REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (31 octombrie 2022)

SA Energocom a achiziţionat electricitate de la OPCOM

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a anunţat că pentru prima dată, compania SA Energocom a achiziționat electricitate de pe OPCOM (operatorul pieței de energie electrică din România). Potrivit oficialului, astfel, SA Energocom a făcut „încă un pas spre diversificarea surselor de achiziționare a resurselor energetice”. „Pentru ziua de duminică, 30 octombrie, s-a achiziționat, cumulativ, 875 MWh (minim 20 MWh și maxim 125 MWh, în funcție de orele de consum) cu un cost mediu de 132 euro/MWh”, a explicat Spînu. Conform vicepremierului, Energocom va continua, zilnic, să achiziționeze energie de pe OPCOM pentru a asigura securitatea energetică a țării noastre.

 

Festivalul filmului francofon va reveni pe marele ecran

După ce ultimele două ediții s-au desfășurat online din cauza crizei sanitare, Festivalul filmului francofon revine anul acesta pe marele ecran. Cea de-a 21-a ediție a festivalului va avea loc la Cinematograful Cineplex Loteanu din capitală, în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie. Potrivit organizatorilor, cele șapte pelicule din cadrul festivalului sînt de diverse genuri - comedie, dramă, film istoric, biografic sau thriller. Toate proiecțiile vor fi subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, datorită sprijinului din partea Ambasadei Franței în Republica Moldova, TV5Monde și a altor instituții.

 

La Costeşti a fost inaugurat un Monument al Familiei

În satul Costeşti, raionul Ialoveni a fost inaugurat un Monument dedicat Familiei, lucrat din piatră de Cosăuţi. Monumentul Familiei de la Costeşti a fost executat de sculptorul Serghei Crijanovschi şi sfinţit de un grup de călugări în frunte cu stareţul Mănăstirii Putna din România. Potrivit istoricului Lucia Argint, inaugurarea monumentului constituie un exemplu de implicare eficientă a comunității locale.

 

Artişti ai Ansamblului „Cadînja” au fost distinși cu titluri onorifice

Șeful statului, Maia Sandu, a conferit titlul onorific „Artist Emerit” unor membri ai Ansamblului de cîntece şi dansuri populare „Cadînja” din orașul Comrat. Formația, care are în palmares mai multe premii la concursuri naționale și internaționale, marchează cea de-a 30-a aniversare. Cu acest titlu au fost distinși dirijorul și solistul-instrumentist Piotr Cazanji; solista-dansatoare Elena Deceva; conducătoarea artistică și solista-vocalistă Maria Taranenco, și solistul-instrumentist Vasili Teplis.

 

Agenția Franceză de Dezvoltare va aloca 60 mln de euro pentru energia durabilă din R. Moldova

Republica Moldova și Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) au semnat un Acord de facilitate de credit în valoare de 60 de milioane de euro, care va ajuta ţara noastră să promoveze energia regenerabilă, să sporească sustenabilitatea sectorului feroviar și să atenueze impactul crizei energetice asupra familiilor defavorizate. Potrivit Ministerului finanţelor de la Chişinău, pe termen scurt, acest suport bugetar pentru implementarea politicilor este un răspuns la necesitățile imediate de finanțare ale Moldovei în contextul crizei ucrainene (creșterea prețurilor la energie, aflux de refugiați). „Pe termen mediu, acest program va susține reformele regulatorii care contribuie la convergența către standardele și normele UE, la diversificarea surselor de energie și la decarbonizarea economiei Republicii Moldova”, conform sursei citate.

 

CFM relansează cursa de pasageri Chișinău - Kiev

Calea Ferată din Moldova a anunțat că va relansa cursa internațională de pasageri Chișinău - Kiev. Astfel, din 6 noiembrie 2022, trenul de pe cursa regulată Chișinău - Kiev, va pleca spre Ucraina de trei ori pe săptămînă conform următorului grafic: Din gara feroviară Chișinău spre Kiev: marți, joi și duminică: 17.45 - plecarea din Chișinău, ajunge la Ungheni la ora 20.21. La Kiev, garnitura ajunge la ora 11.48. Din Kiev spre Chișinău: sîmbătă, luni și miercuri: 17.02 - plecarea din Kiev, ajunge la Ungheni la ora 07.53. La Chișinău, garnitura ajunge la ora 10.38. Durata călătoriei cu trenul va fi de aproximativ 13 ore. Trenul va avea șapte vagoane, dintre care cinci compartimente și două platzkart, cu 280 de locuri.

 

R. Moldova va cumpăra gaze cu 821,58 dolari per mia de metri cubi

În luna noiembrie, Moldovagaz va plăti 821,58 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom, față de 1031 de dolari cît a fost în octombrie. Anunțul a fost făcut de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, care a precizat că Gazprom a confirmat volumul de gaze ce urmează să fie livrate Republicii Moldova în noiembrie şi care constituie 5,7 milioane de metri cubi în 24 de ore. "Costul preliminar al gazelor va fi pentru Moldovagaz de 821,58 dolari pentru o mie de metri cubi”, indică Vadim Ceban.

 

Peste 100 de familii din capitală au primit ajutoare financiare unice

Peste 100 de familii din municipiul Chișinău au primit ajutoare financiare unice, în sumă de pînă la 500 de lei. Decizia a fost luată de Comisia pentru stabilirea ajutoarelor materiale din cadrul primăriei capitalei. Șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Marina Buga, a specificat că ajutoarele au fost oferite în baza cererilor depuse de beneficiari. „În urma evaluării acestora au fost selectate mai multe familii. Astfel, de suportul financiar au beneficiat persoanele vîrstnice, persoanele cu dizabilități și cele cu venituri mici. În acest scop, au fost alocate 43 400 de lei (circa 2 000 de euro). Banii sînt oferiți pentru ameliorarea situației materiale și acoperirea necesităților, cum ar fi procurarea produselor alimentare sau a medicamentelor”, a spus Marina Buga.

 

Fiscul a încasat circa 4,6 mln de lei de la vînzarea bunurilor confiscate

Pe parcursul anului 2022, în Bugetul de stat a fost virată suma de 4,59 milioane de lei (circa 230 mii de euro), rezultată din încasările de la vînzarea bunurilor confiscate, a anunţat Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Potrivit instituţiei, suma din vînzarea valutei străine a constituit 1,51 milioane de lei sau 33% din suma totală a încasărilor de la vînzarea bunurilor confiscate, și, respectiv, 3,08 milioane de lei, sau 67% din suma totală a încasărilor de la vînzarea bunurilor confiscate.

 

A fost lansat concursul de proiecte culturale pentru anul 2023

Ministerul Culturii a anunțat lansarea concursului de proiecte culturale, desfășurate de organizațiile necomerciale, pentru anul 2023. Bugetul proiectului constituie cinci milioane de lei /circa 257 mii de euro/. Proiectele culturale urmează a fi înaintate la concurs pentru una din următoarele șase arii tematice: Arte vizuale, Artele spectacolului, Muzică, Educație prin cultură, Cultura scrisă și Patrimoniu cultural. Ministerul Culturii va acorda pentru fiecare proiect finanțare de pînă la 200 mii de lei, asigurînd pînă la 80% din costul de implementare al unui proiect.

 

Oxana Diacenco a cucerit bronzul la Europenele U23 de judo

Oxana Diacenco a cucerit medalia de bronz la Campionatul European U23 de judo, care se desfășoară în Bosnia și Herțegovina, a anunţat Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS). Potrivit sursei citate, în sferturi, sportiva din R. Moldova a fost învinsă de viitoarea cîștigătoare a categoriei de greutate +78 kg, turcoaica Hilal Ozturk. „Ulterior, a reușit să se impună în fața polonezei Kinga Woldzczak și georgienei Sophio Somkhishvili”, indică CNOS.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46