REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (21 Decembrie 2020)

Încă doi suspecţi în ancheta privind atacurile comise la Viena au fost arestați

Poliţia austriacă a arestat încă doi suspecţi în ancheta privind atacurile comise la Viena la începutul lunii Noiembrie, transmite Reuters, potrivit agerpres. Parchetul austriac a precizat că unul dintre suspecţi este un cetăţean austriac de origine afgană, al cărui ADN a fost descoperit pe arma folosită de jihadistul care a ucis patru oameni pe 2 Noiembrie în Capitala Austriei. Procurorii vor solicita instanţei plasarea în arest preventiv a acestui suspect, în vîrstă de 26 de ani. ”Urme ale ADN-ului acestei persoane au fost găsite pe armă”, a declarat o purtătoare de cuvînt a Parchetului austriac. Despre al doilea suspect nu au fost oferite detalii.

Poliţia l-a împuşcat mortal pe autorul atacului comis în 2 Noiembrie la Viena, pe care autorităţile austriece l-au descris drept terorist islamist. Austria a arestat deja 15 oameni în ancheta privind acest atac. De asemenea, autorităţile germane şi cele elveţiene anchetează mai multe persoane bănuite de legături cu atacatorul.

Flynn i-ar fi sugerat lui Trump să decreteze legea marţială pentru a anula alegerile

Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, ar fi luat în calcul o posibilă decretare a legii marţiale pentru a anula alegerile pe care le-a pierdut pe 3 Noiembrie în faţa lui Joe Biden, susţin The New York Times şi CNN, informaţie catalogată de Trump drept ”fake news”, potrivit agerpres. Potrivit acestor media, citate de agenţia EFE, ideea instituirii legii marţiale a fost evocată Vineri în timpul unei reuniuni tensionate la Casa Albă, la care a participat şi Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate naţională al Preşedintelui Trump.

Într-un interviu acordat în ziua anterioară canalului Newsmax, Flynn afirmase că Preşedintele SUA are dreptul să ordone desfăşurarea Armatei în statele cheie unde a cîştigat Biden pentru a se repeta alegerile. Potrivit The New York Times, care citează două surse neprecizate, în timpul acelei întîlniri Trump s-a interesat de această idee a lui Flynn. La rîndul său, postul CNN afirmă că respectiva idee a fost menţionată în timpul întîlnirii, dar adaugă că Trump nu a dat clar de înţeles dacă o sprijină sau nu. Apoi, mai mulţi consilieri ai săi ar fi respins posibilitatea decretării legii marţiale, care ar implica intrarea întregii ţări sub controlul Armatei.

”Lege marţială = Ştiri false. Sunt doar ştiri rău intenţionate”, a reacţionat Trump pe Twitter şi a criticat din nou presa care îi este ostilă.

Legea marţială a fost decretată ultima dată în SUA în anul 1941, după atacul japonez de la Pearl Harbor. Preşedintele SUA şi guvernatorii fiecăruia din cele 50 de state ale ţării au prerogativa de a institui legea marţială. Totuşi, conform interpretării dintr-un studiu al Centrului Brennan pentru Justiţie al Universităţii din New York, Preşedintele ar avea nevoie şi de aprobarea Congresului pentru o astfel de măsură.

Rusia dezvoltă vaccinuri combinate împotriva COVID-19, gripei şi a pojarului

Rusia lucrează la două vaccinuri combinate, dintre care unul protejează împotriva COVID-19 şi a gripei, iar al doilea împotriva pojarului şi a noului coronavirus, a anunţat Rinat Maksiutov, directorul general al Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie şi Biotehnologie – Vektor, relatează EFE, potrivit agerpres.    

Într-un interviu acordat postului Rossia-1, Maksiutov a informat că prototipul vaccinului combinat împotriva gripei şi a COVID-19 s-a dovedit eficient pe testele realizate pe animalele de laborator. „Acest prototip de vaccin care a fost testat pe animalele de laborator a demonstrat capacitatea de a genera un răspuns imun şi este în curs de a trece la studii preclinice extinse”, a explicat directorul general al centrului.

Centrul Vektor a dezvoltat anterior vaccinul împotriva COVID-19 – EpiVacCorona – înregistrat în Rusia în luna Octombrie, al doilea vaccin după Sputnik V. Rinat Maksiutov a anunţat totodată că institutul dezvoltă un vaccin combinat care protejează împotriva pojarului şi, în acelaşi timp, a noului coronavirus. „Primele studii efectuate pe animalele de laborator (pe baza unui vaccin al virusului pojarului recombinat) a demonstrat că o singură doză asigură formarea unui răspuns imun puternic”, a precizat directorul centrului Vektor.

Noua tulpină a coronavirusului care circulă în Marea Britanie este ”în afara controlului”

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că noua tulpină a coronavirusului care circulă în ţară este „în afara controlului” pentru a justifica reintroducerea măsurilor de izolare la Londra şi într-o parte a Angliei şi care ar putea dura pînă la implementarea unui vaccin, relatează AFP, potrivit agerpres. „Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale”, a declarat Matt Hancock postului Sky News. Va fi greu să o ţinem sub control pînă cînd nu va fi implementat un vaccin, a adăugat el.

Nouă tulpină de SARS-C0V-2 identificată în Marea Britanie se poate răspîndi mai repede decît versiunea deja cunoscută şi se depun eforturi urgente pentru a se confirma că aceasta nu provoacă o rată de mortalitate mai ridicată, declarase Sîmbătă Chris Whitty, şeful serviciilor medicale din Anglia. „Este o provocare uriaşă pînă cînd vom reuşi să desfăşurăm campania de vaccinare pentru a proteja populaţia. Ceea ce vom face în următoarele două săptămîni”, a avertizat Matt Hancock.

Precedente mutaţii ale virusului SARS-CoV-2 au fost semnalate şi în alte părţi ale lumii.

Un american a jucat la loterie aceeași serie de numere cu 160 de bilete și a cîștigat

Un bărbat din statul american Virginia a jucat, în aceeași zi, aceleași numere la loto, pe 160 de bilete diferite și a cîștigat 800.000 de dolari, relatează CNN.

Kwame Cross a cumpărat, pe 5 Decembrie, 160 de bilete la o loterie din Virginia în care trebuia să ghicească o serie de 4 numere. El a jucat aceeași serie pe toate biletele: 7-3-1-4. El a spus că numerele le-a ales după ce le-a văzut la televizor. „Am văzut o adresă într-o emisiune de la televizor, în fundal, și din nu știu ce motiv mi-a rămas în minte. Am avut o presimțire”, a spus Kwame Cross, care a jucat numerele la o benzinărie. Însă acele numere au ieșit cîștigătoare, iar premiul de 5.000 de dolari a fost multiplicat de 160 de ori, așa că premiul total a fost de 800.000 de dolari.

Potrivit oficialilor loteriei, șansele ca aceste numere să fie extrase în această ordine erau de 1 din 10.000. „M-am gîndit că nu este real. Am oprit pe dreapta și am verificat, cred, vreo 82 de bilete. Era ireal!”, a mai spus bărbatul. El a spus că încă nu știe ce va face cu banii.

Uneia dintre cele mai mari bănci europene i-a fost aplicată o amendă colosală pentru că "și-a tratat prost" clienții care nu-și mai puteau plăti ratele

Barclays, a doua cea mai mare bancă din Regatul Unit, a primit o amendă de 26 de milioane de lire (aproape 29 de milioane de euro) pentru „proasta tratare” a clienţilor care au întîmpinat dificultăţi financiare după ce au primit un credit, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

FCA, autoritatea de supraveghere financiară din Marea Britanie, a stabilit, în urma analizei făcute, că banca nu a acţionat cu profesionalism în condiţiile în care clienţii au întîrziat să îşi plătească creditele. În cele mai multe cazuri, Barclays a preferat să ignore motivele care au stat în spatele restanţelor clienților săi, potrivit FCA. Autoritatea de supraveghere financiară a analizat perioada Aprilie 2014 – Decembrie 2018, cînd banca a oferit persoanelor fizice și micilor întreprinzători credite de consum. Unii clienți nu au mai putut să își plătească ratele, iar Barclays nu a dat dovadă de grijă și de abilitate în rezolvarea problemelor acestora, a stabilit FCA.

FCA cere instituțiilor de credit să ia măsuri adecvate pentru a înțelege corect dificultățile financiare ale clienților. De asemenea, le cere să demonstreze toleranță și atenția cuvenită clienților aflați în întîrziere sau în dificultăți financiare. În caz contrar, un client aflat sub presiune financiară ar putea ajunge să plătească un împrumut de credit de consum în detrimentul unei datorii prioritare, cum ar fi o ipotecă, impozitul municipal, pensia alimentară și facturile de utilități.

Reducerea cazurilor de Covid ar trebui să fie sincronizată între toate ţările, ca o strategie europeană

Un grup internațional de cercetători susține că o strategie unită în Europa ar fi cea mai eficientă pentru a combate pandemia de coronavirus, înainte de a urma noi valuri, cu consecințe și mai grave. 

O ţară nu poate de una singură să menţină un nivel scăzut al cazurilor de infectare cu noul coronavirus, motiv pentru care o strategie comună ar putea fi eficientă, susţin cercetătorii, potrivit DPA, preluată de Agerpres. ''Dacă nu acţionăm acum, vor urma noi valuri ale infecţiei, cu consecinţe negative mai grave pentru sănătate, societate, locuri de muncă şi companii'', a scris grupul, condus de cercetătoarea Viola Priesemann, în revista medicală The Lancet. Priesemann, cercetătoare la Institutul pentru dinamică şi auto-organizare 'Max Planck" din oraşul german Gottingen, susține că în Primăvară se va putea atinge obiectivul limitării la cel mult 7 noi cazuri la 100.000 de locuitori în fiecare ţară europeană.

''Reducerea ar trebui să fie sincronizată în toate ţările europene şi cît mai curînd posibil. Această sincronizare va permite ca frontierele europene să rămînă deschise'', au subliniat cercetătorii. Pînă în prezent, iniţiativa a fost semnată de peste 300 de oameni de ştiinţă din întreaga lume.

Bazele militare ale SUA vor fi păzite de cîini-roboţi

Bazele militare ale Forţelor Aeriene ale SUA vor fi păzite de cîini-roboţi care vor începe primele lor misiuni autonome de patrulare în Ianuarie 2021, informează The Drive. Un astfel de robot, denumit oficial „vehicul terestru cvadruped semi-autonom” a fost deja testat oficial luna trecută la o bază aeriană din Florida.

Escadronul 325 de Securitate al Bazei aeriene Tyndal din Florida va deveni astfel prima unitate din istoria Armatei SUA care va adopta şi va „operaţionaliza” cîini-roboţi pentru diverse misiuni. Roboţii vor fi folosiţi pentru a patrula de-a lungul unui traseu predeterminat, timp în care vor fi monitorizaţi îndeaproape de către un militar, a declarat Jordan Criss, comandantului escadronului de securitate. „Aceşti cîini, pe lîngă faptul că aduc nişte ochi şi urechi în plus, vor putea calcula şi interpreta cantităţi mari de date din diferite locaţii strategice ale bazei”, a declarat Criss. În plus, cîinii vor putea patrula în zone cu teren dificil, atît pentru oameni, cît şi pentru vehiculele de patrulare.

Cîinii-roboţi au o cameră mobilă şi diverşi senzori. Militarul care îi însoţeşte va putea, cu ajutorul unei căşti speciale VR, să vadă direct imaginile surprinse de camera video a robotului cvadruped.  Cîinii pot, de asemenea, să se scufunde în ape de cel mult 1,5 metri adîncime. Roboţii sunt controlaţi de un microprocesor de 1 watt şi alimentaţi de o baterie litiu-ion. Ei au o autonomie de aproximativ 10 kilometri pînă să fie necesară reîncărcarea bateriei. Compania producătoare intenţionează să construiască nişte „cuşti speciale pentru cîini”, în care respectivii roboţi să poată intra pentru a-şi reîncărca wireless bateriile.

ECDC nu exclude ca noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 să fie prezentă şi în afara Marii Britanii

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu exclude posibilitatea ca noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 semnalată în Marea Britanie să circule deja în afara acestei ţări, în timp ce tot mai multe state membre ale UE decid suspendarea legăturilor aeriene cu teritoriul britanic, relatează AFP, potrivit agerpres. Noua tulpină de coronavirus este mai contagioasă, nu însă şi mai mortală, conform experţilor. Potrivit consilierului ştiinţific al Guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii Septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent tinde să devină forma ”dominantă” în Marea Britanie şi a provocat o creştere puternică a spitalizărilor în Decembrie, astfel că la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

Potrivit ECDC şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină au fost deja confirmate în afara Marii Britanii, respectiv nouă cazuri în Danemarca şi cîte unul în Olanda, Italia şi Australia. Între timp, ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a anunţat că începînd de Duminică de la miezul nopţii vor fi suspendate legăturile aeriene între Germania şi Marea Britanie. Şi alte state membre ale UE au decis deja suspendarea zborurilor către şi dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, deocamdată fiind vorba despre Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Bulgaria și România.

Potrivit unei surse guvernamentale de la Berlin, citată de AFP, această decizie de suspendare a zborurilor ar putea fi adoptată la ansamblul UE şi statele membre discută în paralel despre un răspuns comun în privinţa legăturilor maritime, feroviare şi rutiere cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Cinci persoane au fost rănite după prăbuşirea parţială a unei clădiri în centrul Lisabonei

Cinci persoane au fost rănite, Duminică, din cauza prăbuşirii parţiale a unei clădiri în centrul Lisabonei, în urma unei explozii, a anunţat Serviciul de pompieri portughez, transmite Reuters, potrivit agerpres. O purtătoare de cuvînt a Serviciului de pompieri a declarat că cei cinci răniţi, dintre care unul în stare gravă, au fost spitalizaţi. Aproximativ 50 de pompieri au participat la operaţiunea de stingere a focului. Ei nu au putut intra în imobil ţinînd cont de pericolul prăbuşirii totale a acestuia. Deocamdată nu se cunoaşte cauza deflagraţiei, deşi media locale au menţionat că a fost vorba despre un boiler defect. Autorităţile portugheze au declarat presei că în clădire locuiau nouă persoane, dintre care două sunt încă date dispărute.