REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 martie 2022)
UE, pregătită să asigure sincronizarea rețelei electrice a Moldovei
Uniunea Europeană (UE) este pregătită să asigure sincronizarea de urgență a rețelei electrice a R. Moldova cu rețeaua europeană continentală. Afirmația este făcută în contextul prezentării, de către Comsia Europeană, a planului pentru a face Europa independentă de combustibilii ruși cu mult înainte de 2030. „Pentru Ucraina, Moldova și Georgia, UE este pregătită să ofere sprijin pentru a asigura o energie fiabilă și durabilă. Efortul continuu de a asigura o sincronizare de urgență a rețelelor electrice ucrainene și moldovenești cu rețeaua europeană continentală este un semn clar al acestui angajament”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ministrul de Externe al Bulgariei
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a desfășurat la Chișinău o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Bulgariei Teodora Genchovska. Biroul de presă al MAEIE a comunicat că reuniunea a avut loc în contextul vizitei de lucru a oficialului bulgar în Moldova, care vine să reconfirme caracterul avansat al relațiilor bilaterale moldo-bulgare și dorința comună a celor două țări pentru consolidarea valorilor europene, a păcii și securității în regiune.
Guvernul supraveghează securitatea alimentară a ţării în contextul războiului din Ucraina
Autoritățile R. Moldova au luat deja unele decizii de asigurare şi monitorizează în permanență securitatea alimentară a ţării, în contextul războiului din Ucraina. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul Natalia Gavriliţa. „Am impus unele restricții la exportul porumbului, altor produse alimentare, şi intenționăm să luăm şi alte decizii ce ţin de reorientarea economică a ţării, care va veni cu unele costuri tranzacționale”, a spus premierul. Totodată, Gavriliţa a specificat că, în ultimii ani, economia R. Moldova s-a orientat tot mai mult spre relații comerciale cu Uniunea Europeană.
UE a aprobat un ajutor umanitar de 100 de milioane de euro pentru Ucraina şi R. Moldova
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat un ''ajutor umanitar imediat'' de 100 de milioane de euro pentru Ucraina şi Republica Moldova, ajutor ce va consta în alimente, apă, materiale sanitare şi materiale pentru realizarea de adăposturi pentru refugiaţii care fug de războiul din Ucraina. Ajutorul va fi acordat pentru a creşte capacităţile de primire a refugiaţilor în interior Ucrainei şi pentru a susţine Republica Moldova, ţară care ''se simte ameninţată'' de invazia rusă şi ''are nevoie de sprijin economic şi politic'', a explicat Borrell.
Meteorologii prognozează vreme rece pe întreg teritoriul țării
Meteorologii anunță pentru astăzi cer variabil la nord și în centrul țării, iar la sud - precipitații slabe. Maximele vor oscila între +2 și +3 pe timp de zi, iar noaptea mercurul va coborî pînă la -6 grade Celsius. Vremea se menține rece în următoarele zile. În nordul ţării, termometrele vor indica ..-7, -6 °C noaptea și +0..+1°C ziua, în centru minimele vor fi de -4..-5°C și maximele – de +3..+ °C. În sudul țării mercurul din termometre va indica valori cuprinse între 2 și -3°C noaptea și între +5..+4 °C ziua.
Pe teritoriul țării vor activa patru centre mobile ale poliției
Pe teritoriul țării vor activa patru centre mobile ale Inspectoratului Național de Securitate Publică /INSP/. Acestea vor fi plasate la cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și Moldova. Polițiștii vor oferi informații cetățenilor ucrainenii privind centrele de cazare, dar și informații despre traseele de tranzit. Totodată, INSP a anunțat că întreprinde măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii și securității publice, în contextul în care se atestă un număr sporit de persoane ce vin pe teritoriul țării dinspre punctele de trecere a frontierei.
Antreprenorii pot cere sprijin pentru a ajunge pe piața britanică
În Regatul Unit a fost înființată Camera de comerț britanică pentru Moldova, organizație care ar urma să ușureze accesul antreprenorilor moldoveni pe piața Marii Britanii, oferind servicii de asistență pentru a conecta întreprinderile britanice și cele moldovenești în comerțul bilateral. Ambasadoarea R. Moldova în Marea Britanie Angela Ponomariov spune că volumul schimburilor comerciale între Moldova și Marea Britanie este încă unul destul de modest, Regatul Unit fiind pe locul 17 între partenerii comerciali ai Chișinăului din întreaga lume, cu o pondere de 1,25 la sută în comerțul total al țării.
Contractul cu Centrala de la Cuciurgan va fi prelungit doar pentru o lună
Contractul de achiziţie a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan va fi prelungit doar pentru o lună şi nu pentru un an aşa cum era convenit anterior. Vicepremierul Andrei Spînu spune că în contextul războiului din Ucraina, există o imprevizibilitate a livrărilor de gaze, iar din acest motiv Cuciurganul refuză să semneze contractul de prelungire cu încă un an. Spînu afirmă că, pentru luna martie, Guvernul va subvenţiona costul energiei electrice produse de CET-uri, pentru a le acoperi pierderile. Astfel, tariful energiei electrice rămîne neschimbat în martie, iar pînă la sfîrşitul lunii ANRE va stabili noile tarife, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie.
Peste 10 mii de moldoveni au parasit țara în ultimele 12 ore
Polițiștii de Frontieră anunță trafic intens la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova. În ultimele 12 ore, peste 10 mii de moldoveni au parasit țara noastră. Totodata, 10 mii de refugiați din Ucraina au intrat în Moldova. În ultimele 12 ore, polițiștii de frontieră au înregistrat 19 136 traversari, dintre care 10 241 pe sensul de ieșire din țară. Cele mai multe traversări au fost ai cetațenilor străini – 14 550. Cea mai activă frontieră a fost cu România – 14 083 din totalul de traversări, iar 5 044 treceri au fost semnalate în punctele de trecere situate la granița moldo-ucraineană.
Pe toate traseele naționale au loc lucrări de deszăpezire
Pe parcursul nopții de 9 martie, lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat în regiunile, unde au fost necesare intervenții ale unităților teritoriale SA „Drumuri”. Potrivit unui comunicat al Administrației de Stat al Drumurilor, în mai multe raioane din R.Moldova s-au efectuat lucrări de patrulare, deszăpezire și combatere a lunecușului. În procesul tehnologic au fost antrenate: utilaje speciale – 116 (unități); material antiderapant – 1599,8 (tone); – muncitori rutieri – 138 (persoane). În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de drumuri naționale.
COVID-19: S-au înregistrat 226 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în Moldova au fost efectuate 2 961 de teste, fiind confirmate 226 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, două sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă astăzi, în țară s-au înregistrat 506 222 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 16 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 479 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 52 în stare extrem de gravă și trei pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 809 pacienți au fost vindecați. În total, 486 112 bolnavi au fost tratați de COVID-19.