Realitatea internationala pe scurt (31 Octombrie 2019)

Rusia a nunțat testarea cu succes a unei rachete ”Bulava” lansată de la bordul unui submarin

Submarinul nuclear strategic rus din clasa Borei-A (proiectul 955A) ”Cneazul Vladimir” a testat cu succes o rachetă balistică ”Bulava”, a anunţat Miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile de presă Xinhua şi TASS, potrivit agerpres.

Racheta – cel mai nou model de rachetă cu combustibil solid – a fost lansată în timp ce submarinul se afla în imersiune în Marea Albă, lovind o ţintă în zona Kura, Peninsula Kamceatka, în extremitatea estică a Rusiei, se arată într-un comunicat al Ministerului. Zborul rachetei a decurs în mod normal, iar ogivele sale false au atins ţinta în intervalul de timp stabilit. Submarinele din clasa Borei-A, capabile să transporte pînă la 16 rachete balistice intercontinentale ”Bulava” fiecare, reprezintă o versiune îmbunătăţită a navelor anterioare din clasa Borei, caracterizîndu-se prin faptul că sunt aproape nedetectabile. Aceste submarine ar urma să constituie baza forţelor nucleare strategice navale ruse. Patru submarine din clasa Borei-A au fost construite pînă în prezent. Submarinul ”Iuri Dolgoruki” face parte din Flota rusă a Nordului, în timp ce celelalte două – ”Aleksandr Nevski” şi ”Vladimir Monomah” – servesc în Flota rusă din Pacific. Submarinul ”Cneazul Vladimir” a fost lansat la apă în 2017 şi se află în fază de testare pe mare.

Halloween ÎNSÎNGERAT în SUA: Cel puţin trei oameni au fost asasinaţi

Cel puţin trei oameni au fost împuşcaţi mortal şi alţi nouă au fost răniţi de gloanţe Marţi, la Sud de Los Angeles, relatează presa locală şi autorităţile, conform AFP, potrivit agerpres. Imagini aeriene transmise de televiziuni locale au prezentat intervenţia personalului medical, care a acordat îngrijiri celor răniţi într-o grădină, într-un salon de manichiură şi într-o locuinţă din Long Beach. Focurile de armă au fost trase în timpul unei sărbători de Halloween, au declarat mai mulţi vecini reţelei de televiziune CBS. Pompierii din Long Beach au informat că răniţii au fost transportaţi la mai multe spitale din apropiere.

Preţul cîrnaţilor în Germania, grav afectat din cauza epidemiei de pestă porcină din China

Preţurile la şniţele, cîrnaţi şi friptură de porc au crescut exploziv în Germania din cauza epidemiei de pestă porcină africană din China, transmite DPA, potrivit agerpres. În ultimele 12 luni pesta porcină africană a decimat efectivele de porci din China, cel mai mare producător şi consumator mondial de carne porc. Autorităţile de la Beijing susţin că 100 milioane de porci infectaţi cu pesta porcină africană au fost sacrificaţi de la descoperirea virusului în 2018. „Este cea mai periculoasă epidemie cu care s-a confruntat industria cărnii de porc”, susţine expertul Cui Ernan, de la firma de consultanţă Gavekal Dragonomics din Beijing. Jumătate din efectivele de porci din China au fost distruse astfel că nici măcar piaţa mondială nu este suficientă pentru a acoperi deficitul de aprovizionare în cea mai populată ţară a lumii.

Importatorii din China au început să cumpere carne de porc de peste tot, din Brazilia, SUA şi chiar din Europa. Însă în timp ce fermierii germani sunt fericiţi că preţurile au crescut, totuşi consumatorii trebuie să cheltuiască mai mult atunci cînd merg la măcelar. În luna Septembrie, preţurile la carnea de porc au crescut cu 8,3%, comparativ cu aceiaşi lună a anului trecut, susţine Thomas Els de la firma Agricultural Market Information Society (AMI) din Bonn. Pe ansamblu, preţurile la carne şi cîrnaţi au crescut cu 5,4% în această perioadă. În prezent kilogramul de carne tocată de porc cotă 5,81 euro, comparativ cu 5,38 euro în urmă cu un an. Similar, un şniţel din carne de porc costă în prezent 7,39 euro, faţă de 7,10 euro în urmă cu un an. Preţurile pentru friptura de porc au urcat pînă la 6,18 euro kilogramul, faţă de 5,60 euro în urmă cu un an.

Pînă acum, pesta porcină africană a provocat pagube economice de peste 1.000 de miliarde de yuani (127 miliarde euro), susţine Li Defa de la Universitatea de ştiinţe agricole din China. Autorităţile au preferat să ascundă amploarea exactă a pagubelor însă această abordarea împiedică o rezolvarea rapidă şi eficientă a problemelor.

Forţele ruso-turce vor începe Vineri patrulele comune pe teritoriul Siriei

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat începerea, Vineri, a patrulelor realizate de forțele comune ale Turciei și Rusiei, în vederea eliminării elementelor kurde rămase în zona de Nord-Est a Siriei, relatează site-ul postului France 24, potrivit mediafax. „Noi vom începe munca colectivă pe teritoriu (sirian, n. red.) Vineri; concret, vom începe patrule comune”, a declarat Președintele Erdogan în fața Parlamentului de la Ankara, după ce Kremlinul a informat autoritățile turce de retragerea militanților kurzi din zona vizată de acordul dintre Rusia și Turcia.

Acordul semnat de liderii celor două state la Soci prevede începerea patrulelor comune după termenul de 150 de ore acordat kurzilor pentru a se retrage din apropierea graniței cu Turcia. Întrucît termenul a expirat Marți, forțele colective ale celor două state vor începe să efectueze patrule Vineri.

Rusia a informat Marți Turcia că militanţii grupului insurgent kurd Unităţile de Apărare Populară (YPG) s-au retras din zona de securitate instituită de-a lungul frontierei siriano-turcă înainte de termenul-limită stabilit de Ankara şi Moscova. În pofida asigurărilor date de Kremlin, Președintele Erdogan a declarat că „informațiile pe care le avem arată că acest fapt (retragerea milițiilor kurde, n. red.) nu a fost realizat în totalitate”.

Recompensa URIAȘĂ pusă pe capul lui al-Baghdadi ar putea ajunge la un fost responsabil jihadist

Un fost responsabil al grupării Stat Islamic (SI) care a furnizat informaţii ce au condus la Abu Bakr al-Baghdadi, mort la sfîrşitul săptămînii trecute într-o operaţiune a forţelor speciale americane, ar trebui să primească întreaga sau o parte din recompensa de 25 milioane de dolari promisă oricui ar fi oferit informaţii cruciale despre liderul SI, scrie Washington Post în ediţia de Miercuri, preluată de AFP, potrivit agerpres. Potrivit cotidianului, informatorul fusese un responsabil de rang înalt al SI, însărcinat mai ales cu organizarea deplasărilor în Siria ale celui mai căutat om de pe planetă, supranumit ”fantoma”. În noaptea de Sîmbătă spre Duminică, în cursul unei operaţiuni a forţelor speciale americane la Barisha, un sat din Nord-Vestul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia, Abu Bakr al-Baghdadi, încolţit într-un tunel al casei unde se ascundea, a detonat explozibilii pe care îi avea asupra sa, omorîndu-i şi pe cei trei copii care se aflau acolo.

Potrivit cotidianului citat, informatorul, care a fost prezent la operaţiune, a fost scos din regiune două zile mai tîrziu, împreună cu familia sa. SUA oferiseră o recompensă de pînă la 25 milioane de dolari pentru informaţii despre ”califul” autoproclamat al SI.

 ”Sursa” le-a furnizat americanilor o descriere detaliată a ascunzătorii lui al-Baghdadi: dispunerea încăperilor, tunelurile secrete şi chiar numărul gărzilor. Informatorul, care s-a întors împotriva SI după ce un membru al familiei sale a fost ucis de gruparea jihadistă, conform unui responsabil citat de Washington Post, intrase în contact cu kurzii, care l-au transferat ulterior americanilor.

Lecţie tematică dedicată puştii Kalaşnikov în toate școlile din Rusia

Ministerul Educaţiei de la Moscova a dat ordin tuturor şcolilor din Rusia să organizeze o lecţie tematică dedicată puştii de asalt Kalaşnikov (AK-47), apreciind că o astfel de oră va contribui la formarea sentimentului de patriotism la copii ”ca o categorie moral-spirituală”, inspirîndu-i să se alăture forţelor armate, informează dpa şi postul de radio Eho Moskvî, potrivit agerpres. Iniţiativa coincide cu cea de-a 100-a aniversare de la naşterea inventatorului celebrei puşti Mihail Kalaşnikov, la 10 Noiembrie. Puşca sa AK-47, care şi-a făcut debutul în anii 1940, este una dintre cele mai prolifice arme din lume.

Ministerul Educaţiei a trimis deja dispoziţie pentru desfăşurarea unei astfel de lecţii tematice la 10 Octombrie la nivel naţional, inclusiv în clasele primare. În afară de asamblarea şi dezasamblarea AK-47 sau AK-74, elevilor li se va propune să compare puşca de asalt rusească cu puşca americană M-16. ”În fiecare an, un sfert de milion de oameni mor din cauza unui glonţ tras dintr-un AK”, menţionează Ministerul rus al Educaţiei, adăugînd că ”o puşcă de asalt Kalaşnikov face mai mulţi morţi decît tirurile de artilerie, bombardamentele aeriene sau atacurile cu rachete”. Scopul acestei ore este ca elevul să ia în considerare implicaţia de a ucide în apărarea patriei lor şi rolul puştilor Kalaşnikov în conturarea ”memoriei istorice şi a identităţii naţionale ruse”.

Două lovituri într-o zi pentru Erdogan: Camera Reprezentanților recunoaște Genocidul Armean și aprobă sancțiuni pentru operațiunea din Siria

Ankara a acuzat Washingtonul de „exploatarea istoriei” prin mijloace politice, după ce Camera Reprezentanților a aprobat două proiecte de lege prin care recunosc Genocidul Armean din 1915 și prin care se cer noi sancțiuni împotriva aliatului său NATO. În cursul zilei de Marți, Camera Reprezentanților din SUA a votat copleșitor în favoarea adoptării unei rezoluții istorice de recunoaștere a Genocidului Armean, comis de Turcia. Evoluția survine la 96 de ani de la fondarea Republicii Turce.

Un alt „cadou” major pentru Președintele Recep Erdogan - Camera a votat în mod covîrșitor în favoarea unui proiect de lege privind sancțiuni care ar urma să fie aplicate Turciei. Dacă va deveni lege, proiectul ar zdrobi economia Turciei și ar viza activitățile financiare ale lui Recep Erdogan personal - din cauza controversatei sale incursiuni militar în Nordul Siriei.

În Turcia, recunoașterea Genocidului Armean este ilegală, iar numeroși jurnaliști - majoritatea armeni - care au făcut imprudența să o facă, au ajuns în închisoare doar pentru că au scris despre genocidul comis de turci la începutul secolului. Ministerul turc al Afacerilor Externe a condamnat rapid rezoluția, H.R.296, respingînd-o drept o „amăgire” a „grupului de lobby și a grupurilor armene anti-turcești”, subliniind că va servi doar la deteriorarea și mai mult a relațiilor cu SUA. Măsura recunoaște uciderea sistematică a 1,5 milioane de armeni de către forțele militare turce ale Imperiului Otoman din 1915 pînă în 1923. Recunoaște și alte grupuri creștine exterminate de forțele musulmane turce, inclusiv „greci, asirieni, caldei, sirieni, maroniți și alți creștini ", conform textului rezoluției.

În ceea ce privește Siria, votul cu privire la sancțiunile care să fie aplicate Turciei a fost gîndit ca mustrare nu numai pentru Erdogan și atacurile pe care le-a comandat împotriva kurzilor, ci și pentru Trump, după recentul acord de încetare a focului mediat de Mike Pence, și față de retragerea trupelor americane din zonele de frontieră, pe care Donald Trump a încercat să o vîndă publicului ca o mare evoluție către pace.

Legăturile dintre cei doi aliați NATO au avut de suferit în ultimele săptămîni în timpul intervențiilor din Siria, unde Washingtonul menține o ocupație ilegală a cîmpurilor petroliere și a stat ani la rînd de partea milițiilor kurde, pe care Ankara le acuză de terorism. O operațiune turcă lansată la începutul acestei luni pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi de la granița dintre Siria și Turcia a stîrnit un protest intens din partea parlamentarilor americani, care l-au acuzat pe Președintele Donald Trump că „a trădat” aliații SUA.

Belgia: Monstrul pedofil Marc Dutroux ar putea fi pus în libertate

Celebrul pedofil belgian Marc Dutroux, aflat în închisoare pentru violarea și uciderea  mai multor fete în anii 90, a cîștigat dreptul la o evaluare psihiatrică, acțiune care poate susține o viitoare cerere de eliberare condiționată, scrie RTL. Un complet de judecători a decis că trei experți psihiatri au termen pînă la 11 Mai 2020 să prezinte un raport final despre sănătatea mintală a lui Dutroux și ce pericol prezintă acesta pentru societate.

Supranumit „monstrul din Marcinelle” pentru răpirea și abuzul a șase fete în anii 90, Marc Dutroux (62 de ani) a fost arestat în 1996 și condamnat la închisoare pe viață în 2004. Două dintre cele patru fete moarte găsite pe proprietățile sale au murit îngropate de vii, după ce au fost învelite în plastic. Alte două fete au murit de foame, într-o temniță subterană făcută în casă, în timp ce Dutroux executa o sentință scurtă cu închisoarea.

O cerere de arest la domiciliu a fost deja respinsă în 2013, în urmă cu șase ani, considerîndu-se că Dutroux nu s-ar fi putut reintegra în societate. Acum însă lucrurile s-ar putea schimba. Din 2017, avocatul monstrului pedofil a început o luptă pentru eliberarea clientului său, iar cererea sa a fost acceptată. Informația privind posibila eliberare a lui Dutroux a stîrnit furia oamenilor în Belgia. Sute de persoane au manifestat în ultimele zile pe străzile Bruxellesului pentru a cere închisoare pe viață pentru infractori sexuali. „Fără libertate pentru cei care abuzează de copii”, „Dutroux să rămînă după gratii”, scria pe pancartele protestatarilor.

În timpul anchetei, Dutroux și avocatul său au susținut, în mod repetat, că răpirea și violarea fetelor s-au făcut cu ajutorul Poliției, în cadrul unei rețele de trafic de copii și care avea legături cu establishmentul belgian. Afirmațiile au fost publicate de The Washington Post, care a menționat, de asemenea, că Poliția susținea că Dutroux face parte dintr-o rețea de prostituție cu copii. Jurnaliștii au scris că „gașca” lui Dutroux s-ar fi oferit să cumpere minori pentru suma de 5.000 de dolari.

 Marc Dutroux era electrician. Oficial, trăia din ajutoare sociale, dar deținea 10 case. ”The New York Times dezvăluia că, după mai multe dispariții, Dutroux a primit sume mari de bani în mai multe conturi bancare. Dutroux - al cărui singur venit oficial era ajutorul social - ajunsese să aibă o avere de aproximativ 6 milioane de franci. Situație care i-a determinat pe anchetatori să  afirme că acesta acționează pentru alții, la un nivel mai înalt, într-un cerc de pedofili și prostituție”.

Încă un camion frigorific plin cu migranți a fost descoperit în Europa

Poliţia belgiană a găsit Miercuri 12 migranţi în viaţă într-un camion frigorific în parcarea unei autostrăzi din partea de Nord a Belgiei, după ce şoferul a alertat autorităţile, a anunţat o purtătoare de cuvînt a Poliţiei. În vehiculul care transporta fructe şi legume au fost găsiţi 12 bărbaţi sirieni şi sudanezi. Aceştia au fost conduşi de Poliţie la oficiul pentru imigrări din oraşul Anvers, retalează Agerpres.

Săptămîna trecută, 39 de migranţi au fost găsiţi morţi în Marea Britanie într-un camion frigorific care trecuse prin portul belgian Zeebrugge. Autorităţile belgiene, atent monitorizate pentru modul în care combat traficul cu fiinţe umane, cooperează cu cele britanice în investigarea acestui caz.

Dispută pentru o moștenire între îngrijitoarea din Republica Moldova și vecinul unui italian pensionar

Un fost șofer de autobuz din Italia și-a îngropat economiile în grădina din spatele casei. Astfel, bărbatul a ascuns 30.000 de euro în două borcane, în pămînt.

Giuseppe Caracalla locuia în orașul San Lorenzo, alături de badanta sa din Republica Moldova și de un vecin căruia i-a promis că-i va lăsa banii îngropați după moartea sa, potrivit ilrestodelcarlino.it. Ba mai mult, vecinul avea împuternicire să-i ridice și pensia bătrînului. Însă bărbatul a decis să intre mai repede în posesia sumei și i-ar fi furat banii. Femeia din Moldova a fost cea care i-a semnalat lipsa banilor pensionarului italian și a și denunțat furtul, însă la doar șapte luni de la aceste fapte, bătrînul Italian a murit. Vecinul bărbatului a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare, fiind deschis și un proces împotriva acestuia.

Tratație cu hașiș la o înmormîntare din Germania

Mai multe persoane care au participat la o înmormîntare în Estul Germaniei au ajuns la spital în urma unei supradoze involuntare cu hașiș, care le-a fost servit într-o prăjitură.

Poliția din Rostock a transmis într-un comunicat de presă că, după o înmormîntare care a avut loc în Wiethagen, oamenii s-au dus la un restaurant din localitate pentru cafea și prăjituri, potrivit unui obicei din Germania. Dar după ce au mîncat prăjitura s-a declanșat un adevărat haos. 13 persoane au început să se comporte bizar, au început să aibă amețeli și greață și, într-un final, au fost duse la spital, potrivit The Guardian.

Ulterior s-a descoperit că prăjiturile servite în restaurant aveau un conținut ridicat de hașiș. Angajata care s-a ocupat de organizarea parastasului le-a mărturisit anchetatorilor că fiica ei de 18 ani a făcut prăjiturile și că nu știa că acestea conțin droguri. Tînăra de 18 ani este acum cercetată de Poliție. Potrivit sursei citate, incidentul s-a petrecut în luna August, dar, din respect pentru durerea familiei îndoliate, a fost făcut public acum.