Realitatea internationala pe scurt (25 Noiembrie 2019)

O americancă riscă să fie condamnată la închisoare, după ce s-a plimbat topless în propria locuinţă

O femeie din Utah, un stat conservator din Vestul Statelor Unite, riscă să fie condamnată la închisoare şi să fie înscrisă într-un registru al delincvenţilor sexuali, după ce s-a plimbat topless în locuinţa sa în faţa copiilor soţului ei, informează AFP.
Tilli Buchanan, în vîrstă de 27 de ani, lucra alături de soţul ei în garajul lor din Salt Lake City, iar hainele lor s-au murdărit din cauza varului desprins din tavan şi de pe pereţii incintei, potrivit unei scrisori adresate Procurorului general din Utah de avocatul cuplului, David Lane, consultată Sîmbătă de jurnaliştii de la AFP, informează Agerpres.
Cei doi adulţi s-au dezbrăcat pînă în talie şi au continuat să muncească în garaj pînă cînd cei trei copii ai bărbatului, cu vîrste de 9, 10 şi 13 ani, au ieşit din casă şi au văzut-o pe mama lor vitregă cu sînii goi. Tînăra femeie le-a spus atunci că ea se consideră o feministă şi că dacă tatăl lor poate să se plimbe cu torsul gol, atunci nu există niciun motiv pentru ca ea să nu poată să facă acelaşi lucru. Potrivit Salt Lake Tribune, Poliţia a aflat despre acest incident atunci cînd Serviciile sociale americane au început să îi intervieveze pe cei trei copii într-o anchetă care nu avea nici o legătură cu mama lor vitregă. Însă mama biologică a copiilor a informat autorităţile în legătură cu acest incident, pe care îl consideră "alarmant".

Tilli Buchanan este vizată de trei capete de acuzare pentru "indecenţă în faţa unui copil", delict care poate să atragă o condamnare de pînă la un an de închisoare şi includerea pentru o perioadă de 10 ani în registrul delincvenţilor sexuali din statul Utah. Avocatul ei a cerut Procuraturii să renunţe la anchetarea clientei sale, estimînd că legea din acest stat american este anticonstituţională. "Doar pentru că Tilli Buchanan este o femeie, torsul ei gol este considerat intrinsec pornografic şi pervers, în timp ce torsul gol al soţului ei este considerat un simbol al forţei şi al mîndriei", a declarat avocatul în aceeaşi scrisoare. "Ea este anchetată doar din cauza sexului ei", a adăugat avocatul, subliniind că drepturile civile ale clientei sale au fost astfel încălcate. O hotărîre judecătorească în această speţă va fi pronunţată peste cîteva luni.

O româncă gravidă a fost ucisă în Italia de un afacerist, în timp ce striga: Lasă cuțitul, te iubesc. Nu se poate sfîrși așa

O româncă stabilită în Italia a fost înjunghiată mortal de un afacerist sicilian cu care a avut o relație. Bărbatul s-a enervat după ce a aflat că tînăra este însărcinată cu copilul lui, acesta fiind căsătorit cu o altă femeie.

Ana Maria Lăcrămioara Di Piazza, în vîrstă de 30 de ani, locuia din copilărie în orășelul italian Giardinello, după ce a fost adoptată de o familie siciliană. Recent, polițiștii au descoperit trupul său neînsuflețit ascuns pe un cîmp între Palermo și Trapani, scrie Corriere della Serra. Femeia ar fi avut o relație de un an cu Antonio Borgia, un om de afaceri sicilian, în vîrstă de 51 de ani, care era căsătorit cu o altă femeie. Potrivit presei italiene, cei doi s-au întîlnit într-o zonă mai puțin populată unde au discutat, în mașină. Fata i-ar fi spus bărbatului că este însărcinată și i-a cerut acestuia să-și părăsească soția, amenințîndu-l că altfel îi va spune soției despre aventura sa extraconjugală.

Afaceristul a înjunghiat-o pe fată în abdomen, iar aceasta a fugit apoi din mașină. Scenele au fost surprinse de o cameră de vedere amplasată în zonă. Pe imagini se vede cum românca, plină de sînge, a fost urmărită, prinsă și tîrîtă înapoi în mașină de bărbat. Pe camera, care a înregistrat și audio, se auzea cum fata striga: „Ce faci? Lasă cuțitul. Vom avea un copil! Te iubesc, te iubesc. Nu se poate să se sfîrșească așa.”

Bărbatul a calmat-o inițial și i-a promis că o duce la spital, însă odată ajunși înapoi în mașină, cei doi au început din nou să se certe, iar afaceristul a lovit-o cu o bîtă în cap, iar apoi i-a tăiat gîtul cu cuțitul cu care a înjunghiat-o în burtă. Bărbatul a aruncat apoi cadavrul româncei pe un cîmp din zonă, a mers să ia prînzul și făcut o vizită la frizerie. Antonio Borgia a fost arestat pentru moartea româncei și riscă ani grei de închisoare.

Un cîine, rămas singur în mașină, a pornit autovehiculul și a mers în cerc timp de o oră

Chiar dacă nu sunt la fel de pricepuţi ca oamenii, şi căţeii pot conduce o maşină. Dovada vine din Florida, unde un patruped a profitat de neatenţia stăpînului său.

Stăpînul cîinelui ieşise din autoturism fără să oprească motorul, iar patrupedul, Max pe numele lui, a mișcat din greșeală schimbătorul de viteze. Și fiindcă are cutie automată, mașina a pornit în marșarier, spre surprinderea vecinilor. Uimiți și speriați în egală măsură, aceștia au sunat la Poliție, numai că agenții n-au putut interveni aproape o oră. Au privit doar de pe margine, timp în care mașina condusă de Max a dărîmat cutii poștale și tomberoane de gunoi. S-a oprit într-un final, iar șoferul blănos a fost eliberat fără să fi provocat pagube prea mari.

Atac cu macete într-un cinematograf din Marea Britanie

Cinci adolescenţi britanici, inclusiv o tînără de 13 ani, au fost arestaţi după ce au rănit şapte poliţişti în timpul unui atac cu macete comis într-un cinematograf din oraşul Birmingham, informează Press Association.

Poliţiştii au intervenit în cinematograful Star City din Birmingham Sîmbătă seară, în urma unor relatări despre prezenţa în incintă a unor tineri înarmaţi cu macete, transmite Agerpres. Două dintre aceste arme albe au fost confiscate, alături de un cuţit, iar şapte poliţişti au suferit răni faciale, potrivit West Midlands Police. Autorităţile au emis un ordin de evacuare, pentru a permite eliberarea acelei săli de proiecţii, în care se aflau aproximativ 100 de persoane.

O adolescentă în vîrstă de 13 ani, doi tineri de 14 ani - un băiat şi o fată - şi un bărbat de 19 ani au fost arestaţi sub suspiciunea comiterii unor agresiuni fizice asupra forţelor de ordine. Al cincilea tînăr, un băiat de 14 ani, a fost arestat sub suspiciunea de obstrucţionare a acţiunii poliţiştilor. Autorităţile britanice au lansat un apel public prin care au îndemnat persoanele care deţin înregistrări video sau fotografii realizate în timpul atacului să contacteze Poliţia locală.

Un român din Anglia este acuzat că a violat o tînără

Un român din Marea Britanie este acuzat că a violat o tînără care se plimba singură pe stradă într-o dimineață. Bărbatul de 31 de ani este acuzat și pentru un al doilea atac într-o noapte în aceeași zonă, scrie Devon Live. El le-ar fi atacat, cînd le-au văzut că sunt singure. În urma faptelor sale, bărbatul va rămîne în arest pînă cînd va avea loc procesul pentru a-și afla sentința.

În Franța și Italia, mii de femei au ieșit în stradă pentru a opri violența domestică

Ample demonstraţii au avut loc la Paris şi Roma pentru stoparea violenţei domestice în Franţa şi Italia. În Capitala Franţei, mii de femei au mărşăluit, unele însoţite de partenerii lor, pentru a cere Guvernului să intervină pentru a opri violenţele la care sunt supuse reprezentantele sexului frumos. Chiar şi Preşedintele Emmanuel Macron a calificat acest flagel, cu care se confruntă societatea, drept o ruşine pentru Franţa. O mare de steaguri și pancarte mov, cu mesaje împotriva violențelor la care sunt supuse femeile, a inundat centrul Parisului, de la Piața Republicii pînă la Opera Națională.

Activiștii pentru drepturile femeilor spun că numai în acest an 130 de femei din Franța au fost ucise de către partenerii lor bărbați. De asemenea, femeile cer și un control mai strict al abuzurilor sexuale. În timp ce Franța are reputația unei țări progresiste, care promovează drepturile femeilor în toată lumea, mai are și una dintre cele mai ridicate rate a violenței domestice din Europa, spun asociațiile de apărare a drepturilor femeilor.

Și centrul Romei a fost ocupat de mii de femei, dar și de bărbați, care au cerut Guvernului italian să combată violența domestică. Manifestanții au purtat pancarte cu mesaje în italiană, engleză și chiar în chineză. Guvernul de la Roma a aprobat un buget de 12 milioane de euro pentru copiii ai căror mame au fost ucise în acte de violență domestică. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea școlarizării și pentru controale medicale.

În Germania au fost prelevate probe ADN de la 900 de bărbați. Autoritățile încearcă să rezolve o crimă din 1993

Aproximativ 900 de bărbaţi au fost rugaţi să dea probe de ADN, pentru a ajuta la ancheta unui caz din 1993. Atunci, o fetiţă de 11 ani dintr-un oraş din Vestul Germaniei a fost răpită, violată şi ucisă, iar făptaşul nu a fost descoperit nici acum. În ultimă instanţă, poliţiştii încearcă să îl identifice pe presupusul criminal după probele ADN, aşa că aproape 900 de bărbaţi cu vîrste de pînă la 70 de ani au fost invitaţi să se supună testelor. Oficialii germani speră că în urma acestei acţiuni, să închidă acest caz, care a cutremurat atunci întreaga ţară.

„Comoară secretă” a extremiştilor austrieci

Partidul de extremă dreapta FPÖ ţinea lingouri de aur în trei casete închise, într-o pensiune în Tirol, dezvăluie săptămînalul Profil, un nou episod rocambolesc primit de presă şi pe reţele de socializare cu ilaritate şi consternare faţă de a treia formaţiune din ţară, care se afla la guvernare în urmă cu şapte luni, relatează AFP. ”Comoara secretă a FPÖ”, cum este deja numită de tabloide, a fost descoperită în această Vară de către Poliţie, cu ocazia unei percheziţii la pensiunea Enzian, frecventată de cadre FPÖ, potrivit News.ro. Pensiunea se află în decorul idilic al unui sat din Tirol (Sud), Sankt Jakob, foarte frecventat de amatori de schi şi drumeţie.

Conţinutul celor trei casete provoacă tot felul de speculaţii. Valoarea aurului din ele nu a fost dezvăluită. Documentele dezvăluite în presă atestă doar că este vorba despre lingouri de 500 de grame. La cursul actual al aurului, un asemenea lingou valorează peste 21.000 de euro. Liderul filialei FPÖ de la Viena, căreia îi aparţine una dintre casete, a respins Joi, într-un comunicat, orice ilegalitate. ”Totul este complet legal”, a dat asigurări Dominik Nepp. Potrivit lui Napp, provenienţa lingourilor are o explicaţie de bun simţ. Ele au fost cumpărate de FPÖ în perioada crizei financiare mondiale din 2008, cu scopul de a proteja averile partidului de turbulenţele economice. Iar ”cum banca poate da faliment în timp de criză (...), s-a decis ca aurul să fie depozitat cu titlu privat”, la pensiunea la care FPÖ a înregistrat adresa unui ”centru de formare”. O serie de lideri politici şi Partidul Neos (liberal) au cerut extremei drepte ”transparenţă” în acest dosar, ironizînd o formaţiune care-şi pune aurul la adăpost de ”sfîrşitul lumii”.

Iranul este condamnat să plătească 180 mil. $ unui jurnalist american deţinut un an şi jumătate

Justiţia americană a condamnat Vineri Teheranul să plătească 180 milioane de dolari corespondentului Washington Post, Jason Rezaian, care a petrecut un an şi jumătate în închisorile iraniene, relatează France Presse.

Un Tribunal federal din Washington a luat această decizie, în mare măsură simbolică, în scopuri “disuasive”, potrivit unei copii a hotărîrii consultate de AFP. Jurnalistul iraniano-american, în post la Teheran, a fost arestat împreună cu soţia sa la 22 Iulie 2014, în timp ce Iranul a acceptat relansarea negocierilor internaţionale cu privire la programul său nuclear, bănuit că ar ascunde o componentă militară. Soţia sa a fost eliberată după două luni de detenţie. Acuzat de “spionaj” pentru Statele Unite, el a petrecut 544 de zile la închisoarea Evin din Nordul Teheranului, unde a fost maltratat, lipsit de somn şi ameninţat cu decapitarea.

Împreună cu alţi trei prizonieri americani, el a fost în cele din urmă schimbat pentru şapte iranieni urmăriţi penal în Statele Unite. Eliberarea sa a avut loc pe 16 Ianuarie 2016, în prima zi a aşa-numitului “Acord de la Viena”, destinat să garanteze natura paşnică a programului nuclear iranian, care a fost de atunci denunţat de Donald Trump.

 “Iranul l-a arestat şi deţinut pe Jason pentru a-şi spori mijloacele de presiune în negocierile în curs de desfăşurare cu Statele Unite”, a subliniat judecătorul Richard Leon în decizia sa. “Luarea unui ostatic şi torturarea lui pentru a-şi asigura un avantaj în negocieri este o ruşine, merită o pedeapsă” şi Iranul trebuie “descurajat” să aibă un astfel de comportament, a adăugat el, stabilind la 180 milioane de dolari daunele care trebuie plătite jurnalistului, precum şi mamei şi fratelui său, care s-au alăturat plîngerii.

Jason Rezaian a declarat pentru AFP în Februarie că se simte ca un “pion” într-o partidă de şah la nivel mondial. “Tratat ca un iranian şi tranzacţionat ca un american”, el a adăugat că a înţeles în timpul detenţiei că “valoarea” sa este indexată în funcţie de rezultatele discuţiilor asupra programului nuclear al Teheranului.

Din cauză că i s-a părut că purta cizme cu blană naturală, o femeie a înjunghiat-o pe o alta într-o biserică din SUA

O femeie a fost arestată în Ohio după ce a înjunghiat o altă femeie pe motiv că purta cizme îmblănite, informează BBC. Poliția a reținut-o pe Meredith Lowell, în vîrstă de 35 de ani, după ce a atacat o femeie cu un cuțit într-o biserică. Poliția a spus că victima, al cărei nume nu a fost dezvăluit, este o bonă din cadrul bisericii, care venise să lase copiii la repetiții de cor. Aceasta a suferit trei înjunghieri neletale, dintre care două în brațe și una în abdomen. În cadrul unei conferințe de presă susținute Joi, Poliția din Cleveland Heights a descris atacul ca fiind „spontan” și „neprovocat”. Conform rapoartelor, agresiunea s-a petrecut Miercurea trecută în jurul orei locale 17:20 (22:20 GMT), în incinta bisericii prezbiteriene din Fairmount.

Potrivit Poliției, d-na Lowell locuiește în apropiere, dar autoritățile nu cred că este o membră a bisericii. Cizmele pe care le purta victima Miercuri erau, de fapt, cu blană artificială și nu de proveniență animală, a confirmat Poliția. Meredith Lowell a fost pusă sub acuzare pentru tentativă de omor și vătămare corporală, următoarea înfățișare a acesteia în instanță fiind programată pentru Luni. Autoritățile au declarat că aceasta a mai fost arestată în trecut pentru infracțiuni similare, printre care un incident din 2012, cînd a fost acuzată că a încercat să plătească un asasin pentru a omorî o persoană care purta îmbrăcăminte din blană.

În Franţa sunt scoase la vînzare peste 1.500 de castele

Potrivit agenţiilor imobiliare specializate, precum Barnes, Propriétés de France, Le Nail sau Patrice Besse, citate de Le Figaro, crește numărul bunurilor de excepţie, castele în acest caz, care sunt de vînzare în Franţa. Situaţia în regiune devine critică, potrivit news.ro. A duce o viaţă la castel, în secolul XXI, mai degrabă renunţi. Numărul castelelor disponibile pe piaţă a explodat în cursul ultimilor ani, potrivit unei anchete a cotidianului francez. Vechile pietre încărcate de istorie au asaltat piaţa, 1.500 de castele sunt propuse spre vînzare anul acesta, faţă de 800 cîte erau în 2010.

Sunt uneori secole de istorie de familie la care personalităţile sunt nevoite să renunţe, obosite să-şi consacre toate mijloacele şi toată energia pentru salvarea patrimoniului şi la reşedinţa seculară din linia lor succesorală. Le Figaro citează exemplul castelului Robien din Côtes-d’Armor, edificiu de secol XVIII, care a fost locuit de o familie din care a provenit fostul ministru al Educaţiei naţionale, Gilles de Robien, şi patru preşedinţi ai Parlamentului britanic. Propus spre vînzare pentru 4,2 milioane de euro, reşedinţa este în prezent estimată la 2,1 milioane de euro şi nu-şi găseşte cumpărător.

Potrivit lui Olivier de Lorgeril, preşedinte al asociaţiei Demeure historique, „rata cifrei de afaceri a unui castel a scăzut în medie de la 15 ani la aproximativ opt”. El intenţionează să solicite „un plan Marshall” al Statului pentru patrimoniul privat.

Castelul Menars, situat pe Valea Loarei, este pus și el în vînzare. El a fost achiziţionat în 1760 de Jeanne Poisson, devenită marchiză de Pompadour, favorita lui Louis XV. Cu o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi şi cu 62 de camere, reşedinţa a fost cumpărată în anii ’80 de Edouard Baysari, om de afaceri de origine libaneză, care timp de 30 de ani s-a consacrat lucrărilor de renovare şi amenajare care au costat 100 de milioane de euro. Castelul a fost estimat pentru o sumă între 20 şi 30 de milioane de euro.

143 de migranţi, salvați în largul insulei italiene Lampedusa

Echipajele a patru bărci de patrulare au salvat, Sîmbătă, 143 de persoane dintr-o ambarcaţiune de zece metri care s-a răsturnat la aproximativ o mila nautică (1,8 km) de insula Lampedusa, conform unui comunicat al gărzilor de coastă. Pe lîngă bărcile de patrulare, care şi-au continuat misiunea de căutare Sîmbătă seara, două avioane aparţinînd Frontex şi marinei italiene survolau zona. Forţele de ordine au cercetat de asemenea şi coastele insulei în cazul în care migranţii daţi dispăruţi ar fi reuşit să înoate pînă la mal. Cele 143 de persoane salvate au fost debarcate în portul Lampedusa.

Italia, Germania, Franţa şi Malta au cerut în comun Comisiei Europene să activeze procedura de repartizare a celor 213 migranţi aflaţi la bordul navei umanitare Ocean Viking, a anunţat Sîmbătă ministerul italian de Interne. Este prima dată cînd se întîmplă acest lucru de la semnarea unui acord preliminar de repartizare automată a migranţilor salvaţi pe Marea Mediterană în Septembrie, de patru state membre (Franţa, Germania, Malta şi Italia). Nava Ocean Viking, închiriată de SOS Mediterana şi Medici fără Frontieră, a salvat 215 persoane în ultimele zile în cadrul a trei operaţiuni desfăşurat pe Marea Mediterană. O femeie însărcinată şi un rănit au putut fi evacuaţi.