REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (11 martie 2022)
Moldova va cere revizuirea programului cu FMI
Guvernul Republicii Moldova a solicitat revizuirea programului cu Fondul Monetar Internațional pentru ca acesta să reflecte noul context economic și să asigure creșterea semnificativă a finanțării din partea partenerilor externi. Anunțul a fost făcut astăzi de către premierul Natalia Gavriliță în cadrul unei conferințe comune cu șeful misiunii Fondului Monetar International pentru R. Moldova, Ruben Atoyan. Oficialul FMI a specificat că războiul din Ucraina a perturbat situația din regiune, iar prețurile majorate vor pune o presiune suplimentară pe autorități. El a precizat că Moldova are rezerve bugetare înalte, care oferă foarte mult spațiu de manevră și care pun țara în poziția de a crea un pachet puternic de politici. El a adăugat că FMI este gata să susțină Moldova suplimentar.
Ministrul de Externe al Danemarcei va efectua o vizită în R. Moldova
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene va primi vineri vizita ministrului Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei Jeppe Kofod. Programul oficialului danez include întrevederi cu președintele Maia Sandu, omologul moldovean Nicu Popescu și vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian. De asemenea, oficialul din Danemarca împreună cu ministrul Nicu Popescu vor merge la punctul de trecere a frontierei Palanca, situat la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina. Discuțiile șefilor diplomațiilor celor două state se vor axa în mod prioritar pe situația de securitate regională în contextul războiului din Ucraina.
În decurs de un an prețurile de consum au crescut cu peste 18 la sută
Biroul Naţional de Statistică informează că în ultimele 12 luni prețurile medii de consum au crescut cu 18,52%, inclusiv la produse alimentare cu 23,32%, mărfuri nealimentare cu 14,92% și servicii prestate populaţiei cu 16,97%. Potrivit statisticienilor, preţurile medii de consum în luna februarie faţă de ianuarie curent s-au majorat cu 2,07%. Creșterea preţurilor medii de consum a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 2,81%, la mărfurile nealimentare cu 2,17% și la serviciile prestate populației cu 0,88%.
Veteranii de război vor primi cîte 2500 de lei de la stat
Veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova, precum și membrii familiilor lor vor beneficia de un ajutor material unic în valoare de 2500 de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în prima lectură de Parlament. De ajutorul material unic vor beneficia persoanele participante la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova; persoanele participante la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma rănirii,
COVID-19: Au fost înregistrate 347 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 4 983 de teste, fiind confirmate 347 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 30 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă astăzi, în țară s-au înregistrat 507 028 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 31 lucrători medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 585 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 85 în stare extrem de gravă și șase pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 1 547 de pacienți au fost vindecați. În total, 488 198 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.
Peste 13 mii de persoane au traversat frontiera în ultimele 12 ore
În ultimele 12 ore, polițiștii de frontieră au înregistrat 13 562 de traversări persoane, dintre care un număr mai mare – 8 560 pe sensul de ieșire din țară. Potrivit Poliției de Frontieră, cele mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 9 479, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 4 083. Cea mai solicitată frontieră a fost cu România – 11 072 din totalul de traversări, iar 2 271 treceri au fost semnalate în punctele de trecere situate la granița moldo-ucraineană și 219 treceri la frontiera aeriană.
Procurorii și ofițerii INI au descins la penitenciarul din Taraclia
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că a desfășurat percheziții în penitenciarul de tip închis din Taraclia, unde a percheziționat 15 autorități criminale. Potrivit PCCOCS, oamenii legii îi cercetează pentru conducerea organizațiilor criminale, precum și pentru acțiuni care au provocat dezorganizări în penitenciare. Parte a organizației criminale denumite „Machena”, aceștia erau responsabili de colectarea fondurilor bănești din penitenciarele din țară, care totalizau lunar circa un milion de lei.
Leul s-a depreciat și mai mult în raport cu dolarul și cu euro
Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american mai mult de 1 ban, iar monedei unice europene – mai mult de 14 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 11 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,3744 lei pentru un dolar (+1,27 bani) și 20,2844 lei pentru un euro (+14,26 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,3617 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,1418 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 11 martie, constituie: 0,6089 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,09685 lei pentru 1 leu românesc și 0,1442 lei pentru 1 rublă rusească.
Moldova dispune de suficiente stocuri de sare
În legătură cu îngrijorările populației privind aprovizionarea cu sare, Ministerul economiei a precizat că Moldova dispune de suficiente stocuri. Atît în luna ianuarie, cît și în februarie s-a importat peste o mie de tone de sare alimentară (iodată și neiodată). Potrivit sursei citate, importatorii de sare au confirmat că nu există nici o problemă de asigurare a cererii interne a Moldovei cu acest produs. Ministerul economiei anunță că Guvernul a elaborat mecanisme de susținere a cetățenilor, prin programe țintite pe păturile vulnerabile.
Moldova a oferit României 12 fiole de medicament pentru tratarea malariei
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ a efectuat o misiune de transportate a 12 fiole de medicament pentru tratarea malariei, necesar pacienților din România. Intervenția a fost realizată în seara zilei de 10 martie, în baza unei solicitări a Ministerului sănătății din România. Potrivit IGSU, medicamentul cu denumirea internațională Artesunatum a fost preluat de angajații IGSU de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorba și transportat spre frontiera cu România, Vama Sculeni. Aici, fiolele au fost preluate pentru a fi transmise în gestionarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” din București.
AAC a desemnat doi operatori care vor efectua patru curse avia neregulate
Autoritatea Aeronautică Civilă /AAC/ a desemnat doi operatori aerieni care vor efectua patru curse neregulate pentru transportarea refugiaților. Potrivit AAC, compania aeriană “Fly One” a fost desemnată pentru operarea în perioada 11-13 martie a următoarelor curse aeriene neregulate: Chișinău – Istanbul, Chișinău – Frankfurt, Chișinău – Barcelona. În același timp, compania aeriană Wizz Air a fost desemnată pentru operarea în perioada 11-13 martie a cursei aeriene neregulate Chișinău – Varșovia.
Pe străzile capitalei vor circula zece troleibuze noi
Reprezentanții municipalității Chișinău și ai RTE Chișinău au prezentat astăzi, în Piața Marii Adunării Naționale din capitală, zece troleibuze asamblate în capital. Potrivit directorului RTEC, Dorin Ciornîi, asamblarea la Chișinău a unităților de transport face posibilă o economie de 20 de mii de euro per troleibuz. “RTE Chişinău face lucrările de asamblare finală, componentele esențiale de structură venind de la fabrica BelKamunMaş”, a specificat Ciornîi. Cele zece troleibuze vor fi puse pe rutele de pasageri 4, 8, 12, 21, 22 și 24.
Igor Grosu a avut o întrevedere cu Directorul Executiv al UNFPA
Președintele Parlamentului Igor Grosu a avut o întrevedere cu Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), Natalia Kanem, la care a participat și deputata Ana Racu, membru al Comitetului ONU împotriva torturii. Subiectul principal al discuțiilor l-a reprezentat criza refugiaților ucraineni în R. Moldova. Președintele Parlamentului a mulțumit Directorului Executiv al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) pentru suportul oferit țării noastre în efortul de a ajuta cetățenii ucraineni.