REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 ianuarie 2022)

Termenul de aplicare a TVA pentru sectorul HORECA a fost prelungit

Serviciul Fiscal de Stat informează că pe durata stării de urgență, se prelungește termenul de aplicare a cotei reduse a TVA în mărime de 6% la produsele alimentare și/sau la băuturi, cu excepția producției alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman. Excepția se referă la serviciile de cazare, indiferent de categoria de confort, în hotel, hotel-apartament, motel, vilă turistică, bungalou, pensiune turistică, pensiune agroturistică, camping, sat de vacanță sau tabără de vacanță, care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din Economia Moldovei.

 

Va fi lansată o nouă cursă aeriană

Ministrul de externe, Nicu Popescu, a anunțat că din luna martie va fi lansată cursa Chișinău – Budapesta. Potrivit acestuia, cursa va opera două zboruri săptămînale. “Acest rezultat concret face parte din agenda diplomației faptelor concrete: prin dialog și consolidare de parteneriate atingem obiectivul de modernizare europeană a țării și implementăm o diplomație economică activă și eficientă în beneficiul cetățenilor”, a menționat Popescu.

 

A fost deschis un nou laborator de testare COVID-19

Începînd cu 24 ianuarie , locuitorii raioanelor Edineț, Briceni, Ocnița și Dondușeni vor avea acces la un laborator performant pentru realizarea testelor PCR, în vederea depistării virusului COVID-19. Un nou Centru de testare COVID-19 a fost deschis în cadrul laboratorului Centrului de Sănătate Publică din Edineț. Proiectul a fost realizat în scopul extinderii capacităților de diagnostic la nivel rational. Laboratorul care prestează servicii pentru 16 instituții medico-sanitare din Edineț și raioanele adiacente a fost dotat cu tehnică de calcul, frigidere, consumabile și reactive pentru implementarea metodei PCR.

 

COVID-19: Au fost înregistrate 1 039 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 7 371 de teste, fiind confirmate 1 039 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 19 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă în ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 388 959 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 52 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 923 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 67 în stare extrem de gravă și 4 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 385 de pacienți au fost vindecați. În total, 366 904 bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Artistul plastic Andrei Mudrea s-a stins din viață

Cunoscutul artist plastic Andrei Mudrea, Maestru în Artă, laureat al Premiului Tineretului și al Premiului Național, s-a stins din viață la vîrsta de 67 de ani, în urma unei boli incurabile. Vestea tragică a fost confirmată de către soția sa, Tatiana Mudrea. Ea a afirmat că artistul s-a stins din viață sîmbătă, la ora 14.30, la Spitalul de Urgență. El fost distins cu Premiul Tineretului, Premiul Național şi cu titlul onorific ”Maestru în Artă”, precum şi cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

 

Elevii vor învăța din cărți de biologie donate de UNFPA

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova (UNFPA) a donat materiale didactice în valoare de peste 1 milion de lei pentru elevii din 85 de școli din Cahul, Rezina, Fălești, Ungheni, Orhei și municipiul Chișinău. Potrivit UNFPA, materialele sînt oferite gratuit școlilor din învățămîntul general cu scopul de a susține predarea disciplinei "biologie", precum și predarea altor discipline care abordează sănătatea și dezvoltarea adolescenților - disciplina obligatorie "Dezvoltare personală" și disciplina opțională "Educație pentru sănătate", ultima fiind revizuită în 2019 cu suportul UNFPA.

 

Noi restricții anti-Covid vor intra în vigoare din 17 ianuarie

De astăzi, 17 ianuarie la frontiera de stat se va reveni la sistemul prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Moldova va fi permisă pe baza unuia din documentele: certificat de vaccinare, test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat), concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.

 

Vremea se încălzește

După o dimineață rece, normală pentru această perioadă, pe parcursul zilei de astăzi vremea se va încălzi și pe întreg teritoriul R. Moldova, valorile termice vor fi pozitive. Cerul va fi predominant senin, vîntul va bate din direcția sud-vest iar presiunea atmosferică va fi normală. La Briceni, Edineț și Soroca va fi tradițional cel mai frig. Aici, maximele nu vor depăși +2 grade cu plus. Mai cald în raioanele de Centru. La Ungheni și Călărași mercurul termometrelor nu va trece de +4, în timp ce la Chișinău și Tiraspol, maxima zilei va ajunge la +5 grade Celsius. Maxima zilei se va înregistra la Cahul și Comrat unde temperaturile vor ajunge la +7 grade Celsius.

 

Paula Erizanu, desemnată „Tînăra Scriitoare a anului 2021”

Paula Erizanu a fost desemnată „Tînăra Scriitoare al anului 2021”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, organizată la București. La 15 ianuarie, de Ziua Națională a Culturii, la București a fost organizată Gala Tinerilor Scriitori. Premiul „Tînăra scriitoare a anului 2021” a fost cîștigat de Paula Erizanu pentru volumul „Ard pădurile”, apărut la Editura Cartier din Chișinău.

 

Valoarea dolarului continuă să crească

Banca Națională a Moldovei a stabilit ratele oficiale ale principalelor valute de referință pentru luni, 17 ianuarie. Astfel, dolarul american este cotat cu 18,02 lei, euro - cu 20,63 lei, o hrivnă ucraineană va costa 64 de bani, un leu românesc - 4,17 lei moldovenești, iar rubla rusească va echivala cu 23 de bani. Conform cursului valutar BNM, dolarul au crescut cu 21 bani. Euro a pierdut doi bani, iar leul românesc, rubla rusească și hrivna își păstrează cotațiile anterioare.