REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 octombrie 2022)

Armata Națională desfășoară exercițiul multinațional „JCET-2022”

La Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale a început exerciţiul multinaţional „Joint Combined Exchange Training-2022” (JCET). Potrivit Ministerului Apărări, la exercițiu participă militari din Republica Moldova, România şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Conform scenariului, militarii vor executa trageri avansate din diferite tipuri de armament de infanterie, vor desfășura acțiuni care sporesc rezistenţa fizică şi aptitudinile de comandă. Totodată, ofițerii, soldații și sergenții vor efectua un schimb de experiență la capitolele patrulare, pregătire medico-militară, lucrări de distrugere (EOD), precum și operare cu sistemele de radiotelecomunicații.

 

Veaceslav Dobîndă a avut o întrevedere cu viceministrul de externe ceh Jiří Kozak

Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a avut o întrevedere cu viceministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jiří Kozak, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră. La MAEIE, au fost discutate aspecte ale cooperării moldo-cehe și interesul reciproc pentru un dialog bilateral aprofundat și consolidat. Viceministrul Jiří Kozak a exprimat felicitări țării noastre pentru obținerea statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană și a reconfirmat susținerea deplină pentru Moldova în procesul de integrare europeană și implementarea reformelor conform agendei de asociere. În context, Veaceslav Dobîndă a apreciat suportul politico-diplomatic consecvent al Cehiei în parcursul european al țării noastre.

 

Salvatorii desfășoară o campanie de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară o campanie de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului. Reprezentantul Direcției generale prevenție, Eduard Ambrosii, a relatat că acțiunea are loc pe întreg teritoriul țării. „Angajații IGSU merg prin gospodării pentru a informa cetățenii despre măsurile de securitate în timpul preparării vinului. Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite”, a spus sursa citată.

 

A fost creat un grup de lucru pentru elaborarea și pilotarea Sistemului informațional de vot prin internet

Un grup de lucru interinstituțional se va ocupa de elaborarea și pilotarea Sistemului informațional de vot prin internet. Decizia respectivă a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală (CEC). Potrivit CEC, grupul de lucru este format din reprezentanți ai Comisiei, Agenției de Guvernare Electronică, Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Agenției Servicii Publice, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, precum și ai Coaliției Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte. Grupul de lucru va fi responsabil de elaborarea caietului de sarcini pentru Sistemul informațional de vot prin internet.

 

Artistul plastic Igor Svernei și-a expus lucrările la Muzeul Național de Artă

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată expoziția aniversară de pictură cu genericul ”Iubire” a artistului plastic Igor Svernei, la 50 de ani de la naștere. Directorul instituției, Tudor Zbîrnea a menționat că expoziția cuprinde 33 de lucrări de pictură realizate de autor în perioada 2013-2022. Potrivit sursei citate, de-a lungul carierei sale, atît în domeniul tapiseriei, cît și al picturii, Igor Svernei, dezvoltă un discurs artistic structurat, clar și coerent. În procesul creației, acesta selectează și abordează teme actuale de o copleșitoare profunzime și intensitate estetică.

 

Președintele Maia Sandu a efectuat o vizită la Telenești

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat ieri raionul Telenești, unde a discutat cu oamenii despre dificultățile pe care le întîmpină întreaga țară, dar și despre grijile cotidiene care îi preocupă. Șefa statului a vorbit cu locuitorii din Brînzenii Noi și Sărătenii Vechi despre consecințele războiului din Ucraina, despre cum ne afectează creșterea prețurilor și cum vom trece prin iarna care se apropie, în contextul crizei energetice tot mai severe. De asemenea, s-a discutat despre măsurile de susținere a populației pe care le aplică Guvernul pentru perioada rece care urmează.

 

La Palatul Republicii va avea loc Festivalul-concurs televizat „Prezintă Orchestra ”Folclor”

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului-concurs televizat al tinerilor interpreți de muzică populară „Prezintă Orchestra ”Folclor” se va desfășura joi, 13 octombrie, la Palatul Republicii. Potrivit organizatorilor, tinerii care vor participa la acest eveniment de valorificare a tezaurului național vor avea posibilitatea să-și demonstreze potențialul creativ și măiestria interpretativă. Invitați în recital: Ion Condrea (acordeon) și Valentin Butucel, solist al Orchestrei de muzică populară ”Folclor”.

 

Oamenii de afaceri din Azerbaidjan au fost invitați să exploreze oportunitățile pe care R. Moldova le oferă investitorilor

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a încurajat oamenii de afaceri din Azerbaidjan să investească în Republica Moldova, menționînd că autoritățile de la Chișinău vor asigura în continuare un climat investițional favorabil și condițiile necesare pentru dezvoltarea unor afaceri de succes și crearea locurilor de muncă. Îndemnul a fost făcut la Baku, la întîlnirea oamenilor de afaceri, organizată în scopul identificării unor noi oportunități de colaborare între comunitățile de business din Moldova și Azerbaidjan. Șefa Executivului a subliniat că actualul context regional este plin de provocări și creează probleme reale mediului de afaceri din ambele state, din care motiv este importantă consolidarea eforturilor comune, în mod special în ceea ce ține de valorificarea oportunităților de afaceri.

 

Un spectacol al Teatrului din Deva va fi jucat pe scena unui teatru din capitală

La Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” va fi jucat joi, 13 octombrie, spectacolul ”O afacere de familie” după o idee de S. Bobrik și R. Clark, în regia lui Eugen Pădureanu, producție a Teatrului de Artă, Deva, România. Spectacolul va avea loc în cadrul proiectului cultural ”Unire prin cultură – Caragiale să ne judece!”, realizat în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău și Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.

 

Programul Regiunii Dunărea 2021-2027 a lansat primul apel de propuneri de proiecte

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunţat că Programul Regiunii Dunărea 2021-2027 a lansat primul apel de propuneri de proiecte, care vizează implementarea mai multor obiective. Acestea prevăd o regiune a Dunării mai inteligentă, verde, cu emisii reduse de carbon, mai socială, cu capacități instituționale sporite pentru guvernarea teritorială și macroregională. Conform sursei citate, Programul Regiunii Dunărea 2021-2027 oferă sprijin financiar proiectelor transnaționale care contribuie la dezvoltarea unei regiuni a Dunării mai inovatoare, durabile și mai sociale. Bugetul indicativ al apelului constituie 91,8 milioane de euro (asistență nerambursabilă UE) plus cofinanțarea beneficiarilor/partenerilor în mărime de 20% din costul proiectelor.

 

Dumitru Budianschi participă la ședințele anuale ale FMI și Băncii Mondiale la Washington

Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi și secretarul de stat Ion Gumene, împreună cu guvernatorul BNM Octavian Armașu și, viceguvernatorii Arcadie Albul și Constantin Șchendra, participă în perioada 11 - 16 octombrie curent, la ședințele anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale, care se desfășoară la Washington. Agenda sesiunii include întrevederi cu reprezentanți de rang înalt ai FMI și Băncii Mondiale, oficiali ai Comisiei Europene, ai Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, BERD, Trezoreriei SUA ș.a.

 

Șefa statului a semnat decretul de numire a noului Procuror General interimar

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi decretul prin care l-a numit pe Ion Munteanu, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, în funcția de Procuror General interimar. Candidatura lui Ion Munteanu a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor, în urma ședinței din 11 octombrie a acestuia. Decizia CSP vine ca urmare a expirării interimatului funcției, exercitat din 6 octombrie 2021 de către procurorul Dumitru Robu.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31