REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 septembrie 2022)
Elevii au revenit la școală
Toți elevii din țară au revinit astăzi, 1 septembrie, pe băncile școlilor. În acest an, prima lecție a fost consacrată „Anului Recunoștinței”, dedicat eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Anul școlar 2022/2023 va avea următoarea structură: semestrul I: 01 septembrie – 23 decembrie 2022; semestrul II: 09 ianuarie – 31 mai 2023. Pentru clasele, a IX-a și a XII-a, semestrul II se va încheia la 25 mai 2023. Pe parcursul anului de studii, toți elevii vor beneficia de vacanțe, după cum urmează: vacanța de toamnă: 26 octombrie 2022 – 30 octombrie 2022 (5 zile); vacanța intersemestrială: (de iarnă) 24 decembrie 2022 – 08 ianuarie 2023 (16 zile); vacanța de primăvară: 08 martie 2023 – 12 martie 2023 (5 zile); vacanța de Paști: 15 aprilie 2023 – 24 aprilie 2023 (10 zile).
La 15 septembrie va începe sesiunea ordinară de toamnă a Parlamentului
Începînd cu 15 septembrie, Legislativul se va convoca în sesiunea ordinară de toamnă. Dispoziția de convocare a fost semnată de Președintele Parlamentului, Igor Grosu. Convocarea Parlamentului în ședință plenară din cadrul sesiunii ordinare se va efectua la propunerea Biroului permanent al Legislativului, după pregătirea proiectului ordinii de zi. În perioada 26 august – 8 septembrie, Parlamentul se află în sesiune extraordinară.
Salvatorii IGSU au intervenit la lichidarea consecințelor precipitațiilor abundente
Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/ au lucrat toată noaptea pentru lichidarea consecințelor precipitațiilor abundente din seara zilei de 30 august. Cele mai multe misiuni ale salvatorilor au fost înregistrate în municipiul Chișinău, dar și localități din raioanele Cahul, Criuleni, Basarabeasca și UTA Găgăuzia. Potrivit IGSU, instituția a preluat și gestionat 124 apeluri de urgență de la Serviciul 112. Pentru lichidarea operativă a consecințelor ploii torențiale, în țară au fost desfășurate 10 misiuni de tractare a unităților de transport rămase blocate, cinci misiuni de defrișare a arborilor căzuți peste mijloacele de transport și carosabil și 14 misiuni de pompare a apei din zonele și subsolurile inundate ale cetățenilor.
CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare care pot fi utilizate pentru alegerile locale noi
Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Destinat grupului de inițiativă” și utilizate pentru susținerea candidatului independent la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din data de 16 octombrie. Potrivit CEC, plafonul mijloacelor financiare pentru circumscripția electorală sătească Sălcuța, raionul Căușeni este în mărime de 1768,86 lei; pentru circumscripția comunală Ialpujeni, raionul Cimișlia - 1426,50 lei și pentru circumscripția Braniște, raionul Rîșcani - 1426,50 lei.
Nicu Popescu a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe din UE
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a participat la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană în formatul Gymnich găzduită de către ministrul ceh al afacerilor externe Jan Lipavský. Este prima reuniune în acest format la care delegația R. Moldova participă în calitatea de viitor stat membru al UE. Sprijinul unanim pentru țara noastră prin acordarea statutului de țară candidat în votul istoric al Consiliului Uniunii Europene din 23 iunie, precedat de avizul pozitiv al Comisiei Europene, a motivat guvernul de la Chișinău să realizeze în ritm accelerat aprobarea Planului de acțiuni ambițios și amplu referitor la cele nouă măsuri stipulate în avizul Comisiei.
La Muzeul Național de Istorie este deschisă expoziția ”Promotori ai identității și valorilor naționale”
În contextul sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Limba Noastră cea Română, o expoziție cu genericul ”Promotori ai identității și valorilor naționale” a fost deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Evenimentul este organizat de instituția gazdă în colaborare cu organizația obștească „Șezătoarea Basarabiei”. Expoziția reunește 70 de piese, un set de fotografii și piese etnografice (cămăși tradiționale, marame, brîie etc.) din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei și imagini fotografice ale unor cămăși tradiționale pentru femei, bărbați și copii.
Circa 6000 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă
Ministerul Sănătății a anunțat că, în perioada 22-28 august, pe teritoriul țării au fost înregistrate 5964 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 1928 de cazuri mai puțin decît în săptămîna precedent. În aceeași perioadă, au fost efectuate 30 696 de teste și s-au înregistrat 30 de decese. Tot în ultima săptămînă, 565 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 2218 și-au făcut doza trei. În total, pînă acum 1 069 929 de persoane au fost vaccinate cu schema completă.
Pe 2 septembrie va avea loc Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău susține desfășurarea Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOPERA - primul festival sustenabil, în concordanță cu principiile de dezvoltare durabilă din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc pe 2 septembrie, începînd cu ora 19.00, la Castel Mimi în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. Potrivit organizatorilor, recitalul muzical VinOpera a devenit un punct de reper cultural și turistic care adună, o dată pe an, la Castelul Mimi, public meloman de toate vîrstele.
Circulația trenurilor pe tronsonul Cahul - Giurgiulești a fost închisă
Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată din Moldova” (CFM) a anunţat că circulația trenurilor pe tronsonul Cahul - Giurgiulești a fost închisă. Cauza constă în alunecările de teren care au afectat infrastructura feroviară, mai exact este vorba de circa 350 de metri de cale ferată pe segmentul Colibași – Giurgiulești. Potrivit CFM, trenurile marfare vor fi direcționate pe traseul Basarabeasca - Etulia - Reni - Giurgiulești. „Vom acorda reduceri și modificări de tarife pentru transportul de marfă pe acest segment, de o manieră să nu afecteze interesele comerciale ale clienților”, a informat sursa citată.
Ministerul Agriculturii va organiza Tîrgul „SATUL MEU–2022”
Din data de 3 septembrie și pînă la 30 octombrie, producătorii agricoli din raioanele țării își vor putea comercializa produsele la Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. „În scopul promovării produselor autohtone, dezvoltării relațiilor comerciale și întru susținerea producătorilor agricoli autohtoni din Republica Moldova, au fost lansate activitățile de pregătire pentru deschiderea Tîrgului producătorilor agricoli ”SATUL MEU”–2022”, indică MAIA.