REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (31 martie 2022)
Deputații se vor convoca în ședință plenară
Deputații se convocă joi în ședință plenară. Biroul permanent al Legislativului a aprobat proiectul ordinii de zi, completat cu subiecte propuse de Comisiile permanente. Astfel, urmează să fie examinate în lectura a doua mai multe proiecte, printre care inițiativa legislativă care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru corupția politică și electorală sau proiectul pentru modificarea Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice. De asemenea, parlamentarii vor examina subiectul privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești – Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești.
Agenția ONU pentru Refugiați a oferit asistență tehnică
Secretarul general interimar Sergiu Odainic a desfășurat o întrevedere cu Francesca Bonelli, reprezentant interimar al Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova. În cadrul discuției a fost accentuat suportul reciproc în gestionarea crizei umanitare. Șefa reprezentanței de la Chișinău a UNHCR a informat despre deplina susținere pentru Guvernul R. Moldova și a asigurat că ajutorul tehnic oferit ministerului de externe va ajuta la eficientizarea activității curente, inclusiv a membrilor celulei de criză constituită la minister.
Maia Sandu împreună cu şefa statului slovac au discutat cu refugiaţii
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu Președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, au vizitat Centrul de plasament de la „Moldexpo”. Ieri, la Centrul respectiv a ajuns lotul de ajutor umanitar, oferit țării noastre de Slovacia pentru refugiații din Ucraina. Cele două șefe de stat au discutat cu administrația Centrului, cu voluntarii din Moldova, Ucraina și alte țări, și cu cîțiva dintre refugiați - bunici, mame, copii. Persoanele refugiate le-au mulțumit autorităților din Moldova pentru condițiile create, pentru mîncare și pentru căldura cu care i-au primit cetățenii moldoveni.
Guvernul aplică măsuri adiționale pentru suportul producătorilor agricoli
Guvernul R. Moldova va crește bugetul dedicat subvențiilor în agricultură și va compensa 30 la sută din costul produselor petroliere folosite de către agricultori. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că a decis să crească bugetul subvențiilor acordate agricultorilor la 1 mlrd. 750 de milioane de lei. „Cunosc situația grea cu care se confruntă agricultorii moldoveni. Știu necesitățile lor, din acest motiv alocăm resurse adiționale pentru susținerea producătorilor agricoli”, a spus premierul.
Guvernul a avizat pozitiv ratificarea Acordului cu BERD
Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (S.A.„CET-Nord”)” – Faza II. Pentru realizarea Proiectului, țara noastră a contractat un împrumut în valoare de 15 mln. euro din partea BERD, dintre care 14 mln. euro – împrumut suveran din partea BERD și 1,0 mln. euro – împrumut concesional din partea Fondului Verde pentru Climă, destinați pentru realizarea componentei investiționale – 8,5 mln. euro și pentru refinanțarea datoriei istorice – 5,5 mln. euro.
Ambasadorul SUA a avut discuții cu Vadim Krasnoselski
Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Logsdon s-a întîlnit cu Vadim Krasnoselski și Vitalii Ignatiev la Tiraspol. Ambasadorul a reafirmat angajamentul SUA față de procesul de reglementare în formatul „5+2” condus de OSCE, ca unicul for pentru a obține o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, cu statut special pentru Transnistria în cadrul graniţelor recunoscute internaţional ale Moldovei. El a remarcat programele SUA în Transnistria, inclusiv asistența USAID pentru fermierii transnistreni, precum și sprijinul pentru Centrul American și programul Fulbright pentru asistenți de predare a limbii engleze la Universitatea Shevchenko din Tiraspol.
O delegație a Parlamentului European va vizita R. Moldova
Europarlamentari din Comisia pentru afaceri externe și Subcomisia pentru securitate și apărare vor vizita R. Moldova între 31 martie și 2 aprilie, în contextul războiului din Ucraina. Delegația va fi condusă de vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe, Urmas Paet (Renew Europe, Estonia) și de președintele Subcomisiei pentru securitate și apărare, Nathalie Loiseau (Renew Europe, Franța). În timpul vizitei, eurodeputații vor observa situația de pe teren din Moldova, țară vecină Ucrainei.
Natalia Gavrilița va pleca la Berlin
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat, aseară, într-o conferință de presă că urmează să întreprindă, săptămîna viitoare, o vizită la Berlin. Oficialul a precizat că vizita urmărește scopul „discutării unui sprijin adițional în situația de criză” în care se află R. Moldova. Natalia Gavrilița nu a oferit alte detalii referitor la viitoarea sa vizită la Berlin.
COVID-19: Au fost înregistrate 296 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 3 652 de teste, fiind confirmate 296 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, șapte sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 513 442 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul de cazuri noi, 12 sînt lucrători medicali. În instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 326 de persoane confirmate cu COVID-19. În stare extrem de gravă sînt 53 de pacienți, dintre care opt – supuși ventilării mecanice. Alte 423 de persoane au fost vindecate. În total, 499 161 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.
Leul s-a mai apreciat puțin în raport cu dolarul
Astfel, pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american circa 1,5 bani, dar a cedat monedei unice europene circa 14 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 31 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,3223 lei pentru un dolar (-1,3 bani) și 20,3891 lei pentru un euro (+13,6 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,3353 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,2531 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 31 martie, constituie: 0,6204 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1208 lei pentru 1 leu românesc și 0,2176 lei pentru 1 rublă rusească.