REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 ianuarie 2022)

A fost deschisă o expoziție de documente dedicată scriitorului Leo Butnaru

O expoziție de documente cu genericul „Poetul iluziei necesare”, al cărei protagonist este scriitorul Leu Butnaru – poet, prozator, istoric literar, eseist și traducător deținător al mai multor premii literare din R. Moldova și România, a fost deschisă la Biblioteca Națională. Tatiana Gheiceanu, șefa secției Lectură publică, curatorul expoziției, a menționat că aceasta cuprinde peste 100 de documente: cărți, reviste, cele mai frumoase poezii și poeme, eseuri, corespondența, jurnalul de călătorii, traduceri din poezia universală.

 

Meteorologii au emis două avertizări de frig și vînt puternic

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis două Coduri galbene de vînt puternic și scădere a temperaturii. Potrivit sinopticienilor, în perioada 11-12 ianuarie, pe arii extinse sînt prognozate intensificări ale vîntului din direcție nordică în rafale de pînă la 15-20 m/s. În următoarele zile, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-8°C. Astfel, noaptea, minimele vor ajunge pînă la -14 grade Celsius, iar ziua temperaturile se vor încadra între +1 și -6 grade.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 695 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 8 191 de teste, fiind confirmate 695 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 16 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă în ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 380 985 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 33 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 870 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 123 în stare extrem de gravă și 8 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 471 de pacienți au fost vindecați. În total, 364 794 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

ADR Nord a înregistrat un record de valorificare a fondurilor

Pentru prima dată în cei 12 ani de activitate a sa, Agenția de Dezvoltare Regională Nord a înregistrat cea mai mare valorificare de fonduri în Regiunea de Dezvoltare Nord. În total, ADR Nord a valorificat anul trecut 221,44 mln lei, pentru implementarea a 9 proiecte de infrastructură și a 5 proiecte soft în regiune. Din suma totală a investițiilor înregistrate anul trecut, 62,14 mln lei au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și 159,3 mln lei – din sursele Uniunii Europene și din alte surse externe.

 

Termenul de depunere a dosarelor pentru funcția de membru al CSP expiră

Vineri este ultima zi în care candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pot depune dosarele. Termenul limită expiră pe 14 ianuarie, la ora 17:00. Potrivit regulamentului de desfășurare a concursului, candidatul la funcția de membru al CSP trebuie să dețină cetățenia R. Moldova și să aibă o experiență de cel puțin trei ani în domeniul dreptului și o activitate notorie în domeniul jurisprudenței.

 

Peste 2.300 de șoferi au fost amendați în weekend

În zilele de odihnă, pe întreg teritoriul țării, ofițerii de patrulare au desfășurat acțiuni de depistare a conducătorilor auto care încalcă legislația. În urma acestora, au fost sancționați 2 300 de șoferi. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, în weekend, oamenii legii au amendat 1 195 conducători auto pentru depășirea limitei de viteză, 599 - pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră, 100 de conducători auto nu au acordat prioritate legală pietonilor. În aceeași perioadă, 58 de conducători auto beți au fost depistați și înlăturați de la conducerea unității de transport.

 

Troleibuzul lui Moș Crăciun va circula și pe 15-16 ianuarie

Troleibuzul turistic „Cunoaște orașul alături de Moș Crăciun" va circula în capitală și în weekend-ul de 15-16 ianuarie, cînd, pe stil vechi, se sărbătorește Sfîntul Vasile, începutul anului nou. Primăria Chișinău a informat că ruta specială a troleibuzului turistic a fost prelungită și pentru zilele de 15-16 ianuarie, în scopul de a răspunde multiplelor solicitări din partea locuitorilor orașului și oaspeților capitalei.

 

Leul s-a mai devalorizat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american mai mult de 3 bani, iar monedei unice europene – 5,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 11 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9210 lei pentru un dolar (+3,19 bani) și 20,2974 lei pentru un euro (+5,67 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,8891 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,2407 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 11 ianuarie, constituie: 0,6519 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1044 lei pentru 1 leu românesc și 0,2390 lei pentru 1 rublă rusească.