chișinău - 5 761, Bălți - 911 și Ungheni - 742. Cele mai puține locuri de muncă libere sînt anunțate în raioanele Criuleni - 27 și Dondușeni - 25. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior și mediu de specialitate sînt disponibile 2 137 de locuri de muncă, constituind circa 17% din numărul total. Cele mai multe posturi propuse sînt din domeniul sănătății și asistenței sociale, unde sînt anunțate 496 de locuri vacante, după care urmează domeniul IT - 112 posturi și specialiștii în activități financiare și asigurări - 103.
Decizia Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor a fost publicată în Monitorul Oficial
Monitorul Oficial de vineri, 11 noiembrie, a publicat decizia Executivului de aprobare a proiectului Hotărîrii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului Șor. Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor şase ani sînt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. De asemenea, pe lîngă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.
R. Moldova va amplifica cooperarea în domeniul apărării cu Franța pentru a fortifica parteneriatul bilateral
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene împreună cu ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, au avut, la Paris, o întrevedere cu Sébastien Lecornu, ministrul Forțelor Armate al Franței. În cadrul discuției oficialii s-au referit la modalitățile de amplificare a cooperării bilaterale în domeniul apărării. „Am apreciat înalt asistența oferită prin Facilitatea Europeană pentru Pace pentru consolidarea capacităților medicale și ale geniștilor Armatei Naționale și suportul anunțat în șase domenii de interes – logistică de apărare militară, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană și comunicații tactice”, a spus ministrul Nicu Popescu.
Leul a mai crescut puțin față de dolar, dar și-a întărit pozițiile și față de euro
Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american aproape 2,5 bani, iar de la moneda unică europeană - circa 23,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 11 noiembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,2565 lei pentru un dolar (-2,36 bani) și 19,1496 lei pentru un euro (-23,36 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,2801 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,3832 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 11 noiembrie, constituie: 0,5214 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9164 lei pentru 1 leu românesc și 0,3140 lei pentru 1 rublă rusească.