REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 februarie 2022)
Rata de imunizare împotriva COVID-19 a ajuns la 31%
Numărul persoanelor vaccinate anti-Covid s-a redus cu circa 7% în ultima săptămînă, comparativ cu perioada anterioară. Astfel, rata de imunizare în Moldova constituie pentru moment 31%. Datele au fost prezentate de Ministerul sănătății. Potrivit sursei citate, 33 369 de persoane au fost imunizate în perioada 14-20 februarie curent. Alți 233 785 de oameni au mers la centrele de vaccinare pentru administrarea dozei booster. Astfel, acoperirea națională cu o doză, în populația generală, constituie peste 31%, iar cu schemă completă - 30%.
Peste 6 200 ha de teren au fost compromise de incendii
De la începutul anului curent, angajații IGSU au intervenit în 1 335 de misiuni de lichidare a focarelor de vegetație, care au compromis 6 223 de hectare de teren. În acest sens, conducerea Inspectoratului a îndemnat populația să nu dea foc ierbii, stufărișului și gunoiului menajer, întrucît în condiții de umiditate redusă, vînt și temperaturi ridicate orice scînteie se poate răspîndi cu repeziciune.
Igor Grosu a discutat cu prim-ministrul azer
Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a avut, la Baku, o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Azerbaidjan, Ali Asadov. Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor moldo-azere, în special pe plan economic, comercial, turistic și investițional. Igor Grosu a subliniat faptul că autoritățile de la Chișinău sînt determinate să asigure un climat investițional prielnic în Moldova, cu reguli egale de joc, concurență onestă, astfel încît oamenii de afaceri să poată investi în țara noastră.
Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA
Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu noul Ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon. Vicepremierul Serebrian a trecut în revistă situația actuală în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol și prioritățile curente în promovarea politicilor de reintegrare a țării, menționînd deschiderea totală a autorităților R. Moldova de a identifica soluții viabile la problemele primordiale ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și de a menține o dinamică constructivă în cadrul tuturor formatelor de dialog existente.
Sportivii au făcut bilanțurile evoluării la JO de Iarnă
R. Moldova a obținut la Beijing locul zece la biatlon, proba sprint, al doilea rezultat bun înregistrat vreodată la Jocurile Olimpice de Iarnă. Biatlonista Alina Stremous s-a clasat pe locul 10 în proba sprint, fiind aproape de performanța Nataliei Levcenkova, care la ediţia din 2006 de la Torino (Italia), a ocupat locul 8 în cursa de 15 kilometri individual. Stremous și-a trecut în palmares și locul 16 în cursa de urmărire. Cel mai bun rezultat la masculin l-a obținut Pavel Magazeev, care s-a clasat pe locul 26 în cursa individuală.
Mai mulți oficiali, invitați la MACRO Conference
Conferința Anuală Internațională MACRO 2022 (ediția a X-a) va reuni, la Chișinău, alături de conducerea țării, mai mulți demnitari de rang european, experți internaționali și locali, cercetători și profesori de peste hotarele țări. Evenimentul cu genericul „Republica Moldova: fortificarea rezilienței interne în cadrul unui mediu global în transformare” va avea loc în zilele de 23 și 24 februarie. Conferința va include sesiuni de discuții pe subiecte privind tendințele care vor modela viitorul mediu global, impactul acestora asupra creșterii economice a Moldovei, precum și prioritățile de dezvoltare ale țării.
R. Moldova ar putea asambla electrobuze
Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, a întreprins o vizită de lucru la Compania Tehnico-Științifică Informbusiness, membră fondatoare a Asociației Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM). Printre altele, părţile au examinat posibilitatea asamblării în ţara noastră a electrobuzelor, începînd din anul current. În cadrul întrevederii, președintele ACEM, Vitalie Eșanu, a prezentat activitățile Asociației, perspectivele de dezvoltare ale industriei electronice, dar și principalele provocări cu care se confruntă membrii ACEM.
Cetățenii care s-au vaccinat în afara UE pot primi rapelul în țară
Cetățenii și rezidenții Republicii Moldova care au inițiat schema de vaccinare într-o altă țară decît stat membru al Uniunii Europene pot să se prezinte pentru administrarea dozei a doua, dozei suplimentare sau booster la centrele de vaccinare din Moldova. În acest sens a fost emis un Ordin cu privire la omologarea certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 emise de alte țări decît statele membre ale UE.
Leul s-a mai apreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro
Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american mai mult de 3 bani, iar de la moneda unică europeană – mai mult de 4 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 23 februarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9534 lei pentru un dolar (-3,31 bani) și 20,3690 lei pentru un euro (-4,31 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9865 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,4121 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 23 februarie, constituie: 0,6203 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1180 lei pentru 1 leu românesc și 0,2259 lei pentru 1 rublă rusească.
CSP a inițiat o procedură disciplinară pe numele lui Stoianoglo
La solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, Consiliul Superior al Procurorilor a dispus iniţierea unei proceduri disciplinare pe numele şefului suspendat al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo. Robu îl acuză pe Stoianoglo că, printr-o postare pe pagina sa de socializare, ar fi prejudiciat imaginea instituției și ancheta în cazul foştilor deputaţi, învinuiţi de îmbogăţire ilicită. Procurorul general interimar s-a referit la o postare a lui Stoianoglo din 10 februarie, în care acesta a scris că dosarele intentate foștilor parlamentari nu vor avea nicio finalitate.