REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 decembrie 2021)

FMF le-a premiat pe cele mai bune fotbaliste

Federația Moldovenească de Fotbal a premiat, la Casa Fotbalului din Chișinău, laureatele fotbalului feminin pentru anul 2021. Premiile au fost înmînate de către președintele Ligii Feminine de Fotbal din Moldova, Diana Bulgaru și secretarul general, Ruslan Plopa. Pentru al treilea an consecutiv, Natalia Munteanu a fost desemnată cea mai bună fotbalistă a țării. Celelalte laureate sînt din campionatul intern. Campioana Republicii Moldova la fotbal feminin, Agarista Anenii Noi are patru laureate, echipa Maksimum Cahul - două, iar Legia Tiraspol - o prezență.

 

Anul 2022, a fost declarat „Anul cultural Eugen Doga” în municipiul Chişinău

Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a votat o decizie privind declararea anului 2022 - Anul cultural Eugen Doga, în scopul promovării şi valorificării operei şi personalităţii compozitorului. Proiectul a fost aprobat cu 34 de voturi ale reprezentanţilor tuturor fracţiunilor din CMC. Valentina Volontir, şefa Direcţiei Cultură, a menţionat că maestrul Eugen Doga este un adevărat geniu, o personalitate unică, compozitor, academician, profesor, dirijor, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Artist al Poporului, Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău, autorul melodiei imnului Chişinăului. Iar în anul 2022, compozitorul îşi va sărbători jubileul de 85 de ani.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 302 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 8 357 de teste, fiind confirmate 302 cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, două sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 375 065 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 15 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 893 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 146 în stare extrem de gravă și 24 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 553 de pacienți au fost vindecați. În total, 361 325 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Municipiul Chișinău are asigurată depozitarea resturilor menajere

Consilierii municipali au votat o decizie referitor la contractul pentru depozitarea deșeurilor menajere din capitală la poligonul de la Țînțăreni, raionul Anenii Noi. Consilierii au fost convinși să voteze după ce li s-a explicat că un acord de depozitare, pentru un termen de trei ani, a fost semnat la 27 decembrie, de Întreprinderea Municipală „Autosalubritate”, Consiliul local din Țînțăreni și Primăria Chișinău. Zilnic, din mun. Chișinău sînt colectate și transportate/depozitate la Poligonul de deșeuri solide din comuna Țînțăreni aproximativ 4 500 – 5 000 m3, ce constituie circa 650 – 700 t de deșeuri.

 

Comisia specială a lansat concurs pentru selectarea candidaților la funcția de Ombudsman

Comisia specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului a anunțat că inițiază concursul de selectare a doi candidați la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman). Potrivit sursei citate, pentru a putea candida la funcția de Ombudsman, doritorii trebuie să fie cetățeni ai R. Moldova; să nu fie supuși vreunei măsuri de ocrotire judiciară; să dețină o diplomă de licență; să aibă o vechime în muncă de cel puțin 10 ani și o activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului.

 

Podul de pe șoseaua M1 a fost deschis pentru circulație

Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat la deschiderea circulației pe noul pod rutier de pe șoseaua Balcani, la kilometrul 95-96 al autostrăzii M1. Podul a lărgit cu 2 benzi de circulație porțiunea de centură a Chișinăului și fluidizează traficul din zonă. Costul lucrărilor a fost de circa 71 milioane de lei, bani alocați din Fondul Rutier al R. Moldova. Podul peste rîul Bîc și peste calea ferată are o lungime de 60 de metri și va reduce timpul de călătorie pentru șoferi, mai ales pentru cei care fac naveta din localitățile Ghidighici, Vatra, Grătiești și alte suburbii.

 

Liceul Teoretic Grătiești a devenit eficient energetic

Liceul Teoretic din comuna Grătiești are un sistem de iluminare modern și eficient energetic. Primăria Grătiești din municipiul Chișinău, a anunțat că a finalizat implementarea unui proiect de eficiență energetică la Liceul Teoretic din localitate, astfel a fost schimbată iluminarea cu tuburi fluorescente din instituția de învățămînt cu becuri de tip LED. Modernizarea sistemului de iluminat al Liceului Teoretic Grătiești a cotat de 14 700 dolari SUA, dintre care 8 000 dolari au fost oferiți de PNUD Moldova iar restul de către Primăria Chișinău.

 

Leul s-a mai apreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american mai mult de 3 bani, iar de la moneda unică europeană – mai puțin de 1 ban. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 29 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7762 lei pentru un dolar (-3,33 bani) și 20,1439 lei pentru un euro (-0,76 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,8095 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,1515 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 29 decembrie, constituie: 0,6528 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0697 lei pentru 1 leu românesc și 0,2416 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Vremea se va răci simțitor

Vremea se va răci simțitor, fiindcă teritoriul țării se află sub influența unei mase de aer polar. Precipitațiile ne vor ocoli, însă pe drumuri se va forma ghețuș și polei. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) miercuri, 29 decembrie 2021, vîntul va sufla slab pînă la moderat dinspre nord-est, noaptea temperaturile vor coborî pînă la -16ºC la nord și pînă la -7ºC în sudul țării. Vineri, 31 decembrie, sinopticienii prognozează lapoviță în zona de nord a țării. SHS a emis două avertizări meteorologice: Cod Galben de polei și ghețuș pe drumuri și Cod Galben de scădere a temperaturii medii a aerului cu 5°С. Avertizarea meteo este valabilă pe tot teritoriul țării, pînă pe 30 decembrie.