Realitatea internationala pe scurt (23 Ianuarie 2019)

”A murit cu omul de gît”: Un mistreț s-a răzbunat pe pădurarul care l-a împușcat. Animalul, înainte să moară, l-a fugărit și rănit mortal

Un pădurar din Satu Mare, România, pornit, se pare, la braconaj, a fost omorît chiar de porcul mistreţ pe care îl împuşcase. Animalul a fost rănit uşor şi a apucat să-l atace pe bărbatul de 57 de ani care a fost găsit în viaţă, dar a murit, în scurtă vreme, din cauza hemoragiei puternice.

Pădurarul din localitatea Dobra, judeţul Satu Mare. Nu avea autorizaţie de vînătoare şi se pare că a tras asupra mistreţului de la depărtare. Nu l-a nimerit mortal, aşa că animalul a ripostat. Bărbatul a fost descoperit într-un tîrziu de un localnic pe cîmp. Omul era grav rănit şi i-a a apucat să povestească tot ce-a păţit. Dus la medicul de familie din localitate, pădurarul nu a supravieţuit.

În zona cu pricină a fost găsit şi mistreţul cu pricina, mort. Animalul a fost dus la DSV, pentru analize. Poliţiştii cercetează cele întîmplate. În urmă cu trei ani un alt bărbat a fost descoperit în zonă ucis tot de mistreţi.

Jaf ca-n filme într-o zonă de lux din Paris. Hoții au plecat cu 30 de seifuri

O bancă din cartierul de lux Champs Elysees a fost jefuită, Marți, un grup de persoane. Hoții au sechestrat timp de cîteva ore persoanele prezente în clădire, după care au dispărut cu 30 de seifuri. Sosiţi în jurul orei 07:30 GMT, hoţii au părăsit locul către jumătatea zilei, după ce au sechestrat oamenii în interior, care au fost stropiţi cu un lichid a cărui natură urmează a fi stabilită. Suspecţii au reuşit să deschidă circa treizeci de seifuri ale instituţiei, o agenţie Milleis Banque (anterior Barclays Bank), după care au dispărut, a precizat o sursă apropiată anchetei, citată de AFP, informează Agerpres. Prejudiciul nu este cunoscut deocamdată.

După-amiază, mai multe vehicule ale forţelor de ordine erau încă parcate pe bulevardul Champs Elysees, în apropierea băncii. O furgonetă cu sigla „Laboratorul Central″ era de asemenea staţionată în faţa intrării în agenţia păzită de poliţişti. „Nu am auzit nimic, nu am văzut nimic. Cînd au venit forţele de ordine atunci am aflat ce s-a întîmplat. Ni s-a cerut să rămînem în magazin. Aceasta a durat două ore şi am deschis″, a declarat pentru AFP un vînzător, Pierre, de la un magazin situat vizavi de agenţia bancară.

În Februarie 2018, un bărbat înarmat a încercat să atace o agenţie bancară în apropiere de Arcul de Triumf din Paris şi a fost rănit cu gloanţe de către Poliţie în cursul interpelării sale. În 2017, un magazin de ceasuri de lux din apropiere de Champs Elysees a fost atacat de către doi indivizi înarmaţi care au reuşit să fugă cu o pradă de „mai multe sute de mii de euro″.

Un bărbat a cîntat la chitară în timp ce medicii îi înlăturau tumoarea de pe creier

Un bărbat diagnosticat cu o tumoare benignă cerebrală a fost operat de o echipă de medici în timp ce cînta la chitară, relatează BBC. Musa Manzini este cîntăreț de jazz, iar diagnosticul pus de medici l-a devastat. A fost nevoie de o intervenție chirurgicală pe creier, iar în timpul operației chirurgii l-au trezit pe Musa din anestezie și l-au rugat să le cînte la chitară. Aceasta este o practică neobișnuită în Africa de Sud, dar era singura cale prin care bărbatul putea să rămînă treaz, iar medicii să îi înlăture tumoarea.

”Cînd mi-au dat chitara, mi-au spus că e singurul lucru asupra căruia mă pot concentra și care poate să mă țină treaz. Însă îmi era foarte greu să mă concentrez pentru că eram între realitate și efectul anesteziei”, a spus Musa Manzini. ”Este cel mai ciudat sentiment pentru că ești între somn și realitate. Prima dată m-au anesteziat pentru a putea face o incizie, apoi m-au trezit ca să rămîn în viața. E ciudat pentru că medicii erau chiar înăuntrul creierului meu”, a mai spus acesta.

Operația a decurs excelent, medicii reușind să îi înlăture 90% din tumoare, nefiind însă siguri dacă boala va reveni sau nu. „Cel mai bine pentru el a fost să fie treaz pe parcursul intervenției chirurgicale. Astfel am putut elimina un procent mai mare din tumoarea care i-a afectat creierul”, a spus neurochirurgul Basil Enicker. ”Sper să producă mai multă muzică în viitor”, a mai adăugat acesta.

Polonia va acorda pensii mamelor casnice cu cel puțin 4 copii

Guvernul polonez a aprobat, Marți, un proiect legislativ care prevede acordarea de pensii mamelor casnice cu patru sau mai mulți copii. Aşa-numita „pensie pentru mame” va costa bugetul de stat circa 800 milioane de zloţi (212 milioane de dolari) în acest an şi aproximativ 11 miliarde de zloţi în următorii zece ani, au precizat într-o conferinţă de presă şeful Guvernului, Mateusz Morawiecki, şi ministrul Muncii, Elzbieta Rafalska, informează Reuters, citat de Agerpres. „Acest proiect este aşteptat şi foarte acceptat de societate. Aceasta arată că efortul de a creşte mulţi copii se bucură de susţinere semnificativă în rîndul polonezilor”, a subliniat Elzbieta Rafalska.

Conform proiectului, mamele cu patru sau mai mulţi copii ajunse la vîrsta de pensionare, dar care nu au lucrat ani suficienţi pentru o pensie minimă, vor putea solicita din Martie o sumă lunară de 1.100 zloţi (291 dolari). Numărul femeilor beneficiare este estimat la 86.000. De astfel de pensii vor putea beneficia şi taţii, dar doar dacă mama a decedat sau şi-a părăsit familia. Proiectul legislativ mai trebuie aprobat de Parlament, dominat de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), şi promulgat apoi de Preşedinte.

Planul se adaugă noilor politici sociale ale PiS, precum acordarea unei alocaţii de 500 de zloţi începînd cu al doilea copil, care l-au ajutat să-şi păstreze susţinerea alegătorilor după succesul electoral din 2015. Guvernul eurosceptic, care promovează valorile familiei şi creşterea demografică, într-o ţară cu 38 milioane de locuitori, se va confrunta cu noi alegeri parlamentare înainte de sfîrşitul anului.

Rețea de proxeneți români, desființată în Elveția. Suspecții au strîns milioane de franci

Poliţia din Lausanne a desființat o reţea română suspectată de proxenetism la Lausanne şi în Europa, în parteneriat cu autorităţile române care au arestat Miercurea trecută patru suspecţi, informează Marţi RTS Info, conform Agerpres. Inspectori ai brigăzii de moravuri din cadrul Poliţiei judiciare din Lausanne au început la sfîrşitul anului 2016 o serie de investigaţii în mediul prostituţiei provenind din România. Aceste demersuri au permis identificarea mai multor cetăţeni români suspectaţi de proxenetism şi de a fi exercitat presiuni asupra compatrioatelor lor care se prostituau pe străzile din Lausanne, a comunicat Poliţia municipală.

Ancheta a permis identificarea a nouă indivizi suspecţi şi a 15 victime ale traficului de fiinţe umane în Elveţia şi România. Acestea din urmă au fost recrutate în România şi, în cea mai mare parte, plasate să facă prostituţie pe trotuarele din Lausanne, sub supravegherea constantă a clanului. Majoritatea persoanelor traficate erau forţate să se prostitueze şi în alte ţări europene, cum ar fi Italia, Germania sau Norvegia.

O tînără de 18 ani, făcînd parte din această reţea, a fost agresată la sfîrşitul lunii Noiembrie 2016 la Sullens de un client francez. Ea a fost găsită cu chipul desfigurat şi corpul străpuns cu 26 de lovituri de cuţit într-o pădure din Doubs.

Potrivit anchetei, autorul principal, un român de 34 de ani, este suspectat că a exploatat mai mult de cinci prostituate. Tinerele femei trebuiau să predea proxeneţilor cîştigurile lor în totalitate. Ele erau ameninţate cu moartea şi bătute cînd nu se conformau ordinelor proxeneţilor. Banii erau trimişi în România, în special prin intermediul agenţiilor de transfer, pentru achiziţionarea de maşini de lux sau uneori erau cheltuiţi în cazinouri.

În cursul procedurii, o echipă comună de anchetă a fost creată sub egida Eurojust între Ministerul public din cantonul Vaud şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România. Este pentru prima oară cînd a fost semnat un astfel de acord între cele două ţări, notează canalul media citat. Datorită acestei colaborări elveţiano-române, 11 percheziţii au avut loc la 16 Ianuarie în judeţele Argeş şi Maramureş (România), precum şi în oraşul elveţian Lausanne.

Angajatele unei companii din China obligate să se tîrască în genunchi prin trafic pentru că nu au atins targetul anual de producție

Scandal în mediul online, după ce angajatele unei companii din China au fost obligate să se tîrască în genunchi prin trafic pentru că nu au atins targetul anual de producție, scrie dailymail.com. Imaginile au fost preluate de publicații din toată lumea și s-au viralizat rapid în mediul online. Imaginile au fost filmate în traficul aglomerat din orașul Tengzhou, din Estul Chinei, în data de 14 Ianuarie, potrivit presei locale. Trecătorii s-au oprit șocați și i-au privit pe oamenii care mergeau în patru labe. Potrivit btime.com, femeile erau angajatele unei companii de cosmetice. Grupul era însoțit de un bărbat, care le superviza. Acesta avea la el un steag cu numele companiei. Alți doi angajați ai companiei merg pe lîngă grup și filmează.

Polițiștii au ajuns la fața locului, după ce au fost sunați de martori ai umilitoarei pedepse. Bărbatul care le însoțea și supraveghea pe femei a primit un avertisment verbal de la polițiști și a fost obligat să pună punct pedepsei.

Unii chinezi cred că respectiva companie a vrut să-și facă publicitate și tocmai de aceea a folosit și un steag cu numele firmei. Alții cred că organizația este de fapt o schemă piramidală. Potrivit unor informații din presa chineză, compania a fost somată de autorități să blocheze activitate și să-și analizeze propriile fapte. Potrivit legii chineze, angajatorii nu au voie să-și umilească sau pedepsească fizic angajații.

Chiar și așa, multe companii din China practică umilirea publică a angajaților. Au mai fost cazuri de oameni obligați să meargă pe stradă în patru labe, dar și cazuri în care angajatorii și-a obligat personalul să mănînce viermi. Luna trecută, de exemplu, angajații unui salon de înfrumusețare au fost obligați să se pălmuiască de 100 de ori, să mănînce ardei iuți și să alerge 10 kilometri pentru că șeful lor nu a fost mulțumit de calitatea muncii pe care o prestau. Iar în Noiembrie, angajații unei firme de design imobiliar din Zunyi au fost biciuiți, obligați să bea urină și să mănînce insecte pentru că nu au atins targetul.

Orașul din Europa care va avea un „primar de noapte”

Consiliul Municipal din Praga a aprobat componenţa unei noi comisii condusă de un „primar de noapte'', cu misiunea de a gestiona problemele cu care se confruntă oraşul după lăsarea întunericului, precum zgomotul provenind de la barurile şi localurile din capitala Cehiei, informează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Noul organism va fi condus de Jan Stern şi va fi compus din reprezentanţi ai districtului 1 din Praga în centrul istoric şi ai Poliţiei Municipale. Printre cele mai importante sarcini ale comisiei se numără rezolvarea plîngerilor legate de zgomotul provenind de la baruri şi restaurante, dar şi promovarea unei vieţi de noapte sigure şi vibrante, care aduce beneficii atît întreprinzătorilor cît şi praghezilor.

Jan Stern, co-fondator şi operator al unui centru cultural, este unul dintre iniţiatorii ideii creării unei echipe însărcinate cu gestionarea problemelor nocturne ale Capitalei. Pentru îndeplinirea acestor sarcini, echipa va elabora o serie de măsuri pe termen scurt şi lung, precizează Xinhua. Primul pas va fi majorarea numărului de agenţi de Poliţie prezenţi în zonele cele mai afectate de probleme pe timpul nopţii, în care locuitorii reclamă că nu se pot odihni. Următorul pas va fi emiterea unei directive care va permite districtelor Capitalei să stabilească ore de închidere ale localurilor în anumite zone. Comisia se va angaja, de asemenea, în comunicarea sistematică cu reprezentanţii cluburilor de noapte şi organizatorii evenimentelor culturale importante în vederea consolidării auto-reglementării, a precizat Consiliul Municipal. 

Tînăra cunoscută pentru pozele în bikini în vîrful celor mai înalți munți a suferit o moarte teribilă

O tînără din Taiwan, cunoscută pentru fotografiile provocatoare pe care le posta pe rețelele de socializare din vîrful celor mai înalți munți, a murit, după ce a căzut într-o rîpă, în timpul unei excursii, scrie BBC News. Gigi Wu a încercat să contacteze serviciile de urgență, însă din cauza vremii nefavorabile acestea nu au putut interveni rapid. Femeia în vîrstă de 36 de ani a murit din cauza hipotermiei. Wu era populară pe rețelele de socializare, unde posta adeseori poze din vîrful celor mai înalți munți, în care apărea îmbrăcată sumar. Pe Facebook, sute de oameni au lăsat mesaje de condoleanțe după ce au aflat de moartea tragică a femeii.

Gigi Wu se afla singură într-o excursie de cîteva zile în Parcul Național Yushan, unde se află și cel mai înalt vîrf din Taiwan, de aproape 4.000 de metri. Femeia avea experiență în drumețiile pe munte, era de fiecare dată echipată corespunzător și își lua toate măsurile de precauție, astfel încît nu este clar deocamdată cum a ajuns în rîpă. Este posibil ca ea să fi întîlnit o porțiune cu alunecări de teren sau să își fi pierdut echilibrul din cauza vîntului puternic și ploilor. Echipajele de căutare și salvare au încercat de trei ori să ajungă la Wu, însă au fost întoarse din drum de vremea rea. Trupul femeii a fost găsit Luni, după o noapte în care temperaturile au coborît pînă la 0 grade Celsius.

Vicepremierul Matteo Salvini, atac la FMI: „Italia e un risc pentru economia globală? Mai degrabă FMI reprezintă o amenințare pentru economia mondială, cu rețetelor sale economice, cu predicții greșite, cîteva succese și multe dezastre!”

Fondul Monetar Internațional a lansat Luni un raport privind creșterea economică mondială, iar pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare din Europa prevede o încetinire bruscă, de la 3,8% creștere estimată în 2018 la 0,7% creștere economică estimată pentru anul 2019. Potrivit raportului, Italia este considerată drept una dintre țările care frînează economia mondială. O acuzație care a stîrnit reacția dură a ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, care a declarat că Italia nu este un factor de risc pentru economia globală, însă politicile Fondului Monetar Internațional sunt.

Noile prognoze pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare din Europa reprezintă estimări revizuite în jos, de la 2% creștere economică în 2019 la 0,7%, iar pentru 2020 de la 2,8% la 2,4%. Printre riscurile pentru creșterea economică, scrie FMI, există și o tot mai evidentă ieșire dezordonată a Angliei din Uniunea Europeană. 

Reacția ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, a venit imediat: „Italia amenință și reprezintă un risc pentru economia globală? Mai degrabă FMI reprezintă o amenințare pentru economia mondială, cu istoria sa recentă a rețetelor economice încoronată cu predicții greșite, cîteva succese și multe dezastre”, relatează Corriere della Sera. „Italia nu este un factor de risc pentru economia globală, însă politicile proprii ale FMI sunt”, a ripostat și ministrul italian al Finanțelor, Giovanni Tria.

Reacțiile celor doi miniștri italieni vin după ce un alt membru al Guvernului de la Roma, vicepremierul Luigi Di Maio, a atacat Franța, cerînd ca Uniunea Europeană să adopte „sancțiuni” împotriva țărilor care, începînd cu Franța, "sărăcesc Africa” și care, în opinia sa, sunt la originea dramei migranților din Mediterana.