Realitatea internationala pe scurt (3 Aprilie 2018)
”Baie de sînge în Londra”. Numărul de crime l-a depășit pe cel din New York
Îngrijorare în Marea Britanie cu privire la creșterea numărului de crime în Londra. O adolescentă în vîrstă de 17 ani a murit după ce a fost împușcată Luni, în Nordul Londrei, iar un băiat de 16 ani este în stare critică după ce a fost împușcat într-un incident separat, în Estul orașului. Un alt adolescent a fost rănit tot Luni prin înjunghiere, relatează BBC. Cazurile au stîrnit îngrijorare. Presa britanică scrie despre ”o baie de sînge” referindu-se la valul de crime din Londra. Numărul de crime din Londra l-a depășit în Februarie pe cel din New York, pentru prima data în istoria contemporană, potrivit BBC.
”Deși Londra rămîne per ansamblu un oraș mai sigur, un val recent de atacuri cu cuțitul a făcut din Februarie prima lună în care Capitala Marii Britanii a înregistrat mai multe crime decît orașul american” relatează BBC. De la începutul lui 2018, Poliția londoneză a investigat 46 de crime, comparativ cu 50 în New York. Cifrele arată un număr mai ridicat de crime pentru Londra pentru Februarie și Martie. Cele două orașe au o populație asemănătoare ca număr. Primăria Londrei susține că ”este extrem de îngrijorată” de valul de atacuri cu cuțitul în Londra, dar insistă că orașul rămîne ”unul dintre cele mai sigure din lume”. (Sursa: BBC)
”Manualul infractorilor” vîndut de un român în închisoare, în UK. ”Înveți să faci o grămadă de bani”
În închisorile din Marea Britanie circulă ”Manualul Infractorilor” - un ghid care te învață cum să furi și să jefuiești, acesta fiind distribuit de ”gangsteri români”, potrivit tabloidului Daily Star. Potrivit Daily Star, ”The Manifesto” - așa cum se intitulează ”oficial” manualul hoților, te învață cum să furi o mașină de 90.000 de lire sterline în numai 30 de secunde și cum să ”spargi” computere pentru a fura datele personale ale utilizatorilor. De asemenea, manualul conține informații prețioase pentru pedofili: cum să ascundă imaginile cu pornografie infantilă în computere. Sursa Daily Star spune că un ”gangster român” a vrut să-i vîndă manualul în închisoare cu 400 de lire sterline. ”Dacă l-aș fi folosit aș fi făcut o grămadă de bani”, le-a spus acesta jurnaliștilor britanici.
Manualul de 20 de pagini este împărțit pe secțiuni, conținînd informații prețioase pentru cei care vor să specializeze în infracțiuni informatice. Un capitol este adresat hoților de mașini, care sunt învățați să fure bolizi de lux ”în 30 de secunde, în timp ce proprietarii dorm”. Capitolul are chiar și o listă de autovehicule ce pot fi furate mai ușor. Dezvăluirea ar fi fost făcută de către un infractor care a fost eliberat din închisoare anul acesta și care s-ar fi decis să vorbească, fiind indignat de faptul că ”manualul” îi ajută pe pedofili. ”Cel mai șocant este că pedofilii primesc ajutor. Asta arată pur și simplu că orice fel de moralitate dispare atunci cînd e vorba de bani”, ar fi declarat fostul pușcăriaș. El a mai spus că l-a întîlnit distribuitorul român la sala de sport de la Închisoarea Spring Hill, Bucks. Au devenit prieteni, iar românul, care face parte dintr-o bandă din închisoare, i-a oferit manualul pentru ”doar 400 de lire sterline”. Ulterior, fostul deținut a aflat că ”The Manifesto” se vinde în mai multe închisori britanice. (Sursa: Daily Star)
Şase femei originare din Turcia, condamnate la moarte pentru apartenența la ISIS
Şase femei originare din Turcia au fost condamnate de către Curtea Penală Centrală din Bagdad la pedeapsa cu moartea, iat o a şaptea – la închisoare pe viaţă pentru apartenenţa la gruparea jidahistă Stat Islamic (IS), a comunicat o sursă judiciară, citată de AFP. Toate aceste femei erau însoţite de copii de vîrste mici în timpul verdictului. Ele s-au predat forţelor peshmerga (combatanţii kurzi) din Kurdistanul irakian, după ce au fugit din Tal Afar, unul din ultimele bastioane ale organizaţiei extremiste cucerit de către forţele irakiene în Nord, a explicat sursa. Ele au declarat că au ajuns pe teritoriului autoproclamatului ''califat'' în zone din Siria şi Irak pentru a-şi urma soţii veniţi să lupte în rîndurile SI. Gruparea jihadistă cucerise în 2014 aproape o treime din Irak în cursul unei ofensive-fulger.
Mai multe femei străine, acuzate de legături cu SI, au fost recent judecate în Irak, potrivit Agerpres. Legea antiteroristă irakiană permite inculparea persoanelor care nu sunt implicate în acţiuni violente, dar sunt suspectate că au ajutat gruparea jihadistă, şi prevede pedeapsa capitală pentru apartenenţă la organizaţia extremistă, chiar şi pentru non-combatanţi. Numărul persoanelor aflate în detenţie în Irak pentru o presupusă apartenenţă la SI se ridică la 20.000, potrivit cercetătorilor. Autorităţile irakiene n-au indicat niciodată în mod oficial numărul jihadiştilor făcuţi prizonieri în timpul contraofensivei forţelor proguvernamentale, care au reuşit să alunge Statul Islamic din toate centrele urbane ale Irakului în 2017. Autorităţile regiunii autonome kurde spun că ţin închişi circa 4.000 de jihadişti ai SI, inclusiv străini. Alţii au reuşit să se strecoare printre persoanele strămutate sau să rămînă pe loc, revenind la ''viaţa civilă''.
Greva feroviară şi aeriană de amploare în Franţa
Marţi, 3 Aprilie, în Franţa a debutat o grevă de amploare şi, cel mai probabil, de lungă durată în transportul feroviar şi la compania aeriană Air France.
Astfel, la Societatea Naţională a Căilor Ferate (SNCF) va circula un tren de mare viteză din opt şi un tren regional din cinci. În circulaţia internaţională a garniturilor de tren, sunt planificate doar trei din patru trenuri Eurostar în circulaţie şi un grafic aproape normal în cazul trenurilor Thalys, spre Belgia. În schimb, nu vor circula garniturile de tren spre Spania, Italia şi Elveţia. Greva lucrătorilor din sectorul feroviar a ajuns în faza protestelor de durată, cu încetarea lucrului timp de două zile din cinci, care ar urma să dureze 36 de zile pe parcursul a trei luni calendaristice consecutive.
Mii de imigranți africani vor fi trimiși în Europa de Vest, în urma unui acord încheiat între Israel și ONU
Statele occidentale vor găzdui mii de solicitanți de azil aflați în prezent în Israel, ca urmare a unor noi acorduri încheiate de statul evreu cu Agenția ONU pentru Refugiați. Aproximativ jumătate din cei 39.000 de migranți vor rămîne în Israel, însă peste 16.000 de migranți vor ajunge în mai multe țări din Occident. Măsura reprezintă o alternativă la deportare, pe care Guvernul lui Benjamin Netanyahu o lua în considerare la începutul acestui an, scrie ziarul Haaretz. Premierul israelian a anunțat că mii de migranți africani vor fi relocați în țări occidentale, după ce a ajuns la o „înțelegere fără precedent” cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). „Este o înțelegere unică între statul Israel și Înaltul Comisariat, care vizează 16.250 de persoane ce vor fi relocate în țări dezvoltate precum Canada, Germania sau Italia. Acesta este angajamentul pe care Înaltul Comisariat al ONU și l-a luat”, a anunțat Netanyahu.
Ministerul de Interne al Germaniei a anunțat însă că nu a fost informat de nici o cerere a Israelului privind relocarea refugiaților africani. Ambasada Germaniei din Israel a declarat pentru Haaretz că Germania nu a primit nici o cerere din partea agenției ONU pentru Refugiați sau din partea Guvernului israelian pentru a primi solicitanții de azil africani deportați de Israel. De asemenea, Ministerul de Externe al Italiei, într-o declarație pentru ziarul italian La Repubblica, a negat orice acord cu Israelul privind solicitanții de azil. În ultimii ani, oficialii din Israel i-au numit pe migranți un „cancer al societății”, considerîndu-i migranți economici în căutare de noi oportunități. În Israel trăiesc peste 42.000 de migranți din Eritreea și Sudan.
Țările baltice se plîng la Casa Albă de frica Rusiei și cer protecția lui Trump
Liderii ţărilor baltice i-au ceru Preşedintelui american Donald Trump să le trimită mai mulţi soldaţi şi să întărească apărarea americană pe flancul estic al NATO, informează oficiali ai acestor ţări, relatează AFP. Discursul mai ferm adoptat recent de Trump la adresa Kremlinului a aplanat îngrijorările suscitate în regiunea baltică de primele declaraţii conciliante ale Preşedintelui american adresate Rusiei după instalarea lui la putere. Un înalt responsabil lituanian a declarat AFP sub protecţia anonimatului că ţările baltice vor cere SUA să le trimită mai frecvent baterii de rachete antirachete Patriot pentru exerciţii militare. Ele vor, de asemenea, să facă parte din scutul antirachetă al NATO în Europa.
Anul trecut, NATO a desfăşurat patru batalioane multinaţionale în Polonia şi în cele trei ţări baltice, pentru a atenţiona împotriva unei eventuale acţiuni pripite ruse, în timp ce armata americană a trimis rachete Patriot în Lituania, în cadrul unor exerciţii. Venit în Iulie într-o vizită în Estonia, vicepreşedintele american Mike Pence a evocat posibilitatea ca SUA să desfăşoare aici sisteme Patriot.
Un ministru german vrea creșterea bugetului pentru programul de întoarcere benevolă a migranților în țările de origine
Programul de întoarcere benevolă a migranţilor din Germania în ţările de origine trebuie consolidat, este de părere noul ministru german al Dezvoltării, Gerd Mueller, potrivit căruia acesta ar trebui să beneficieze de o finanţare anuală de 500 de milioane de euro, a transmis Marţi dpa, potrivit agerpres. Acest program „este mult mai rentabil decît să avem grijă de aceşti oameni aici, în Germania”, a declarat pentru dpa ministrul provenit din Uniunea Creştin-Socială (CSU), aripa bavareză a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel. Finanţat pînă acum cu 150 de milioane de euro, programul de revenire benevolă a migranţilor în ţările lor lansat în Martie 2017 de autorităţile de la Berlin este menit să-i ajute pe migranţi să se poată descurca pe cont propriu în patriile lor, oferindu-le consiliere pentru înfiinţarea unei afaceri, pregătire profesională sau asistenţă pentru a-şi găsi de lucru.
Ţările cuprinse în program sunt Albania, Kosovo, Serbia, Tunisia, Maroc, Ghana, Senegal, Nigeria, Irak, Afganistan şi Egipt. Gerd Mueller a calificat totodată drept un succes programul „Bani pentru muncă” destinat refugiaţilor sirieni din ţări din Orientul Mijlociu, prin care aceştia îşi pot găsi de lucru acolo unde se află înainte de a se întoarce acasă. „În ultimii doi ani am reuşit să le oferim de lucru unui număr de 140.000 de oameni – de exemplu, sunt profesori sirieni care îi educă pe copiii refugiaţilor sau sunt persoane care ajută la reconstrucţia caselor, şcolilor şi spitalelor”, a menţionat ministrul german.
De la începutul lui 2018, procuratura germană a lansat 400 de anchete de terorism
Parchetul federal german a deschis aproximativ 400 de anchete de terorism în primele trei luni ale acestui an, înregistrîndu-se o creştere semnificativă a numărului de cazuri legate de organizaţia interzisă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a comunicat Marţi DPA. De la începutul anului pînă la finalul lunii Februarie, procurorii germani au lansat 50 de anchete referitoare la PKK, organizaţie considerată teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană şi SUA, comparativ cu 130 de anchete în întregul an 2017. În 2012, doar 15 anchete judiciare lansate în Germania erau legate de PKK, iar în anul 2016 – 40 de asemenea investigaţii. În cursul anului trecut, procurorii germani au anchetat 1.210 de noi cazuri de terorism, dintre care 1.031 de cazuri referitoare la terorismul islamist.
Religia în China: 200 de milioane de enoriași, 380.000 de clerici, 47.000 de absolvenți de învățămînt religios
În China există aproape 200 de milioane de credincioşi de diferite confesiuni, arată o Carte Albă publicată Marţi de Oficiul de Informaţii al Consiliului de Stat, citată de Xinhua. Principalele religii sunt budismul, taoismul, islamul, creştinismul catolic şi cel protestant, arată documentul intitulat „Politicile şi practicile Chinei privind protecţia libertăţii credinţei religioase”. Conform aceleiaşi surse, personalul clerical numără 380.000 de membri, din care 222.000 budişti, 57.000 musulmani şi tot atîţia protestanţi, 40.000 de taoişti şi 8000 de catolici, potrivit agerpres. Educaţia religioasă s-a îmbunătăţit în continuare, afirmă Cartea Albă. În Septembrie 2017 existau în China 91 de şcoli religioase aprobate de Administraţia de Stat pentru Problemele Religiei: 41 budiste, 21 protestante, 10 taoiste, 10 islamice şi nouă catolice. Acestea au în prezent 10.000 de studenţi şi 47.000 de absolvenţi. Textele sacre şi literatura religioasă se publică în conformitate cu legea, în tiraje uneori de ordinul milioanelor. În China s-au tipărit peste 160 de milioane de Biblii, în peste 100 de limbi.
Sfidîndu-l pe Trump, peste 1200 de migranți au plecat în convoi spre granița SUA
Un convoi de peste 1200 de migranţi este primit cu ajutoare în localităţile mexicane de pe traseu, în drum spre frontiera cu Statele Unite, relatează Reuters. Marşul demonstrativ, organizat de grupul de susţinere a imigranţilor Pueblo Sin Fronteras (Poporul Fără Frontiere – n. red.) a început pe 25 Martie la Tapachula, în apropierea frontierei mexicane cu Guatemala. Obiectivul declarat al unora din migranţi este să ceară azil în SUA, în timp ce alţii intenţionează să pătrundă ilegal pe teritoriul american. Guvernul federal mexican nu a comunicat pînă acum prea multe instrucţiuni privind relaţiile cu migranţii, dar autorităţile locale au făcut rost de autobuze, autoturisme, ambulanţe şi camionete de Poliţie pentru a ajuta la transport sau au oferit cazare în pieţe sau în depozite goale.
Eforturile mexicanilor nu sunt însă neapărat altruiste: unul dintre organizatori, Rodrigo Abeja de la Pueblo Sin Fronteras, spune că „ne-au ajutat, în parte ca să grăbească grupul masiv să iasă de sub jurisdicţia lor”. „Există multă presiune din partea autorităţilor să oprească convoiul, din cauza reacţiei lui Donald Trump”, a mai spus el.
Trump a condamnat manifestarea printr-un mesaj pe contul său de Twitter, acuzînd Mexicul că „face foarte puţin, dacă nu chiar NIMIC” pentru a opri fluxul de imigranţi ilegali în SUA. „Trebuie să oprească fluxurile mari de droguri şi oameni, sau le voi opri eu lor vaca de muls, NAFTA”, a ameninţat Preşedintele american, referindu-se la acordul trilateral de liber schimb între Canada, SUA şi Mexic, aflat în curs de renegociere. Legislaţia Mexicului permite deplasarea liberă a persoanelor din America Centrală intrate legal în ţară, chiar dacă obiectivul acestora este trecerea ilegală a frontierei cu SUA.
Serghei Lavrov acuză ţările vestice de „jocuri copilăreşti”
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a acuzat Marea Britanie şi partenerele sale occidentale de „jocuri copilăreşti” prin răspunsul lor cu privire la otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal, scrie BBC, potrivit news.ro. El a acuzat ţările vestice că „nu au un comportament acceptabil” şi că recurg la „minciuni flagrante şi dezinformări”. Întrebat în cadrul unei conferinţe de presă cît de periculoase sunt tensiunile dintre Rusia şi Occident comparativ cu Războiul Rece, Lavrov a declarat: „În Războiul Rece existau reguli şi comportamente acceptabile. Cred că partenerii noştri vestici, mai ales Marea Britanie, SUA şi alte cîteva ţări care le urmează orbeşte nu au un comportament acceptabil”. „Nu vrem să facem jocuri copilăreşti, dar pînă acum exact acest lucru îl fac partenerii noştri. Cînd eram copii, obişnuiam să spunem că cine a început mai trebui să şi termine”, a adăugat Lavrov, specificînd că ţine de Occident să detensioneze situaţia.
În timpul conferinţei de presă, el a sugerat, de asemenea, că otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal „ar putea fi în interesul Guvernului britanic” din cauza „situaţiei inconfortabile” în care se găsesc privind Brexitul. „Există şi alte explicaţii. Experţii vorbesc despre ele. Ei spun că ar putea să fie benefic pentru serviciile speciale britanice care sunt cunoscute că sunt capabile de crime. Ar putea fi multe motive şi niciunul dintre ele nu trebuie exclus”, a precizat Lavrov.
Schimbările climatice au mărit considerabil cel mai mare deşert din lume, Sahara
Deşertul Sahara s-a extins cu circa 10% în aproape 100 de ani, conform unui nou studiu efectuat recent în Statele Unite şi publicat la sfîrşitul săptămînii trecute. Sahara, cel mai mare deşert din lume, cu o întindere oficială de 9.200.000 kilometri pătraţi, aproximativ cît Statele Unite – 9.834.000 kilometri pătraţi – s-a extins cu o suprafaţă situată între 11% şi 18%, în funcţie de sezon, potrivit studiului publicat în American Meteorological Society’s Journal of Climate, citat de UPI, potrivit agerpres. Oamenii de ştiinţă au analizat datele privind precipitaţiile anuale înregistrate pe teritoriul Africii între 1920 şi 2013. Cînd media anuală a precipitaţiilor este de 10 centimetri de ploaie pe an sau sub această valoare, zona este considerată deşert, notează sursa citată.
Cea mai semnificativă extindere a deşertului a fost observată în timpul Verilor, cînd Sahara a crescut cu 16% pe parcursul perioadei de 93 de ani. La fel ca în cazul altor suprafeţe deşertice, limitele deşertului Sahara fluctuează în funcţie de anotimpuri. Cele mai semnificative diferenţe au fost observate în zonele din Nordul şi Sudul acestui deşert. Potrivit cercetătorilor, o treime din acest proces de expansiune poate fi atribuită schimbărilor climatice determinate de om, iar restul de două treimi sunt asociate ciclurilor climatice naturale.