REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 februarie 2022)

Deputații se întrunesc în prima ședință din sesiunea de primăvară

Parlamentul de legislatura a XI-a se convocă joi, 3 februarie, în prima ședință plenară din sesiunea ordinară de primăvară-vară a anului 2022. Potrivit deciziei Biroului permanent al Parlamentului, aleșii poporului urmează să dezbată și să aprobe mai multe numiri, inclusiv a directorului Centrului Național Anticorupție, a Avocatului Poporului, a unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, precum și a directorului adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. În lectură finală va fi examinat proiectul Codului transportului feroviar și modificarea Legii cu privire la energia electrică.

 

În 10 raioane se desfășoară campania de instruire „Acces egal pentru toți în secțiile de votare"

În zece raioane va fi realizat auditul a 1 206 de secții de votare pentru a se asigura acces egal la secțiile de vot pentru fiecare cetățean. Comisia Electorală Centrală, PNUD Moldova, în parteneriat cu Alianța INFONET și Asociația „MOTIVAȚIE”, cu suportul USAID Moldova și al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău au anunțat că în perioada ianuarie-martie 2022 se va desfășura Campania „Acces egal pentru toți în secțiile de votare", în cadrul căreia va fi realizat auditul a 1 206 de secții de votare și instruirea și dezvoltarea capacităților administrațiilor publice locale din cel puțin 10 raioane.

 

Țările de Jos ne vor susține în procesul de reformare a economiei și a justiției

Regatul Țărilor de Jos va susține R. Moldova în procesul de reformare a economiei și a sistemului de justiție, dar și în implementarea Acordului de Asociere cu UE. Declarația a fost făcută la Chișinău, de Prim-ministrul olandez, Mark Rutte. El a informat că în luna mai la Chișinău va sosi o delegație a oamenilor de afaceri olandezi. În prezent, în R. Moldova sînt 153 de întreprinderi cu capital olandez: în IT, domeniul imobiliar, finanțe și construcții. De asemenea, premierul olandez s-a declarat drept ambasador al țării noastre în procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE.

 

Va fi majorat cuantumul indemnizațiilor acordate salariaților care au grijă de copii în perioada învățămîntului online

Salariații care au grijă de copiii ce studiază în regim online vor primi din partea statului o indemnizație majorată - de la 150 lei la 250 lei pe zi. Executivul a aprobat această decizie în ședința de ieri. Totodată, Executivul a aprobat și majorarea indemnizației pentru salariații cu copii și pentru șomajul tehnic, și, respectiv, majorarea plafonului pentru compensarea zilelor libere de vaccinare de la 450 lei la 500 lei pe zi, ceea ce reprezintă circa 50% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul 2022, care constituie 9 900 lei.

 

Guvernatorul Găgăuziei a avut o întrevedere cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a avut o întrevedere cu William Mussolini, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău. În cadrul conversației au fost discutate aspecte legate de dezvoltarea proceselor social-politice în țara noastră și cooperarea autorităților din Găgăuzia cu autoritățile politice din R. Moldova. Au fost discutate aspecte privind implementarea sistemului educațional multilingv în Găgăuzia. Începînd cu acest an, programul a fost implementat în 20 de instituții de învățămînt din autonomie.

 

Permisele de conducere ale moldovenilor vor fi recunoscute și în Belarus

Guvernul a aprobat hotărîrea cu privire la iniţierea negocierilor asupra Acordului dintre R. Moldova şi Belarus privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere. Astfel, prin intermediul acordului, atît cetăţenii Moldovei cît şi cei ai Belarus, după stabilirea reședinței pe teritoriul uneia dintre Părți, vor beneficia de dreptul de a-şi converti permisul de conducere, fără a susţine examene suplimentare în acest sens.

 

Importul vaccinurilor ar putea fi facilitat

Membrii Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie au aprobat raportul la un proiect de lege care prevede facilitarea importului, în calitate de ajutor umanitar, al vaccinurilor împotriva COVID-19. Documentul prevede că Comisia specializată a Ministerului sănătății, Ministerul muncii și protecției sociale vor putea acorda avize privind introducerea în țară a vaccinurilor împotriva COVID-19 cu termen de valabilitate mai mic de 6 luni.

 

Doi bărbați din Ștefan Vodă au fost reținuți după ce au extorcat 83 de mii de dolari

Doi bărbați din Ștefan Vodă au fost reținuți de procurori pentru încercarea de estorcare prin șantaj a sumei de 83 de mii de dolari americani, de la un bărbat din Strășeni. Potrivit PCCOCS, aceștia cereau banii sub pretextul unei datorii inventate. Cei doi au vîrste cuprinse între 30 și 35 de ani și au fost anterior judecați pentru diverse infracțiuni. Ulterior, procurorul PCCOCS le-a formulat învinuirea, iar instanța de judecată examinează demersurile de plasare a acestora în arest preventiv, pentru 30 de zile.

 

O expoziție despre istoria Mănăstirii Noul Neamț a fost deschisă la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a fost deschisă, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, expoziția cu genericul ”Valori cărturărești din Biblioteca Mănăstirii Noul Neamț”. Expoziția pune în valoare istoria acestei mănăstiri, care este legată de lavra Neamțului de peste Prut, fiind unul dintre cele mai mari centre medievale de cultură și învațămînt moldovenești și aduce în atenția publicului o mică parte din bogata bibliotecă a Mănăstirii Noul Neamț, cărți scrise în limbile română, slavonă, latină, franceză, greacă, germană și rusă.

 

Au fost lansate concursurile „Marca comercială” şi „Premiul calității”

Camera de Comerț și Industrie (CCI) în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Institutul de Standardizare din Moldova, Centrul Național Anticorupție și Centrul Național de Acreditare au organizat o conferință de lansare a concursurilor “Marca comercială a anului” și “Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor” pentru anul 2021. Concursul “Marca comercială a anului” a fost inițiat în anul 2003 și are drept scop promovarea practicilor de succes în domeniul businessului.

 

Leul continuă să se deprecieze în raport cu dolarul și cu euro

Pee parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 3,5 bani, iar monedei unice europene – cirac 12 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 3 februarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0335 lei pentru un dolar (+3,28 bani) și 20,4094 lei pentru un euro (11,80 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0007 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,2914 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 3 februarie, constituie: 0,6356 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1260 lei pentru 1 leu românesc și 0,2373 lei pentru 1 rublă rusească.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31