REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (28 Ianuarie 2021)

ONU cere 100 de milioane de dolari pentru migranţii din Nordul Africii

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a cerut 100 de milioane de dolari pentru a consolida sprijinul, în ţările de origine, pentru migranţii africani în drum spre Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, relatează AFP. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) s-a declarat „profund îngrijorat” de escaladarea unor conflicte şi de amploarea unor deplasări în Sahel, de noile mişcări de populaţie la Est şi în Cornul Africii şi de înmulţirea sosirilor pe mare în Insulele Canare. Numai pe parcursul anului 2020, au fost înregistrate 1.064 de decese în zona centrală şi de vest din Mediterana.

Violenţele din Sahel au forţat deja pînă acum 2,9 milioane de persoane să fugă, potrivit UNHCR. Înainte de a încerca să traverseze Mediterana, sunt mulţi cei care fug spre alte ţări de pe continentul african. „Primim mărturii tulburătoare despre brutalităţi şi abuzuri cărora le cad victime refugiaţii şi migranţii spre rutele care duc la Mediterana. Mulţi sunt la mila traficanţilor şi a călăuzelor şi sunt maltrataţi, extorcaţi, violaţi şi uneori ucişi sau lăsaţi să moară”, a precizat reprezentantul special al UNHCR pentru situaţia din Mediterana Centrală, Vincent Cochetel.

Reguli noi în Armata americană: Militarii vor avea voie să poarte cercei sau să-şi împletească codiţe

Armata americană a revizuit normele sale în materie de aspect fizic, pentru a reflecta mai bine caracterul feminin şi diversitatea etnică din rîndurile sale şi a decis să aprobe cerceii, codiţele împletite şi părul prins în coadă, informează AFP. La finalul unei anchete solicitate în Iulie 2020 de fostul secretar al Apărării Mark Esper, în timpul dezbaterilor ce vizau discriminările rasiale din forţele de luptă americane, Armata terestră a Statelor Unite a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a decis să autorizeze coafurile feminine adaptate pentru toate tipurile de păr.

Pentru o femeie militar care are părul lung, cocul tradiţional, care era pînă acum obligatoriu, lasă loc unei „cozi de cal” dacă femeia în cauză are părul drept sau, dacă ea are părul creţ sau ondulat, unor codiţe împletite, care pot fi strînse în părţile laterale sau în vîrful capului. Coafurile sunt autorizate cu condiţia ca ele să nu stînjenească purtarea uniformei sau a căştilor de protecţie în timpul operaţiunilor, precizează documentele făcute publice în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Femeile care vor să poarte părul tuns foarte scurt, sau chiar să se radă complet pe cap, vor avea de acum înainte acest drept. Cerceii vor fi şi ei autorizaţi, dar trebuie să fie discreţi. Cerceii rămîn interzişi în timpul misiunilor de intervenţie.

Rujul a fost la rîndul său autorizat, însă doar în nuanţe naturale, la fel ca lacul pentru unghii, care este de acum autorizat şi pentru bărbaţii care lucrează în medii în care mîinile lor intră frecvent în contact cu produse chimice agresive. Lacul de unghii în culori „extreme” (albastru, negru, violet sau nuanţe fluorescente) rămîne interzis.

Corectitudinea Politică cîștigă teren în Armata SUA

După decesul lui George Floyd, un bărbat de culoare ucis în Mai 2020 în timpul arestării sale de către un poliţist caucazian, Armata americană, care este una dintre instituţiile cu cea mai bună reprezentare a minorităţilor din Statele Unite, a deschis o amplă dezbatere internă despre rasism. Ea a interzis drapelul trupelor confederate în toate bazele militare americane, unde acest steag, adeseori perceput ca un simbol al rasismului, era afişat frecvent în dormitoarele soldaţilor şi în sălile comune. De asemenea, Pentagonul s-a pronunţat în favoarea schimbării numelor acelor baze militare ce onorează memoria generalilor din Armata confederată, o idee faţă de care fostul Preşedinte american Donald Trump s-a opus.

Putin, despre prelungirea tratatului New START: Este un pas în direcţia cea bună!

Preşedintele rus a salutat, Miercuri, prelungirea tratatului New START de limitare a arsenalelor nucleare rus şi american, însă a estimat că securitatea globală rămîne ameninţată de tensiuni internaţionale crescînde, informează AFP. Această prelungire „este fără îndoială un pas în direcţia cea bună”, a declarat Vladimir Putin, în timpul unui discurs video în cadrul forumului de la Davos, avertizînd totodată că ordinea mondială riscă în continuare „să evolueze de o manieră imprevizibilă şi incontrolabilă”.

El a subliniat că un nou conflict mondial ar marca „sfîrşitul civilizaţiei”, făcînd o paralelă între „provocările şi ameninţările” tot mai numeroase la nivel global şi anii 1930 care au dus la cel de-Al Doilea Război Mondial. „Amploarea ameninţărilor (de atunci şi de astăzi) este comparabilă (…) şi nimic din toate astea nu favorizează stabilitatea, caracterul previzibil al relaţiilor internaţionale” a spus el, adăugînd că „incapacitatea de a rezolva astfel de probleme a dus la război mondial în secolul al XX-lea”. Potrivit lui Vladimir Putin, pandemia de coronavirus a accelerat transformările sociale, economice şi politice în curs, ceea ce alimentează „contradicţiile” susceptibile să destabilizeze ordinea mondială.

Parlamentul bicameral al Rusiei a ratificat, Miercuri, prelungirea cu cinci ani a tratatului de dezarmare nucleară New START cu SUA, ultimul tratat major privind controlul armelor între cele două ţări. New START, semnat la 8 Aprilie 2010, la Praga, de Preşedinţii american şi rus de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev, limitase la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

Biden vrea ca toţi americanii să fie vaccinaţi anti-covid pînă la sfîrşitul Verii

Statele Unite vor să comande 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva covid-19, cu obiectivul de a avea capacitatea să vaccineze întreaga populaţie americană pînă la sfîrşitul Verii, a anunţat Casa Albă, relatează AFP, potrivit agerpres. ”Credem că putem confirma în curînd achiziţionarea a 100 de milioane de doze din fiecare dintre cele două vaccinuri autorizate de către Agenţia medicamentului, Pfizer şi Moderna, care să completeze astfel cele 200 de milioane de doze comandate deja fiecărei societăţi”, a anunţat Preşedintele american Joe Biden. Aceste doze suplimentare urmează să fie livrate în Vară şi să permită Statelor Unite să aibă ”suficiente doze pentru a vaccina în totalitate cele 300 de milioane de americani pînă la sfîrşitul Verii sau începutul Toamnei”, a declarat Joe Biden. Sunt necesare ”luni” de zile în vederea vaccinării întregii ţări, iar situaţia se va înrăutăţi după care se va îmbunătăţi, a avertizat el, evocînd un posibil bilanţ de 500.000 de morţi la sfîrşitul lui Februarie.

Pînă atunci, ”măştile şi nu vaccinurile sunt cea mai bună apărare”, a subliniat Preşedintele american, care încearcă să convingă populaţia să se protejeze acoperindu-şi faţa, timp de 100 de zile, pentru a opri răspîndirea noului cronavirus, într-o ţară în care opoziţia faţă de masca de protecţie are în continuare numeroşi susţinători.

România, pe primul loc în UE la dozele de vaccin făcute în 7 zile, raportat la populație

România s-a plasat Marți pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de doze de vaccin administrate în raport cu populația, potrivit datelor colectate de Our World in Data. România figurează în statistici cu peste 0,18 vaccinuri la 100 de locuitori, urmată de Franța, Grecia, Austria și Germania, care se situează între 0,14 și 0,12. Pe ultimul loc în UE se situează Bulgaria, cu sub 0,02 vaccinuri la suta de locuitori. Statisticile iau în calcul numărul de doze administrate, indiferent dacă este vorba despre prima doză sau de rapel, nu numărul persoanelor vaccinate. Potrivit datelor furnizate de autoritățile române, Marți a fost administrat cel mai mare număr de doze de vaccin de la debutul campaniei de imunizare împotriva COVID-19. Este vorba despre 43.747 de persoane vaccinate, dintre care 28.144 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 15.603 au făcut doza de rapel.

Primul demers colectiv în Franţa împotriva controlului discriminatoriu al identităţii

Miercuri a început în Franţa primul demers colectiv împotriva „controlului discriminatoriu al identităţii”, semnalează AFP. Mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care Amnesty International şi Human Rights Watch, au notificat statul francez să ia măsuri în acest sens, în caz contrar urmînd ca Guvernul să fie dat în judecată, potrivit agerpres. Procedura de notificare oficială, prevăzută într-o lege din 2016, are loc după mai multe evenimente care au implicat violenţe ale Poliţei şi acuzaţii de rasism. Apărătorii drepturilor omului doresc ca procedurile legale „să interzică explicit discriminarea la controlul identităţii” şi să se creeze „un mecanism de reclamaţie eficient şi independent”.

Conform unui studiu realizat în 2009 la Paris de Open Society Justice Initiative (Iniţiativa pentru Justiţie a Societăţii Deschise) şi de Centrul Naţional pentru Cercetarea Ştiinţifică (CNRS), în Franţa, persoanele percepute ca „negri” sau „arabi” sunt controlate de şase, respectiv de opt ori mai des decît cele percepute ca „albe”. Sindicatele poliţiştilor resping acuzaţiile de rasism: „Poliţia nu îşi alege delincvenţii”, a declarat secretarul general al Synergie-Officiers, Patrice Ribeiro. Alternative Police acuză chiar „o manevră politică şi dogmatică a acestor organizaţii, binecunoscute pentru poziţiile lor împotriva poliţiştilor”. Sindicatul respectiv recunoaşte că există „comportamente individuale inacceptabile”, dar numai „marginal şi într-un mod foarte minoritar”.

Există deja peste 100 de milioane de cazuri de Covid-19 în lume

Numărul cazurilor totale de coronavirus în lume a depășit 100 de milioane Miercuri, potrivit unui bilanț al Reuters. Aproape 1,3% din populația lumii a fost infectată cu de noul coronavirus și peste 2,1 milioane de oameni au murit. O persoană a fost infectată la fiecare 7,7 secunde, în medie, de la începutul anului. Aproximativ 668.250 de cazuri au fost raportate în fiecare zi în aceeași perioadă, iar rata globală a mortalității este de 2,15%. Cele mai afectate țări – Statele Unite, India, Brazilia, Rusia și Regatul Unit – reprezintă mai mult de jumătate din toate cazurile raportate de Covid-19, dar 28% din populația globală, potrivit unei analize a Reuters. Aproximativ 56 de țări au început să vaccineze oamenii pentru coronavirus, administrînd cel puțin 64 de milioane de doze. Israelul conduce clasamentul vaccinărilor, cu imunizarea a 29% din populația sa cu cel puțin o doză.

Cu peste 25 de milioane de cazuri, Statele Unite au 25% din toate cazurile raportate de Covid-19, deși reprezintă doar 4% din populația lumii. Statele Unite au cel mai mare număr mediu zilnic de noi decese raportate, reprezentînd unul din cinci decese raportate în întreaga lume în fiecare zi. Cea mai afectată regiune din lume, Europa, raportează în prezent un milion de noi infecții la fiecare patru zile și a raportat aproape 30 de milioane de cînd a început pandemia. Marea Britanie ajunsese Marți la 100.000 de morți. Regiunea Europei de Est, inclusiv țări precum Rusia, Polonia și Ucraina, contribuie cu aproape 10% din toate cazurile globale de Covid-19. În ciuda obținerii timpurii a unor oferte pentru vaccinuri, multe țări europene se confruntă cu întîrzieri ale livrărilor atît de la Pfizer, cît și de la AstraZeneca.

Un judecător american blochează ordinul lui Biden de suspendare a deportărilor

Un Tribunal federal american din Texas a blocat decizia Administraţiei Preşedintelui democrat Joe Biden de a suspenda timp de 100 de zile deportările de imigranţi aflaţi în situaţie ilegală, informează France Presse. Sesizat în regim de urgenţă de autorităţile republicane din Texas, judecătorul Drew Tipton a decis să suspende temporar această măsură pînă la examinarea pe fond a dosarului. ”Texasul a demonstrat că avea o şansă de succes”, a justificat magistratul.

În conformitate cu una dintre promisiunile sale de campanie, Joe Biden a semnat, chiar din prima sa zi la Casa Albă, un moratoriu privitor la expulzarea imigranţilor fără forme legale sosiţi în SUA înainte de 1 Noiembrie 2020. Secretarul Justiţiei al statului Texas, Ken Paxton, a sesizat imediat Tribunalele, iar ulterior a salutat decizia ”care acordă prioritate respectării legii şi securităţii cetăţenilor”. În schimb, puternica organizaţie ACLU de apărare a drepturilor civice l-a acuzat că ”vrea să împiedice Administraţia Biden să întoarcă pagina politicilor dezastruoase în domeniul imigraţiei”, duse, potrivit ei, de predecesorul Donald Trump.

Enervat că a pierdut custodia copilului, un român din Piatra Neamț și-a aruncat în aer apartamentul

Un bărbat și-a incendiat locuința, Miercuri, și a produs o explozie pentru că a pierdut custodia copilului său în vîrstă de șapte ani. În apartamentul dintr-un bloc din Piatra Neamț se afla și copilul. În urma exploziei, copilul a suferit arsuri pe față, iar bărbatul pe mîini. Ei au fost transportați la spital. Polițiștii fuseseră informați că bărbatul amenința să arunce apartamentul în aer. Persoana bănuită de comiterea faptei se afla în custodia polițiștilor. Din cercetările preliminare efectuate a reieșit că, pe fondul unui litigiu cu fosta soție privind încredințarea minorului, bărbatul ar fi recurs la acest gest.