REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 ianuarie 2022)
Parlamentul se convoacă în sesiune extraordinară
Legislativul se va convoca în sesiune extraordinară, în perioada 20-21 ianuarie. Hotărîrea a fost aprobată miercuri de Biroul permanent, la cererea Președintelui Legislativului Igor Grosu. Cererea a fost motivată de necesitatea examinării și aprobării în mod prioritar a unui pachet de acte normative de importanță socială și economică. Proiectul ordinii de zi a sesiunii include, în particular, proiectul de Hotărîre cu privire la declararea stării de urgență în sectorul gazelor naturale pentru o perioadă de 60 de zile.
Record COVID-19: Au fost înregistrate 3 255 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost efectuate 14 636 de teste, fiind confirmate 3 255 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Astfel, pînă în prezent, în țară s-au înregistrat 396 678 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din cazurile noi, 222 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 720 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 174 în stare extrem de gravă și 21 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Totodată, ministerul a raportat alte opt decese provocate de noul coronavirus, numărul morților ajungînd la 10 470.
În Chișinău a fost lansat proiectul de dezvoltare durabilă a transportului public
Primăria Chișinău a lansat inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public municipal „MOVE IT like Lublin”. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană prevede analiza de către experți independenți a situației existente în transportul public din Chișinău și compararea acesteia cu sistemul de transport din Lublin (Polonia). La finalul proiectului, municipalitatea va realiza armonizarea legislației locale de transport urban la cea europeană, Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric de Călători vor fi reorganizate, iar municipiul va avea un plan de mobilitate urbană durabilă.
Certificatul Covid-19 devine obligatoriu în toate spațiile închise neesențiale
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) se va întruni pînă la finele săptămînii pentru a aproba noi decizii și restricții în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu COVID-19. Mai exact, se va cere certificatul COVID-19 în toate spațiile închise care nu sînt servicii esențiale. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița. „Acum se discută care vor fi serviciile esențiale care nu vor necesita certificat COVID. În rest se va cere peste tot certificatul”, a precizat premierul.
Comercianții de fructe și legume vor trebui să dețină certificat de conformitate
Guvernul a aprobat cerințe noi de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă. Documentul se referă la mai multe produse de larg consum de import sau autohtone (cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveți, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireșe și vișine). Conform proiectului, calitatea producției trebuie atestată printr-un certificat de conformitate, eliberat de către ANSA. Pînă în prezent, un asemenea document era solicitat doar de agenții economici care exportau fructe și legume. Atestarea corespunderii cu normativele sanitare se va executa în baza testelor efectuate de un laborator acreditat.
Vom primi un grant de 100 de milioane de euro din partea României
Republica Moldova va primi un grant în valoare de 100 de milioane de euro din partea României în cadrul unui program de asistență tehnică și financiară. Un Memorandum pentru inițierea negocierilor în acest sens a fost aprobat de Executivul de la București. Prin intermediul acestui Acord, Guvernul României își propune să intensifice cooperarea între România și R. Moldova, în vederea dezvoltării unui parteneriat strategic bilateral și susținerii procesului de integrare europeană al Republicii Moldova.
Vom putea procura energie electrică din cel puțin două surse
Ţara noastră va procura energie electrică din cel puţin două surse. O modificare în acest sens la Legea cu privire la energia electrică a fost aprobată de Guvern, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie electrică. În același timp, o hotărîre a Agenției Naționale de Reglementare în Energetică va stabili proporțiile de achiziție de la primii doi sau mai mulți ofertanți, în funcție de diferența procentuală între prețul oferit de aceștia. Pînă acum, Republica Moldova procura energia electrică doar de la cei care ofereau cel mai mic preț în cadrul licitației publice.
Moneda națională se apreciază față de euro
Moneda națională se va aprecia joi, 20 ianuarie, cu opt bani în raport cu euro, care va costa 20 de lei și 46 de bani. Pe de altă parte, leul se va deprecia cu doi bani față de dolar. Ultimul va avea un preț oficial de 18 lei și 05 bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs valutar oficial de 4 lei și 13 bani, în scădere cu doi bani. Hrivna ucraineană își va păstra valoarea de 63 de bani. Aceeași tendință o va avea și rubla rusească, care va rămîne la cotația de 23 de bani.