REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (8 Februarie 2021)

Cuba îşi deschide larg porţile către sectorul privat pentru relansarea economiei
Cuba a anunţat că activitatea privată va fi permisă în majoritatea sectoarelor, o reformă majoră într-o ţară în care statul şi întreprinderile sale domină economia, puternic afectată de pandemie, notează AFP. Deschiderea către sectorul privat a început timid în anii 1990, înainte de a fi autorizată de deplin în 2010, chiar dacă elanul său real datează de la încălzirea istorică dintre Cuba şi Statele Unite, iniţiată la sfîrşitul anului 2014 sub Barack Obama. De acum înainte, o listă va stabili sectoarele rezervate statului, care vor fi doar o minoritate. Sectoarele strategice precum presa, sănătatea şi apărarea ar urma să rămînă interzise activităţii private.
Peste 600.000 de cubanezi lucrează în sectorul privat, 14,5% din populaţia activă, pe această insulă de 11,2 milioane de locuitori. Ei sunt angajaţi în principal în gastronomie, transport (taxiuri) şi închirierea de camere pentru turiști.
Kurz: Dacă fabricanţii de vaccinuri rusesc şi chinez primesc undă verde în UE, acestea pot fi produse în Austria
Cancelarul austriac Sebastian Kurz s-a declarat deschis, Duminică, ca vaccinurile rusesc Sputnik V sau cel chinezesc împotriva COVID-19 să fie produse în Austria dacă acestea obţin o autorizaţie de introducere pe piaţă în Uniunea Europeană, relatează AFP. „Dacă fabricanţii de vaccinuri rusesc şi chinez primesc undă verde în Europa şi acestea pot fi produse aici, Austria va încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacităţile sale de producţie în companiile naţionale corespunzătoare pentru aceste vaccinuri”, a afirmat liderul conservator într-un interviu în publicaţia germană Welt am Sonntag. Sebastian Kurz nu a exclus posibilitatea ca el să se vaccineze cu serul rusesc dacă acesta va fi autorizat în UE. „Depinde doar de eficacitatea, securitatea şi disponibilitatea lui rapidă, fără lupte geopolitice”, a precizat el. UE a autorizat pînă acum trei vaccinuri împotriva COVID, cele de la Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, notează AFP.
Lucrările de construcţie la gazoductul Nord Stream 2 au fost reluate după o fază de testare
Lucrările de construcţie la gazoductul Nord Stream 2 între Rusia şi Germania au fost reluate Sîmbătă în apele daneze, după o fază pregătitoare de aproape două săptămîni, a anunţat Nord Stream 2, relatează AFP. Instalatorul rus de conducte Fortuna, ”care a început lucrările pe 24 Ianuarie (…) a început, după teste reuşite, astăzi (Sîmbătă), instalarea ţevilor”, a indicat compania într-un comunicat. ”Toate lucrările se desfăşoară în conformitate cu autorizaţiile primite”, se menţionează în comunicat. La începutul lunii Decembrie, lucrările pentru Nord Stream 2, un proiect în valoare de peste 9 miliarde de euro şi 1.200 de kilometri de legătură submarină, au fost reluate în apele germane, după ce au fost suspendate timp de aproape un an din cauza sancţiunilor americane.
Regatul Unit a expulzat trei spioni chinezi infiltrați în țară sub acoperirea de jurnaliști
Regatul Unit a descoperit și expulzat, fără să anunțe public, trei spioni chinezi care se dădeau drept jurnaliști străini. Expulzarea a avut loc anul trecut, iar evenimentul vine în contextul unei degradări recente a relațiilor dintre cele două țări în ce privește probleme legate de media, scrie The Guardian. Serviciul de informații britanic MI5 a concluzionat că cei trei indivizi lucrau pentru Ministrul Securității de Stat chinez și că erau acoperiți cu ajutorul agențiilor de presă din China la care erau angajați oficial. Surse din Guvernul britanic au confirmat că celor trei persoane li s-a cerut plecarea din țară de urgență, însă puține detalii au ieșit la suprafață în perioada în care a avut loc evenimentul. Marea Britanie a preferat să acționeze în liniște în acest caz pentru a evita un incident diplomatic. Serviciile de informații britanice au avertizat constant cu privire la eforturile de spionaj ale Chinei, iar rezultatul tăcerii Londrei ar putea fi că de-acum va fi imposibil de stabilit la ce nivel se află cu adevărat rețeaua de spionaj chineză din Regat.
Folosirea identității de jurnalist ca acoperire este înrădăcinată în practicile de spionaj și este una dintre metodele preferate de Beijing pentru a obține informații de natură politică sau economică din toată lumea. MI5 se află sub presiune politică pentru a își accentua atenția spre China, în contextul în care unele informații arată că amenințarea terorismului islamist scade în intensitate.
Un neozeelandez riscă 7 ani de închisoare după ce a comandat pizza gratis, timp de cîteva luni
Un bărbat din Noua Zeelandă este judecat pentru o infracțiune care îl poate trimite pînă la 7 ani după gratii, după ce a intrat ilegal pe site-ul unei pizzerii și a comandat mîncare fără să plătească, relatează New Zealand Herald. Gemini Rerekowhai Dixon, în vîrstă de 33 de ani, este acuzat că a accesat în mod ilegal site-ul unei pizzerii și, între 30 Mai și 11 August 2020, a comandat pizza și sucuri fără să plătească vreodată. Polițiștii spun că bărbatul „a obținut bunuri, anume pizza și sucuri, în mod necinstit și fără nici un drept”, dar nu au detaliat și modul în care a făcut acest lucru. El a fost adus în sala de judecată săptămîna trecută, fără să scoată o vorbă, și ar urma să apară din nou în instanță săptămîna aceasta, cînd ar putea fi condamnat. Dacă va fi găsit vinovat, poate sta la închisoare pînă la 7 ani.
O femeie cîntă la pian de mai bine de un secol și se pregătește de un nou album, la 106 ani
Cîntă la pian de 102 ani. Este vorba despre Colette Maze, o venerabilă doamnă din Franța, care a atins prima oară clapele pianului cînd avea doar 4 ani, iar acum, la incredibila vîrstă de 106 ani, se pregătește să lanseze un nou album. Cum a reușit să-și păstreze pofta de viață și puterea de a cînta timp de un veac marcat de două războaie mondiale și de două pandemii? „Mă hrănesc cu muzică”, spune simplu distinsa doamnă. „Deasupra apartamentului nostru, erau mai mulți băieți care cîntau la pian, mereu cîntau aceleași melodii. Iar eu, încă bebeluș, cu un singur deget reproduceam aceste melodii. Părinții mei au fost surprinși de acest lucru, pentru că nu mă amuza joaca cu păpușile, cum se întîmpla cu cîntatul la pian. Așa că mi-au instalat un pian în cameră și ce mult îmi plăcea să cînt la el”, povestește Colette Maze.
Uimiți și încîntați de talentul fetiței lor, părinții s-au mutat la Paris și au înscris-o la cursuri de pian pe entuziasta artistă care nu trecea încă nici de înălțimea mesei. Cînd a absolvit școala de muzică, a devenit profesoară de pian, pentru o viață întreagă. Au trecut de atunci atît de mulți ani, încît uimitoarea doamnă a pierdut șirul Președinților Franței, prea puțin importanți după un veac de viață. „Acum vom discuta politică... Cine este Președinte acum? Ar putea fi Deschanel sau de Gaulle sau Chirac, oricum nu ne mai pasă...”, îi spune Colette Maze fiului ei.
Colette Maze a scos primul ei album în 2001, cînd avea deja 86 de ani. Anul trecut a scos un alt album și acum pregătește un altul, cu piesele lui Debussy. Întrebată de unde găsește atîta energie și dragoste pentru pian și muzică, ea oferă poate cel mai simplu răspuns cu putință: „Vă întreb: de ce beți cafea cu lapte dimineața? De ce vreți o friptură din cînd în cînd? Pentru mine, friptura nu contează, dar muzica da. Înțelegeți? Asta este hrana mea, hrana pentru suflet și pentru inimă”, spune Colette.
Legea privind utilizarea dronelor în Ungaria, calificată drept o iniţiativă de a reduce presa la tăcere
Ungaria a adoptat o nouă lege care reglementează folosirea dronelor, după publicarea unor fotografii din dronă arătînd proprietăţi somptuoase deţinute de apropiaţi ai premierului Viktor Orban. Legea este considerată un mijloc pentru a obstrucţiona investigaţiile jurnaliștilor, relatează AFP. Jurnalista Gabi Horn a publicat mai multe înregistrări video realizate cu drona anul trecut, în special cu proprietăţi ale tatălui şi ginerelui premierului Orban. Pentru un articol despre Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie şi apropiat al lui Viktor Orban, ea a fost interogată de Poliţie, notează AFP. Acesta este astăzi cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de euro, potrivit revistei Forbes, în timp ce firmele sale cîştigă în mod regulat contracte de achiziţii publice finanţate din fonduri de stat şi europene. De acum înainte, difuzarea imaginilor din dronă cu casă, fără permisiunea proprietarului, poate fi pedepsită cu un an de închisoare. Ungaria se situează pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte corupţia, conform clasamentului ONG Transparency International, alături de România şi Bulgaria.
Noua lege face obligatorie înregistrarea oricărei drone înzestrată cu o cameră, precum şi instruirea proprietarului acesteia, indiferent de greutatea dispozitivului. Conform textului, cererea pentru solicitarea permisiunii din partea autorităţilor trebuie depusă cu 30 de zile înainte de zbor. „Este mai strict decît în China!”, spune indignat Balazs Kaplar, un fotograf care s-a întors recent de la Beijing, după 15 ani cît a stat acolo.
Jumătate dintre germani sunt împotriva relaxării carantinei
Jumătate dintre germani sunt împotriva relaxării carantinei instituite cu scopul limitării răspîndirii coronavirusului, conform unui sondaj YouGov comandat de dpa, potrivit agerpres. Liderii landurilor federale urmează să decidă în următoarele zile dacă vor prelungi sau nu lockdown-ul la nivel naţional după 14 Februarie. Înaintea acestei decizii, cetăţenii germani au fost întrebaţi dacă ei consideră că măsurile ar trebui complet suprimate, relaxate, să rămînă aceleaşi sau să fie înăsprite.
Rezultatele anchetei relevă că 50% dintre cei intervievaţi s-au pronunţat împotriva relaxării restricţiilor, 37% în favoarea extinderii restricţiilor actuale după 14 Februarie, iar 13% pentru înăspririi măsurilor pe viitor. Potrivit aceluiaşi sondaj, 30% dintre cei chestionaţi s-au declarat în favoarea relaxării regulilor şi doar 13 % pentru o revenire completă la normalitate. Aceste rezultate relevă totuşi o scădere a procentului celor care acceptă măsurile restrictive comparativ cu începutul lunii Ianuarie – înainte de ultima prelungire a lockdown-ului – cînd 65% au susţinut menţinerea sau înăsprirea regulilor. În cadrul acestor restricţii, decise iniţial la mijlocul lunii Decembrie, majoritatea afacerilor, hotelurilor şi şcolilor sunt închise în Germania.
Israelul relaxează carantina, în pofida numărului mare de noi cazuri confirmate de coronavirus
Israelul a relaxat de Duminică restricţiile prevăzute în cea de-a treia carantină generală, în pofida numărului mare de noi cazuri confirmate de coronavirus, relatează dpa, potrivit agerpres. Printre altele a fost anulată restricţia deplasărilor în afara unei raze de 1 kilometru de domiciliu, care în general nu a fost respectată pe perioada carantinei. Au primit permisiunea să se redeschidă afacerile fără public. De asemenea, a fost anulată interdicţia vizitelor la rudele care nu locuiesc sub acelaşi acoperiş. S-au redeschis şi rezervaţiile naturale şi casele de odihnă, dar nu numai pentru familiile care locuiesc sub acelaşi acoperiş.În schimb, magazinele, buticurile, centrele comerciale, pieţele, precum şi lăcaşurile culturale nu îşi vor putea relua activitatea.
Aeroportul internaţional, singurul din Israel, rămîne în mare parte închis.
Conform site-ului Our World in Data, Israelul înregistrează cel mai mare număr de noi infecţii la 1 milion de cetăţeni, chiar dacă a vaccinat mai mulţi oameni decît orice altă ţară din lume. Vaccinarea nu a avut efecte imediate, aşa cum se aştepta, probabil din cauza unei variante mai agresive de COVID-19, care a apărut în Marea Britanie, presupun experţi locali. Peste 5.000 de israelieni au murit din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19, notează dpa.
Testul pentru coronavirus şi 10 zile de izolare, obligatorii la intrarea în Danemarca
Persoanele care ajung la frontierele terestre sau porturile daneze vor trebui, începînd de Duminică, să efectueze un test pentru coronavirus la intrarea în ţară, a anunţat Guvernul, relatează dpa, potrivit agerpres. După ce vor fi supuşi unui test, atît cetăţenii danezi, cît şi străinii trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile, au indicat Ministerele Transporturilor şi Sănătăţii. Testul trebuie efectuat cel tîrziu la 24 de ore de la intrare în ţară. Cetăţenii străini fără rezidenţă în Danemarca ar putea fi
obligaţi să prezinte un test negativ şi la graniţă. În Ianuarie, a fost introdusă o cerinţă ca toţi pasagerii care ajung în Danemarca să prezinte un test negativ pentru coronavirus cu 24 de ore înainte de a se îmbarca spre această ţară.











