Realitatea internationala pe scurt (7 Iulie 2020)

Canabisul este eficient în tratarea depresiei şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale 

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din New Mexico, floarea de canabis poate fi eficientă în a oferi o ameliorare imediată a stării persoanelor care suferă de depresie, scrie Forbes, preluat de mediafax. Canabisul este o soluţie pe termen scurt pentru persoanele care suferă de depresie, o afecţiune care afectează aproximativ 1 din 5 adulţi din SUA, şi adesea duce la alte afecţiuni precum cancerul, anxietate, schizofrenie, demenţă, diabet, boli cardiovasculare şi dureri cronice.

„Concluziile sugerează că, cel puţin pe termen scurt, majoritatea pacienţilor care utilizează canabis prezintă efecte antidepresive, deşi amploarea efectului şi amploarea experienţelor cu efecte secundare variază”, se arată în lucrarea oamenilor de ştiinţă americani. Pentru realizarea studiului, autorii au analizat 5.876 de rezultate raportate anonim de către 1.819 de persoane care au consumat canabis pentru tratarea depresiei. Cercetătorii au concluzionat că, în medie, pacienţii au raportat o îmbunătăţire a simptomelor la doar cîteva minute după consumarea mugurilor de canabis în formă naturală, uscată. Prin comparaţie, produsele farmaceutice convenţionale utilizate pentru tratamentul simptomelor depresiei prezintă primele efecte după cîteva săptămîni sau chiar luni. Mai mult, studiul notează că potenţialele efecte secundare asociate cu aceste produse farmaceutice tradiţionale includ sedarea, agitaţia, anxietatea, demotivarea şi ideea suicidului.

China emite alertă pentru ciuma bubonică şi interzice consumul unor animale considerate riscante

Autorităţile chineze au emis un avertisment cu privire la ciuma bubonică şi au interzis consumul anumitor animale după ce un caz suspect a fost raportat într-un spital dintr-o regiune nordică, scrie The New Daily, potrivit mediafax. Cunoscută sub numele de Moartea Neagră a Evului Mediu, boala este foarte infecţioasă şi deseori răspîndită de purici. Alerta vine la o zi după ce un spital a raportat cazul unui pacient care a testat pozitiv pentru această boală.

Comitetul de sănătate al oraşului Bayan Nur a emis o alertă de nivelul al treilea şi interzice vînarea şi mîncarea animalelor care ar putea transmite această boală. De asemenea, populaţiei i se cere să raporteze eventualele cazuri suspecte de boală sau febră fără cauze clare şi să anunţe dacă găsesc orice marmotă bolnavă sau moartă. Cazurile de ciumă bubonică se întîlnesc destul de frecvent în China, dar focarele au devenit tot mai rare. În perioada 2009 – 2018, China a raportat 26 de cazuri şi 11 decese.

Guvernul britanic deblochează 1,5 miliarde de lire pentru domeniul culturii

Guvernul britanic a anunţat deblocarea unui ajutor de 1,57 de miliarde de lire (1,74 miliarde de euro) pentru domeniul culturii, a cărui supravieţuire este pusă în pericol de pandemia de COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres. „Domeniile artelor, culturii şi patrimoniului britanic, de renume mondial, vor primi 1,57 de miliarde de lire în cadrul unui plan de salvare pentru a le ajuta să treacă peste impactul coronavirusului”, a anunţat Guvernul într-un comunicat. Este „cea mai mare investiţie punctuală realizată vreodată în cultura britanică”, a subliniat documentul.

Teatrele, muzeele, galeriile, palatele istorice vor fi eligibile, ca şi organismele care ţin de muzica „live”, patrimoniu sau de cinema-ul independent. O imensă parte din acest ajutor (1,15 miliarde de lire) va merge spre instituţiile culturale din Anglia, sub formă de subvenţii (880 de milioane de lire) şi de împrumuturi (270 de milioane de lire). Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor vor primi 33, 97 şi, respectiv, 59 de milioane de lire.

„Am spus că nu voi lăsa să se prăbuşească domeniul cultural şi această investiţie masivă arată angajamentul nostru”, a subliniat ministrul Culturii, Oliver Dowden, care a adăugat că înţelege „marile provocări” cărora trebuie să le facă faţă în prezent cei 700.000 de angajaţi din acest domeniu. Sectorul cultural a suferit în mod deosebit, privat de orice venit după introducerea măsurilor de restricţie la 23 Martie. Sîmbătă, muzeele şi cinematografele au primit autorizaţia să redeschidă. Din cauza măsurilor de distanţare fizică, viitorul concertelor şi festivalurilor este mult mai nesigur.

Un stat indian interzice vînzarea cărnii de cîine. Animalele sunt capturate de pe străzi sau furate din case

Autoritățile din statul indian Nagaland au interzis vînzarea cărnii de cîine și au oprit importul și comercializarea cîinilor ca sursă de carne pentru consumul populației, scrie The Guardian.

Temjen Toy, un oficial local, a declarat că Executivul regiunii a interzis toate importurile și vînzarea cîinilor. De asemenea, a fost interzisă vînzarea de carne de cîine, atît gătită, cît și crudă. Măsura a fost luată în urma apelului unui politician local. Maneka Gandhi a fost susținut de peste 125.000 de oameni care au scris Guvernului de stat, cerînd interzicerea comerțului cu carne de cîine.

O organizație care luptă pentru drepturile animalelor, Humane Society International, a declarat: „Acesta este un pas important în oprirea cruzimii și a comerțul cu carne de cîine din India". Grupul estimează că, anual, sunt vînduți aproximativ 30.000 de cîini doar în statul Nagaland. Activiștii au povestit că aceste animalele sunt capturate ilegal de pe stradă sau sunt furate din casele și curțile stăpînilor, apoi sunt omorîte în bătaie. 

După ce a jefuit un bar din Italia, un român s-a întors să achite nota de plată

Un român din 27 de ani stabilit în Italia a crezut că va scăpa nepedepsit după ce a jefuit un bar. Bărbatul a pus la cale un plan pe care l-a considerat invincibil și ingenios, însă, pînă la urmă, a ajuns în spatele gratiilor.

În seara de 2 Iulie, bărbatul s-a dus la barul Motor Cafe, din Sarezzo, provincia Brescia, comportîndu-se ca un client obișnuit. La un moment dat, i-a spus barmanului că se duce la bancomat, pentru că nu avea bani ca să achite nota de plată. De fapt, imediat ce a ieșit din bar și-a schimbat hainele, și-a acoperit fața cu o cagulă și a revenit în local cu un cuțit de bucătărie în mînă cerînd banii, relatează quibrescia.it.

Terifiat, barmanul a fugit din bar, astfel că românul a furat din casa de bani toate încasările și mai multe bilete de loterie în valoare de 600 de euro, după care a fugit. Ca să nu trezească suspiciuni, pentru că era cunoscut în zonă, după jaf, românul s-a îmbrăcat cu primul rînd de haine și a revenit în bar să achite consumația, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Pînă la urmă, românul a fost dat de gol de un martor și de camerele de supraveghere. Sosiți la fața locului, carabinierii au găsit în apropiere o geantă cu banii și biletele de loterie.

O broască exotică a călătorit 8.000 km și a apărut într-un supermarket din Marea Britanie

O broască exotică a fost găsită într-un magazin Asda, după ce a călătorit 8.000 de kilometri, din America de Sud pînă în Marea Britanie, informează BBC.

Personalul magazinului alimentar a văzut amfibianul de mărimea unui deget printre banane și a sunat la RSPCA (Societatea Regală de Prevenire a Cruzimii faţă de Animale). Se presupune că broasca, botezată Asda, a sosit din Columbia, unde sute de mii de tone de fructe produse la nivel local sunt exportate în Marea Britanie în fiecare an. Broasca a fost preluată de specialiștii RSCPA și hrănită cu muște și greieri. Amfibienii sunt capabili să-și încetinească metabolismul și se crede că așa a reușit broasca exotică să supraviețuiască călătoriei lungi într-un mediu mai rece, fără apă sau mîncare. Broasca Asda a ajuns într-un final la Silent World Zoo To You, un centru specializat din Haverfordwest, unde va trăi într-un mediu propice.

A murit celebrul compozitor italian Ennio Morricone

Compozitorul italian Ennio Morricone, celebru pentru coloanele sonore a numeroase filme, a încetat din viaţă la vîrsta de 91 de ani, la o clinică din Roma, relatează presa italiană.

Compozitorul a căzut zilele trecute și a suferit o fractură de femur, în urma căreia a fost internat în spital, relatează La Repubblica. Înmormîntarea lui Ennio Morricone va avea loc într-un cadru privat, „în respectul sentimentului de smerenie care i-a inspirat întotdeauna faptele”, a anunțat familia prin intermediul avocatului lor, Giorgio Assumma. Morricone a murit „în zorii zilei de 6 Iulie, la Roma, cu mîngîierea credinței”, se mai arată în declarația familiei. Assumma mai arată că maestrul „și-a păstrat pînă în ultima clipă deplina luciditate și o mare demnitate”.

Morricone, cîștigător al unui Oscar în 2016 pentru coloana sonoră a filmului „The Hateful Eight”, a devenit cunoscut pentru muzica unor filme celebre precum „For a Fistful of Dollars”, „Mission” sau „Once Upon a Time in America”.

Poliția română a efectuat o operațiune în Vama Veche și a găsit cocaină, ecstasy și ketamină

La sfîrșitul săptămînii trecute, poliţiştii români au constatat 15 infracţiuni de deţinere de droguri de risc şi de mare risc, fiind depistate 15 persoane, în urma unei acţiuni pentru combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi substanţe psihoactive, în staţiunea Vama Veche, desfăşurată de poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, împreună cu procurorii DIICOT Constanţa.

"Au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, droguri din categoriile cocaină, ecstasy, ketamină, MDMA, precum şi un grinder metalic cu urme de materie vegetală", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). În cauze, au fost întocmite dosare de cercetare penală conform Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Cercetător de la Oxford, dă peste cap tot ce știam: SARS-Cov-2 se afla peste tot înainte să apară în China

Noul coronavirus SARS-Cov-2, care provoacă boala covid-19, ar fi rămas ”adormit” în întreaga lume o perioadă îndelungată şi ar fi apărut atunci cînd condiţiile i-au fost favorabile dezvoltării, potrivit unuia dintre principalii cercetători de la Universitatea Oxford, scrie news.ro. Astfel, acest nou coronavirus nu ar proveni din China, presupune Tom Jefferson. Cercetătorul consideră că există tot mai multe probe care ar arăta că virusul se afla ”peste tot” înainte să apară în China, în Decembrie. ”Poate că avem de-a face cu un virus care a rămas mult timp adormit în întreaga lume şi care a apărut atunci cînd condiţiile de mediu au fost propice creşterii sale”, declară cercetătorul pentru The Telegraph.

Urme de covid-19 au fost găsite în Spania, Italia sau Brazilia cu mult înainte de descoperirea virusului în China. Recent, virusologi spanioli au anunţat că au găsit urme de virus în eşantioane de ape uzate colectate la Barcelona în Martie 2019 – cu nouă luni înainte de descoperirea acestuia la Wuhan şi cu aproape un an înainte să lovească Europa. Potrivit unor oameni de ştiinţă, el ar fi rămas ”sub radar pentru că era sezonul gripei şi nu-l căuta nimeni”. Eşantioanele de la Torino şi Milano, recoltate la jumătatea lui Decembrie, au arătat de asemenea rezultate pozitive, iar experţi au găsit urme în Brazilia, la Florianopolis în Noiembrie.

Profesorul Jefferson îndeamnă la o anchetă cu privire la motivul pentru care virusul pare să se răspîndească în medii ca fabricile alimentare şi de procesare a cărnii. Acest lucru ar putea să conducă la descoperirea unor noi căi de transmitere – sistemele de scurgere sau toalete comune. În interviu acordat cotidianului britanic The Telegraph, Tom Jefferson face o paralelă cu gripa spaniolă care, în 1918, a ucis 30% din populaţia Samoa de Vest, în contextul în care aceasta nu avea nici un contact cu lumea exterioară.

”Acest lucru se explică prin faptul că agenţii patogeni ai virusului nu vin de nicăieri şi nu se duc nicăieri. Ei se află aici mereu, iar ceva îi inflamează”, dă el asigurări. Omul de ştiinţă evocă o cantitate de virus care se află în apele uzate şi o cantitate tot mai mare a transmiterii fecale a acestor ape uzate.

O amibă care se hrăneşte cu creier uman a pus un stat american sub alertă

Un întreg ţinut din statul american Florida a fost pus sub alertă după ce un localnic a luat o amibă care se hrăneşte cu creierul uman, potrivit BBC. Organismul unicelular provoacă o variantă foarte rară de encefalită care progresează foarte rapid şi omoară persoana infectată într-o săptămînă. Amiba trăieşte în apă dulce şi devine activă la căldură. Ea intră în corp prin nas şi atacă direct creierul. Riscul cel mai mare de infectare este în lunile Iulie, August şi Septembrie. Autorităţile americane îndeamnă oamenii să evite contactul între nas şi apa dulce din rîuri, lacuri, bălţi şi chiar de la robinet, precizează BBC. Amiba care se hrăneşte cu creierul uman a fost descoperită în 1962. De atunci, 145 de oameni au fost infectaţi în Statele Unite. Doar patru au supravieţuit, fiecare caz fiind considerat un miracol medical.