REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 octombrie 2022)
Grădinițele din capitală vor fi conectate la agentul termic
Începînd cu ziua de astăzi, grădinițele din capitală vor fi conectate la agentul termic. Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, Andrei Pavaloi, a subliniat că temperatura medie înregistrată în instituții este de +15..+17°C. „Grădinițele sînt conectate la agentul termic atunci cînd temperatura aerului din interior înregistrează o medie mai mică de +18°C. Astfel, 90% din managerii instituțiilor au solicitat conectarea acestora la agentul termic”, a spus Pavaloi. Sursa citată a specificat că, deocamdată, temperatura din școli este una confortabilă pentru copii. În cadrul instituțiilor de învățămînt preșcolar din suburbiile capitalei agentul termic este conectat la indicația primăriei din localitate. În orașul Chișinău activează 129 de grădinițe.
R. Moldova dispune de 218 mii de doze de vaccin antigripal
În țara noastră au fost livrate 218 mii de doze de vaccin antigripal. Un lot de 188 mii de doze a fost procurat din sursele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, iar alt lot, de 30 mii de doze, a fost donat de The Task Force for Global Health. Compoziția vaccinului corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru emisfera de nord, sezonul 2022-2023. Potrivit Ministerului sănătății, ambele loturi recepționate sînt stocate la Depozitul național de vaccinuri din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Dozele de vaccin urmează să fie distribuite centrelor de sănătate publică.
Ședința Guvernului se va desfășura la Ungheni
Ședința Guvernului din 19 octombrie curent se va desfășura în municipiul Ungheni. Membrii Cabinetului de miniștri vor examina proiecte de legi care prevăd majorarea, începînd cu 1 octombrie 2022, a salariilor personalului din instituţiile medico-sanitare publice, dar și acordarea ajutorului unic în valoare de 3000 de lei bugetarilor cu un salariu mai mic de 15 000 de lei. Pe agenda ședinței este inclus și proiectul hotărîrii privind simplificarea accesului pentru mediul de afaceri la credite și împrumuturi de la instituțiile financiare. Cabinetul de miniștri va mai aproba Regulamentul Fondului Național pentru Mediu și un Acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Dumitru Budianschi a participat la ședințele anuale ale FMI și Băncii Mondiale
Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi și alți oficiali au participat la reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale, desfășurate la Washington, SUA, în perioada 10-17 octombrie. Reprezentanții autorităților din Moldova au avut întrevederi cu oficiali ai FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, JICA (Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională), IFC (Corporația Financiar Internațională), BSTDB (Bănca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre), BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), BEI (Banca Europeană de Investiții), Trezoreriei SUA și altor instituții internaționale. Discuțiile au vizat situația economică şi socială din Moldova, prioritățile Guvernului în perioada următoare, relaţiile de colaborare etc.
O expoziție a artistului plastic Mihai Mungiu a fost deschisă la Biblioteca Științifică ”A. Lupan”
La Biblioteca Științifică ”Andrei Lupan” a Academiei de Științe a Moldovei a fost deschisă expoziția de pictură cu genericul ”Rapsodie de toamnă” a artistului plastic Mihai Mungiu. Pictorul a menționat că expoziția cuprinde 47 de lucrări, realizate în ultimii 20 de ani. Sînt lucrări care reflectă imagini ale Chișinăului Vechi, case și peisaje din alte spațiu: Trebujeni, Butuceni etc., a precizat artistul. Potrivit criticului de artă Elena Musteață, pictura lui Mungiu, deși e camerală ca proporție, este foarte variată, izbitoare ca ton, culoare și expresivitate.
Va fi organizat turul doi al alegerilor locale noi în comuna Braniște
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat organizarea turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Braniște, raionul Rîșcani. Potrivit deciziei CEC, turul doi al scrutinului va fi organizat pe 30 octombrie curent. La data de 16 octombrie au avut loc alegeri locale noi în trei localități din țară. Astfel, în localitățile Sălcuța (raionul Căușeni) și Ialpujeni (raionul Cimișlia) primarii au fost aleși în primul tur al scrutinului, iar în comuna Braniște niciun candidat nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate.
Echipa de audit din Norvegia și Marea Britanie a sosit la Chișinău pentru documentare
Reprezentanții companiilor Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, desemnate de Agenția Proprietății Publice (APP) să facă auditul datoriilor istorice ale MoldovaGaz către Gazprom, au venit într-o misiune de documentare la Chișinău. Experții britanici și norvegieni vor studia documente financiare și acordurile încheiate de-a lungul anilor de Republica Moldova cu partea rusă, inclusiv perioada de pînă la crearea MoldovaGaz, pentru a înțelege cum s-a format datoria istorică a malului drept pentru gazele achiziționate din Federația Rusă, conform APP. Misiunea de audit se va afla în Republica Moldova pînă vineri, 21 octombrie. Către sfîrșitul anului se preconizează ca cele două companii să livreze un prim raport, în funcție de materialele puse la dispoziție.
Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Ambasadorul Sloveniei
Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a primit-o în vizită pe Ambasadoarea Republicii Slovenia în Republica Moldova, cu reședința la București, Lea Stančič. În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă evoluțiile marcate în platformele de dialog dintre Chișinău și Tiraspol, prioritățile guvernamentale în domeniul politicilor de reintegrare a țării, precum subiectele primordiale ce preocupă autoritățile Republicii Moldova (drepturile omului, libera circulație, școlile cu predare în limba română, accesul la terenurile din raionul Dubăsari etc.).
Sistemul de canalizare din Cimişlia va fi extins
În orașul Cimișlia au început lucrările de execuție în cadrul programului de infrastructură ce prevede extinderea sistemului de canalizare. Proiectul urmează să fie finalizat în toamna anului viitor. Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, proiectul a demarat luna trecută şi pentru moment reprezintă 20 la sută din valoarea totală a lucrărilor contractate. În cadrul proiectului este prevăzută extinderea rețelei de canalizare orășenești existente cu 20,1 km și construcția unei stații de pompare a apelor uzate. Proiectul "Extinderea sistemului de canalizare în orașul Cimișlia" are o valoare totală de 36,7 milioane de lei (circa 1,8 mln de euro), dintre care 32,7 mln de lei sînt alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, iar patru milioane de lei reprezintă contribuția autorității locale.
Peste 600 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă
Ministerul sănătății a anunțat că, în ultima săptămînă, pe teritoriul țării au fost înregistrate 623 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În aceeași perioadă, au fost efectuate 19 023 de teste și s-au înregistrat opt decese. Tot în ultima săptămînă, 174 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 473 și-au făcut doza trei. În total, pînă acum 1 072 174 de persoane au fost vaccinate cu schema completă. Începînd cu luna iulie, cetățenii își pot administra doza Booster 2 de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, este posibilă imunizarea copiilor ce au împlinit vîrsta de 12 ani.
Vremea rece cuprinde întreaga țară
Vremea rece cuprinde întreaga țară, iar octombrie intră în drepturi, mai cu seamă în decursul nopților. Temperaturile scad aproape în jumătate. Se ating +12 de grade în orele amiezii, iar pe timp de noapte se vor înregistra valori mai modeste. În Nord găsim vreme răcoroasă și cu greu în orele amiezii se vor înregistra +7...+10 grade. Centrul ne aduce un tablou meteorologic asemănător, în care vedem puțin și soarele de printre nori, iar temperaturile urcă la prînz pînă la 8-11 grade cu plus. În Sudul țării, se mai înnorează din cînd în cînd, dar în ansamblu prindem vreme bună, excepție făcînd noaptea, cînd vor cădea cîțiva stropi de ploaie rece.
Moldova a luat aurul la Olimpiada Mondială de Robotică
Echipa de robotică a Republicii Moldova „FIRST Global Team Moldova” a obținut medalia de aur la Olimpiada Mondială de Robotică FIRST Global Challenge, categoria „Inovație în inginerie”. Olimpiada Mondială de Robotică FIRST Global Challenge s-a desfășurat la Geneva (Elveția), în perioada 12-16 octombrie 2022. FIRST Global Challenge este o olimpiadă globală de robotică la care participă peste 180 de echipe naționale din întreaga lume. Acest eveniment are scopul de a promova domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și propune echipelor provocări inginerești reale.