REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 februarie 2022)
Cel mai mare producător de pîine anunță scumpiri la toate produsele
Societatea pe Acțiuni „Franzeluța” a anunțat despre creșterea prețurilor pentru întregul asortiment de pîine. Nu va fi scumpită doar pîinea socială „Chișinău”, iar compania a decis suplinirea volumului de producție în rețeaua de magazine specializate. Decizia, potrivit unui comunicat al întreprinderii, a fost adoptată din cauza noilor tarife la gaze naturale, combustibil și energie electrică. Astfel, începînd cu 1 Februarie, curent, producerea pîinii sociale „Chișinău” va fi majorată cu 54%, fără a modifica prețului final pentru consumatori.
Procurorii au descins cu percheziții în dosarul privind coruperea unor deputați din PCRM
În această dimineață, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție în comun cu ofițerii Serviciul de Informații și Securitate și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au descins cu percheziții la mai multe adrese. Perchezițiile se efectuează în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul R. Moldova, fiind vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme. Cazurile de îmbogățire ilicită sînt investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlament pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte. Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor,cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350 000 lei, iar în alte cazuri această diferență atingevaloare de circa 4,6 milioane de lei.
Natalia Gavrilița a fost testată pozitiv cu COVID-19
Anunțul a fost făcut ieri seara chiar de către șefa Guvernului. „Azi am efectuat testul PCR pentru detectarea virusului Sars Cov-2, care s-a dovedit a fi pozitiv. În următoarele zile planific să continui să lucrez de acasă în regim online. Aveți grijă de sănătatea voastră și a celor apropiați”, a scris Natalia Gavrilița pe pagina sa de Facebook.
Coordonatorii grupurilor de lucru sectoriale din partea Chișinăului s-au întrunit în ședință
La inițiativa viceprim-ministrului pentru reintegrare Oleg Serebrian, a fost convocată o ședință consultativă cu participarea conducătorilor grupurilor de lucru sectoriale din partea Chișinăului. Potrivit Biroului politici de reintegrare, în cadrul reuniunii au fost abordate direcțiile prioritare de activitate pentru anul 2022, s-a efectuat un schimb de informații și de opinii pe marginea subiectelor primordiale ce urmează să figureze pe agenda ședințelor grupurilor de lucru, provocărilor și dificultăților întîmpinate în proces, sugestiilor de depășire a acestora, precum și s-a accentuat necesitatea menținerii unor abordări active și orientate spre identificarea soluțiilor tehnice la problemele stringente.
Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a lansat programul de manifestări consacrate celei de-a 145-a aniversări a instituției
Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din Chișinău în acest an va marca cea de-a 145-a aniversare a instituției printr-o suită de acțiuni culturale. Programul manifestărilor care vor fi organizate a fost lansat în cadrul unei conferințe online. Mariana Harjevschi, directorul instituției, a menționat că în cadrul manifestării a fost lansat, de asemenea, logo-ul aniversar și cardul de acces aniversar, care va întîmpina utilizatorii ce se vor înscrie în acest an la una din cele 27 de filiale ale Bibliotecii Municipale.
Președinția anunță concurs de angajare pentru mai multe funcții vacante
Instituția prezidențială anunță concurs pentru ocuparea mai multor funcții vacante. Președinția își propune selectarea unor funcționari profesioniști și integri, care să se alăture echipei prezidențiale. Candidații pot opta pentru șapte funcții vacante din cadrul Direcției petiții și audiență, Direcției generale administrare patrimoniu, Direcției informare și comunicare cu mass-media, Serviciului Consiliului Suprem de Securitate, Secției protocol a Direcției relații externe și protocol, Secției e-administrare și securitate informațională.
Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ministrul de Externe croat
Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a desfășurat o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe și Europene al Croației, Gordan Grlić Radman, vizita căruia se încadrează în acțiunile dedicate aniversării a 30 de la stabilirea relațiilor diplomatice între R. Moldova și Croația. În cadrul întrevederii, interlocutorii au discutat despre domeniile prioritare de cooperare între țările noastre cu accent pe impulsionarea relațiilor comercial-economice și schimbul de experiență în domeniul integrării europene.
Soluții de creștere a siguranței rutiere au fost examinate la o întrunire interministerială
Reprezentanți ai Ministerelor Afacerilor Interne (MAI), Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) și Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD) au avut astăzi o întrunire, în cadrul căreia au discutat despre elaborarea mecanismului decizional privind alocarea resurselor financiare pentru siguranța rutieră în anul 2022. Participanţii la ședință au abordat și subiectul identificării sectoarelor cu risc înalt de accidente rutiere, „Punct negru”, cu examinarea posibilității alocării mijloacelor financiare pentru eliminarea acestora. Pentru creșterea siguranței în trafic vor fi instalate indicatoare rutiere „Punct negru” care indică că în zona respectivă au avut loc cel puțin cinci accidente grave soldate cu minim cinci victime.
Respectarea obligațiilor și angajamentelor asumate față de Consiliul Europei este monitorizată de APCE
Vicepreședinții Parlamentului Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea, membri ai delegației R. Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), au participat în regim online la Reuniunea Comisiei de monitorizare a APCE, alături de coraportorii pentru Moldova. Potrivit unui comunicat al Legislativului, scopul reuniunii a fost schimbul de opinii pe marginea Notei de informare în urma vizitei coraportorilor APCE din 12-16 octombrie 2021, în contextul respectării obligațiilor și angajamentelor asumate de R. Moldova față de Consiliul Europei. De asemenea, la reuniune a fost abordată situația curentă din țara noastră și perspectivele evoluării acesteia.
280 milioane lei vor fi alocate pentru proiecte de dezvoltare regională
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a aprobat Planul de finanțare a proiectelor de dezvoltare regională, pentru anul curent. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, în 2022, cele 46 de proiecte din Documentul Unic de Program vor beneficia de un buget record de 280 milioane lei. Banii vor fi alocați pentru proiecte de aprovizionare cu apă și sanitație; creșterea eficienței energetice a grădinițelor, școlilor şi spitalelor; construcția stațiilor de epurare, etc.