REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 octombrie 2022)

Regimul duty-free va fi anulat pe teritoriul R. Moldova

Inițiativa legislativă care prevede anularea regimului duty-free pe teritoriul Republicii Moldova a fost aprobată de Guvern. Documentul prevede modificări la Codul vamal și Codul fiscal, în vederea promovării principiului de echitate fiscală prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor comercializate pe teritoriul țării, inclusiv în unitățile de comerț amplasate în zonele vamale. Potrivit proiectului, regimul duty-free va fi anulat pe întregul teritoriul Republicii Moldova, iar magazinele duty-free vor activa pînă la expirarea licenței curente. Respectiv, magazinul amplasat în incinta aeroportului va activa pînă la 22 decembrie 2022, iar unitățile comerciale din zonele de ieșire ale frontierei de stat vor activa pînă la 3 septembrie 2023.

 

SUA au impus sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor

Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii a impus sancțiuni împotriva fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, și al liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor. Declarația a fost făcută ieri seara de Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon. Potrivit oficialului, pe bunurile lui Vladimir Plahotniuc și ale lui Ilan Șor, aflate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, vor fi puse sechestre, iar aceștia vor avea interdicția de intrare în SUA. „Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și a mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri. Includerea în listă a persoanelor sancționate înseamnă că orice active din proprietatea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se află în SUA, sînt blocate și trebuie raportate către Biroul de control ale activelor străine al Trezoreriei americane. Statele Unite ale Americii demonstrează încă o dată că vă sînt alături în combaterea corupției”, a spus ambasadorul.

 

Președintele Bulgariei va efectua o vizită de lucru în R. Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se va întîlni azi, la Chișinău, cu președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, care va efectua o vizită de lucru în țara noastră. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, după întrevedere, la ora 15.40, cei doi șefi de state vor susține o conferință de presă comună.

 

Decizia SUA privind impunerea sancțiunilor va servi drept exemplu pentru justiția din R. Moldova

Constatările Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) și măsurile întreprinse de Guvernul SUA în privința a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de șeful statului, Maia Sandu, după ce Departamentul Trezoreriei al SUA a impus sancțiuni inclusiv împotriva fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, și al liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor. Potrivit oficialului, justiția moldovenească a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

 

Guvernul a susţinut decizia SUA de a aplica Legea Magnitsky

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a susţinut o conferinţă de presă, în care a salutat decizia Guvernului SUA de a impune sancţiuni pentru o serie de politicieni şi entităţi politice din ţara noastră, pe care i-a inclus în Global Magnitsky Act numită şi Legea Magnitsky. „Mulţumesc tuturor cetăţenilor care au crezut în guvernarea noastră, care au crezut în preşedintele ţării şi deciziile luate în Legislativ şi Executiv. Legea Magnitsky anunţată astăzi de SUA este o confirmare a tuturor măsurilor noastre de a contracara corupţia şi de a trage la răspundere toţi figuranţii în dosarele de mare rezonanţă”, a specificat Natalia Gavriliţa.

 

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va prezenta un spectacol de Slava Sambriș

Un spectacol intitulat ”Joisărbătoare” de Katalin Thuroczy, regie și scenografie de Slava Sambriş (traducere - Anamaria Pop) va avea loc vineri, 28 octombrie, la ora 18.00, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”. Potrivit lui Slava Sambriș, piesa, semnată de un dramaturg ungar, este o tragicomedie despre conflicte dintre generații. ”Acest text m-a impresionat și prin faptul că Ungaria are același parcurs istoric, ca și al nostru. Au trecut și ei prin perioada nazistă, cea comunistă, prin perioada așa-zisei libertăți. Au avut același conflict, o legătură strînsă cu cultura rusească. E un text localizat spațiului moldovenesc”, a subliniat regizorul.

 

Secretarul general al Guvernului participă la sesiunea CALRE

În perioada 26-27 octombrie, la Strasbourg, Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, participă la cea de-a 43-a sesiune a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CALRE). Alături de oficialii din Georgia și Ucraina, Dumitru Udrea va prezenta congresului progresul Republicii Moldova pe domeniile cheie de colaborare cu CALRE. Printre subiectele abordate va fi reforma administrației publice, în special componenta administrativ-teritorială, platformele de comunicare și colaborare cu administrația publică locală, susținerea Guvernului pentru consolidarea echipelor primăriilor din țară etc.

 

R. Moldova va primi un grant pentru îmbunătățirea eficienței energetice a mai multor clădiri publice

12,4 milioane de euro vor fi oferite țării noastre pentru realizarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, ratificarea Acordului și implementarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” va contribui la îmbunătățirea indicatorilor de performanță energetică a clădirilor, în special îmbunătățirea anvelopei clădirilor, a sistemelor de încălzire și ventilare, implementarea sistemelor de iluminat, distribuția energiei termice și integrarea resurselor de energie regenerabilă, atunci cînd acest fapt este permis din punct de vedere tehnic.

 

Au fost confirmate primele cazuri de gripă

În ultima săptămînă, numărul cazurilor de infectare cu gripă și infecții acute ale căilor superioare a crescut cu 17%, fiind înregistrate și primele două cazuri de gripă sezonieră. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, de la începutul sezonului gripal, au fost confirmate două cazuri de infecție gripală, ambele în capitală. În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate săptămîna trecută 408 probe, prelevate de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute.

 

A fost aprobată sarcina de încorporare în Armata Națională

Cabinetul de miniștri a aprobat Proiectul de hotărîre „Cu privire la rezultatele încorporării în serviciul militar în aprilie - iulie 2022 şi încorporarea în serviciul militar în octombrie 2022 – ianuarie 2023”. Așadar, în unităţile militare ale Armatei Naționale urmează să fie încorporaţi circa 1 500 de tineri. Dintre aceștia, 740 vor fi repartizați pentru îndeplinirea serviciului militar în termen în perioada 31 octombrie - 1 noiembrie. Potrivit procedurii, încorporarea se desfășoară de două ori pe an, pe etape, conform graficului elaborat de către Ministerul Apărării.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31