Realitatea internationala pe scurt (3 Octombrie 2018)

SUA nu mai acordă vize diplomatice perechilor de acelaşi sex necăsătorite

Statele Unite au încetat săptămîna aceasta să mai acorde vize diplomatice perechilor formate din persoane de acelaşi sex care nu sunt căsătorite, relatează Marţi agenţia EFE. Măsura, care priveşte deopotrivă diplomaţii străini acreditaţi în SUA şi pe cei care lucrează în sistemul ONU, a primit numeroase critici, întrucît în multe ţări căsătoriile între persoanele de acelaşi sex sunt interzise. ‘Numai 12% dintre statele membre ONU permit căsătoriile între persoanele de acelaşi sex’, a declarat fosta ambasadoare a SUA la ONU, Samantha Power, care a calificat această măsură luată de Administraţia Donald Trump drept ‘crudă şi intolerantă’.

Într-o notă transmisă ONU, autorităţile americane menţionează că această decizie rezultă în urma hotărîrii Tribunalului Suprem al SUA, care a legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. În notă se mai precizează că diplomaţii străini însoţiţi de un partener de acelaşi sex trebuie să prezinte pînă pe 31 Decembrie a.c. un act doveditor al căsătoriei lor, altfel în termen de 30 de zile vor trebui să părăsească teritoriul SUA, cu excepţia situaţiei în care vor obţine totuşi un alt timp de permis de şedere.

Rusia a livrat regimului de la Damasc un sistem de rachete S-300

Rusia a livrat Siriei un sistem de rachete sol-aer S-300, transmite Reuters. Marţi, într-o şedinţă televizată de Rossia 24, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe Preşedintele Vladimir Putin că „lucrarea s-a încheiat ieri”, potrivitAgerpres. Moscova şi-a anunţat intenţia de a furniza sisteme S-300 regimului de la Damasc pe 24 Septembrie, după ce apărarea antiaeriană siriană a doborît un avion rusesc în timpul ripostei la un atac aerian israelian. Israelul şi-a exprimat regretul faţă de moartea echipajului rusesc, format din 15 militari, dar a susţinut că incidentul a fost provocat de incompetenţa sirienilor.

Marţi, ministrul israelian al Educaţiei, Naftali Bennet, membru al Cabinetului de Securitate al premierului Benjamin Netanyahu, a insistat că Israelul nu şi-a modificat politica de securitate şi va continua să atace forţele susţinute de Iran: „Nu vom permite Iranului să deschidă un al treilea front împotriva noastră. Vom acţiona după necesităţi”, a declarat el. După anunţul din Septembrie privind intenţiile Rusiei, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat că Statele Unite consideră desfăşurarea rachetelor S-300 în Siria „o greşeală gravă”, care va duce la „o escaladare semnificativă” a tensiunilor din regiune. Cu toate acestea, militarii americani vor rămîne în Siria atîta timp cît Iranul va avea trupe în afara graniţelor proprii, a arătat el.

Iranul susţine că a ucis 40 de „lideri de vîrf” ai Statului Islamic în Siria

Iranul susţine că atacul cu rachete pe care l-a lansat Luni în Siria s-a soldat cu moartea a 40 de „lideri de vîrf” ai Statului Islamic, transmite Reuters, care preia afirmaţiile unui general citat de presa de stat de la Teheran, potrivit Agerpres. Şase rachete iraniene au lovit Luni ţinte din Estul Siriei, ca represalii la atacul din 22 Septembrie din oraşul Ahvaz din Iran. Atentatul în urma căruia au fost ucişi 25 de oameni – printre care mai mulţi membri ai Gărzii Revoluţionare iraniene – a avut loc timpul unei parade militare şi a fost revendicat atît de Statul Islamic, cît şi de mişcarea separatistă arabă Rezistenţa Naţională din Ahvaz. Informaţiile pentru operaţiunea din Siria au fost furnizate de forţa de elită Quds, care conduce operaţiunile din străinătate ale Gărzii Revoluţionare iraniene, a precizat generalul Amirali Hajizadeh, comandantul diviziei aerospaţiale a Gărzii. În Siria, militarii iranieni sprijină forţele guvernamentale şi regimul Preşedintelui Bashar al-Assad.

Statele Unite ameninţă Rusia cu distrugerea arsenalului nuclear care încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Administraţia Vladimir Putin încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat Marţi ambasadorul Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison, avertizînd că Armata SUA ar putea distruge arsenalul nuclear rus dezvoltat prin încălcarea acestui acord, potrivit Mediafax. „În privinţa Tratatului INF, am încercat să transmitem de cîţiva ani Rusiei mesajul că ştim despre încălcarea de către ei a acestui Tratat. Am arătat Rusiei dovezile pe care le avem că încalcă Tratatul. Dezvoltă o rachetă balistică avînd rază medie de acţiune, prin încălcarea Tratatului INF. Acesta este un fapt pe care l-am demonstrat”, a declarat Kay Bailey Hutchison, conform unui comunicat postat pe site-ul Misiunii SUA la NATO.

„Statele Unite nu vor retragerea din acest Tratat şi, categoric, nu intenţionăm să încălcăm acordul. Le cerem aliaţilor noştri sugestii despre direcţia care trebuie urmată pentru a face Rusia să se conformeze. Acesta este obiectivul, Rusia să se conformeze. Dar dacă Rusia continuă să spună că nu încalcă Tratatul, deşi avem dovezi clare, atunci diplomaţia trebuie intensificată şi trebuie să găsim alte modalităţi pentru a aduce Rusia la masa discuţiilor. Este foarte important. Ne vom consulta cu aliaţii, ei ne-au cerut să ne consultăm. Europenii sunt foarte preocupaţi despre această situaţie şi înţelegem de ce”, a adăugat reprezentantul Washingtonului la NATO.

Kay Bailey Hutchison a dat asigurări că Washingtonul va încerca să găsească soluţii diplomatice, dar, dacă riscurile vor persista, ar putea recurge la acţiuni militare. „Măsurile de contracarare ar putea include eliminarea rachetelor dezvoltate de Rusia prin încălcarea acestui Tratat”, a subliniat oficialul SUA.

Noua rachetă rusească: Afirmaţiile Washingtonului privind doborîrea rachetelor ruseşti sunt periculoase (Maria Zaharova)

Rusia consideră drept periculoasă declaraţia făcută de trimisul Washingtonului la NATO, potrivit căruia Moscova trebuie să sisteze dezvoltarea în secret a unui sistem de rachete de croazieră interzis prin Tratatul INF (tratatul privind forţele nucleare cu rază medie şi scurtă de acţiune), or în caz contrar SUA vor încerca să-l distrugă înainte de a deveni operaţional, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ambasadoarea Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat Marţi că Washingtonul rămîne ataşat unei soluţii diplomatice, dar este pregătit să ia în considerare o lovitură militară dacă partea rusă continuă să dezvolte acest sistem de rachete cu rază medie de acţiune.

‘Se pare că persoanele care fac astfel de declaraţii nu îşi dau seama de gradul lor de responsabilitate şi de pericolul retoricii agresive. Cine a mandatat-o pe această doamnă să facă asemenea declaraţii? Poporul american?’, a întrebat retoric purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova. ‘Experţii militari (ruşi) vor da un răspuns detaliat ameninţărilor reprezentantului permanent al SUA la NATO privind doborîrea rachetelor’ ruseşti, a avertizat Maria Zaharova, citată de agenţia de presă TASS.

În afară de ambasadoarea americană, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Marţi Rusia că dezvoltă un nou tip de rachete care ar pune în pericol securitatea Europei. Potrivit lui Stoltenberg, Rusia a recunoscut recent existenţa unui nou sistem de rachete denumit 9M729, care încalcă Tratatul INF.

Zaharova: Rusia nu va ignora consolidarea prezenţei NATO în Nordul Norvegiei

Rusia va lua măsuri de răspuns pentru a-şi asigura propria securitate faţă de consolidarea prezenţei NATO în Nordul Norvegiei, unde Alianţa a anunţat exerciţii de amploare, a declarat Marţi purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, ciată de agenţia de presă (oficială) rusă TASS, potrivit Agerpres. La Moscova ‘nu trece neobservată amplificarea activităţii militare şi politice a NATO în regiunea arctică, în special în imediata vecinătate a Rusiei în Nordul Norvegiei’, a afirmat Zaharova.

‘Încălcînd toate tradiţiile de bună vecinătate testate în timp şi contrar politicii conducerii norvegiene încă din perioada Războiului Rece privind autolimitarea, în sensul ‘de a nu permite baze pe teritoriul norvegian pentru forţele armate ale puterilor străine pînă cînd Norvegia nu este atacată sau ameninţată de un atac’, Oslo s-a angajat într-o cursă de militarizare a latitudinilor nordice fără precedent’, susţine purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei ruse. ‘În seria de măsuri recente neprietenoase ale Norvegiei figurează acceptul ei pentru dublarea contingentului de puşcaşi marini americani deja prezenţi pe teritoriul său, de la 330 la 700 de persoane, prelungirea cu cinci ani a prezenţei, prin rotaţie, a acestora, o prezenţă devenită practic permanentă, extinderea ariei desfăşurării lor în Nordul ţării, desfăşurarea la sfîrşitul lunii Octombrie în apropierea frontierei cu Rusia a celor mai ample exerciţii NATO din istoria Norvegiei ‘Trident Juncture 2018′, implicînd peste 40.000 de militari din mai mult de 30 de ţări’, a enumerat Zaharova.

‘Suntem obligaţi să constatăm că astfel de acţiuni iresponsabile duc în mod inevitabil la destabilizarea situaţiei militaro-politice în Nord, la escaladarea tensiunilor şi subminarea bazelor relaţiilor ruso-norvegiene’, a afirmat reprezentanta MAE rus, avertizînd că ‘toate aceste pregătiri NATO nu vor fi ignorate, iar Federaţia Rusă va lua măsuri de răspuns necesare pentru a-şi asigura propria securitate’.

Tsunami în Indonezia. Bilanțul morților a crescut la 1.347. Supraviețuitorii nu mai au apă și mîncare

Bilanțul morților din Indonezia a crescut la 1.347, potrivit celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile indoneziene, informează BBC News. Numărul deceselor a crescut considerabil de la o cifră confirmată anterior de 844 de morți. În cursul zilei de Marți, autoritățile anunțau că sunt peste 1.200 de morți. Cutremurul cu magnitudinea de 7,5 metri a lovit chiar insula centrală Sulawesi, declanșînd un tsunami care a lovit orașul de coastă Palu.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a efectat o vizită la faţa locului, pentru a observa o mobilizare militară în ajutorul populaţiei. El a cerut militarilor ”să fie pregătiţi să acţioneze zi şi noapte la evacuări” şi să ajute populaţia.

Oamenii sunt din ce în ce mai disperați în ceea ce privește hrana, combustibilul și apa. Există temeri că unii supraviețuitori ar putea fi încă prinși sub dărîmăturile clădirilor.

Primar italian, în arest la domiciliu, pentru că i-a ajutat pe migranți „fără scrupule”

Primarul unui oraș din Sudul Italiei, lăudat la nivel internațional pentru atitudinea pozitivă față de migranți, a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat că încurajează imigrația ilegală. Sub conducerea lui Domenico Lucano, oraşul semi-abandonat Riace a fost repopulat cu sute de migranţi, care au fost apoi instruiţi în domeniul meşteşugurilor locale. Pentru eforturile sale, Lucano a fost inclus în topul World’s Greatest Leaders din 2016 realizat de revista americană Fortune, informează DPA, citat de Agerpres.

Potrivit procurorului Luigi D’Alessio, Lucano i-a ajutat pe migranţi într-un mod „lipsit de scrupule”, de exemplu prin organizarea unor căsătorii false sau acordarea de documente de rezidenţă solicitanţilor de azil respinşi fără drept de şedere în Italia. Într-un comunicat difuzat de Guardia di Finanza (Garda Financiară), D’Alessio a declarat că Lucano a fost auzit spunînd, într-o convorbire telefonică înregistrată, că se consideră „cineva în afara legii” acţionînd pentru a ocoli „aceste legi stupide” privind imigraţia. Primarul a mai fost arestat pentru încălcarea legilor privind achiziţiile publice în atribuirea contractelor de colectare a gunoiului şi a fost de asemenea investigat, dar nu inculpat, pentru utilizarea cu destinaţie greşită a fondurilor publice.

Lucano a fost apărat de autorul şi activistul anti-mafia Roberto Saviano, care a lăudat Riace ca localitate model de integrare multiculturală. Pe Facebook, el a spus că acţiunile primarului ajung pînă la „nesupunere civilă”. Anterior, ministrul de Interne Matteo Salvini, un adept al liniei dure privind imigraţia, s-a întrebat pe Twitter: „ce au de spus Saviano şi toţi liberalii cărora li se rupe inima şi vor să umple Italia cu migranţi despre arestarea lui Lucano”.

Masacru în Afganistan, la o reuniune electorală. ISIS a revendicat atentatul

Cel puţin 13 oameni au fost ucişi în Kama, provincia Nangarhar, într-un atentat sinucigaş comis în timpul unui miting electoral dintr-un sat. Cel puţin 13 oameni au fost ucişi şi alţi peste 20 au fost răniţi într-un atentat sinucigaş comis în timpul unui miting electoral în Estul Afganistanului, a anunţat un oficial afgan, cu cîteva săptămîni înainte de alegerile legislative din această ţară, informează AFP şi dpa. Atacatorul şi-a declanşat încărcătura explozivă printre participanţii la o reuniune organizată de candidatul Abdul Nasir Mohammand în provincia estică Nangarhar, a precizat un purtător de cuvînt al guvernatorului acestei provincii, Ataullah Khogyani. Unii dintre răniţi se află într-o stare critică, a adăugat acesta înainte ca numărul morţilor să crească de la 7, cît a fost anunţat iniţial, la 13. Statul Islamic a revendicat atentatul prin agenţia de presă Amaq, preluată de Reuters, şi a susţinut că bilanţul este de 35 de morţi şi peste 50 de răniţi.

Campania pentru alegerile legislative din 20 Octombrie a demarat Vinerea trecută în Afganistan într-un climat de temeri şi îndoieli. Scrutinul, amînat multă vreme, ar fi trebuit să aibă loc iniţial în urmă cu trei ani. Cinci candidaţi au fost deja ucişi în atacuri, potrivit Comisiei Electorale Independente, iar violenţele s-ar putea intensifica şi mai mult în ziua votului. Combatanţi talibani şi gruparea Stat Islamic (SI) au declarat că intenţionează să perturbe derularea scrutinului.

Într-o declaraţie, la sfîrşitul lui August, Consiliul de Securitate al ONU le-a cerut talibanilor să accepte armistiţiul propus de Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, şi a subliniat importanţa unor alegeri legislative paşnice, credibile şi transparente în Afganistan, pe 20 Octombrie, precum şi a alegerilor prezidenţiale în aceleaşi condiţii, în 20 Aprilie 2019.

 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:37
02.05.24 - 13:34
03.05.24 - 12:37
02.05.24 - 13:32
04.05.24 - 13:23
03.05.24 - 12:22
04.05.24 - 18:50
09.05.24 - 17:17
02.05.24 - 01:15