REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (22 Iulie 2021)

Sute de migranți în greva foamei, în Belgia, au ajuns în pragul morții

Sute de imigranți ajunși în Belgia, care au intrat în greva foamei pentru a determina autoritățile belgiene să le ofere dreptul de reședință, au început să refuze să bea și apă, punîndu-și viețile în pericol și punînd o presiune adițională pe Guvernul belgian care s-ar putea prăbuși ca urmare a acestei crize, relatează Reuters. În jur de 400 de migranți, mulți dintre care se află în Belgia de ani de zile, au slăbit deja considerabil după o grevă a foamei de aproape două luni. De Vinerea trecută, trei sferturi dintre ei refuză inclusiv să bea apă sau să fie vitaminizați prin perfuzii. Organizația caritabilă care îi are în grijă la două universități și o biserică, a transmis Guvernului că mulți dintre ei vor muri în următoarele zile, că și-au pierdut orice speranță și că au gînduri suicidare. Unul dintre migranți și-a cusut buzele ca metodă de protest. Premierul Belgiei, Alexander de Croo, a refuzat să facă o excepție de la procedurile obișnuite de azil politic și imigrație pentru refugiații aflați în greva foamei.

Migranții vin din Asia de Sud și Nordul Africii, iar majoritatea sunt în Belgia de peste un deceniu, fără să fi primit dreptul de reședință. Din cauza statutului de imigranți, ei nu pot solicita ajutor din partea statului. Tot din acest motiv nu pot beneficia nici de acces la servicii medicale. Sammy Mahdi, un adjunct de la Ministerul pentru migrație și azil politic din Belgia, spune că Guvernul „nu va adopta politici separate pentru cei care intră în grevă”. „Sunt 150.000 de imigranți fără documente la noi în țară. Nu ar fi corect să tratăm diferențiat pe 400 dintre ei”, a mai spus el.

Un cetățean austriac primește despăgubiri după ce Facebook nu i-a respectat datele cu caracter personal

Compania americană Facebook a fost condamnată de Justiţia austriacă pentru faptul că a informat doar parţial un utilizator al său cu privire la datele colectate fără ştiinţa lui, a anunţat o organizație non-guvernamentală austriacă pentru Drepturi Digitale într-un comunicat, informează AFP. Curtea Supremă a Austriei a estimat că Max Schrems, un militant pentru protecţia datelor, nu a obţinut din partea gigantului digital „toate datele brute şi informaţiile cruciale, precum baza juridică care ar permite prelucrarea datelor sale", potrivit organizaţiei NOYB (None of your business/Nu este treaba voastră), transmite Agerpres.  Justiţia austriacă a condamnat Facebook la plata a 500 de euro reclamantului şi a acceptat să sesizeze pentru prima dată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu respectarea de către Facebook a cadrului juridic european în ceea ce priveşte utilizarea datelor clienţilor.

„Este un pas enorm", a comentat în legătură cu acest din urmă aspect Max Schrems. Împreună cu asociaţia sa, NOYB, care a fost fondată în 2018 și are drept scop protejarea vieţii private în online în faţa companiilor din grupul GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple), Schrems a lansat o serie de plîngeri pentru a forţa companiile digitale să respecte viaţa privată a utilizatorilor. În luna Mai, organizaţia a somat peste 500 de site-uri în Europa, cu privire la utilizarea de către ele a informărilor referitoare la cookies HTTP (texte speciale, deseori codificate, trimise de un server unui navigator web), foarte contestate. Max Schrems combate de peste zece ani practicile companiilor din Silicon Valley, care ignoră „deliberat", potrivit acestuia, Reglementarea Europeană privind Datele Personale (GDPR).

Planul sofisticat prin care o româncă de 60 de ani a reușit să fure diamante de 5 milioane € dintr-un magazin de lux din Londra

O româncă de 60 de ani a furat diamante în valoare de aproape 5 milioane de euro dintr-un magazin de bijuterii de lux din Londra, dîndu-se drept expert în pietre prețioase și schimbîndu-le cu pietricele de grădină, într-un jaf extrem de sofisticat. Lulu Lakatos, care s-a născut în România, dar trăiește în Franța, s-a dat drept gemolog și s-a dus să examineze și să evalueze șapte diamante la bijuteria Boodles din Mayfair, centrul Londrei. Femeia a reușit să înlocuiască diamantele cu pietrele de grădină chiar în prezența angajaților magazinului, furtul fiind descoperit abia a doua zi, potrivit BBC.

Hoața a ajuns în magazin în urma unui plan elaborat, în care au fost implicați mai mulți complici. Totul a început în 2016, cînd președintele Boodles, Nicholas Wainwright, 73 de ani, a fost prezentat unui israelian pe nume „Simon Glas”, care era interesat să-și investească banii în diamante valoroase. Cei doi s-au întîlnit la Monaco o lună mai tîrziu, unde Wainwright l-a cunoscut pe presupusul partener de afaceri al lui Glas, un rus pe nume „Alexander”. Ulterior, a fost convenită vînzarea a 7 diamante, care urmau să fie evaluate și de „specialista” cumpărătorilor. Aici a intrat în peisaj Lulu Lakatos, prezentată drept „Anna”, care a ajuns la magazin pe data de 10 Martie.

În prezența președintelui Wainwright și a unui expert de la magazin, „Anna” urma să cîntărească și să evalueze fiecare diamant în parte. Fiecare piatră era ambalată individual și toate erau puse într-o geantă cu cifru. „Anna” s-a prefăcut că face evaluarea, punînd apoi diamantele în geanta încuiată. Dar în timpul acestor operațiuni, ea a reușit să înlocuiască geanta cu diamante cu una similară în care se aflau pietricele de grădină. Se pare că acest lucru a fost făcut cînd Wainwright fusese chemat la etaj, pentru un telefon important. Lulu Lakatos a părăsit magazinul, iar la ieșire era așteptată de două femei. Anchetatorii presupun că acestea ar fi preluat diamantele. Hoața și-a schimbat hainele într-o toaletă publică, iar apoi a plecat cu trenul spre Franța folosindu-și pașaportul ei. A doua zi, la magazin, a fost descoperit furtul.

Pietrele furate, în valoare totală de 4,9 milioane de euro, includ un diamant în formă de inimă de 20 de carate evaluat la mai mult de 2,5 milioane de euro și un diamant roz de trei carate de peste 1,5 milioane de euro. Doi dintre complici, Christophe Stankovic și Mickael Jovanovic, au fost deja condamnați. Lakatos a fost arestată în Franța, în baza unui mandat european de arestare, în Septembrie anul trecut, și a fost extrădată în Marea Britanie. Procesul ei este în plină desfășorare.

Avertismentul OMS: Lumea intră în primele etape ale unui nou val de COVID. Pandemia este un test și lumea îl pică

Lumea se află la începutul unui nou val de infecții și decese provocate de COVID-19, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Într-un discurs adresat Comitetului Olimpic Internațional din Tokyo, Tedros a spus că eșecul global în ceea ce privește distribuția de vaccinuri, teste și tratamente alimentează o „pandemie cu două căi”. Țările care au resurse adecvate, cum ar fi vaccinurile, se deschid, în timp ce altele se blochează în încercarea de a încetini transmiterea virusului, relatează BBC, citat de Mediafax. Tedros a adăugat că, cu cît pandemia se prelungește mai mult, cu atît va aduce mai multe tulburări socioeconomice. „Pandemia este un test și lumea îl pică”, a spus el. El a avertizat că „la 19 luni de la pandemie și la șapte luni de la aprobarea primelor vaccinuri, suntem acum în stadiile incipiente ale unui alt val de infecții și decese”. Tedros a adăugat că amenințarea globală a pandemiei se va menține pînă cînd toate țările vor avea control asupra bolii.

OMS a cerut un efort masiv la nivel mondial pentru a vaccina cel puțin 70% din populația fiecărei țări pînă la mijlocul anului viitor. „Pandemia se va termina atunci cînd lumea va alege să îi pună capăt. Este în mîinile noastre. Avem toate instrumentele de care avem nevoie: putem preveni această boală, o putem testa și o putem trata”, a spus Tedros.

Marea Britanie plătește aproape 63 de milioane de euro Franței pentru a opri trecerea ilegală a migranților prin Canalul Mînecii

Marea Britanie va plăti Franței suma de 62,7 milioane de euro pentru ca autoritățile franceze să oprească imigrația ilegală prin Canalul Mînecii, a anunțat Home Office, Ministerul de Interne britanic, conform Euronews. Acordul dintre cele două țări presupune ca Franța să-și dubleze numărul de grăniceri desfășurați pe coastă și să le mărească acestora aria de patrulare. De asemenea, va fi folosită tehnologie de supraveghere pe o arie mai întinsă și vor fi folosite vehicule care să patruleze pentru a preîntîmpina încercările de trecere ilegală a graniței prin Canalul Mînecii. Fondurile vor fi folosite și pentru repatrierea voluntară a migranților și pentru a investi în centrele de migranți din Franța. Conform Prefecturii Maritime Franceze, 7.999 de oameni au încercat să treacă sau au traversat cu succes Canalul în primele șase luni ale acestui an, o creștere puternică față de anul trecut, cînd 9.551 au traversat Canalul pe parcursul întregului an.

În comunicatul lor comun, Londra și Parisul au informat că Franța a oprit de două ori mai multe astfel de traversări anul trecut, prevenind 7.500 de persoane să facă această călătorie periculoasă. Canalul Mînecii este unul dintre cele mai aglomerate benzi de transport maritim din lume, iar vremea capricioasă poate face o astfel de călătorie extrem de periculoasă.

Primele reguli scrise ale fotbalului au fost vîndute cu peste 65.000 de euro

Unul dintre exemplarele foarte rare ale primelor reguli scrise ale fotbalului, stabilite de clubul englez din Sheffield în 1858, a fost vîndut pentru suma de 56.700 de lire sterline (aproximativ 65.500 euro), în cadrul unei licitaţii care a avut loc la Londra, a anunţat casa de licitaţii Sotheby's, citată de AFP. Această sumă se situează în intervalul estimat, între 50.000 şi 70.000 de lire sterline. Documentul vîndut este unul dintre cele două exemplare cunoscute ale primei ediţii a regulamentelor sportului cu balonul rotund, pe care s-a dezvoltat fotbalul modern. A fost tipărit de clubul Sheffield, fondat în 1857 şi considerat cel mai vechi club din lume, potrivit Sotheby's. Cele 16 pagini ale broşurii, în stare bună, au fost găsite într-un album din epoca victoriană cu amintiri despre Sheffield şi oferă o primă versiune codificată a fotbalului, conform Agerpres. De asemenea, documentul menţionează evoluţia regulilor, cu adnotări scrise de mînă sau cu un addendum tipărit care subliniază interzicerea "lovirii" sau "împingerii" mingii cu mîna, care era permisă anterior.

"Clubul a jucat un rol crucial în dezvoltarea jocului modern: lovitura liberă indirectă, lovitura de colţ şi bara transversală sunt inovaţii ale jocului aduse de Sheffield" şi au reprezentat "prima expresie a culturii fotbalistice moderne". Broşura poartă semnătura în creion a lui William Baker, unul dintre jucătorii de top ai lui Sheffield şi membru al comitetului său, care a aprobat proiectul final al regulilor la 21 Octombrie 1858. Regulile au fost apoi tipărite în anul următor şi distribuite tuturor membrilor clubului, subliniază casa de licitaţii. Singura altă copie cunoscută se află în arhivele clubului, care i-a fost vîndută în Iulie 2021 pentru suma de 881.000 de lire sterline.

O familie din Australia a ținut în sclavie timp de 8 ani o femeie din India

Un cuplu australian care a ținut în sclavie timp de 8 ani o femeie din India a fost condamnat la închisoare. Femeia a primit o pedeapsă de 8 ani, mai mult decît soțul ei, pentru că nu a arătat nici o urmă de remușcare sau regret pentru ceea ce a făcut, relatează The Guardian. Kumuthini Kannan s-a dovedit a fi mai vinovată din punct de vedere moral decît soțul ei, Kandasamy Kannan, a decis o instanță din Melbourne. Bărbatul, spun judecătorii, are un caracter slab și este dominat de soția sa. Soții Kannan sunt acuzați că au ținut în sclavie o femeie vulnerabilă din India în casa lor de lîngă Melbourne în perioada 2007-2015. Kumuthini Kannan trebuie să ispășească cel puțin 4ani din pedeapsa de 8 ani, în timp ce Kandasamy Kannan trebuie să ispășească cel puțin 3 ani din condamnarea de 6 ani. Cuplul este de asemenea acuzat că nu a oferit îngrijire pentru cei trei copii ai lor cu nevoi speciale, a mai spus instanța.

Femeia ținută ca sclavă vine dintr-un mediu vulnerabil. A avut patru copii, dar a rămas văduvă de tînără și a trebuit să-și crească singură familia. Viața ei în India a fost dominată de lipsuri, a spus judecătorul. În ciuda rugăminților disperate să i se permită să se întoarcă la familia ei, femeia a fost nevoită din 2007 să lucreze pînă la 23 de ore pe zi, îngrijind copiii cuplului, gătind și făcînd curățenie. Femeia era plătită cu 3,36 dolari australieni pe zi (2 euro). Femeia, acum în vîrstă de 60 de ani, a ajuns la urgențe în Iulie 2015, după ce a leșinat. Era subnutrită și suferea de afecțiuni medicale netratate, inclusiv sepsis și diabet. Kumuthini Kannan i-a mințit pe medici în legătură cu identitatea femeii, așa că a fost internată sub un nume greșit. În paralel, Poliția din Victoria fusese rugată să verifice starea femeii, în urma unui apel lansat în numele familiei ei îngrijorate din India. Polițiștii au vizitat familia Kannan, dar aceștia au reușit să ascundă adevărul pînă în Septembrie 2015. Femeia a fost externată din spital în Octombrie 2015 și a fost trimisă la un azil de bătrîni, unde se află și acum.

La revenirea din spațiu, Bezos a anunțat două donații de 100 de milioane de dolari pentru un jurnalist și un bucătar

Jeff Bezos, fondatorul Amazon și cel mai bogat om din lume, a anunțat, după zborul în spațiu al capsulei New Shepard, că vrea să acorde cîte 100 de milioane de dolari colaboratorului CNN Van Jones și chef-ului Jose Andres. Bezos a spus că Jones și Andres sunt liberi să facă „ceea ce vor” cu banii. „Ei pot da totul propriei lor organizații caritabile. Sau îi pot împărți. Depinde de ei”, a spus Bezos, citat de CNN. Banii sunt legați de o inițiativă filantropică „surpriză”, numită Courage and Civility Award, a adăugat el, potrivit Mediafax. Premiul își propune să îi onoreze pe cei care au „demonstrat curaj” și au încercat să fie unificatori într-o lume dezbinată, a adăugat Bezos. Van Jones este co-fondator al mai multor organizații non-profit, iar Jose Andres a înființat World Central Kitchen, o organizație non-profit care oferă hrană în urma dezastrelor naturale

Inițiativa filantropică a lui Bezos vine într-o perioadă în care el și colegii săi miliardari, precum Richard Branson, proprietarul Virgin Galactic, se confruntă cu critici pentru că și-au cheltuit banii pentru turismul spațial. Bezos a fost criticat anterior pentru că nu s-a dovedit mai filantrop, dar a donat miliarde de dolari în ultimii ani pentru cauze precum schimbările climatice și băncile de alimente.

Moscova respinge orice tentativă de a o acuza de utilizarea resurselor energetice drept armă de presiune politică

Rusia respinge orice tentativă de a o acuza de utilizarea resurselor energetice drept „armă” de presiune politică, a declarat Miercuri purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentînd asupra convorbirilor dintre SUA şi Germania referitoare la posibile sancţiuni împotriva Moscovei pentru presiunea exercitată asupra Kievului, informează TASS. „În general, toată lumea ar trebui să ştie foarte bine că Rusia a respins întotdeauna în mod consecvent orice acuzaţii potrivit cărora ar folosi resursele energetice ca instrument de presiune politică”, a spus Peskov. El a subliniat că „aşa ceva nu s-a întîmplat şi nu se va întîmpla niciodată”. „Totul este o chestiune de aranjament comercial şi de oportunitate comercială”, a afirmat purtătorul de cuvînt al Preşedintelui rus Vladimir Putin.

Statele Unite şi Germania s-au angajat să ia măsuri împotriva Rusiei dacă aceasta va folosi gazoductul Nord Stream 2 pentru a afecta Ucraina sau alte ţări din Europa de Est, scrie Reuters, citînd două surse familiare cu un acord bilateral aşteptat să fie anunţat miercuri. Peskov nu a dorit să comenteze intenţiile SUA şi Germaniei şi a îndemnat să se aştepte declaraţiile oficiale din partea celor două ţări în legătură cu posibilitatea de a introduce noi sancţiuni legate de gazoductul Nord Stream-2.

Statele Unite au afirmat Marţi că sunt aproape de un acord cu Guvernul german pentru „a evita ca Rusia să utilizeze energia ca pe o armă” şi să încerce astfel să întoarcă pagina polemicilor legate de gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania. Washingtonul se opune ferm acestui gazoduct, aproape finalizat, care trece prin Marea Baltică, dar nu şi prin Ucraina, ameninţînd să priveze această ţară de o parte din veniturile colectate asupra tranzitului. În cele din urmă, Joe Biden a ajuns să renunţe la impunerea de sancţiuni pentru a bloca proiectul, apreciind că este prea tîrziu şi că este mai bine să mizeze pe cooperarea cu Germania – favorabilă Nord Stream 2.

Aproximativ 1,5 milioane de copii şi-au pierdut un părinte, bunic sau un îngrijitor din cauza pandemiei

Aproximativ 1,5 milioane de copii din lumea întreagă şi-au pierdut cel puţin un părinte, bunic sau un alt îngrijitor din cauza pandemiei de coronavirus în perioada Martie 2020 – Aprilie 2021, potrivit unui nou studiu, informează DPA, potrivit agerpres. O echipă de cercetători condusă de Seth Flaxman de la Imperial College London a calculat acest total folosind rata natalităţii şi informaţii referitoare la mortalitatea provocată de coronavirus pe baza cărora a creat modele matematice. Întrucît datele nu sunt colectate la fel de cuprinzător în toate regiunile, numărul nu poate fi decît aproximativ şi, probabil, subestimat, au precizat oamenii de ştiinţă. Numărul copiilor care şi-au pierdut unul sau ambii părinţi în urma pandemiei este îndeosebi ridicat în rîndul populaţiei din Africa de Sud, Brazilia şi Columbia, printre alte ţări. Per ansamblu, numărul copiilor care şi-au pierdut tatăl este de circa cinci ori mai mare decît numărul copiilor care şi-au pierdut mama. Studiul a fost publicat în revista medicală The Lancet.