REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 noiembrie 2022)
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Dumitru
Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfîntul Mare Mucenic Dumitru, sărbătoare numită în popor Simedru. În această zi, în toate bisericile de stil vechi din țară este oficiat serviciul divin. De ziua pomenirii Sfîntului Dumitru, păstorii, pentru a afla cum va fi iarna, aștern pe iarbă un suman și observă ce oaie va călca prima pe el. Dacă oaia e neagră, iarna va fi blîndă. Dacă va fi una albă, ne așteaptă o iarnă geroasă. Conform tradiției, Ziua pomenirii Sfîntului Dumitru este considerată începutul iernii. Sfîntul Dumitru a fost canonizat ca mare mucenic. În R. Moldova locuiesc peste 37 de mii de persoane care poartă numele Dumitru sau derivatele acestuia - Dimitrie, Dumitrița și Dumitra. Mulți creștini își iau icoana Sfîntului Dumitru ca hram al casei, să-i aibă în pază.
În luna octombrie, R. Moldova a redus consumul de gaze cu 57%
Republica Moldova a reușit să reducă cu 57% consumul la gaze și cu 14,25% la electricitate, în luna octombrie curent (comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut), a anunţat aseară vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. „Le sînt recunoscător tuturor cetățenilor noștri pentru că participă la acest efort național de economisire. Marţi, 8 noiembrie, vom avea un deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%. Continuăm să importăm peste 80% de electricitate din România. Totodată, Termoelectrica S.A. a început conectarea agentului termic în Chișinău. Vom avea căldură și mai multă energie electrică produsă în țară”, a rezumat oficialul.
La Chișinău a fost adoptată o declarație comună a Adunării Parlamentare a R. Moldova și Poloniei
În cadrul celei de-a VIII-a Sesiuni a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost adoptată o declarație comună care vizează parcursul european al țării noastre. În declarație este stipulată aprecierea față de valorile integrării europene și angajamentul demonstrat al Republicii Moldova față de parcursul său european, inclusiv după obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, precum și față de aspirațiile de consolidare a democrației, statului de drept și a drepturilor omului. De asemenea, Adunarea Parlamentară își exprimă sprijinul pentru eforturile depuse de autoritățile din țara noastră pentru a diminua impactul negativ asupra vieții politice, sociale și economice ale Republicii Moldova, cauzat de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Noiembrie promite încă cîteva zile cu vreme bună
Săptămîna care a început va fi caracterizată de o răcire nesemnificativă a vremii, după o perioadă relativ caldă pentru sezon. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în următoarele zile, valorile termice vor indica pe întreg teritoriul ţării între 10-17 grade Celsius, ziua, şi 1-6 grade, noaptea. În următoarele zile se prevede cer variabil, fără ploi. Totodată, meteorologii prognozează ceaţă slabă în ore nocturne şi ale dimineții. Specialiștii SHS afirmă că, de regulă, numărul de zile cu precipitaţii în luna noiembrie pe teritoriul ţării constituie în medie 10-13 zile, cu ceaţă – 3-9 zile, cu gheţuş – 1-2 zile, cu viscol – mai puţin de o zi. Precipitaţiile cad preponderent sub formă de ploaie. Noiembrie din acest an, deocamdată, se arată a fi generos şi promite încă aproximativ o săptămînă de vreme bună.
Polițiștii recomandă șoferilor să schimbe pneurile automobilelor
Oamenii legii recomandă șoferilor să schimbe pneurile automobilelor pentru a circula în siguranță în perioada rece a anului. Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Natalia Golovco, a menționat că, în orele dimineții, pe trasee ar putea să se formeze polei, fapt ce ar crește riscul producerii accidentelor rutiere. „Recomandăm conducătorilor auto să schimbe din timp pneurile pentru a evita riscurile în timpul circulației. Sîntem în perioada rece a anului, cînd condițiile meteorologice se pot schimba rapid. De aceea, reamintim că șoferii sînt obligați să circule cu pneuri de iarnă în perioada cînd carosabilul este acoperit cu gheață, polei sau zăpadă”, a spus Natalia Golovco. Persoanele ce nu vor schimba pneurile automobilelor riscă amendă de la 150 la 300 de lei.
Un spectacol de Daniela Burlaca va fi jucat la Teatrul ”Geneza Art”
La Teatrul ”Geneza Art” va fi prezentat astăzi, 8 noiembrie, la ora 19.00, spectacolul ”Gardenia”, montat de Daniela Burlaca după o piesă semnată de Elżbieta Chowaniec. Potrivit organizatorilor, în piesă patru generaţii de femei din aceeași familie îşi spun povestea de la 33 de ani. Rănile – fantomă ale trecutului, pe care le poartă încrustate în ADN, influențează destinul a patru femei, patru existențe prinse în menghina istoriei.
ONG din România va instala becuri LED în satele Moldovei
Asociația română pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice a lansat campania „Eficient și Solidar = Responsabil” prin care își propune înlocuirea a minim 100.000 becuri cu filament cu unele pe bază de LED care consumă de opt ori mai puțin pentru o calitate a iluminatului identică. Campania se va derula în mediul rural din România și Republica Moldova cu sprijinul voluntarilor asociației. Campania va începe în județul Teleorman, iar durata sa este estimată la 12 luni pînă la atingerea obiectivului de 100.000 de becuri LED în cel puțin 20.000 de gospodării din România și Republica Moldova.
Euro își revine și se scumpește cu 37 de bani
Astăzi, 8 noiembrie, leul moldovenesc se depreciază în raport cu principalele monede de referință: euro și dolarul american, arată datele Băncii Naționale a Moldovei. În ziua de marți, un euro va costa 19 lei și 30 de bani, cu 37 bani mai mult față de cotația din 7 noiembrie, iar un dolar – 19,34 lei, cu 2 bani mai mult decît în ziua precedentă. Un leu românesc valorează 3 lei și 95 de bani, hrivna ucraineană – 0,52 lei, iar rubla rusească 0,31 lei.
Pe 8 noiembrie, locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc Kasîm
Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc astăzi Kasîm, marcată tradiţional în ziua cînd creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc pe Sfîntul Mare Mucenic Dumitru. În autonomia găgăuză sărbătoarea populară Kasîm semnifică încheierea recoltării şi pregătirea de iarnă. În această zi, proprietarii de oi îşi numără animalele, plătesc munca ciobanilor şi mînă oile în ocol pentru iernat. În limba găgăuză “kasîm” este denumirea populară a lunii noiembrie. Sărbătorile Kasîm, Hederlez, Pipiruda ş.a. sînt incluse într-un proiect de salvgardare a limbii și tradițiilor culturale găgăuze în Republica Moldova.