Realitatea internationala pe scurt (4 Mai 2020)

Restricţiile pot fi necesare doi ani, afirmă un oficial elveţian

Este posibil ca oamenii să fie nevoiţi să trăiască cu anumite restricţii încă doi ani sau mai mult pentru a ţine sub control noul coronavirus, potrivit omului de ştiinţă care conduce grupul de lucru al Guvernului elveţian pentru gestionarea epidemiei de COVID-19, relatează DPA, scrie agerpres. Într-un interviu acordat ziarului duminical NZZ am Sonntag, epidemiologul şi expertul în sănătate publică Matthias Egger a spus că speră că teste de vaccin ample vor fi efectuate timp de un an de acum încolo, dar a avertizat că pot exista obstacole. Pentru a fi siguri că boala cauzată de noul coronavirus, COVID-19, nu se răspîndeşte în comunitate, oamenii vor trebui să poarte măşti, să respecte regulile de igienă şi să păstreze distanţa, a avertizat el.

Înaintea redeschiderii şcolilor în Elveţia la 11 Mai, Egger a spus că părinţii nu ar trebui să fie îngrijoraţi, argumentînd că nu există cazuri bine documentate de copii care au infectat adulţi şi aproape deloc cazuri documentate de copii care să fi infectat alţi copii. Cu toate acestea, Egger a recunoscut că infecţiile la copii sunt posibile şi le-a cerut părinţilor să fie atenţi la simptome.

Pandemia de coronavirus a ucis aproape un sfert de milion de oameni în întreaga lume

Pandemia cauzată de noul coronavirus a ucis 241.682 de persoane în întreaga lume, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP care citează surse oficiale, scrie news.ro. Pînă Sîmbătă seară, un număr de 3.398.390 de cazuri de contaminare au fost diagnosticate în 195 de ţări şi teritorii. SUA sunt țara cel mai afectată, cu 66.224 de decese. Urmează Italia cu 28.710 morţi, Regatul Unit (28.131), Spania (25.100) şi Franţa (24.760).

Elevii se întorc la şcoală în Israel, odată cu relaxarea restricţiilor

Elevii din clasele întîia, a doua şi a treia din ciclul primar s-au întors la şcolile din Israel Duminică, după 50 de zile petrecute acasă din cauza pandemiei de coronavirus, informează DPA, scrie agerpres. Totodată, elevii din ultimele două clase de liceu şi-au reluat cursurile, fapt care le permite să se pregătească pentru susţinerea examenelor de sfîrşit de an şcolar, a anunţat Guvernul israelian într-un comunicat. În Israel, Duminica este prima zi lucrătoare din săptămînă, iar majoritatea populaţiei, de religie iudaică consideră că Sîmbăta este ziua de odihnă (Sabat).

După introducerea restricţiilor la jumătatea lunii Martie, Israelul a relaxat treptat măsurile de izolare începînd cu sfîrşitul lunii Aprilie. Multe magazine au putut astfel să se redeschidă săptămîna trecută, însă mall-urile au rămas închise. Orice persoană surprinsă pe stradă fără mască sanitară riscă o amendă de 200 de şekeli (56 de dolari americani). Prim-ministrul Benjami Netanyahu a declarat că relaxarea restricţiilor a fost posibilă întrucît răspîndirea noului coronavirus a încetinit. Situaţia din Israel este mai bună decît în alte ţări datorită măsurilor preventive care au fost adoptate mai devreme şi cu un regim mai strict, a adăugat el.

În această ţară cu o populaţie de 9,2 milioane de locuitori, 16.193 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate, inclusiv 230 de decese, potrivit Ministerului Sănătăţii. Peste 9.600 de persoane s-au vindecat după ce au contractat noul coronavirus. Numărul pacienţilor conectaţi la sisteme de respiraţie artificială a scăzut după vîrful de 140, înregistrat la jumătatea lunii Aprilie, la 103, Duminică.

Abu Dhabi Stem Cell Center a dezvoltat un tratament inovator pentru infecţiile cu COVID-19 folosind celule stem

O echipă de medici şi cercetători de la Abu Dhabi Stem Cell Center (ADSCC) a dezvoltat un tratament inovator şi promiţător pentru infecţiile cu COVID-19 folosind celule stem. Acesta constă în extragerea celulelor stem din sîngele pacientului şi reintroducerea lor după ce sunt activate, potrivit www.mofaic.gov.ae, scrie agerpres. Noul tratament a fost administrat în Emiratele Arabe Unite la 73 de pacienţi cu COVID-19, care au fost trataţi cu succes şi vindecaţi de virus prin inhalarea medicaţiei în plămînii lor după ce a fost nebulizată într-o ceaţă fină. Se presupune că efectul său terapeutic este regenerarea celulelor pulmonare şi modularea răspunsului imun astfel încît să împiedice sistemul imunitar să reacţioneze prea mult la infecţia cu COVID-19 şi să provoace deteriorarea suplimentară a celulelor sănătoase.

Metoda a trecut cu succes faza iniţială a studiilor clinice, demonstrînd siguranţa medicaţiei. Nici unul dintre pacienţii trataţi astfel nu a raportat efecte adverse imediate şi nu au fost interacţiuni cu protocoalele convenţionale de tratament pentru pacienţii cu COVID-19. Testele pentru a demonstra eficacitatea tratamentului sunt în curs de desfăşurare şi se aşteaptă să fie finalizate în cîteva săptămîni. Ministerul Economiei din Emiratele Arabe Unite a acordat un brevet pentru metoda inovatoare în care sunt colectate celulele stem în vederea dezvoltării noului tratament.

De menţionat că tratamentul a fost administrat pacienţilor împreună cu intervenţia medicală convenţională şi va continua să fie aplicat ca adjuvant la protocoalele de tratament stabilite, mai degrabă decît ca înlocuitor. Acest tratament extinde arsenalul de intervenţii şi este reprezentativ pentru efortul concertat şi angajamentul Guvernului Emiratelor Unite pentru a pune capăt pandemiei COVID-19. Intervenţiile non-farmacologice pentru a preveni răspîndirea COVID-19, precum statul acasă, distanţarea socială şi măsurile de prevenire şi control al infecţiei rămîn necesare pentru a reduce povara bolii asupra sistemului de sănătate. ADSCC este un centru de asistenţă specializat care se concentrează pe terapia celulară, medicina regenerativă şi cercetarea de ultimă oră asupra celulelor stem.

Seul: Kim Jong-Un nu pare să fi fost supus unei intervenţii chirurgicale

Liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-Un, nu pare să fi fost supus unei intervenţii chirurgicale, a declarat Duminică un oficial din cadrul Preşedinţiei Sud-coreene, care a negat categoric speculaţiile cu privire la sănătatea lui Kim, transmite Yonhap, potrivit agerpres. „Au existat relatări ale presei care speculau despre operaţiile Preşedintelui Kim, menţionînd o schimbare a modului în care acesta merge”, a declarat reporterilor un înalt oficial al Casei Albastre (Preşedinţia Sud-coreeană), spunînd că administraţia prezidenţială consideră acest lucru ca nefiind adevărat. Întrebat dacă liderul Nord-coreean nu a trecut nici măcar printr-o procedură medicală relativ moderată, oficialul a răspuns afirmativ. Vorbind sub condiţia anonimatului, acesta a refuzat totuşi să dezvăluie motivul pe care se bazează această apreciere.

Presa de stat din Coreea de Nord a relatat Sîmbătă că liderul Kim Jong-Un a tăiat panglica în cadrul unei ceremonii marcînd finalizarea, Vineri, a unei fabrici de îngrăşăminte fosfatice din Sunchon, la nord de Phenian. Potrivit Reuters, Kim a fost văzut în fotografii zîmbind şi vorbind cu consilierii în timpul ceremoniei. Înregistrări ale televiziunii de stat au arătat mişcările picioarelor lui Kim care păreau rigide şi sacadate. Autenticitatea fotografiilor, publicate pe site-ul web al ziarului oficial Rodong Sinmun, nu a putut fi verificată.

Aceasta a marcat prima apariţie publică a liderului nord-coreean în 20 de zile, de la 11 Aprilie, cînd a prezidat o şedinţă a biroului politic al Partidului Muncitorilor, de guvernămînt. Nu este prima dată cînd Kim Jong-Un a dispărut din viaţa publică. În 2014, nu a mai fost văzut timp de şase săptămîni înainte de a reapărea mergînd cu un baston. Cîteva zile mai tîrziu, serviciile de informaţii din Coreea de Sud au spus că a fost operată pentru un chist la gleznă, aminteşte AFP.

Imaginile cu vicepremierul Belgiei, Koen Geens, au devenit virale după ce acesta nu a reușit să își pună masca de protecție

Imagini cu vicepremierul belgian, ministrul Justiţiei Koen Geens, încercînd să-şi pună o mască de protecţie au devenit virale şi au provocat reacţii pe reţelele sociale, din partea opozanţilor politici, dar şi din partea autoarei seriei Harry Potter, JK Rowling, care i-a luat apărarea. Rowling a distribuit înregistrarea video în care, din cauza sistemului de prindere, ministrul abia reuşeşte să îşi agaţe masca de urechi, aceasta ajungîndu-i întîi pe frunte, apoi pe ochi, iar abia într-un final pe gură şi pe nas. Opozanţii politici au apreciat că imaginile sunt cea mai bună ilustrare a modului în care Guvernul a gestionat criza provocată de coronavirus, scrie news.ro. ”Am impresia că urechile mele sunt prea mari”, a comentat ministrul, conform Le Soir.

The Brussels Time precizează că scena s-a petrecut în timpul vizitei făcute de Koen Geens la un atelier din provincia Brabant. Unii politicieni nu au ezitat să comenteze imaginile, considerîndu-le ilustrarea perfectă a modului deficitar în care Guvernul a gestionat criza provocată de coronavirus, relatează The Brussels Time. Cea care i-a luat apărarea ministrului a fost autoarea seriei Harry Potter, JK Rowling, care a distribuit imaginile, afirmînd că nu ar putea să rîdă de el, pentru că şi ea ar proceda la fel şi ar fi la fel de încurcată şi de neîndemînatică, mai ales dacă ar fi filmată.

Bilanţul revoltei la o închisoare din Venezuela a ajuns la 47 de morţi şi 75 de răniţi

O revoltă la o închisoare din statul Portuguesa, din Venezuela, s-a soldat cu 47 de morţi şi 75 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat de organizatori, informează AFP, scrie news.ro. „Deocamdată, putem confirma 47 de morţi şi 75 de răniţi”, a declarat Maria Beatriz Martinez, parlamentară din statul Portuguesa. Observatorul Venezuelan al Închisorilor, care apără drepturile deţinuţilor, a anunţat aceleaşi cifre, calificînd acest bilanţ drept un „masacru”. Toate persoanele decedate erau deţinuţi la penitenciarul Los Llanos.

Maria Beatriz Martinez a declarat, Sîmbătă, că revolta a fost provocată de faptul că membrilor familiilor deţinuţilor li s-a interzis să aducă mîncare pentru deţinuţi în timpul vizitelor. Această restricţie face parte din măsurile de prevenire a propagării coronavirusului în închisori. Astfel de restricţii au provocat însă revolte în închisori din mai multe ţări.

Medicii lui Boris Johnson pregătiseră anunţul decesului său după internarea lui în secţia de terapie intensivă

Medicii care l-au avut în îngrijire pe premierul britanic, Boris Johnson, infectat cu noul coronavirus, pregătiseră anunţul decesului său după internarea lui în secţia de terapie intensivă, a afirmat el Duminică într-un interviu acordat tabloidului The Sun on Sunday, citat de AFP, scrie agerpres. „A fost într-adevăr un moment foarte greu, nu voi nega acest lucru”, a spus el publicaţiei britanice, oferind pentru prima dată detalii despre boala sa. „Aveau o strategie să facă asta potrivit unui scenariu de tipul +moartea lui Stalin+”, a adăugat Boris Johnson. „Nu mă aflam într-o situaţie deosebit de strălucită şi ştiu că erau în vigoare planuri de urgenţă. Medicii erau pregătiţi în toate felurile pentru ce trebuiau să facă dacă lucrurile luau o întorsătură proastă”, a mai afirmat el.

Boris Johnson, 55 de ani, a anunţat, la 27 Martie, că a contactat maladia COVID-19, insistînd că prezintă doar simptome uşoare. La 5 Aprilie, el a fost transportat la spital pentru a efectua preventiv o serie de analize, dar, în 24 de ore, a fost transferat în secţia de terapie intensivă. Liderul Partidului Conservator a petrecut trei zile sub asistenţă de oxigen, subliniind la ieşirea din spital, la 12 Aprilie, că lupta sa împotriva coronaviruslui „ar fi putut merge în cele două sensuri”. El a precizat jurnalului că nu s-a gîndit în nici un moment că va muri, dezvăluind enervarea sa că situaţia nu i se îmbunătăţea. A devenit conştient de gravitatea situaţiei atunci cînd medicii au intenţionat să îl intubeze pentru a-l plasa sub ventilator medical.

Lunea trecută, Boris Johnson şi-a reluat munca, iar după două zile logodnica sa a dat naştere unui băieţel, numit Wilfred Lawrie Nicholas, ultimul nume fiind ales în onoarea celor doi medici de la terapie intensivă despre care premierul britanic afirmă că i-au salvat viaţa în timp ce se lupta cu complicaţiile provocate de noul coronavirus, Nick Price şi Nick Hart. Descriind cu emoţie vindecarea sa ca un „lucru extraordinar”, premierul britanic a subliniat că, iniţial, a fost în faza de „negare” în legătură cu gravitatea situaţiei sale. „Privind retrospectiv, medici au avut dreptate să mă forţeze” să merg la spital, a admis el, afirmînd că experienţa sa îl face şi mai hotărît să combată această maladie.

Congresul SUA respinge ”respectuos” oferta Administraţiei Trump de a-i testa rapid pe parlamentari

Într-un mesaj comun extrem de rar, liderii democrat şi republican ai Congresului Statelor Unite au respins „respectuos” oferta Administraţiei Trump de a-i testa rapid pe senatorii care vor reveni la Washington săptămîna viitoare, în pofida pandemiei de COVId-19 şi a măsurilor de izolare, notează AFP, scrie agerpres. Mari adversari politici, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, au afirmat, într-un comunicat comun, că „Congresul doreşte să trimită în continuare resurse instituţiilor aflate în prima linie”, cum sunt spitalele.

Cei o sută de senatori americani, a căror medie de vîrstă este ridicată, se vor întoarce Luni la Washington pentru o şedinţă în plen după vacanţa parlamentară începută la sfîrşitul lui Martie şi prelungită din cauza pandemiei. Mai mulţi parlamentari au revenit punctual în această perioadă pentru a aproba planurile de relansare a economiei americane, grav lovită de criza coronavirusului. Capitala federală americană se află sub ordin de izolare pînă la 15 Mai. Nancy Pelosi a făcut cunoscut că cei aproape 435 de membri ai Camerei nu se vor întoarce, cel puţin săptămîna viitoare, urmînd recomandările medicului Congresului.

Administraţia Trump a anunţat Vineri că trimite în Senat dispozitive portabile care permit diagnosticarea rapidă a cazurilor de COVID-19. Sîmbătă dimineaţă, Donald Trump a scris pe Twitter că „există o capacitate extraordinară de testare pentru senatori la Washington”. „De asemenea pentru Cameră, care urma să revină dar nu face asta din cauza lui Nancy P. nebuna”, a adăugat Preşedintele american, afirmînd că vor fi instalate dispozitive de testare portabile produse de compania Abbot Laboratories.

„Congresul este recunoscător pentru oferta generoasă a administraţiei de a amplasa rapid capacităţi de testare la Capitoliu”, sediul Congresului, „dar declinăm respectuos această ofertă deocamdată”, au răspuns cei doi lideri ai Congresului, Nancy Pelosi şi Mitch McConnell. Parlamentarii vor urma recomandările autorităţilor sanitare şi ale medicului Congresului „pînă cînd aceste tehnologii mai rapide vor deveni accesibile pe scară largă” americanilor, au adăugat ei. Cea mai grav afectată ţară de pe glob cu circa 66.000 de morţi, SUA au înregistrat peste 1,12 milioane de cazuri, la o populaţie de aproape 330 de milioane de locuitori, potrivit datelor prezentate de Universitatea Johns Hopkins.

Trump, ”mulţumit” de reapariţia în public a liderului Nord-coreean Kim Jong Un

Preşedintele american, Donald Trump, s-a declarat Sîmbătă „mulţumit” de reapariţia în public a liderului Nord-coreean Kim Jong Un şi de a-l vedea aparent sănătos, transmite AFP, scrie agerpres. „Eu, unul, sunt mulţumit că a revenit şi este bine!”, a scris pe Twitter Donald Trump, după difuzarea de către media oficiale Nord-coreene, Vineri, a unor imagini cu liderul comunist a cărui absenţă timp de mai multe săptămîni a ridicat semne de întrebare.

Rata de contaminare cu noul coronavirus este sub 1 în Suedia

Rata de contaminare cu noul coronavirus este sub 1 în Suedia, un semn că epidemia este ţinută sub control, în ciuda abordării mai relaxate a Guvernului, comparativ cu vecinii săi europeni, potrivit DPA, scrie agerpres. Anders Tegnell, epidemiolog în cadrul Agenţiei Suedeze de Sănătate Publică, a spus că această rată de contaminare este sub 1 de mai multe zile, ceea ce înseamnă că numărul mediu de persoane pe care o persoană bolnavă le infectează este mai mic de 1.

Date oficiale ale agenţiei Agenţiei de Sănătate Publică arată că rata de răspîndire a fost relativ stabilă în jur de 1 de la 10 Aprilie. La 1 Aprilie, rata era de 1,4, iar la 25 Aprilie, cea mai recentă dată cînd a fost publicată oficial această informaţie, era de 0,85, după mai multe zile de declin. Suedia a atras atenţia la nivel internaţional, dar şi reacţii de scepticism, în legătură cu decizia de a nu introduce măsuri stricte de izolare şi de a nu închide restaurantele şi barurile. Grădiniţele şi şcolile cu clasele 1-9 au rămas deschise. Deşi au fost introduse unele restricţii şi liceele şi universităţile sunt închise, Suedia s-a bazat în mare parte pe judecata cetăţenilor în respectarea recomandărilor generale de siguranţă şi distanţare socială.

Totuşi, comparativ cu restul Scandinaviei, Suedia are o incidenţă relativ mare a infectărilor şi deceselor. Pînă Sîmbătă dimineaţă, fuseseră înregistrate peste 22.000 de infectări şi 2.650 de decese cauzate de COVID-19. Finlanda vecină a confirmat peste 5.000 de infectări şi 220 de decese.