REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (26 Octombrie 2020)

La Roma, neonaziștii violenți și polițiștii s-au încăierat

A fost război la Roma, în noaptea de Sîmbătă spre Duminică. 200 de membri ai formațiunii de extremă dreapta Forza Nuova s-au luptat cu Poliția. Neonaziștii au încălcat restricțiile de circulație și pe cele privind adunările publice și s-au adunat în centrul Capitalei italiene. Au scandat lozinci anti-mască, antiguvernamentale și, la apariția forțelor de ordine, au ripostat violent, au incendiat pubele și au provocat alte distrugeri. La rîndul lor, mascații au ripostat cu gaze lacrimogene.

Anterior, în noaptea de Vineri spre Sîmbătă, pînă la primele ore ale dimineţii, sute de persoane au protestat în orașul italian Napoli împotriva unei interdicţii de circulaţie şi a unei închideri planificate a regiunii, în contextul unei creşteri importante a numărului cazurilor de coronavirus. Demonstranţii au scandat sloganuri şi s-au adunat în faţa administraţiei regionale, aruncînd artificii şi fumigene, în timp ce Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, relatează agenţia ANSA.

Miliardari care nu apar în topul Forbes

Ne-am obişnuit cu bogaţii din topurile anuale Forbes sau Fortune, cu Jeff Bezos şi Bill Gates în cap de lista. Politica editorială le interzice acestor publicații să ia la puricat averile mafioţilor, ale dictatorilor şi ale membrilor caselor regale. Un studiu Yahoo dezvăluie bogaţii din umbră, cu averi colosale.

Hassanal Bolkiah (Hasanăl Bolhiah), sultanul Bruneiului, are o avere netă de 20 de miliarde de dolari. Şi asta este o estimare este făcută acum zece ani. Anumite surse spun că sultanul deţine 600 de maşini de lux, Rolls Royce, locuieşte în cea mai mare reşedinţă din lume, cu 1.800 de camere la dispoziţia lui, în care s-au investit 350 de milioane de dolari. Dawood Ibrahim (Daud) este unul dintre cei mai bogaţi traficanţi din lume. Averea discretului gangster depăşeşte 7 miliarde de euro. El este cunoscut pentru o serie de explozii din 1993. În cazul lui Kim Jong Un, estimările neoficiale sugerează că liderul Coreei de Nord are o avere care depăşeşte 5 miliarde de euro. Atacurile cibernetice, slavii din lagărele de muncă şi vînzarea resurselor naturale ale ţării l-ar fi îmbogăţit, spun sursele. Despre Bashar al-Assad (Başar Alasad), liderul sirian, se presupune că are banii ascunşi în întreaga lume şi că averea reală ar atinge 120 de miliarde de dolari.

Motiv de gîlceavă diplomatică între Australia și Qatar din pricina unui copilaș născut prematur și abandonat în toaleta unui avion

Guvernul australian a cerut explicaţii autorităților din Qatar după ce 13 femei au fost umilite în aeroportul Hamad din Doha, conform Daily Mail. „Am înregistrat oficial plîngerea privind incidentul din Qatar şi am fost asiguraţi că vom primi informaţii detaliate şi transparente curînd”, au precizat reprezentanţii Departamentului de Afaceri Externe australian.

13 femei din Australia au fost dezbrăcate cu forţa şi controlate minuţios luna trecută, pe aeroportul din Doha, după ce reprezentanţii aeroportului au găsit un bebeluş născut prematur şi abandonat în baia unui avion. Ulterior, aceştia le-au ordonat celor 13 pasagere să nu ia zborul către Sydney, ci să urce într-o ambulanţă staţionată în aeroport, pentru ca acestea să fie dezbrăcate şi controlate. Femeile au spus că examinarea a fost una umilitoare şi a încălcat drepturile omului. Prin urmare, au depus plîngere după ce s-au întors în Australia. Guvernul australian nu are autoritatea să efectueze o investigaţie a incidentului, dar Departamentul de Afaceri Externe australian colaborează cu Guvernul din Qatar pentru a rezolva problema.

Negocierile pentru acordul comercial post-Brexit se prelungesc pînă Miercuri

Negociatorii-șefi pentru Brexit din partea Regatului Unit și Uniunii Europene au anunțat că vor continua negocierile pentru găsirea unui consens în ce privește acordul comercial dintre cele două părți pînă în ziua de Miercuri, a transmis Downing Street Nr. 10, citat de BBC. Michel Barnier, negociatorul european pentru Brexit, a ajuns la Londra încă de Joi, pentru a reîncepe negocierile cu David Frost, negociatorul britanic, după ce ele ajunseseră din nou la un impas. El ar fi trebuit să revină la Bruxelles Duminică, însă ambele părți au anunțat că negocierile se vor mai prelungi cu cîteva zile.

Secretarul pentru Irlanda de Nord al Guvernului britanic, Brandon Lewis, a declarat că extinderea discuțiilor este „un semn bun” că se va ajunge la un acord. Dacă nu se va ajunge la un consens în privința unui acord, atunci relația comercială va fi guvernată doar de regulile Organizației Mondiale a Comerțului. Criticii afirmă că un astfel de scenariu va duce la dificultăți pentru afaceriști și economie, însă Guvernul britanic insistă că Regatul va prospera, chiar și în aceste condiții.

În Dubai, a fost construită cea mai mare fîntînă din lume

Cea mai mare fîntînă din lume se află în Dubai. Recordul a fost confirmat de reprezentanţii Cărţii Recordurilor Guinness, în contextul în care emiratul încearcă să îşi relanseze turismul, grav afectat de pandemia de coronavirus, informează Agerpres, care citează AFP. Această construcţie, "Palm Fountain", care ocupă o suprafaţă de 1.335 de metri pătraţi, se află în Palm Jumeirah, o insulă artificială construită în proximitatea ţărmului din Dubai.

"Cartea Recordurilor Guinness se bucură să oficializeze faptul că Palm Fountain a doborît recordul pentru cea mai mare fîntînă din lume", a anunţat într-un comunicat Shaddy Gaad, directorul comercial al instituţiei. "Această fîntînă este un exemplu pentru o nouă capodoperă inaugurată în Dubai", a adăugat el.

Dubai, un emirat cu o solidă orientare turistică, a primit peste 16 milioane de vizitatori anul trecut şi miza pe 20 de milioane de turişti în 2020, înainte de a fi grav afectat de pandemia declanşată de noul coronavirus.

Protestatarii polonezi nemulțumiți de măsurile anti-COVID s-au luat la bătaie cu forțele de ordine

Restricţiile impuse din cauza pandemiei au provocat violenţe în Capitala Poloniei, unde mii de oameni au ieşit în stradă împotriva Guvernului. Unii dintre ei s-au luat la bătaie cu forţele de ordine şi au ajuns în arest. Toate acestea chiar în ziua în care în Polonia au fost raportate peste 13.000 de noi infectări. Printre cei bolnavi este şi Preşedintele ţării, care a anunţat că a intrat în autoizolare şi că se simte bine. Oamenii au ieşit în stradă nemulțumiți de noile restricţii impuse de guvern. Au participat la proteste antreprenori, fani din fotbal şi oponenţi ai vaccinului împotriva Covid.

Polonia este a 29-a ţară la numărul de cazuri de coronavirus: 241.000. Au fost peste 13.000 doar la ultima raportare pe 24 de ore, într-o zi neagră în care s-a înregistrat un număr record de decese: 179. Cu toate astea, oamenii sunt nemulţumiţi şi acuză Guvernul că blochează economia ţării. Protestele pot înmulţi numărul de cazuri în condiţiile în care mulţi participanţi nu purtau măşti.

A fost ucis Abu Muhsin al-Masri, liderul Al-Qaida

Forţele speciale afgane au ucis un important lider al Al-Qaida care se afla şi pe lista FBI a celor mai căutaţi terorişti, conform anunţului făcut de serviciul afgan de informaţii, scrie Agerpres. Egipteanul Abu Muhsin al-Masri, considerat a fi numărul doi al organizaţiei Al-Qaida din subcontinentul indian, a fost ucis în provincia Ghazni din centrul Afganistanului, potrivit anunţului făcut pe Twitter de Direcţia Naţională a Securităţii, care nu a oferit mai multe detalii despre operaţiune şi nici despre data la care aceasta a avut loc.

Un mandat de arestare pe numele lui Abu Muhsin al-Masri a fost emis de Statele Unite în Decembrie 2018, după inculparea acestuia pentru acordarea de sprijin şi resurse unei organizaţii teroriste străine şi pentru complot în vederea uciderii unor cetăţeni americani, conform FBI.

Operaţiunea a avut loc în timpul negocierilor de pace dintre Guvernul afgan şi talibani, care se desfăşoară în Qatar. Aceste negocieri au fost organizate după un acord încheiat în Februarie anul trecut între talibani şi Statele Unite, în cadrul căruia miliţia islamistă afgană s-a angajat să nu permită prezenţa extremiştilor pe teritoriul Afganistanului. Faptul că talibanii aflaţi la guvernare la acel moment găzduiau Al-Qaida pe teritoriul Afganistanului a constituit motivul invadării ţării de către Statele Unite după atacurile teroriste din 11 Septembrie 2001.

Un american a contrazis ”prejudecata statistică” potrivit căreia este aproape imposibil să cîștigi la loterie de două ori la rînd

Deși șansele de a cîștiga de două ori la rînd la loterie sunt foarte mici spre inexistente de cele mai multe ori, un bărbat din Nebraska a sfidat toate probabilitățile cu norocul său, relatează CNN. Michael Christiansen din Norfolk, statul american Nebraska, a reușit să cîștige la loterie pentru a doua oară în decurs de un an. La începutul acestei luni, Christiansen a cîștigat 100.000 de dolari după ce a cumpărat un loz cîștigător. Este a doua sa vizită la biroul pentru ridicarea premiilor, după ce în Martie a mai ridicat un premiu de 50.000 de dolari. Americanul norocos spune că nu i-a venit să creadă cînd a văzut că al doilea loz vine cu un premiu dublu față de primul. Ambele tichete au fost cumpărate de la același magazin. Christiansen spune că va folosi banii pentru a se pregăti de pensie, pentru a construi un nou garaj și pentru a cumpăra casa în care a locuit fiica sa, decedată recent. Conform loteriei, șansele de cîștig la lozurile respective este de 1 la 80.000

Experţii americani consideră că e posibil ca SARS-CoV-2 să faciliteze răspîndirea altor virusuri

Experţii americani se tem că SARS-CoV-2 va facilita, indirect, răspîndirea altor virusuri. Întîrzierea vaccinărilor şi lipsa concentrării asupra focarelor non Covid-19 sunt principalii factori de risc. În atenţia specialiştilor este acum şi răspîndirea virusului care provoacă poliomielita, scrie mediafax. Organizaţia americană de Sănătate PAHO recomandă atenta supraveghere a situaţiei vaccinărilor împotriva poliomielitei, pentru a preveni un posibil focar.

„Deşi am mai învins în trecut poliomielita, dacă permitem ca rata vaccinărilor să scadă şi să devină prea mică ne vom afla încă o dată supuşi riscului răspîndirii comunitare a virusului”, spune Carissa Etienne, director al PAHO. „De aceea, e mai important ca niciodată să facem tot ce ne stă în puteri pentru a susţine eliminarea poliomielitei în regiunea noastră, aşteptînd ca şi alte ţări ale lumii să atingă acelaşi obiectiv”, a adăugat acesta.

Pandemia a pus presiune pe sistemele medicale şi a scos la iveală lipsuri, dar şi puncte tari pe care ne putem sprijini în lupta cu noul coronavirus. Sistemele de imunizare şi supraveghere epidemiologică sunt acum în vizorul public, iar informaţii despre vaccinarea antivirală au ajuns pe buzele multora. „În timpul pandemiei, trebuie să depunem eforturi mult mai mari şi să lucrăm din greu pentru a nu irosi tot ce am construit în timp”, spune Cuauhtemoc Ruiz Matus, şeful Programului de Imunizare al PAHO.

Vaccinul împotriva poliomielitei a acoperit în perioada 2016-2019 aproximativ 85%-87% din populaţia americană, potrivit raportărilor organizaţiei citate de CNN. În 2020, rata ar putea fi mai mică „din cauza întreruperii activităţilor de asistenţă medicală primară cauzate de pandemia COVID-19”. Virusul poliomielitei a fost într-o vreme extrem de răspîndit. În special la copiii mici, acesta poate afecta nervii, slăbind muşchii şi provocînd chiar paralizie. Nu există tratament pentru poliomielită, dar vaccinarea s-a dovedit eficientă în prevenirea îmbolnăvirii.

Facebook poate fi ţinta unor acuzaţii privind încălcarea legii concurenţei în SUA

Facebook ar putea fi ţina unor acuzaţii privind încălcarea legii concurenţei cel mai devreme în luna Noiembrie, potrivit unor patru surse citate de publicaţia Washington Post, transmite Reuters , potrivit news.ro. Reprezentanţi ai Comisiei Federale pentru Comerţ s-au întrunit Joi, în privat, pentru a discuta despre o investigaţie, în timp ce procurori generali ai statelor, sub conducerea procurorului general din New York, Letitia James, au investigat compania pentru posibile riscuri de încălcare a reglementărilor referitoare la concurenţă.

Termenul de punere sub acuzare a Fecebook ar putea fi modificat, potrivit publicaţiei, care a precizat că procurorii generali sunt în ultimele etape de pregătire a plîngerii. Facebook, Comisia Federală pentru Comerţ şi biroul Procurorului General al statului New York nu au fost disponibile pentru comentarii imediate. Facebook a anunţat, în August, că directorul general Mark Zuckerberg a fost intervievat în timpul unei audieri la Comisia Federală pentru Comerţ, în cadrul investigaţiei antitrust a Guvernului împotriva sa.

Facebook formează obiectul unor investigaţii similare ale Departamentului de Justiţie şi procurorilor generali ai statelor şi a anunţat anterior că anchetele se referă la achiziţii şi la practici de afaceri care implică ”servicii de socializare, publicitate digitală şi aplicaţii mobile sau online”. În Iulie 2019, Facebook a acceptat să plătească o amendă record de 5 miliarde de dolari pentru închiderea unei investigaţii separate a Comisiei Federale pentru Comerţ privind practicile companiei în domeniul confidenţialităţii datelor.